La invasió de Rússia a Ucraïna continua tres mesos després del 24 de febrer, el dia de la invasió.  La guerra a Ucraïna continua vigent amb constants atacs de les tropes russes sobre la població ucraïnesa, especialment a les ciutats més properes a la frontera com són Mariúpol o Odessa, mentre que d’altres ja es troben sota el seu control. Tot plegat fa que la xifra de refugiats segueix creixent, especialment cap als països veïns com ara Polònia, tot i que també augmenta el nombre de persones que han arribat a Catalunya i l’Estat fugint de l’horror de la guerra al seu país. Recollim a continuació l’evolució de la guerra d’Ucraïna i situem al mapa totes les ciutats on ja han arribat les tropes russes. Actualitzem, dia a dia, l’última hora de la guerra de Rússia.

9 de juny | Les tropes russes avancen per Severodonetsk

L'atac sobre Severodonetsk continua i les forces russes prenen terreny a l'exèrcit ucraïnès. Segons l'Institute for the Study of War (ISW), les tropes russes busquen simultàniament flanquejar les posicions ucraïneses a la regió per evitar la necessitat de travessar el riu Siversky Donets. La localitat s'ha convertit en un enclavament clau pel futur de l'avenç rus en la regió del Donbass. El mateix president rus, Volodímir Zelenski, ha afirmat que a la ciutat "es decideix el destí del Donbass". En aquest context, no és d'estranyar les presses de l'exèrcit rus per proclamar el seu control sobre la zona. Tanmateix, el control rus s'ha posat en dubte per les autoritats ucraïneses. El cap de l'oblast de Lugansk, Serhiy Haidai, ha negat les afirmacions del líder txetxè Ramzan Kadyrov que les forces russes s'havien apoderat de Severodonetsk i va assenyalar que la lluita al carrer està en curs a la ciutat.

Mapa Ucraïna Guerra 8 juny cat Maria López Moya
Infografia: Maria López Moya

Mentre els petits canvis marquen una gran diferència al front de Severodonetsk, no succeeix el mateix a Khàrkiv on des de fa hores no hi ha canvis significatius. En canvi, les tropes russes s'han mantingut actives a les zones de Kherson i Zaporíjia, on no han aconseguit massa avenços. Segons els informes, les forces russes estan intentant frenar els esforços ucraïnesos per reagrupar i enfortir les unitats a l'oblast de Kherson i prevenir nous contraatacs ucraïnesos.

Mapa Ucraïna Donbas 8 juny cat  Maria López Moya
Infografia: Maria López Moya

Pel que fa a les zones ucraineses ocupades per Rússia, l'ISW afirma que les forces russes estan augmentant l'ús d'operacions psicològiques i d'informació per danyar la moral dels soldats ucraïnesos. La Direcció Principal d'Intel·ligència (GUR) d'Ucraïna s'ha informat que el 8 de juny que les forces russes estan enviant missatges amenaçadors als dispositius personals dels militars ucraïnesos demanant-los que traïssin els seus juraments de servei, deposin les armes, es rendeixin o abandonin Rússia. L'expert militar ucraïnès Dmytro Snegirov ha assenyalat, a més, que els propagandistes russos estan duent a terme campanyes informatives i psicològiques per fer malbé la moral de les tropes ucraïneses difonent informació que la batalla per Severodonetsk es convertirà en la "propera Mariúpol".

Mapa refugiats ucraïna 8 juny cat Maria López Moya
Infografia: Maria López Moya

8 de juny | Rússia acusa Ucraïna d'atacs terroristes

Les forces russes han continuat amb les operacions ofensives en diversos llocs de l'est d'Ucraïna, però no han aconseguit cap guany confirmat en els assalts terrestres en les últimes hores. Les forces russes probablement han capturat la major part de Severodonetsk, però l'Institute for the Study of War no pot confirmar el control exacte del terreny dins de la ciutat, ja que cada cop és més complicat accedir a informació. Les forces russes també van tornar a desplegar tropes a l'est de Bakhmut per renovar les ofensives per assegurar l'accés a les carreteres al nord-est de la ciutat i amenaçar les línies de comunicació d'Ucraïna. Les tropes russes al nord de Sloviansk probablement buscaran avançar cap a aquesta ciutat i Kramatorsk. En canvi, les forces russes de l'Eix Sud s'estan tornant a desplegar lluny de l'oblast de Zaporijia cap a l'oblast de Kherson, probablement per donar suport a les posicions defensives russes que han estat amenaçades pels contraatacs ucraïnesos al llarg de la frontera de l'oblast de Mykolai.

Mapa Ucraïna Guerra 7 juny cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Mentrestant, membres de la comunitat militar russa estan acusant les forces ucraïneses d'escalar els atacs d'artilleria en un intent probable de dissuadir el suport occidental a l'exèrcit ucraïnès. L'exagent de l'FSB Igor Girkin (també conegut com a Strelkov) va acusar les tropes ucraïneses de perpetrar "atacs terroristes" contra zones residencials de la ciutat de Donetsk, Horlivka i Makiivka. Una font russa també va acusar les forces ucraïneses de disparar contra Shyroka Balka, a la província de Kherson. Els usuaris de les xarxes socials ucraïneses van negar les afirmacions i van afirmar que probablement són intents de bandera falsa per espatllar l'opinió occidental de l'exèrcit ucraïnès i aturar l'ajuda militar a les Forces Armades d'Ucraïna.

Mapa Ucraïna Donbas 7 juny cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Els esforços del Kremlin per censurar la informació sobre el personal militar que ha mort en el conflicte i aquells que han estat forçats a participar-hi estan agreujant les tensions internes i l'oposició a la guerra a Rússia. La Direcció d'Intel·ligència Militar d'Ucraïna (GUR) informa que el Kremlin ha assignat advocats i psicòlegs per convèncer les famílies del personal del creuer enfonsat Moskva que s'abstinguessin de revelar cap informació sobre la mort dels seus familiars en un esforç per aixafar les tensions socials creixents a Rússia. El GUR va declarar que el Kremlin amenaça d'anul·lar la compensació econòmica a les famílies dels membres de la tripulació de Moskva si discuteixen públicament l'enfonsament del creuer, la qual cosa fa que alguns familiars es neguin a reunir-se amb els comandants de la flota de la Sesa Negra a Sebastopol en protesta. Fonts de mitjans ucraïnesos han assegurat que la República Popular de Donetsk (DNR) va alterar els protocols de mobilització i ara promet una indemnització per al personal ferit i mort.

7 de juny | Rússia conserva la major part de Severodonetsk

És probable que la naturalesa del combat urbà a Severodonetsk compliqui que es puguin publicar informes sobre el control del terreny dins de la ciutat, adverteix l'Institute for the Studyof War, tot i que les forces russes sembla que conserven el control de bona part de la ciutat. Segons el cap de l'Administració de l'Estat Regional de Lugansk, Serhiy Haidai, les forces ucraïneses van aconseguir recuperar grans parts de Severodonetsk i empènyer les forces russes als afores de la ciutat durant els reeixits contraatacs urbans.

Mapa Ucraïna Guerra 6 juny cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

El periodista ucraïnès Yuri Butusov, però, va negar les afirmacions d'Haidai. Ell afirma que les forces ucraïneses només controlen el sector industrial Azot de Severodonetsk. Davant les seves paraules, Haidai va modificar les seves afirmacions el 6 de juny i va informar que la situació a la ciutat s'ha deteriorat significativament, i va confirmar que Ucraïna  lluita efectivament dins Azot. El motiu dels informes contradictoris no està clar, i hi ha intensos combats urbans a la ciutat. Mentrestant, les forces navals ucraïneses estan desafiant el domini rus sobre la part nord-oest del mar Negre per impedir que vaixells de guerra russos operen a prop de la costa. L'armada ucraïnesa informa que havien aconseguit empènyer un grup de la flota russa del mar Negre a més de 100 km de la costa d'Ucraïna, però sense especificar un termini per a aquesta declaració. L'informe, a més, afirmava que les forces navals russes han hagut de canviar posteriorment les seves tàctiques al mar Negre i depenen més dels sistemes de defensa costanera de Bal i Bastió a Kherson i Crimea ocupades en lloc de les defenses aèries marítimes.

Mapa Ucraïna Donbas 6 juny cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

A més, el Ministeri de Defensa del Regne Unit afirma que les forces russes han estat reforçant els seus actius de defensa aèria a l'Illa de les Serps, i el Ministeri de Defensa d'Ucraïna informa que les forces russes van desplegar batallons addicionals de defensa aèria S-300 a Crimea. En conjunt, aquests informes suggereixen que la pressió naval d'Ucraïna i els míssils antibuix, també els proporcionats pel Regne Unit i altres estats, han forçat l'agrupació russa al nord-oest del Mar Negre a confiar més en la defensa costanera i aèria a mesura que s'allunyen de la costa ucraïnesa. Probablement, Ucraïna intentarà aprofitar aquests èxits per alleugerir la pressió econòmica del bloqueig rus sobre els ports d'Ucraïna i buscar suport econòmic addicional a l'oest, inclosa la possibilitat d'obrir noves rutes per a l'ajuda internacional a Ucraïna.

6 de juny | Ucraïna pressiona prop de la frontera 

Les forces ucraïneses van continuar realitzant contraatacs limitats i localitzats contra posicions russes a tota Ucraïna el 5 de juny, també la recuperació de grans àrees de Severodonetsk: el Kremlin ha concentrat la majoria de les seves forces en la captura de la ciutat de l'oblast de Lugansk. Un canal de Telegram rus ha afirmat en les últimes hores que les tropes ucraïneses van llançar un contraatac al nord de la ciutat de Khàrkiv, indicant que les forces ucraïneses continuen pressionant les línies defensives russes prop de la frontera russa, segons recull l'Institute for the Study of War. 

 És probable que les forces ucraïneses intentin aprofitar l'enfocament de Rússia a Severodonetsk per dur a terme contraatacs en altres eixos d'avanç. Tot i que les forces russes continuen abocant equips i tropes a l'àrea de Severodonetsk-Lissitxansk, les forces ucraïneses han dut a terme un contraatac rellevant a la ciutat en les últimes 48 hores i han fet retrocedir les tropes russes als afores de la ciutat i fora dels assentaments del sud. La pressió contraofensiva ucraïnesa probablement continuarà cridant l'atenció de les forces russes a l'oblast de Lugansk i, per tant, deixarà vulnerabilitats en els esforços defensius russos a Khàrkiv i al eix sud. La capacitat de les forces ucraïneses per contraatacar amb èxit a Severodonetsk, l'àrea prioritària d'operacions del Kremlin, indica encara més la seva disminució del poder de combat.

Les forces ucraïneses han matat el general rus Roman Kutuzov el 5 de juny. Els canals de Telegram russos van informar que Kutuzov va ser assassinat prop de Mykolaivka, província de Lugansk (prop de Popasna). L'ISW creu que comandava el 1r Cos d'Exèrcit de la República Popular de Donetsk en el moment de la seva mort, tot i que no es pot confirmar la seva posició exacta.

5 de juny | Contratacs locals ucraïnesos 

Les forces ucraïneses estan alentint amb èxit les operacions russes per encerclar les posicions ucraïneses a l'oblast de Luhansk, així com els assalts frontals russos a Severodonetsk mitjançant contraatacs locals prudents i efectius a aquesta ciutat i la seva defensa de la ribera occidental de Siverskyi Donets. Funcionaris ucraïnesos informen que els defensors ucraïnesos van fer retrocedir els russos a Severodonetsk i estan dificultant  que Rússia avanci a Lissitxansk des del sud-oest.

El cap de l'administració de l'oblast de Luhansk, Serhiy Haidai, es mostra en desacord amb la previsió del Ministeri de Defensa del Regne Unit el 3 de juny que les forces russes s'apoderaran del 10% restant de l'oblast en les properes dues setmanes, al·legant que les forces ucraïneses tenen prou reforços i equipament per dur a terme nous contraatacs i defensar les seves posicions. Haidai va assenyalar que les forces russes creuen erròniament en els seus propis èxits, quelcom que permet als defensors ucraïnesos infligir grans pèrdues contra unitats txetxenes desprevingudes.

El blogger prorús Voenkor Kotyenok Z va afirmar que és poc probable que les forces russes trenquin les defenses ucraïneses a Lissitxansk des de Severodonetsk (a través d'atacs frontals continuats i un creuament oposat del riu Siverskyi Donetsk) i probablement hauran de completar el viatge des de Popasna si volen capturar Lissitxansk. El blogger Voenkor Kotyenok Z va afirmar que les forces ucraïneses podrien impedir els creuaments fluvials russos des de Severodonetsk, destacant que l'exèrcit del Kremlin encara no ha assegurat l'accés a dues carreteres clau cap a Lissitxansk. 

4 de juny | Rússia vol accelerar les operacions 

El ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ha afirmat que les forces russes "acceleraran l'operació militar especial" a Ucraïna en una reunió amb el líder txetxè Ramzan Kadirov el 3 de juny, tot i que és poc probable que puguin fer-ho, segons recull l'Institute for the Study of War. Kadirov va dir que Xoigú ha "identificat noves tasques" que milloraran l'efectivitat i les tàctiques de les maniobres ofensives russes. El txetxè no va especificar quines tasques acompliran per accelerar el seu ritme.  En altres ocasions, el ministre havia afirmat que les forces russes estaven fent progressos lents a l'est d'Ucraïna per evitar baixes civils.

En una retrospectiva ahir, que es complien 100 dies de guerra, el Ministeri de Defensa del Regne Unit va avançar que probablement l'exèrcit del Kremlin establirà el control sobre l'oblast de Lugansk en les dues setmanes vinents, encara que amb un cost addicional important i que les forces russes de tots els altres eixos han passat a operacions defensives per concentrar totes les forces disponibles a Severodonetsk. La mateixa institució creu que Putin s'haurà de comprometre a una inversió considerable de mà d'obra i d'equipament, encara que no el pugui generar ràpidament. Només així, avançarà més enllà de l'oblast de Lugansk.

Un milblogger rus va publicar un llarg missatge el 3 de juny afirmant que gairebé tot el 35è Exèrcit d'armes combinades ha estat destruït a Izium a causa dels comandants incompetents.  Sota el pseudònim Boytsovyi Kot Murz va dir que aquests no tenen en compte els desafiaments de combat als boscos d'Izium, fet que va provocar pèrdues considerables a les Brigades 64 a i 38 de Fusells de Motor de la Guàrdia Separada, que ara tindrien menys de 100 soldats en total.

Boytsovyi Kot Murz critica que els comandants no van proporcionar l'equip necessari a les unitats que lluitaven en terrenys boscosos i no van reparar l'artilleria pesant de manera oportuna. Les forces russes tampoc tenien una comunicació efectiva amb els centres de comandament i confiaven en missatgers per la manca de telèfons xifrats. Aquest usuari assenyala la manca de comunicacions entre les unitats i els comandants russos com el que va permetre a les forces ucraïneses atacar posicions avançades russes amb drons. Els militars del grup de Wagner també es van negar a participar en el combat, provocant la manca significativa d'avenços a l'eix Izium. Tot i que l'ISW no pot confirmar aquests informes de manera independent, són coherents amb els informes anteriors d'operacions russes i altes baixes a l'eix d'Izium.

Quan es compleixen 100 dies de guerra, les forces russes van continuar fent progressos, tot i que a costos molt elevats, a l'est d'Ucraïna el 2 de juny, amb la intenció de capturar Severodonetsk i també  Lissitxansk. El lideratge militar rus probablement utilitzarà la captura d'aquestes dues ciutats per afirmar que han "alliberat" tot l'oblast de Lugansk abans de dirigir-se cap a Donetsk, però és poc probable que tinguin les forces necessàries per prendre un territori substancial a aquesta regió després de patir més pèrdues al seu voltant. Així, segons l'Institute for the Study of War, l'exèrcit del Kremlin està limitat pel terreny al Donbass i s'haurà de seguir enfrontant a reptes per travessar els rius Siverskyi Donets per completar l'encerclament de Severodonetsk-Lissitxansk i fer més avanços cap a l'oest de Lyman.  El lideratge militar rus es continua complicant amb el principal repte de intentar mantenir mitjanament alta la moral del personal mobilitzat. L'Estat Major d'Ucraïna va informar que el 1r Cos d'Exèrcit de la República Popular de Donetsk (DNR), sota el 8è Exèrcit d'Armes Combinades de Rússia, està duent a terme una mobilització forçada a les zones ocupades de l'oblast de Donetsk.

Mapa Ucraïna Guerra 2 juny cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

És molt poc probable que aquesta mobilització generi un poder de combat significatiu i només demostrarà la manca de moral i disciplina a les unitats russes. La Direcció Principal d'Intel·ligència d'Ucraïna també va publicar una conversa telefònica interceptada en què els soldats del DNR es queixen que persones físicament no aptes es van veure obligades a entrar en servei i que els soldats beuen molt alcohol i pateixen trastorns generals.

Mapa Ucraïna Donbas 2 juny cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Les forces russes també lluiten per rotar amb èxit els soldats dins i fora del combat. El portaveu de l'Administració Militar d'Odesa, Maksym Marchenko, va declarar que entre el 30 i el 40% del personal rus que va sortir d'Ucraïna es va negar a tornar, forçant els comandants russos a enviar unitats no preparades i desmotivades de nou al combat. Això és coherent amb les queixes presentades pels militars del DNR que les pràctiques de rotació contribueixen a una baixa moral i la insatisfacció dins de les unitats forçades. 

Mapa refugiats ucraïna 2 juny cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

 

2 de juny | La contraofensiva ucraïnesa dificulta els plans russos

Segons informa l'Institute for the Study of War, la contraofensiva ucraïnesa a l'oblast de Kherson està dificultant l'avenç de les tropes russes per la zona. Després que les forces del Kremlin s'obrissin pas durant dies per aquest territori, a més de per Donetsk i Lugansk, Ucraïna ha centrat els seus esforços en les línies d'aquest front que els russos han deixat més desprotegides. Les tropes ucraïneses han dut  terme una sèrie de contraatacs organitzats dirigits als assentaments de la riba oriental del riu Ihulets que es troben molt a prop d'una carretera clau que dona suport a les forces russes més al nord. En resposta, l'exèrcit rus ha destruït uns  ponts que les tropes ucraïneses han estat utilitzant per articular el seu contraatac.

Mapa Ucraïna Guerra 1 juny cat Maria López Moya

Mapa de Maria López Moya

Tot plegat s'està convertint en un estira-i-arronsa molt disputat en una zona que Rússia confiava tenir sota control. Tant és així que l'ISW cita bloguers russos que estan alertant de les tàctiques dels militars enviats pel Kremlin. Els bloguers russos critiquen de manera el comandament militar rus per posar en perill els guanys territorials russos en altres eixos prioritzant tan específicament l'operació ofensiva del Donbass. Una priorització que explica els avenços, reduïts, ucraïnesos en zones com Kherson. 

Mapa Ucraïna Donbas 1 juny cas  Maria López Moya
Mapa Ucraïna Donbas 1 juny cas Maria López Moya

Malgrat tot, les tropes russes sumen algunes victòries, en especial al nord de Slovyansk. També destaca els guanys russos al nord d'Avdiivka.  A més, Rússia continua atacant les economies de les zones que pretenen capturar a través de tallar i dificultar subministraments amb èxit. L'ISW hi exemplifica amb la destrucció de la planta industrial dAzot de Severodonetsk i ho titlla de "fracàs sistèmic de les forces russes per prendre el control efectiu de les capacitats econòmiques i industrials del territori ocupat".

1 de juny | Errors en l'estratègia russa

Moscou segueix capficat amb apoderar-se de Severodonetsk i el Donbass, quelcom que, en general continua generant vulnerabilitats per a l'exèrcit rus a la important província de Kherson, on continuen les contraofensives ucraïneses. Kherson és un terreny clau perquè és l'única zona d'Ucraïna en què les forces russes mantenen terreny a la riba oest del riu Dnipro, recorden des de l'Institute for the Study of War. Si Rússia és capaç de mantenir una forta presència a Kherson quan s'acabi la guerra, estarà en una posició molt forta des de la qual llançar una futura invasió. En canvi, si Ucraïna recupera Kherson, estarà en una posició molt més forta per defensar-se d'un potencial atac rus.

Mapa Ucraïna Guerra 31 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Aquest càlcul estratègic hauria de portar, en principi, a Rússia a assignar prou poder de combat per mantenir Kherson. Però els tècnics nord-americans creuen que el president rus, Vladímir Putin, ha optat per concentrar totes les forces i recursos en un intent desesperat i sagnant per apoderar-se de zones de l'est d'Ucraïna que li donaran guanys més aviat simbòlics. Per contra, les contínues contraofensives ucraïneses amb èxit a Kherson indiquen que els comandants d'Ucraïna reconeixen aquestes realitats i estan aprofitant les vulnerabilitats que han generat les decisions de Putin. 

Mapa Ucraïna Donbas 31 maig cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Sembla així que el lideratge ucraïnès ha evitat sàviament coincidir amb la priorització de Putin. Kíiv podria haver compromès més reserves i recursos per a la defensa de Severodonetsk, i aquesta decisió va generar crítiques contra el president Volodímir Zelenski. Ara sembla que les forces ucraïneses s'estan retirant de Severodonetsk en lloc de lluitar fins al final, un factor que ha permès als russos entrar a la ciutat amb relativa rapidesa després de començar el seu assalt a gran escala. Tant la decisió d'evitar dedicar més recursos per salvar Severodonetsk com la decisió de retirar-s'hi van ser "estratègicament sòlides, encara que doloroses", segons el think tank nord-americà. Ucraïna ha de gestionar els seus recursos més limitats i centrar-se a recuperar un terreny crític en lloc de defensar un terreny el control del qual no determinarà el resultat de la guerra ni les condicions per a la renovació de la guerra.

 

31 de maig | L'exèrcit del Kremlin perd capacitats

L'augment de baixes entre els oficials subalterns russos probablement degradarà encara més les capacitats russes i conduirà a més problemes de moral. El Ministeri de Defensa del Regne Unit  ha declarat el 30 de maig que l'exèrcit del Kremlin han patit pèrdues devastadores entre els oficials de rang mitjà i inferior. Aquesta institució va informar que els oficials de nivell de batalló i brigada continuen desplegant-se cap endavant i, en lloc de comandar des de les zones posteriors i delegar a oficials de rang inferior, a causa dels alts oficials que els mantenen a un "nivell de responsabilitat intransigent".

Mapa Ucraïna Guerra 30 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

El mateix ministeri va informar, a més, que els oficials subalterns estan a càrrec de les operacions tàctiques de baix nivell a causa de la manca de professionalitat i modernització dins de les Forces Armades russes i que les seves morts complicaran els esforços de comandament i control, especialment al batalló. Els grups tàctics (BTG) es van poder crear a partir dels supervivents de moltes altres unitats. ISW va avaluar anteriorment que la desmoralització contínua i el mal comandament i control entre les forces russes podrien oferir a les forces ucraïneses oportunitats per dur a terme contraofensives prudents, sobretot quan l'exèrcit rus continua abocant recursos a la batalla de Severodonetsk a costa d'altres línies d'esforç.

Mapa Ucraïna Donbas 30 maig cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

La dissidència domèstica dins dels cercles militars russos, que afirma que el Kremlin no està fent prou per guanyar la guerra, segueix creixent. L'exoficial del Servei Federal de Seguretat de Rússia (FSB) Igor Girkin (també conegut com a Strelkov) va condemnar les declaracions del ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, sobre la prioritat de l'"operació especial" a Ucraïna que era l'alliberament del Donbass. Girkin creu que el Kremlin ha renunciat als fonaments ideològics del conflicte centrant-lo al Donbass, més que en tota Ucraïna. En la mateixa línia, va lamentar que els funcionaris del Kremlin ja no qüestionen la legitimitat de l'existència d'Ucraïna i que s'han oblidat els conceptes de "desnazificació" i "desmilitarització". Girkin va acusar el govern de Putin de dur a terme polítiques d'apaivagament fet que provoca que l'amenaça de derrota continua creixent.

Mapa refugiats ucraïna 30 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

 

 

30 de maig | Rússia es concentra en Severodonetsk

Nous informes confirmen que les forces ucraïneses van dur a terme un contraatac limitat amb èxit a prop de la frontera de l'oblast de Kherson-Mykolaiv el 28 de maig, forçant les forces russes a prendre posicions defensives. Aquest contraatac ucraïnès, informa l'Institute for the Study of War, probablement té com a objectiu interrompre els esforços russos per establir posicions defensives fortes al llarg de l'Eix Sud. Tot i que el contraatac ucraïnès no sembla probable que recuperi un territori substancial a curt termini, és probable que interrompi les operacions russes i potencialment obligarà Rússia a desplegar reforços a la regió de Kherson, que està sobretot en mans d'unitats de baix nivell. Els contraatacs ucraïnesos també poden servir per aturar els esforços russos per consolidar el control administratiu del sud d'Ucraïna ocupada, mencionat en dies anteriors. 

Mapa Ucraïna Guerra 29 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Les forces russes van continuar atacant l'oblast de Severodonetsk el 29 de maig sense fer cap avenç confirmat. El progrés rus en un intens combat urbà probablement serà lent. La campanya russa a l'est d'Ucraïna, que abans tenia com a objectiu capturar la totalitat de les províncies de Lugansk i Donetsk, ara se centra gairebé completament a Severodonetsk. És poc probable que les tropes russes puguin dur a terme múltiples operacions simultànies, apunten des de l'ISW, i probablement els avenços al sud-est d'Izium i a l'oest de Lyman passaran encara més a un segon pla a favor de concentrar les forces disponibles a Severodonetsk en els propers dies.

Mapa Ucraïna Donbas 29 maig cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

De fet, les forces russes van continuar les operacions ofensives al sud-est d'Izium cap a Sloviansk, però sense avenços confirmats. També van atacar sense èxit Bohorodychne, a uns 30 km al sud-est d'Izium. Les forces russes també van bombardejar posicions ucraïneses al sud-oest d'Izium al voltant de Husarivka, Velyka Komyshuvakha i Virnopillya, i al sud-est d'Izium al voltant de Dovehenke i Raihorodok. Els esforços russos al sud d'Izium probablement han passat de ser un esforç clau a una acció subordinada cada cop més destinada a donar suport a les operacions ofensives al voltant de Lyman. Els avenços tant al sud-est de l'oblast de Khàrkiv com al nord de l'oblast de Donetsk estan ara subordinats a l'esforç rus dominant al Donbass, l'encerclament de Severodonetsk.

Mapa refugiats ucraïna 30 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

 

29 de maig | Les tropes russes encara no han encerclat Severodonetsk

Les forces russes estan atacant Severodonetsk (Lugansk) tot i que encara no l'han encerclat, segons l’Institute for the Study of War (ISW). Així, estarien aconseguint guanys territorials i podrien conquerir la ciutat i les zones més a l'oest. Val a dir, però, que segons l’ISW, el progrés rus al voltant de Severdonetsk resulta en gran part pel fet que Moscou ha concentrat forces, equipament i material extret de tots els altres eixos en aquest únic objectiu.

Així doncs, a Severodonetsk, apunta l’ISW, l'exèrcit ucraïnès s'enfronta al repte més greu que s'ha trobat des de l'aïllament de la planta d'Azovstal a Mariupol i podria patir una important derrota tàctica en els propers dies si cau Severodonetsk. Ara bé, que això passi, assenyalen des de l’ISW, no és gens segur.

Mentrestant, a Khàrkiv (est), les tropes russes continuen centrant els esforços a evitar que una contraofensiva ucraïnesa arribi a la frontera internacional entre Khàrkiv i Belgorod (Rússia).  Paral·lelament, les forces ucraïneses han iniciat una contraofensiva prop de la frontera de l'oblast de Kherson-Mykolaiv, a uns 70 km al nord-est de la ciutat de Kherson, que podria haver creuat el riu Inhulets.

D’altra banda, l’ISW informa que en les darreres 24 hores l'ús per part de Rússia de tancs T-62 emmagatzemats a l'eix sud indica que encara pateixen problemes de material i generació de força.

Amb tot, més enllà de la batalla principal de Severodonetsk, les forces russes pateixen els efectes de la resistència ucraïnesa a les províncies de Zaporíjia i Kherson. 

28 de maig | L'exèrcit rus assetja Severodonetsk

L’exèrcit de la Federació de Rússia ha començat els atacs directes a la ciutat de Severodonetsk (Lugansk) tot i que encara no ha encerclat completament la ciutat, segons informa el Institute for the Study of War (ISW). En aquest sentit, l’ISW apunta que les forces russes han tingut un mal rendiment en les operacions en terreny urbanitzat durant la guerra fins ara, fet que convida a pensar que és poc probable que puguin avançar ràpidament a Severodonetsk.

Per part de l’exèrcit ucraïnès, mantenen les defenses a l'est d'Ucraïna i són capaços de contenir la majoria de les línies d'avanç russes. Ara bé, des de l’ISW assenyalen que les forces russes podrien aconseguir encerclar Severodonetsk en els propers dies. 

No obstant això, les operacions russes al voltant d'Izíum romanen estancades i les forces russes probablement no podran augmentar el ritme dels seus progressos.

Paral·lelament, les unitats de l’exèrcit rus situat a Liman (Donetsk) estaria dividint els seus esforços per atacar tant al sud-oest per donar suport a les forces estancades a Izíum com al sud-est per avançar a Siversk (Donetsk). En aquesta línia, segons l’ISW, a l’exèrcit rus li costarà assolir qualsevol dels seus objectius en aquestes zones en els dies vinents.

D’altra banda, les forces russes a Popasna (Lugansk) busquen avançar cap al nord per donar suport a l'encerclament de Severodonestk en lloc d'avançar cap a l'oest, direcció Bakhmut (Donetsk).

Altrament, les posicions russes al nord-est de la ciutat de Khàrkiv es mantenen en gran part estàtiques, sense atacs importants per part de cap dels dos bàndols.

Finalment, escau esmentar que les forces russes continuen enfortint les seves posicions defensives al llarg de l'eix sud per conquerir la regió de Kherson.

27 de maig | Combats en de màxima intensitat

Les forces russes han aconseguit guanys constants i importants en combats intensos a l'est d'Ucraïna durant els darrers dies, tot i que les defenses ucraïneses segueixen sent efectives en general, segons informa l'Institute for the Study of War. La viceministra de Defensa d'Ucraïna, Hanna Malyar, ha declarat que els combats es troben actualment a la seva "intensitat màxima" en comparació amb els anteriors assalts russos i probablement continuaran augmentant. El portaveu del Ministeri de Defensa d'Ucraïna, Oleksandr Motuzyanyk, va qualificar els guanys russos d'"èxit temporal" i va declarar que les forces ucraïneses estan utilitzant una defensa de maniobra per pressionar els avenços russos en àrees clau. El Kremlin ha pres ara ja el control de més del 95% de l'oblast de Lugansk i probablement continuaran els esforços per completar la captura de Severodonetsk en els pròxims dies. L'exèrcit de Putin ha aconseguit diversos guanys la setmana passada, però les seves operacions ofensives segueixen sent lentes, ja que estan molt degradades i lluitaran per reemplaçar les pèrdues posteriors.

Mapa Ucraïna Guerra 26 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Les forces russes van continuar intentant avenços al sud-est d'Izium cap a Sloviansk el 26 de maig. L'Estat Major d'Ucraïna informar que les tropes russes van intentar atacar Bohorodychne, a uns 30 km al sud-est d'Izium. Les forces russes també van dur a terme atacs d'artilleria, coets, morters i tancs contra Chepil, Dovehenke, Kurulka i Studenok, tots els assentaments al sud-est d'Izium en direcció a Sloviansk.  Aquestes accions ofensives indiquen que les tropes russes esperen continuar el seu avanç cap a les fronteres de l'oblast de Donetsk i fusionar-se amb les operacions al voltant de Lyman, després de la seva captura completa en les últimes hores. 

Mapa Ucraïna Donbas 26 maig cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Les forces russes van continuar ahir amb els seus esforços per encerclar Severodonetsk. Segons els informes, les forces russes van intentar prendre el control d'Ustynivka, a uns 15 km al sud-est de Severodonetsk. Fonts russes també van informar que les tropes russes s'estan apropant a Severodonetsk des de Vojevodivka i Schedryshcheve (al nord-est de Severodonetsk) i que la part nord-est de la ciutat està sota control rus. Un periodista militar rus afirma que fins a 10.000 persones podrien quedar atrapades al calder Severodonetsk-Lissitxansk. Les tropes ucraïneses han fortificat les seves posicions a la zona de Zolote-Orikhiv, on les tropes russes les han encerclat.

Mapa refugiats ucraïna 26 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

 

26 de maig | Crítiques a la gestió de la invasió des de Rússia

Alguns bloguers prorussos de Telegram van continuar criticant el Kremlin pel tracte dels militars de les Repúbliques Populars de Donetsk i Luhansk (DNR i LNR) mobilitzats a la força, contradient les campanyes d'informació russes sobre el progrés de l'operació militar especial russa, segons recull l'Institute for the Study of War. L'exoficial del Servei de Seguretat Federal de Rússia Igor Girkin (també conegut amb l'àlies Igor Strelkov) va donar a conéixer una crítica als seus 360.000 seguidors d'un bloguer més petit discutint un vídeo en què un batalló del DNR parlava sobre el maltractament de les forces mobilitzades obligades. El bloguer va culpar a la direcció russa, d'haver començat la invasió amb reserves insuficients, no preparades i mobilitzades amb força. A més, afegia que Rússia no proporciona noves armes als soldats de les seves repúbliques delegades, tot i afirmar que les forces ucraïneses es preparaven per atacar les zones ocupades del Donbass des d'un any abans de la invasió russa. A més, afirma que el Kremlin no es va mobilitzar i preparar adequadament el següent lot de reserves, mentre que les forces ucraïneses estan preparant amb èxit les seves tropes per a les contraofensives. Girkin també va criticar el Kremlin per no haver pagat el batalló del DNR durant tres mesos.

Mapa Ucraïna Guerra 25 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Les forces russes s'enfronten cada cop més a una deficiència en l'armament d'alta precisió. L'Estat Major d'Ucraïna va informar que, per això, les forces russes estan buscant altres mètodes per atacar la infraestructura crítica i han intensificat l'ús d'avions per donar suport a les ofensives. La Direcció Principal d'Intel·ligència d'Ucraïna (GUR) assenyala que fins a u 60% de les reserves d'alta precisió de Rússia ja s'han esgotat, quelcom que coincideix amb els informes anteriors dels oficials de defensa occidentals que les forces russes depenen cada cop més de les "bombes ximples" perquè s'enfronten a reptes per reposar els seus subministraments de municions en part per les sancions dirigides a la producció industrial de defensa de Rússia.[6] La manca d'armes d'alta precisió probablement donarà lloc a un augment dels atacs indiscriminats a la infraestructura crítica i civil.

Mapa Ucraïna Donbas 25 maig cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

El Kremlin, informa l'ISW, està intentant ampliar el grup de titulars de passaports russos a les zones ocupades. El president rus, Vladímir Putin, va signar un decret el 25 de maig que simplificarà el procediment per obtenir un passaport rus a les províncies de Kherson i Zaporojie. Aquesta campanya coneguda com "passaportització massiva" s'està produint als territoris ocupats i representa un esforç per establir les condicions per a algun tipus d'acord polític posterior al conflicte mitjançant la manipulació de l'accés a la ciutadania russa. Les autoritats d'ocupació també poden intentar aprofitar aquest nou decret per dur a terme una mobilització encoberta a les zones ocupades, ja que disposar d'un passaport rus faria que els residents dels territoris ocupats estiguin subjectes al servei militar forçat.

Mapa refugiats ucraïna 25 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

 

25 de maig | Encerclaments petits contra tropes ucraïneses

Segons l'Instiute for the Study of War, sembla que les forces russes han abandonat els seus esforços per completar un únic gran encerclament a l'est d'Ucraïna i, en canvi, estan intentant assegurar encerclaments més petits, cosa que els permetrà obtenir guanys. Alhora, és probable que les forces russes intentin aconseguir diversos encerclaments simultanis de petites bosses ucraïneses a les províncies de Donetsk i Lugansk: l'àrea més àmplia de Severodonetsk (incloent-hi Rubijne i Lissitxans), Bakhmut-Lissitxansk, al voltant de Zolote (al nord-est de Popasna) i al voltant de les fortificacions d'Ucraïna, a Avdiivka.

Mapa Ucraïna Guerra 24 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Mentrestant, les forces russes han començat a avançar en els seus esforços en aquests diferents encerclaments, però no han aconseguit cap avenç important ni ha fet cap passa endavant cap als seus objectius públics d'assegurar les fronteres de l'oblast de Donetsk o apoderar-se de tot el Dombass. El cap de l'administració de l'oblast de Lugansk, Serhiy Haidai, ha informat en les últimes hores que les forces ucraïneses només controlaven aproximadament el 10 % de l'oblast de Lugansk el 15 de maig (en comparació amb el 30 % abans de la invasió russa a gran escala el 24 de febrer) Les forces russes han pogut assegurar més terreny durant la setmana passada que amb tots els esforços de principis de maig sumats. No obstant això, ho han fet reduint l'abast dels seus objectius, abandonant majoritàriament les operacions al voltant d'Izium i concentrant-se en ciutats clau de primera línia: el rendiment rus segueix sent molt limitat.

Mapa Ucraïna Donbas 24 maig cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Les forces russes, adverteixen els tècnics del think tank nord-americà,  també s'enfrontaran a un combat urbà prolongat si encerclen amb èxit Severodonetsk (així com en altres grans ciutats com Bakhmut). Les forces russes estan comprometent un nombre significatiu de les seves tropes, artilleria i avions per derrotar els defensors ucraïnesos a l'oblast de Lugansk i és probable que treguin els recursos necessaris de l'eix d'Izium, les posicions defensives al voltant de la ciutat de Khàrkiv, la ciutat de Donetsk i la zona de Zaporijia. El cap de l'administració de l'oblast de Lugansk, Serhiy Haidai, ha comparat anteriorment les forces ucraïneses a l'oblast de Lugansk amb els anteriors defensors de Mariúpol, que pretenien desgastar les forces russes i prevenir noves operacions ofensives.

Per la seva part, el Ministeri de Defensa del Regne Unit assenyala que una victòria russa sobre Severodonetsk només empitjorarà els problemes logístics russos i ampliarà les línies de comunicació terrestres russes (GLOC). L'exèrcit del Kremlin estan fent avenços més grans durant els últims dies que en tota la resta del mes de maig, però aquests avenços segueixen sent lents, limitats a objectius més petits del que pretenia Putin i s'enfronten a les defenses d'Ucraïna contínues; no constitueixen un gran avenç.

24 de maig | Tres mesos de guerra 

Les figures nacionalistes russes critiquen cada cop més els fracassos de l'"operació militar especial" a Ucraïna i demanen més mobilitzacions que el Kremlin ni vol ni pot dur a terme a curt termini, segons informa l'Institute for the Study of War. L'Assemblea d'oficials, una associació independent de veterans prorussos que pretén reformar l'estratègia militar russa, va demanar que el president  Vladimir Putin i el Kremlin declarin oficialment la guerra a Ucraïna i introdueixin una mobilització parcial a Rússia el 19 de maig. Segons ells, l'"operació militar especial" de Rússia no ha assolit els seus objectius en tres mesos, especialment després del fracàs dels creuaments del riu Siverskyi Donets. L'ISW ja ha avaluat anteriorment que la destrucció de gairebé tot un grup tàctic de batalló rus (BTG) durant un pas fallit del riu l'11 de maig va sorprendre els observadors militars russos i els va impulsar a qüestionar la competència russa.

Mapa Ucraïna Guerra 22 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

 L'Assemblea demana a Putin que reconegui que les forces russes ja no només estan "desazificant" Ucraïna, sinó que estan lluitant en una guerra pels territoris històrics de Rússia i l'existència en l'ordre mundial. Els oficials van exigir que el Kremlin mobilitzés totes les regions frontereres amb els països de l'OTAN (inclosa Ucraïna), formés esquadrons de defensa territorial, ampliés els terminis estàndard del servei militar d'un any a dos i formés noves administracions supremes en temps de guerra sobre Rússia, les Repúbliques Populars de Donetsk i Lugansk (DNR) i LNR), i els assentaments ucraïnesos recentment ocupats. Els agents també han exigit la pena de mort per als desertors.

Mapa Ucraïna Donbas 23 maig cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Més russos que inicialment donaven suport al Kremlin i a la invasió russa d'Ucraïna comencen a criticar-lo obertament. Els bloggers russos van afirmar que el Kremlin no honrarà l'apel·lació de l'Assemblea d'Oficials, la qual cosa indica una intensificació de la percepció negativa del lideratge rus entre els russos que donen suport a la guerra a Ucraïna. El governador de l'oblast de Kaliningrad, Anton Alikhanov, va declarar públicament que la guerra russa a Ucraïna ha interromput les rutes de transport i els horaris de construcció a la regió, una rara admissió del cost econòmic de la guerra per part d'un funcionari del govern rus. L'Estat Major ucraïnès també va informar que el personal militar rus es queixa cada cop més de la ineficàcia de les operacions ofensives contra les tropes ucraïneses.

Mapa refugiats ucraïna 23 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

23 de maig | Rússia va avançant en diferents punts d'Ucraïna

Les forces russes només van aconseguir guanys mínims a l'est d'Ucraïna el 22 de maig segons informa l'Institute for the Study of War. Les noves dades confirmen que l'Exèrcit del Kremlin va recuperar prèviament Rubijne al nord de l'oblast de Khàrkiv, el 19 de maig, com ja s'havia rumorejat. En aquest sentit, van emprar el riu al nord de Khàrkiv —en lloc de retirar-se a través del riu per utilitzar-lo com a posició defensiva— per evitar cap avenç ucraïnès cap al nord o l'est que pogués amenaçar les línies de comunicació russes amb l'eix d'Izium. Fonts ucraïneses també confirmen avenços anteriors reclamats pels russos al voltant de Popasna, i les forces russes probablement busquen obrir una nova línia d'avanç al nord des d'aquesta ciutat per completar l'encerclament de Severodonetsk mentre condueixen simultàniament cap a l'oest cap a Bakhmut. Amb tot, és poc probable que les forces russes puguin arribar a completar totes aquestes previsions amb els seus recursos gairebé tres mesos després de l'esclat de la guerra. 

Mapa Ucraïna Guerra 22 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Els tècnics nord-americans de l'ISW també asseguren que les forces russes van continuar preparant-se per reprendre les operacions ofensives al sud-est d'Izium, però no van fer cap avenç confirmat el 22 de maig. L'Estat Major d'Ucraïna va assenyalar que les forces russes al voltant d'aquesta zona estan creant les condicions necessàries per reprendre les accions ofensives cap a Sloviansk. Les tropes del Kremlin van bombardejar els assentaments de primera línia al sud-est i sud-oest d'Izium, fent evidents els seus plans per moure's cap al sud des d'Izium cap a la frontera administrativa de l'oblast de Donetsk.

Mapa Ucraïna Donbas 22 maig cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Mentrestant, les forces russes van continuar netejant el territori de la fàbrica d'acer d'Azovstal, amb estrictes procediments de filtració i deportació. La Prefectura de Defensa Territorial de la República Popular de Donetsk (DNR) va afirmar que 313 persones, inclosos 55 nens, han estat deportades de Mariúpol a un camp de filtració a Bezymmene. Per la seva part, l'assessor de l'alcalde de Mariúpol, Petro Andryushenko, ha afirmat que 70 persones, inclosos 12 nens, han estat deportades a través del camp de filtració de Nikolske, encara que l'ISW no pot verificar aquesta afirmació de manera independent. Anant més enllà,  Andryushchenko ha declarat també que l'administració d'ocupació ha reforçat els controls de moviment a la ciutat de Mariúpol, quelcom coherent amb les avaluacions anteriors d'ISW que la informació entorn de Mariúpol es restringirà cada cop més en les setmanes vinents.

Mapa refugiats ucraïna 22 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

 

22 de maig | L'exèrcit rus s'apodera de Mariúpol, però avança poc a la resta del país

Les forces russes continuen progressant lentament a Mariúpol. Ara bé, han dut a terme poques operacions ofensives en altres punts del territori ucraïnès, segons l’Institute for the Study of War.

Doncs bé, els contraatacs ucraïnesos al nord-oest de Kíiv dels darrers dies continuen alleujant la pressió sobre la ciutat. Alhora, les forces ucraïneses han repel·lit atacs russos limitats al nord-est de la ciutat i als voltants de Kharkiv.

D’altra banda, les forces ucraïneses han dut a terme un atac amb èxit contra els vaixells russos atracats al port ocupat de Berdyans. Sobre aquest punt, l’ISW apunta que probablement haurien aconseguit enfonsar un vaixell de desembarcament rus i n’haurien pogut danyar un altre. En aquest sentit, des de l’ISW indiquen que la capacitat d'Ucraïna per infligir danys greus a Berdyansk pot impedir que les forces russes renovin els intents de reforçar les operacions a Mariupol i als voltants de Kherson per mar.

En els darrers contraatacs al nord-oest de Kíiv, l’exèrcit ucraïnès no ha recuperat cap territori, però han forçat les tropes russes a posar-se a la defensiva. En les darreres 24 hores, les forces ucraïneses també han repel·lit els renovats intents russos d'avançar cap a Brovary des del nord-est i completar l'encerclament de Txerníhiv.

Finalment, l’ISW informa que l’exèrcit rus continua bombardejant Khàrkiv. I haurien aconseguit avenços menors a les províncies de Donetsk i Lugansk.

21 de maig | L'exèrcit rus es reforça a Khàrkiv

Segons l’Institute for the Study of War (ISW), en les darreres 24 hores les forces russes s’han dedicat a reforçar les posicions defensives a Khàrkiv arran de les contraofensives ucraïneses. Mentrestant, la major part de les operacions ofensives russes es concentren als voltants d’Izíum i Donetsk i a la regió de Popasna-Severodonetsk. 

D’altra banda, l’Estat Major d'Ucraïna ha informat que les forces russes estan creant línies defensives secundàries a l'Eix Sud, cosa que indica que l'agrupació russa en aquesta zona podria estar preparant-se per a una gran contraofensiva ucraïnesa i un conflicte prolongat. 

Paral·lelament,des de l’ISW informen que les forces russes mantenen posicions defensives al nord de la ciutat de Khàrkiv després de l'èxit de la contraofensiva ucraïnesa del 5 de maig. Aquesta decisió de l’exèrcit rus podria tenir la intenció de permetre l’arribada de reforços des de Rússia per combatre a Khàrkiv.

En aquest context, les operacions ofensives russes importants es limiten a la zona de Severodonetsk. En aquest sentit, les tropes russes han aconseguit guanys marginals al nord, oest i sud de la ciutat, especialment al voltant de Popasna, per intentar prendre el control de Severodonetsk.

Amb tot cal destacar que, tal com apunta l’ISW, les forces russes poden haver aconseguit guanys marginals al nord, oest i sud de Popasna per continuar la seva ofensiva a Severodonetsk des del sud. I que l’exèrcit rus està recuperant certes posicions que van perdre a causa de la contraofensiva ucraïnesa al nord de la ciutat de Kharkiv.

Finalment, escau subratllar que les forces russes probablement s'estan preparant per a una gran contraofensiva ucraïnesa i un conflicte prolongat a l'Eix Sud.

20 de maig | Redistribució de les forces russes

Oficials militars ucraïnesos asseguren que part de les tropes russes retirades de l'eix de la ciutat de Khàrkiv s'han redistribuït a l'oest de l'oblast de Donetsk durant la jornada d'ahir, 19 de maig, i tal com recull l'informe diari de l'Institute for the Study of War. Concretament, el batalló ha ocupat aproximadament 20 km al sud de la ciutat de Donetsk. La Direcció Militar d'Ucraïna (GUR) va interceptar la trucada d'un militar rus, en la que aquest suggeria que 400 militars de l'eix de la ciutat de Khàrkiv es troben commocionats o en estat de xoc. Les forces russes segueixen patint una greu escassetat de reserva de mà d'obra, fet que ha precipitat la creació del comandament militar rus per consolidar els grups tàctics de batallons esgotats (BTG).

Mapa Ucraïna Guerra 19 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

El govern de defensa oficial informa que les forces russes tenien 106 BTG operatius a Ucraïna, però han estat dissolts i combinats per la compensació de les pèrdues. El diputat principal encarregat de les operacions de l'Estat Major General d'Ucraïna, Oleksiy Gromov, assegura que les forces de Rússia es van combinar amb unitats del Pacífic i Flotes del Nord a les localitats permanents de la 40a Brigada Marina Separada i la 200a Brigada Separada de Fusellers Motoritzats, respectivament. Gromov afegeix que l'exèrcit del Kremlin s'està entrenant al Krasnodar Krai per replegar les unitats del 49è Exèrcit d'Armes Combinades i intentant restaurar el poder de combat del front de batalla a Crimea.

Mapa Ucraïna Donbas 19 maig cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

L'ISW recull que un seguit de militars russos sense identificar van dur a terme una sèrie d'atacs amb còctels Molotov contra comissariats militars russos a tot el país al maig, probablement en protesta per la mobilització encoberta. Els mitjans russos i els canals locals de Telegram van informar d'actes deliberats d'incendi contra comissariats militars a tres assentaments a la regió de Moscou (Omsk, Volgograd, Riazan i el districte autònom de Khanty-Mansi) entre el 4 i el 18 de maig. El subcap d'operacions principals de l'estat major ucraïnès, Oleksiy Gromov, assegura que han tingut lloc almenys 12 casos d'incendis deliberats contra comissariats militars en total i cinc la setmana passada. Els funcionaris russos han atrapat dos joves de 16 anys en un assentament de l'oblast de Moscou,  fet que suggereix que probablement els responsables dels atacs són ciutadans russos. 

Mapa refugiats ucraïna 19 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

 

19 de maig | Rússia vol convertir Mariúpol en una ciutat turística

Les autoritats d'ocupació russes han anunciat en les últimes hores els seus plans per destruir la planta d'acer d'Azovstal i convertir Mariúpol en una ciutat turística, segons informa l'Institute for the Study of War en el seu document diari sobre la invasió. Amb tot, aquesta idea privaria Rússia d'alguns dels beneficis econòmics més importants que esperava obtenir prenent la ciutat portuària. El cap de la República Popular de Donetsk (DNR), Denis Pushilin, ha detallat que les autoritats del DNR planegen anivellar Azovstal després de completar la seva captura. Aquesta fàbrica havia estat un element crucial de l'economia de Mariúpol abans de la guerra per la seva funció única com a complex metal·lúrgic de cicle complet. Generava 10.000 llocs de treball associats a la producció a la planta, milers de milions de dòlars d'ingressos i impostos en divises i la seva producció de 7.000 tones d'acer, 6 milions de tones de ferro i 4,5 milions de tones de metall laminat, segons l'Ajuntament de Mariúpol.  Pushilin va concretar que el DNR té la intenció de reconstruir Mariúpol perquè esdevingui una "ciutat turística", alhora que va admetre que el 60% de les estructures de la ciutat han estat destruïdes fins al punt que no es poden reconstruir.

Mapa Ucraïna Guerra 18 maig cat Maria López Moya
Mapa Maria López Moya

El pla anunciat per convertir Mariúpol en un centre de turisme i oci després de la destrucció completa d'un important centre d'activitat econòmica a Mariúpol, és indicatiu del dany que les tropes russes han infligit amb la destrucció de la ciutat. Rússia no necessita una altra ciutat turística al mar Negre, apunten els tècnics del Institute for the Study of War. En canvi, sí que necessita el tipus de moneda forta que havia generat una planta com Azovstal. Aquest anunci resumeix el tipus de victòries pírriques que les forces russes han aconseguit a Ucraïna. 

Mapa Ucraïna Donbas 18 maig cat  Maria López Moya
Mapa Maria López Moya

El Kremlin pot esperar compensar la pèrdua d'ingressos d'Azovstal i altres infraestructures destruïdes a Ucraïna aprofitant-se de la central nuclear de Zaporíjia, de la qual ja s'han fet amb el seu control. El viceprimer ministre rus Marat Khusnullin va anunciar que destinarà la màxima ajuda d'integració a l'oblast d'aquesta regió perquè treballi en una "família russa amiga" durant la seva visita a Melitòpol ahir, 18 de maig. Khusnullin va afegir que la central nuclear funcionarà exclusivament per a Rússia i vendrà electricitat a Ucraïna. Aquesta declaració és un clar reconeixement rus que hi haurà una Ucraïna independent al final d'aquesta guerra i que Rússia busca restablir el seu poder energètic sobre Ucraïna i possiblement Occident en general, que s'ha vist reduït per les sancions i els esforços per reduir la dependència de Rússia. A més, també reforça la urgència d'ajudar Ucraïna a recuperar el control de la ciutat d'Enerhodar i la resta del seu territori ocupat per intentar evitar aquesta nova dominació econòmica.

Mapa refugiats ucraïna 18 maig cat Maria López Moya
Mapa Maria López Moya

L'ISW havia informat anteriorment que les forces russes havien començat a cavar trinxeres i bloquejar les carreteres cap a la ciutat d'Enerhodar. L'Administració Militar de l'Oblast de Zaporijia informa que les autoritats d'ocupació russes van continuar preparant-se per a un referèndum a la ciutat d'Enerhodar el 18 de maig.

 

18 de maig | Futur incert dels defensors d'Azovstal

Els defensors de Mariúpol atrapats a la planta d'acer d'Azovstal probablement es van rendir després que els funcionaris ucraïnesos negociessin mesures d'evacuació amb el Kremlin, segons informa l'Instiute for the Study of War. Les forces russes van començar a evacuar les ucraïneses ferides als assentaments ocupats pels russos a la regió de Donetsk el 16 de maig després que el Ministeri de Defensa rus proposés l'acord.  Els funcionaris han assegurat que intentaran retornar els defensors de Mariúpol a Ucraïna en un intercanvi de presoners i continuaran prenent les mesures adequades per rescatar tots els militars ucraïnesos d'Azovstal.

El Kremlin, apunten els tècnics nord-americans, podria haver acceptat la rendició condicional dels defensors d'Azovstal per accelerar el moment de declarar Mariúpol totalment sota el seu control. La Direcció d'Intel·ligència Militar d'Ucraïna (GUR) va informar que el Departament d'Informació i Comunicacions de masses del Ministeri de Defensa rus està preparant  una gira amb periodistes estrangers pels territoris ocupats a Ucraïna entre el 18 i el 21 de maig. El Kremlin també podria haver acceptat un acord d'aquest tipus per assegurar una victòria per tal de desviar les crítiques a les xarxes socials dels fallits encreuaments russos del riu Siverskyi Donets i la lentitud general de la invasió.

Ara bé, segons el think tank, també és una possibilitat que Moscou es negui a intercanviar els defensors de Mariúpol. Alguns membres de la Duma demanen aprovar lleis que prohibeixin l'intercanvi de presoners per a persones acusades de "nazisme", ja que el Batalló d'Azov està relacionat amb la ideologia feixista, neonazi i amb el supremacisme blanc. El president de l'organisme, Vyacheslav Volodin, va afirmar que els defensors de Mariúpol han de ser acusats de crims de guerra i no poden ser intercanviats per presoners russos. El Kremlin pot ignorar les preocupacions de la Duma estatal russa o utilitzar-les per sabotejar les negociacions amb Ucraïna.

17 de maig | Retirada russa de Khàrkiv, diferent a les anteriors 

Noves ofensives terrestres limitades i en bona part sense èxit de les forces russes en les últimes hores. Aquestes han tingut lloc a la línia del front a Ucraïna, segons informa l'Institute for the Study of War en el seu document diari sobre l'evolució de la guerra. Bona part de l'exèrcit del Kremlin s'agrupa al voltant de la ciutat de Khàrkiv mentre intenten mantenir la frontera i evitar que les tropes ucraïneses avancin més al nord després de perdre la segona ciutat més gran del país. Aquesta és diferent de les anteriors retirades russes dels voltants de Kíiv, Txerníhiv i Sumi a principis de la guerra, ja fa gairebé tres mesos, quan els russos es van retirar completament. Les tropes de Putin poden intentar mantenir les posicions a Ucraïna i continuar els atacs d'artilleria per evitar que Ucraïna entri al camp d'artilleria de tubs o coets als afores de Belgorod, una important ciutat de Rússia i un centre clau per l'exèrcit. Els russos també podrien esperar dur a terme una contraofensiva per retrocedir cap al sud cap a Khàrkiv, encara que és molt poc probable que aquest esforç tingui èxit, segons apunten els tècnics de l'ISW. 

Mapa Ucraïna Guerra 16 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

En aquest context els bloggers russos especialistes en esdeveniments militars van continuar publicant les seves anàlisis en les quals es mostren escèptics sobre els esforços russos i cada cop més en línia amb les valoracions occidentals dels seus fracassos a Ucraïna. Un d'aquests autors és Igor Strelkov, que afirma que l'ofensiva del seu país per prendre el Donbass finalment ha fracassat i que "no s'ha alliberat cap gran assentament". Strelkov fins i tot ha assenyalat que la captura de Rubijne és relativament insignificant perquè va passar abans que comencés la nova ofensiva al Donbass. Strelkov assegura que és poc probable que les forces russes "alliberin" la zona aquest estiu i que les tropes ucraïneses mantindran les seves posicions al voltant de la ciutat de Donetsk.

Mapa Ucraïna Donbas 16 maig cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Strelkov també assegura que, en particular, els fracassos fins ara no l'han sorprès perquè la intenció del comandament rus ha estat tan evident durant tota l'operació que les tropes ucraïneses saben perfectament quina és la millor manera de respondre i adverteix que les tropes estan lluitant fins a arribar a esgotar-se sota unes normes "proposades per l'enemic”. El desencant continu dels bloggers prorussos amb l'esforç de guerra rus pot alimentar la insatisfacció al país Rússia, sobretot si Moscou continua insistint en els esforços de reclutament i enviant carn de canó mal entrenada a les primeres línies del conflicte. 

Mapa refugiats ucraïna 16 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

A més, en les últimes hores s'han evacuat més de 260 soldats ucraïnesos de la fàbrica d'acer a Azovstal, a Mariúpol. Rússia i Ucraïna van negociar l'evacuació dels militars ucraïnesos ferits a través dels corredors humanitaris. Els oficials ucraïnesos ja havien demanat anteriorment l'evacuació de 60 metges i militars ferits crítics el 13 de maig. Ara, el Kremlin pot estendre aquesta mena de corredors per als defensors ucraïnesos restants en un esforç per controlar completament Mariúpol.

16 de maig | L'exèrcit rus es concentra en prendre Lugansk 

En les últimes hores les forces russes haurien abandonat l'objectiu de completar un encerclament a gran escala d'unitats ucraïneses des de la ciutat de Donetsk fins a Izium per a poder completar la presa de l'oblast de Lugansk. El cap de l'administració d'aquesta regió, Serhiy Haidai, creu que el comandament militar rus ha entès que no podrà apoderar-se de l'oblast de Donetsk, però creu que té la capacitat d'arribar a les fronteres administratives del seu oblast, segons recull l'Instiute for the Study of War, que apunta que les seves observacions són, generalment, coherents amb l'anàlisi que fan ells de la situació. El comandament militar rus probablement prioritzarà la batalla de Severodonetsk en el futur, amb alguns esforços dedicats a interrompre les línies de comunicació terrestres d'Ucraïna (GLOC) a l'est de l'oblast de Donetsk.

Mapa Ucraïna Guerra 15 maig cat Maria López Moya
Mapa de  Maria López Moya

Les forces russes continuen un esforç coordinat per apoderar-se de Severodonetsk des del nord i del sud, fet que donaria lloc a un encerclament de tropes ucraïneses menys profund del que s'esperava inicialment. Els intents fallits russos de creuar el riu Donets a prop de Kreminna poden desplaçar les operacions d'encerclament russes més a l'est, més a prop de Severodonetsk a través de Rubijne, en lloc de fer un encerclament més ampli al llarg de múltiples eixos. Les forces russes també han estat reduint els avenços a Sloviansk des d'Izium, possiblement a causa del lent ritme de l'operació ofensiva allà.

Mapa Ucraïna Donbas 15 maig cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Segons ha establert l'ISW, forces russes probablement s'han quedat sense reservistes preparats per al combat, fet que obliga el comandament militar rus a combinar soldats de molts elements diferents, incloses empreses militars privades i milícies apoderades, en unitats aparentment regulars de l'exèrcit i infanteria naval. L'Estat Major d'Ucraïna informa que aproximadament 2.500 reservistes russos s'estan entrenant als oblasts de Belgorod, Vorónej i Rostov per reforçar les operacions ofensives russes a Ucraïna. És poc probable que aquest nombre de reservistes generi prou força per reposar unitats russes que, segons s'informa, han perdut fins a un 20 per cent de la plantilla en algunes zones, sense tenir en compte el grup tàctic del batalló que va ser destruït mentre intentava travessar el riu Siverskyi Donets.

Mapa refugiats ucraïna 15 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

La Direcció d'Intel·ligència Militar d'Ucraïna ha declarat en les últimes hores que les forces russes estan duent a terme una mobilització encoberta i creant noves unitats amb personal recentment mobilitzat que probablement tinguin una formació insuficient per ser eficaços i poca motivació per lluitar. Les forces russes també van desplegar nous reclutes dels assentaments ocupats a les províncies de Donetsk i Lugansk per mantenir una ofensiva al voltant de la ciutat de Khàrkiv, probablement a causa de la manca de reserves russes.

15 de maig | Les forces russes intenten establir les condicions per al combat a Severodonetsk 

L’Institute for the Study of War (ISW) apunta que la destrucció ucraïnesa d'elements d'una brigada russa de fusells motoritzats que va intentar creuar un pont sobre el riu Siverskyi Donets l'11 de maig pot pertorbar greument els esforços russos per aïllar Severodonetsk (Lugansk) i Lysychansk del nord (Lugansk). De fet, l’exèrcit rus no ha intentat avançar en aquesta zona en les últimes 24 hores.

D’altra banda, l’ISW informa sobre els moviments estratègics de Rússia. Doncs bé, l’ISW indica que les brigades russes intenten establir les condicions per al combat a Severodonetsk des del sud, però, alhora, avancen cap a la ciutat de Zolote (Lugansk), a uns 30 km al sud de Severodonetsk. En aquest sentit, les tropes russes probablement busquen assegurar la carretera nord de Zolote a Severodonetsk per avançar, però també poden intentar tallar l'última carretera que uneix Severodonetsk amb la resta d'Ucraïna a través de Bakhmut (Donetsk). 

Per a l’ISW, és molt poc probable que les tropes russes puguin conquerir Bakhmut, però sí que podrien tallar l'autopista de Bakhmut a Severodonetsk.

Mentrestant, l’ISW informa que les forces ucraïneses probablement faran operacions contraofensives per expulsar els russos dels voltants d'Izíum (Khàrkiv), segons els funcionaris ucraïnesos. En aquest context, el foc d'artilleria rus dirigit a l'oest des dels voltants d'Izíum té més probabilitats d'interrompre aquesta contraofensiva ucraïnesa que no pas establir les condicions per a un atac rus.

Paral·lelament, les forces russes continuen retirant-se de l'òblast de Khàrkiv, però és possible que intentin mantenir una defensa a l'est de Vovchansk (Khàrkiv) per assegurar la línia terrestre de comunicació que va des de Belgorod (Rússia) a través de Vovchansk fins a Izíum. Segons l’ISW, el terreny d'aquesta zona afavoreix generalment el defensor, però els russos tenen altres formes de donar suport militar al front d’Izíum, de manera que els ucraïnesos potser no intenten avançar molt més cap a l'est en aquest moment.

Finalment, en les darrerres 24 hores els defensors ucraïnesos han continuat lluitant a la planta d'Azovstal a Mariupol malgrat les dures condicions en què es troben i els continus atacs russos. I és que la defensa ucraïnesa d'Azovstal encara està causant pèrdues a l’exèrcit rus.

14 de maig | Ucraïna expulsa Rússia de Khàrkiv

L’Institute for the Study of War informa que, probablement, l'exèrcit rus hagi decidit retirar-se de les seves posicions al voltant de la ciutat de Khàrkiv a causa de les contraofensives ucraïneses i la disponibilitat limitada de reforços. En aquesta línia, els informes d'oficials occidentals i un vídeo d'un oficial de la República Popular de Donetsk (DNR) indiquen que Moscou està centrada a dur a terme una retirada ordenada de Khàrkiv.  

Així doncs, segons l’ISW, sembla que Ucraïna ha guanyat la batalla de Khàrkiv. Les forces ucraïneses han impedit les tropes russes envoltin la ciutat, tal com ja va passar amb l’expulsió de tropes russes de Kíiv. 

D’altra banda, les tropes russes avancen al llarg de la perifèria de la ciutat d'Izyum-Donetsk, 
però ho fan a poc a poc. De fet, han intentat una ofensiva terrestre des d'Izyum que no ha reeixit. I els atacs a petita escala i sense èxit a prop de la ciutat de Donetsk han continuat, però no s’ha produït cap progrés real.

Ara bé, el principal esforç rus continua sent l'intent d'encerclar Severodonetsk i Lysychansk des del nord i des del sud. Val a dir que les tropes russes que han atacat des de Popasna cap al nord no han fet cap avenç significatiu en les últimes 24 hores. 

A més, les forces russes que han arribat de nord a sud no han aconseguit creuar el riu Siverskyi Donets i han patit pèrdues devastadores en els seus intents. En aquest sentit, des de l’ISW indiquen que és possible que els russos no tinguin prou poder de combat addicional per compensar aquestes pèrdues. Consegüentment, podria ser que no poguessin continuar l'ofensiva a una escala prou gran per poder completar l'encerclament de Severodonetsk i Lysychansk.

Paral·lelament, els defensors ucraïnesos de Mariúpol continuen lluitant, tot i que sembla que els atacants russos han entrat a les instal·lacions d'Azovstal. Les forces russes probablement hagin assegurat l'autopista prop de l'entrada oest de la planta d'acer d'Azovstal, però el combat per la instal·lació continua.

Finalment, l’ISW informa que és probable que les forces russes a l'oblast de Zaporizhia intentin arribar al camp d'artilleria fora de la ciutat de Zaporizhia. I segons l’ISW, les forces ucraïneses estan intentant recuperar el control de l'illa de la serp davant de la costa romanesa o almenys pertorbar la capacitat de Rússia per utilitzar-la.

13 de maig | Rússia podria renunciar a l'eix d'Izium 

Les forces russes poden estar abandonant els esforços en un ampli encerclament de les tropes ucraïneses al llarg de la línia Izium-Sloviansk-Debaltseve per poder fer encerclaments menys profunds a Sievierodonetsk i Lissitxansk. L'exèrcit del Kremlin controla gairebé tot Rubijne des d'ahir, 12 de maig, i probablement s'han apoderat de la ciutat de Voevodivka, al nord de Severdonetsk. Tot plegat es recull al informe diari de l'Institute for the Study of War. Per això, es pensa que poden llençar una ofensiva terrestre a Sievierodonetsk o a les ciutats properes en els dies que venen. L'èxit, tot i que relatiu, les operacions russes en aquesta àrea, al qual s'ha d'afegir el seu fracàs en els intents d'avançar des d'Izium  la notable disminució de l'energia d'aquest intent suggereixen que poden estar renunciant a l'eix d'Izium. Les forces russes, recullen els informes, que es troben a Popasna avancen cap al nord, direcció Severodonetsk-Lissitxansk, en lloc de cap a l'est cap a la carretera Sloviansk-Debaltseve

Mapa Ucraïna Donbas 12 abril cat  Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

Segons els tècnics de l'ISW, no està clar si les forces russes poden encerclar, i molt menys capturar, Severodonetsk i Lissitxansk, fins i tot si concentren els seus esforços en aquest objectiu tan reduït. Les ofensives russes han hagut de fer front a problemes cada cop han intentat assaltar una zona urbanitzada durant aquesta guerra, i és poc probable que aquestes zones siguin diferents. Els informes constants sobre la desmoralització i la negativa a lluitar entre les unitats russes suggereixen que el poder de combat efectiu de les tropes russes a l'est continua sent baix i pot disminuir encara més. Si els russos abandonen els esforços per avançar des d'Izium, a més, les forces del Kremlin serien capaces de concentrar els seus esforços en la defensa de Severodonetsk-Lissitxansk o, en el pitjor dels casos, trencar un encerclament rus abans que aquests assentaments caiguin.

Mapa Ucraïna Guerra 12 maig cat Maria López Moya

Mapa de Maria López Moya

Mentrestant, la contraofensiva ucraïnesa al voltant de Khàrkiv també està forçant el comandament rus a prendre decisions difícils, com probablement era el seu objectiu des del principi. El Ministeri de Defensa del Regne Unit informa que les forces russes retirades de la ciutat s'han enviat cap a Rubijne i Severodonetsk, però a costa de cedir terreny a Khàrkiv des del qual els russos havien estat bombardejant la ciutat. La contraofensiva també està obligant a les unitats russes que encara estan a prop de la ciutat a centrar el seu bombardeig a les tropes ucraïneses atacants en lloc de continuar els seus atacs contra la ciutat. Aquesta contraofensiva cada cop s'assembla més a la que van portar a terme a Kíiv, quan van obligar els russos a abandonar l'àrea. 

Mapa refugiats ucraïna 12 maig cat Maria López Moya
Mapa de Maria López Moya

 

12 de maig | Rússia, estancada a Donetsk i Lugansk 

Les forces russes no van fer cap avenç significatiu a cap punt d'Ucraïna l'11 de maig, i les forces locals van prendre més terreny al nord-est de Khàrkiv, el seu principal esforç en aquests moments. La contraofensiva ucraïnesa al nord de la ciutat ha obligat les tropes russes a posar-se a la defensiva i ha requerit reforços i reposició amb l'objectiu d'evitar nous avenços d'Ucraïna cap a la frontera russa. A més, els esforços russos al llarg de l'Eix Sud i a les províncies de Donetsk i Lugansk continuen estancats  i les forces russes no han aconseguit cap guany significatiu davant les defenses d'Ucraïna amb èxit, segons detalla l'Institute for the Study of War en el seu informe diari sobre la invasió. 

Mapa Ucraïna Guerra 11 maig cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Les forces russes van disparar contra les posicions d'Ucraïna al voltant d'Izium, però no van fer cap avenç confirmat l'11 de maig. L'Estat Major d'Ucraïna va declarar que elements de les Forces Aerotransportades Russes es van centrar a infligir danys per foc a les tropes ucraïneses al voltant d'Izium. El cap adjunt del Departament d'Operacions Principals de l'Estat Major d'Ucraïna, el general de brigada Oleksiy Gromov, ha declarat a més que les forces russes s'han traslladat a accions de defensa i dissuasió al voltant d'aquesta zona a causa de l'èxit de la defensa ucraïnesa.

Mapa Ucraïna Donbas 11 maig cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

El mitjà de comunicació prorús Readkova assenyala que les forces ucraïneses estan intentant travessar el riu Severskyi Donets per Chepil (uns 40 quilòmetres al nord-oest d'Izium) per tallar les línies de subministrament terrestre a la ciutat, encara que l'ISW no pot confirmar aquesta afirmació de manera independent.

Mapa refugiats ucraïna 11 maig cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

 

11 de maig | Avenços ucraïnesos a Khàrkiv

En les últimes hores, la contraofensiva ucraïnesa al nord de la ciutat de Khàrkiv ha continuat empenyent amb èxit les forces russes cap a la frontera. Segons recull l'Institute for the Study of War en el seu seguiment diari del conflicte, una font russa va afirmar que les tropes ucraïneses han avançat fins a 10 km de la frontera russa, encara que els tècnics nord-americans no han pogut confirmar de manera independent aquestes afirmacions específiques. Per altra banda, les forces russes de l'àrea d'Izium s'estan tornant a desplegar cap al nord per intentar alleujar la pressió d'aquesta contraofensiva i frenar els avenços cap a aquesta zona.

Mapa Ucraïna Guerra 10 maig cat Maria López Moya
Infografia Maria López Moya

Cal tenir en compte que, probablement, la contraofensiva ucraïnesa continuarà desviant les tropes i els recursos russos del desplegament cap a altres eixos d'avanç on els combats s'han aturat també per l'èxit de la defensa ucraïnesa. La contraofensiva evitarà que l'artilleria russa apunti als suburbis del nord-est de la ciutat de Khàrkiv, permetent que les forces ucraïneses amenacin les zones posteriors russes amb els seus propis bombardejos i atacs addicional.

Mapa Ucraïna Donbas 10 maig cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Per altra banda, el Ministeri de Defensa bielorús va intensificar les seves falses afirmacions sobre els preparatius dels EUA i de l'OTAN per atacar Bielorússia mentre anunciava l'inici d'una segona etapa d'exercicis militars en curs el 10 de maig. Viktor Khrenin va anunciar aquesta segona etapa en resposta al que va afirmar falsament que eren escalades de l'OTAN. El seu primer viceministre de Defensa bielorús, Victor Gulevich, va acusar també els Estats Units i els seus aliats d'aconseguir una presència militar al voltant de les fronteres bielorusses, assegurant que Polònia i els estats bàltics estan amenaçant el territori bielorús mitjançant reconeixement, sabotatge i operacions especials. 

Mapa refugiats ucraïna 10 maig cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

10 de maig | Sense grans moviments al front

Des de fa dies que el front a Ucraïna no pateix grans canvis. L'ISW ha observat que les tropes russes continuen replegant-se, i els experts de la institució apunten que podrien estar concentrant les seves forces, especialment a la zona d'Izíum. Les unitats russes a l'oblast de Zaporíjia s'estan reagrupant i probablement rebran reforços de les forces desplegades anteriorment a Mariúpol Malgrat que el front no pateix grans canvis, això no vol dir que els combats s'hagi aturat per complet. Per exemple, al voltant de Severodonetsk, l'exèrcit rus ha obtingut "guanys marginals". Els combats estancats estan afectant la moral dels soldats russos, segons informa l'ISW. A més, passat el Dia de la Victòria, la promesa d'una invasió ràpida el territori ucraïnès queda cada cop més enrere. 

Mapa Ucraïna Guerra 9 maig cat Maria López Moya

Infografia de  Maria López Moya

Per la seva banda, les tropes ucraïneses estarien preparant una contraofensiva en alguns uns del front amb Rússia, com a Khàrkiv. Justament per aquesta sospita, l'ISW assenyala que probablement diverses tropes russes s'estan concentrant a l'oblast de Belgorod, en territori rus, per estar preparats per un contraatac en cas que els ucraïnesos moguin posicions. 

Mapa Ucraïna Donbas 9 maig cat  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

Tot i que algunes tropes russes fins ara desplegades a la zona de Mariúpol es mobilitzaran cap altres zones del front. Això no implica que els combats en la ciutat portuària hagin finalitzat. La fàbrica d'Azovstal continua sent un camp de batalla que enfronta soldats russos i ucraïnesos, tot i que ja sense civils entremig. La majoria de Mariúpol està sota control rus, com altres regions adjacents. En aquestes zones, l'ISW assenyala que és probable que les autoritats russes estableixin condicions per integrar els territoris ucraïnesos ocupats directament a Rússia, en lloc de crear "repúbliques populars" substitutives.

Mapa refugiats ucraïna 9 maig cat Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

9 de maig | Immobilisme el Dia de la Victòria 

El 9 de maig és una data assenyalada en molts dels països que van formar part de l'URSS, ja que aquell dia del 1945 se sentenciava la victòria contra l'Alemanya nazi. Tot i que també és un dia assenyalat en el calendari ucraïnès, els quals també vaig lluitar amb l'exèrcit roig contra el nazisme, els ulls de tot el món estan sobre Rússia. Moscou prepara una gran desfilada militar i s'espera que el president rus, Vladímir Putin, faci algun gran anunci sobre la guerra a Ucraïna. El possible anunci sobre nous moviments russos sobre Ucraïna, arribaria un dia en què al front no hi ha hagut avenços. Segons l'ISW, en les darreres hores no hi ha hagut canvis en la majoria de zones més actives del conflicte.

Mapa Ucraïna Guerra 8 maig cat Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

Els experts de l'Institut apunten que el més probable és que les forces russes s'estiguin agrupant en diferents punts. Per exemple, l'ISW assenyala la possibilitat que els militars russos s'estiguin agrupant a Belgorod (Rússia) per reforçar els seus esforços a la zona de Khàrkiv, on el dia anterior, els militars ucraïnesos estaven fent grans avenços. També s'apunta que l'exèrcit rus a prop d'Izium  estaria reagrupant-se i reposant per reprendre un suposat avenç cap al sud-est i sud-oest d'Ucraïna. Des de l'Institut for the Study of  War, afirmen que Rússia s'estaria preparant per iniciar una nova ofensiva a l'eix sud d'Ucraïna, pels experts de l'institut auguren molt poc èxit a aquest nou moviment dels russos. 

Tot plegat, no vol dir que no hi hagi hagut cap acció militar en les darreres hores, ja que a les províncies de Donetsk i Lugansk han estat víctimes de diversos bombardejos de l'artilleria russa. Malgrat el gran impacte i el cost personal i material, aquests atacs no han servit a les forces del Kremlin a avançar. On els combats han continuat i segueixen amb gran violència és a Mariúpol, concretament a la fàbrica d'acer Azovstal.

Mapa Ucraïna Donbas 8 maig cat  Maria López Moya
Mapa Ucraïna Donbas 8 maig cat Maria López Moya

La ciutat portuària és una de les localitats més colpejades per l'ofensiva russa de tot el territori ucraïnès. Ara que gairebé tota aquella zona es troba en mans russes, els darrers militars ucraïnesos que es refugien a la fàbrica segueixen la seva batalla aferrissada contra les forces russes. Mentre que en altres zones regne una calma tensa al front, a Azovstal els atacs no s'aturen. Ara ja sense civils en mig, ja que tots els que es refugiaven en aquest recinte han pogut ser evacuats. 

Mapa refugiats ucraïna 8 maig cat Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

8 de maig | Rússia destrueix ponts a Khàrkiv 

La contraofensiva ucraïnesa al nord-est de Khàrkiv està fent progressos importants i probablement avançarà cap a la frontera russa en els propers dies o setmanes, informa l'Institute for the Study of War. Al seu temps, les forces russes poden estar duent a terme una retirada limitada davant aquests atacs exitosos i, es rumoreja, han destruït tres ponts per frenar l'avanç ucraïnès. En general, recorden els tècnics d'aquest think tank, els exèrcits només destrueixen els ponts si han decidit que no intentaran creuar-lo en un període de temps determinat. D'aquesta manera, és poc probable que les forces russes iniciïn operacions per recuperar els afores nord-est de Khàrkiv alliberats per les forces ucraïneses en un futur proper. Les forces russes ja han destruït anteriorment diversos ponts durant la seva retirada de l'oblast de Txerníhiv, igual que les forces ucraïneses que es van retirar davant l'ofensiva russa en els primers dies de la guerra.

acereria mariupol evacuacion humo efe
La fàbrica Azovstal a Marúpol, d'on s'han evacuat la majoria de civils / Efe 

Aquesta ofensiva ucraïnesa probablement té com a objectiu empènyer Rússia fora del camp d'artilleria de la ciutat de Khàrkiv i conduir fins a la frontera de l'oblast rus de Belgorod. Com ja va pronosticar l'ISW, Ucraïna està obligant a les unitats russes destinades a desplegar-se en altres llocs a tornar-se a desplegar al front de Khàrkiv per aturar els atacs. Tenint en compte el ritme actual d'avenços ucraïnesos, l'exèrcit del Kremlin podria ser incapaç d'impedir que arribin a la frontera, fins i tot amb reforços addicionals.

Amb tot, les forces ucraïneses no amenacen directament les línies de comunicació russes amb Izium (i l'ISW no pot verificar les afirmacions d'una contraofensiva ucraïnesa separada cap a la zona en aquest moment), però la contraofensiva ucraïnesa demostra capacitats ucraïneses prometedores i pot establir condicions per a noves operacions ofensives al nord-est de l'oblast de Khàrkiv.

Alhora, tot indica que les forces russes anunciaran la creació d'una República Popular de Kherson o possiblement s'annexionaran per la força a l'oblast de Kherson en un futur proper i estan intensificant les mesures d'ocupació a Mariúpol. Les forces russes estan augmentant la seva presència de seguretat tant a Kherson com a Mariúpol, inclosa la retirada del personal de les unitats de combat de primera línia per protegir els dignataris russos a la ciutat portuaria.

7 de maig | La contraofensiva a Khàrkiv continua amb èxit

La contraofensiva ucraïnesa al nord i a l'est de la ciutat de Khàrkiv, de la qual ja es va informar ahir, ha aconseguit més guanys en les últimes 24 hores i pot empènyer amb èxit les forces russes fora del camp d'artilleria de la zona en els propers dies. A més, en el seu informe diari, l'Institute for the Study of War, les forces ucraïneses van capturar diversos assentaments al nord i a l'est de la ciutat en les últimes 24 hores, reduint la capacitat de les forces russes d'amenaçar el que és la segona ciutat més gran d'Ucraïna.

mujer edifico en ruinas Kramatorsk efe
Una dona torna a casa seva, completament destrossada, després d'un atac aeri rus sobre Kramatorsk / Efe

Aquesta operació ucraïnesa s'està convertint en una contraofensiva reeixida i més àmplia, a diferència d'aquells contraatacs més localitzats que les forces ucraïneses han anat duent a terme durant la guerra per assegurar un terreny clau i interrompre les operacions ofensives russes. Les forces ucraïneses estan recuperant el territori de manera notable al llarg d'un arc ampli al voltant de Khàrkiv en lloc de centrar-se en una empenta estreta. Tot plegat indica una capacitat per llançar operacions ofensives a més gran escala de les que hem observat fins ara a la guerra. Cal tenir en compte que les forces ucraïneses van recuperar tota la zona dels afores de Kíiv després de retirades russes i no tant més que en una gran contraofensiva.

La voluntat de les forces ucraïneses de concentrar les forces necessàries per a aquesta escala d'operacions ofensives, en lloc de desplegar aquestes forces disponibles a les defenses a l'est d'Ucraïna, també indica la confiança de l'exèrcit ucraïnès en repel·lir les operacions russes en curs per encerclar les forces ucraïneses a la zona de Severodonetsk. Tot i que és poc probable que les forces ucraïneses amenacin directament les línies de comunicació terrestres russes (GLOC) a Izium (ja que van més a l'est dels recents avenços ucraïnesos), les forces ucraïneses poden alleujar la pressió russa sobre Khàrkiv i possiblement amenaçar de fer nous avenços fins a la frontera russa.

6 de maig | Contraofensiva ucraïnesa a Khàrkiv

La contraofensiva ucraïnesa als afores de Khàrkiv pot interrompre les forces russes al nord-est d'aquesta ciutat i probablement les obligarà a decidir entre reforçar les posicions a prop de Khàrkiv o arriscar-se a perdre la majoria o totes les seves posicions dins del rang d'artilleria a la zona. Així informa l'Instiitute for the Study of War en el seu anàlisi diari sobre l'evolució de la guerra. El comandant en cap ucraïnès Valerii Zalyzhnyi ha declarat en les últimes hores  que el seu exèrcit està passant a operacions de contraofensiva al voltant de Khàrkiv i Izium, la primera declaració militar ucraïnesa directa d'un canvi a operacions ofensives.

jarkov bicicletas destruccion guerra rusia ucrania efe
Dos veïns passejen per Chugúiiv, una ciutat propera a Khàrkiv, totalment destrossada / Efe 

Les forces de Kíiv no han fet cap avenç confirmat en les últimes 24 hores, però han fet front els intents russos de recuperar les posicions perdudes. Les forces russes van fer pocs avenços en els atacs continuats a l'est d'Ucraïna, i les forces ucraïneses tenen la possibilitat de convertir els seus contraatacs en curs i la repulsa reeixida dels atacs russos al llarg de l'eix d'Izyum en una contraofensiva més àmplia per recuperar el territori ocupat pels russos a l'òblast de Khàrkiv.

En el seu últim informe, els tècnics de l'ISW ha actualitzat l'estructura de la seva discussió sobre els esforços principals en què les forces russes estan realitzant actualment. Segons aquest nou model, el principal esforç rus es concentra a l'est d'Ucraïna i inclou un esforç principal subordinat i quatre esforços de suport a aquest primer. L'esforç principal subordinat és l'encerclament de les tropes ucraïneses al calder format entre l'autopista Izium-Sloviansk i la primera línia Kreminna-Rubizhne-Popasna a Lugansk. Els quatre esforços de suport són: completar la presa de Mariúpol, mantenir la pressió sobre la ciutat de Khàrkiv, mantenir el territori ocupat a l'Eix Sud i amenaçar el nord-est d'Ucraïna des del territori rus i bielorús.

5 de maig | Ucraïna atura els avenços al est

Les defenses ucraïneses han aturat bona part dels avenços russos a l'est del país, on van dur a terme una sèrie d'atacs sense èxit i no van poder cap passa endavant, segons informa l'Institute for the Study of War.  Per altra banda, les forces russes que ataquen al sud d'Izium estan en una situació similar, ja que sembla cada cop més improbable que encerclin amb èxit les forces ucraïneses a la zona de Rubijne. Les forces ucraïneses han impedit fins ara que les forces russes fusionessin les seves ofensives al sud-est d'Izium i a l'oest de Liman, Sloviansk i Kramatorsk, tal com probablement les forces russes pretenien. 

funeral kyiv kiev militar muerto guerra efe
Funeral a Kíiv d'un militar mort a la guerra / Efe 

Mariúpol continua sent un dels punts claus, segons l'ISW, d'aquesta guerra. En el seu informe diari asseguren que les forces russes han entrat per primera vegada a la fàbrica d'acer d'Azovstal, fins ara es trobaven al voltant de la nau, per primera vegada el 4 de maig. L'abast d'aquest avenç rus encara no està clar, i probablement s'hauran d'enfrontar a nous combats costosos si tenen la intenció de netejar tota la instal·lació. El Kremlin probablement espera que la captura d'Azovstal mitjançant un assalt terrestre i l'esforç creixent del Kremlin per reclamar el control complet de Mariúpol el 9 de maig, amb propagandistes russos que han arribat recentment a la ciutat per establir les condicions per a noves reivindicacions d'una victòria russa. Així, el Kremlin podria tenir la intenció de reclamar algun tipus de victòria a Mariúpol per presentar un èxit al poble rus, tot i que es pot pràcticament descartar que les forces russes aturin les operacions ofensives a Ucraïna aquell dia. 

mariupol refugiados planta acero familia efe
Alguns dels refugiats de la planta d'acer de Mariúpol arriben a Zaporíjia / Efe 

Les forces russes van intensificar els atacs aeris contra la infraestructura de transport a l'oest d'Ucraïna en les últimes hores, però continuen sense poder prohibir els enviaments d'ajuda occidental a Ucraïna. Sis míssils de creuer russos van colpejar subestacions elèctriques properes a les estacions de ferrocarril a Lviv i Transcarpàcia (l'oblast sud-oest d'Ucraïna) el 4 de maig. Un alt funcionari de defensa nord-americà informa que els avions russos van dur a terme entre 200 i 300 atacs aeris dirigits principalment a la infraestructura de transport en les últimes 24 hores. El funcionari nord-americà va afegir que aquests atacs russos probablement tenen la intenció d'interrompre les capacitats de transport d'Ucraïna i frenar els esforços de reabastament d'armes, però que no han pogut fer-ho.

4 de maig | Confusió sobre la gestió de Mariúpol   

Els funcionaris ucraïnesos continuen informant, cada cop amb més confiança, que el Kremlin anunciarà la mobilització el 9 de maig, Dia de la Victòria. El cap de la Direcció Principal d'Intel·ligència Militar d'Ucraïna, Kyrylo Budanov, ha dit en les últimes hores que el govern rus ha començat a preparar els processos de mobilització i el personal dies abans de l'esperat anunci del 9 de maig, però que en realitat ja han dut a terme una primera mobilització encoberta. Així ho recull l'Instiute for the Study of War en el seu informe diari sobre l'evolució del conflicte. 

Mapa Ucraïna Guerra 3 maig cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Per la seva part, el Consell Nacional de Seguretat i Defensa d'Ucraïna assegura que alts funcionaris russos estan intentant legitimar un esforç bèl·lic prolongat com si fos la Tercera Guerra Mundial contra Occident. Fins ara, Rússia parlava de l'"operació militar especial" contra Ucraïna. L'ISW no té cap confirmació independent dels preparatius russos per a la mobilització.

Mentrestant, una important contraofensiva ucraïnesa va empènyer les forces russes a uns 40 km a l'est de la ciutat de Khàrkiv. Un alt oficial de defensa nord-americà ha informat de l'operació ucraïnesa, que és coherent amb els informes de les xarxes socials de fonts ucraïneses i russes que les tropes ucraïneses van prendre el control de Staryi Saltiv el 2 de maig. Ara bé, és molt poc probable que aquesta contraofensiva ucraïnesa afecti les línies de comunicació terrestres russes (GLOC) a Izium. Els russos no han confiat en els GLOC de Khàrkiv per donar suport a les seves operacions a Izium, però han estat utilitzant rutes més a l'est.

Mapa Ucraïna Donbas 3 maig cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

La contraofensiva ucraïnesa pot, però, desarticular les posicions russes al nord-est de Khàrkiv i establir les condicions per a una operació més àmplia per expulsar els russos de la majoria de les seves posicions a la ciutat. Això es pot convertir en un dilema per als russos: poden o bé reforçar les seves posicions a prop de Khàrkiv per evitar una operació ucraïnesa més àmplia o arriscar-se a perdre la majoria o totes les seves posicions al rang d'artilleria de la ciutat.

Després d'atacar l'acereria de Mariúpol, on quedaven els últims resistents ucraïnesos d'aquesta ciutat portuària, les intencions a llarg termini de Rússia sobre aquest territori, així com d'altres, és confusa. Algunes informacions apunten que s'estan plantejant incorporar Mariúpol i les zones properes a la República Popular de Donetsk (DNR) i possiblement annexar la DNR a la Federació Russa. Altres suggereixen que Rússia podria absorbir directament Mariúpol al seu oblast de Rostov.

Mapa refugiats ucraïna 3 maig cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Aquestes diferents versions podrien ser simplement artefactes d'informació sobre el terreny, però també podrien indicar una confusió real sobre els plans a llarg termini de Rússia per governar les regions d'Ucraïna que actualment ocupen les forces de Moscou. Tot plegat apunta que Putin no té cap intenció de cedir territoris ocupats a una Ucraïna independent i, com a molt, està considerant com pretén governar les regions que Rússia ha ocupat il·legalment.

3 de maig | Sense nous atacs terrestres russos 

Segons informa l'Institute for the Study of War, les forces russes no van dur a terme cap atac terrestre a Ucraïna el 2 de maig. L'atac que es va perpetrar amb artilleria ucraïnesa el passat 30 d'abril al lloc de comandament rus a Izium pot continuar tenint efectes negatius sobre Rússia a aquest eix. Les tropes del Kremlin que es troben a primera línia a Donetsk-Lugansk i a l'Eix Sud van continuar reagrupant-se, probablement per preparar-se per a noves ofensives o per resistir o revertir les contraofensives ucraïneses, que s'han anat reproduint en els últims dies

Mapa Ucraïna Guerra 2 maig ok cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

A Mariúpol, on en els últims dies han començat a alliberar els primers retinguts dins la fàbrica d'acer a la ciutat, les forces russes van dur a terme atacs aeris i d'artilleria naval a aquest municipi mentre continuaven les evacuacions civils. El Servei d'Aplicació de la Llei Militar d'Ucraïna va informar que més de 100 civils van evacuar a la ciutat de Zaporizjia des d'Azovstal el 2 de maig, però els defensors ucraïnesos romanen a la planta. El Ministeri de Defensa rus va afirmar que les forces havien salvat fins a 80 civils (afirmant, falsament, que havien estat presos com a ostatges a la planta) i que 11 evacuats "es van oferir" per romandre a la República Popular de Donetsk. El continu bombardeig rus de Mariúpol desmenteix les afirmacions de Moscou

Mapa Ucraïna Donbas 2 maig cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Les forces russes van bombardejar el front Donetsk-Lugansk, concentrant-se a completar la presa de Rubizhne i Popasna. L'Estat Major d'Ucraïna preveu que les tropes russes probablement intentaran utilitzar aquests punts per llançar una ofensiva en direcció a Severodonetsk i preveu que les forces russes van traslladar un grup tàctic de batalló (BTG) a l'àrea de Popasna per millorar la seva posició tàctica i preparar-se per avançar cap a aquesta ciutat que ara estaria al seu punt de mira. L'Estat Major d'Ucraïna observa així, segons recull l'ISW, que les tropes russes estan posant les condicions per avançar a Sloviansk des de la línia de front Lyman-Siversk, que es troba a 25 km a l'est de Sloviansk. Aquesta observació és coherent amb els informes anteriors dels tècnics nord-americans sobre les tropes russes fent avenços marginals cap al sud-oest al voltant de la zona de Yampil durant els últims dies. 

Mapa refugiats ucraïna 2 maig ok cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

 

2 de maig | Control permanent i més enllà del Donbass

Les forces russes han començat a posar les condicions per establir un control permanent sobre les àrees del sud d'Ucraïna que han aconseguit ocupar després de més de dos mesos de guerra, ja sigui com a "repúbliques populars" nominalment independents o annexant-les a Rússia. Segons recull l'Instiute for the Study of War, forces russes van informar que aquelles botigues de Melitopol i Volnovakha que tenen sota el seu control ja comencen a fer la transició a l'ús del ruble rus. La intel·ligència del ministeri de Defensa britànic informa que aquesta moneda s'utilitzarà a la ciutat de Kherson a partir de l'1 de maig com a part d'un esquema de transició monetària de 4 mesos promulgat per l'administració d'ocupació. Aquestes mesures, que no són necessàries ni habituals a les administracions d'ocupació militar, indiquen que probablement el president rus Vladimir Putin té la intenció de mantenir el control d'aquestes zones i que les seves ambicions no es limiten al Donbass, com havia assegurat fins ara.

Mapa Ucraïna Guerra 2 maig cat Maria López Moya
Infografia de  Maria López Moya

Fonts occidentals i ucraïneses afirmen, recull l'ISW, que el president Putin podria anunciar una "mobilització general" de l'exèrcit rus el 9 de maig, coincidint amb la celebració del Dia de la Victòria. El ministre de Defensa britànic, Ben Wallace, creu que Putin podria fer aquest anunci, tot i que ha admès que aquesta és una opinió personal i no basada en informacions dels serveis d'intel·ligència.  L'assessor del president ucraïnès Mikhail Podolyak ha donat veracitat a les afirmacions de Wallace, afirmant que una mobilització general el 9 de maig seria coherent amb els imperatius econòmics als quals s'enfronta Rússia com a resultat de la invasió d'Ucraïna. Amb tot, l'ISW no té cap verificació independent d'aquestes afirmacions, que en cap cas generarien nous soldats útils un llarg període de temps. 

Mapa Ucraïna Donbas 2 maig cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

En aquest context, és probable que el Kremlin intenti aprofitar els seus socis de l'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTC) per evadir les sancions occidentals. La Direcció Principal d'Intel·ligència Militar d'Ucraïna (GUR) informa que Rússia està parlant amb els membres de la CSTO per adquirir béns d'entrada i materials per a tecnologies de doble ús que Rússia no pot comprar directament, com a resultat de les sancions occidentals.  La Direcció Principal creu que aquest esforç augmentarà la dependència econòmica dels membres de l'OTSC de Rússia i permetrà l'evasió de les sancions russes utilitzant països de tercers per reexportar productes russos als mercats internacionals. Segons la GUR, la planta mecànica russa d'Uliánovsk està intentant obtenir els components alemanys necessaris per a la producció de sistemes de míssils terra-aire Buk i míssils Tunguska a través de Kazakhstan. És possible que les sancions occidentals hagin de dirigir-se als socis de Rússia a la unió duanera de la CSTO i de la Unió Econòmica Eurasiàtica (EAEU) per evitar el seu incompliment i evasió. 

Mapa refugiats ucraïna 2 maig cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

 

1 de maig | L'exèrcit rus s'estanca a l'est d'Ucraïna

És poc probable que més reforços russos a l'eix d'Izyum (Lugansk) permetin a les forces russes estancades aconseguir avenços substancials, segons l’Institute for the Study of War (ISW). Així, l’ISW informa que unitats militars russes del districte militar oriental i diversos actius de defensa aèria s'estan desplegant des de Belgorod fins al front d'Izyum per donar suport a les tropes russes russes probablement danyades que intenten avançar cap al sud d’Izyum.

Ara bé, segons l’ISW és poc probable que aquest reforç militar rus provinent de Belgorod per sumar efectius al front d’Izyum tingui un gran impacte. I és que els atacs russos continuen “limitats a dues carreteres principals (cap a Slovyansk i Barvinkove) i no poden aprofitar un nombre més gran” de vies d’accés.

Al mateix temps, diversos contraatacs reeixits d'Ucraïna als afores de la ciutat de Khàrkiv els hi han permès recuperar el control de diversos suburbis al nord i a l'est de la ciutat. A més, segons indica l’ISW, podrien obligar les forces russes a redistribuir les unitats destinades a l'eix d'Izyum. En aquest context, des de l’ISW assenyalen que sembla cada cop més improbable que les forces russes assoleixin cap avenç important a l'est d'Ucraïna, i les forces ucraïneses podrien dur a terme contraatacs més amplis en els dies vinents.

D’altra banda, des de l’ISW creuen que una contraofensiva ucraïnesa fora de la ciutat de Khàrkiv probablement alleujaria la pressió sobre les parts de la ciutat que més han patit els bombardejos russos i pot obligar les tropes russes d'Izyum a tornar-se a desplegar cap al nord per donar suport a les forces que mantenen l'encerclament parcial de Khàrkiv.

A pesar de múltiples maniobres, l’exèrcit rus no ha aconseguit cap avenç confirmat al sud-oest o sud-est d'Izyum ni a l'oest de la línia de front Donetsk-Lugansk. Paral·lelament, les forces russes a Kherson estan aturant operacions ofensives importants per millorar les seves posicions tàctiques i reagrupar-se per preparar una ofensiva renovada per capturar les fronteres administratives de Kherson.

Finalment, les forces d'ocupació russes a Mariúpol han anunciat plans per consolidar el seu control sobre la ciutat i la intenció de retornar els ciutadans ucraïnesos deportats per la força a Rússia en algun moment en el futur.

30 d'abril | Les forces ucraïneses resisteixen a l'est d'Ucraïna

En les últimes 24 hores, les forces russes han fet avenços modestos a l'oest de Severodonetsk (Lugansk), però continuen estancades al sud d'Izyum (Khàrkiv), segons l’Institute for the Study of the War (ISW). 

D’altra banda, però, les forces ucraïneses a l'est d'Ucraïna estan duent a terme amb èxit maniobres de defensa, tot redistribuint unitats mecanitzades per resistir els intents d'avenços russos. 

En aquest context, l’ISW apunta que els contraatacs d'Ucraïna al voltant de la ciutat de Khàrkiv també podrien obligar les forces russes a resituar les unitats que a priori estaven destinades a l'eix d'Izyum amb l’objectiu de mantenir les posicions a l’est d’Ucraïna.

A més a més, les forces russes podrien tenir la intenció de deixar una força mínima a Mariupol necessària per bloquejar les posicions ucraïneses a l’acereria d’Azovstal i, alhora, poder donar suport a les operacions ofensives en altres localitzacions.

Amb tot, des de l’Institute for the Study of War indiquen que és poc probable que els contraatacs ucraïnesos a Khàrkiv suposin una gran contraofensiva en els dies vinents. No obstant això, sí que afirmen que les forces ucraïneses podrien forçar Rússia a recol·locar les unitats militars destinades a l'eix d'Izyum per tal de mantenir les seves posicions al voltant de la ciutat de Khàrkiv.

Finalment, la intel·ligència ucraïnesa ha advertit que els atacs de bandera falsa russos a Transnístria tenen com a objectiu fer que aquesta regió prorussa de Moldàvia entri a la guerra i d’aquesta forma coaccionar Moldàvia per tal que abandoni les polítiques proeuropees.

29 d'abril | Avenços menors al est d'Ucraïna

Les operacions ofensives russes a l'est d'Ucraïna van fer avenços menors el 28 d'abril. Les forces que ataquen al sud-oest des d'Izium probablement busquen eludir les defenses ucraïneses a la carretera que va cap a Sloviansk. Rússia va continuar fent atacant menors i bombardejant al llarg de la línia de contacte a l'est d'Ucraïna, però no van aconseguir cap guany important en les últimes 24 hores. Mentrestant,  continuen desplegant reforços addicionals a Belgorod per donar suport a l'avanç d'Izium. Els defensors ucraïnesos de la fàbrica d'acer d'Azovstal de Mariúpol, que fa dies que el Kremlin va assegurar que ja havia pres, continuen resistint l'artilleria russa i els bombardeigs aeris, fins i tot arribant a emprar bombes "destructor de búnquers" de diverses tones contra un hospital de campanya ucraïnès, segons informa l'Institute for the Study of War. 

Mapa Ucraïna Guerra 28 abril cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

El diari ucraïnès Defense Express va informar el 27 d'abril que el cap de l'estat major rus Valeri Gerasimov prendrà el comandament personal de l'ofensiva russa en direcció a Izium. Citant fonts militars ucraïneses no especificades, Defense Express  assegura que Gerasimov ja es troba al teatre i comandarà l'ofensiva "a escala operativa i tàctica", afirmant que l'exèrcit rus no va poder crear una estructura de comandament única sota el comandant del districte militar del sud, Alexander Dvornikov. L'ISW no pot confirmar aquest informe de manera independent. No obstant això, els tècnics han avaluat anteriorment que el nomenament de Dvornikov com a comandant general a Ucraïna no resoldria els desafiaments de comandament i control de Rússia, provocant tensió. Si es confirma, el nomenament de l'oficial general superior de Rússia per dirigir les operacions tàctiques indica tant la importància de l'impuls d'Izium per a la guerra de Rússia a Ucraïna com la ruptura de la cadena de comandament habitual de l'exèrcit rus.

Mapa Ucraïna Donbas 28 abril cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

El principal esforç rus a hores d'ara continua sent Mariúpol, on les forces russes han augmentat el ritme de l'artilleria i els atacs aeris contra les posicions ucraïneses a les instal·lacions de la planta d'Azovstal el 28 d'abril , atacant directament un hospital de campanya ucraïnès. L'Ajuntament de Mariúpol i l'Estat Major d'Ucraïna van informar que set bombarders estratègics russos van colpejar l'hospital amb bombes de diverses tones "destructors de búnquers". L'ISW no pot confirmar aquest informe de manera independent, tot i que les forces russes han apuntat a instal·lacions mèdiques i hospitals ucraïnesos durant la guerra. El comandant del regiment d'Azov, el capità Svyatoslav Palamar, va fer una crida a Kíiv "per prendre mesures decisives" contra les forces russes, i és probable que els defensors ucraïnesos estiguin sense subministraments.

Mapa refugiats ucraïna 28 abril cas  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Les forces russes estan ampliant les mesures d'ocupació enmig de les contínues accions partidistes ucraïneses. L'assessor de l'alcalde de Mariúpol, Petro Andryushenko, ha detallat que les forces russes es fan passar per empleats dels serveis socials per recollir informació sobre els residents de Mariúpol, i altres fonts del govern local informen que continuen fent detencions generalitzades de civils ucraïnesos. L'Estat Major d'Ucraïna va afirmar que les Forces d'Operacions Especials d'Ucraïna i els grups partisans organitzats van destruir un pont ferroviari a Yakymivka (prop de Melitopol) utilitzat per transitar subministraments des de Crimea cap a Mariúpol el 28 d'abril, encara que ISW no pot confirmar aquesta afirmació.

28 d'abril | Rússia es prepara per atacar Transnístria 

En les últimes hores, les forces russes han fet avenços menors però constants tant des d'Izium com en atacs continuats al llarg de la línia de contacte a l'est d'Ucraïna el 27 d'abril, segons informa l'Instiute for the Study of War. Les forces russes van prendre diverses petites ciutats a l'oest d'Izium en les últimes 24 hores. Tot i que aquesta línia d'avanç allunya les forces russes del seu objectiu principal de les províncies de Donetsk i Lugansk, és probable que tinguin la intenció de flanquejar les posicions defensives d'Ucraïna a les carreteres cap a Barvinkove i Sloviansk. En canvi, a l'est d'Ucraïna, les forces russes van fer petits avenços; una concentració creixent d'artilleria del Kremlin pot provocar que aquests avenços tàctics continuïn i, per exemple, ja avancen metòdicament en diversos sectors, però no han aconseguit cap millora notable. Ara bé, la capacitat de les forces russes per encerclar grans grups d'ucraïneses segueix sota dubte, diuen els tècnics de l'ISW. 

Mapa Ucraïna Guerra 27 abril cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

El Kremlin ha continuat en les últimes hores preparant-se per un probable atac amb míssils de bandera falsa contra el territori moldau de Transnístria, ocupat il·legalment. Els representants russos a la regió han afirmat en les últimes hores, falsament, que Ucraïna es prepara per atacar Transnístria, i la intel·ligència ucraïnesa va respondre que Rússia està preparant un atac amb míssils contra la zona  i culpar a Ucraïna. El govern de Putin podria tenir, suggereix l'ISW,, la intenció d'implicar Transnístria en la guerra d'Ucraïna per utilitzar les seves forces de reserva (limitades) o per llançar atacs i bombardejar Ucraïna des del territori. El Kremlin pot buscar o bé desestabilitzar Moldàvia per augmentar les tensions amb Romania i fer pressió addicional sobre l'OTAN, possiblement buscant reduir el suport militar occidental a Ucraïna, ja sigui desviant les forces de l'OTAN a Romania o amenaçant amb una escalada més àmplia.

Mapa Ucraïna Donbas 27 abril cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Les forces russes estan intensificant les "mesures de filtració" als territoris ocupats i segrestant ciutadans ucraïnesos, probablement per emprar-los en futurs intercanvis de presoners. La Direcció Principal d'Intel·ligència (GUR) d'Ucraïna ha informat el 27 d'abril que les forces russes estan duent a terme "mesures de filtració" a gran escala a les províncies de Khàrkiv, Zaporíjia, Kherson, Mikolaiv, Lugansk i Donetsk. La "filtració" s'adreça a homes en edat militar, antics militars i personal de les forces de l'ordre i activistes proucraïnesos per a interrogatoris, tortura i possibles execucions. La GUR va informar que les forces russes també estan enviant ostatges ucraïnesos a Crimea per "omplir el fons d'intercanvi", buscant intercanviar civils ucraïnesos per presoners militars russos en futurs intercanvis de presoners. Alhora, també especulen amb la possibilitat que les forces russes estiguin preparant-se per utilitzar civils ucraïnesos per retratar els presoners de guerra a les celebracions del Dia de la Victòria del 9 de maig, i va assenyalar que les forces russes van fer esforços de propaganda similars a Donetsk el 2014.

Mapa refugiats ucraïna 27 abril cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

                           

27 d'abril | Les tropes russes continuen avançant lentament a l'est d'Ucraïna

La pressió russa a l'est d'Ucraïna contínua un dia més, segons l'Institute for the Study of War (ISW). A les ciutats d'IzíumRubijne i a les seves carreteres adjacents l'exèrcit rus avançat a poc a poc però metòdicament. Des de l'Institut punten que es vol arribar cap sud-oest i el sud-est del país. Un avenç que a Izíum seria més senzill pels russos davant de l'absència de posicions defensives ucraïneses. De nou, les forces militars russes han centrat gran part de la seva ofensiva a la línia del front de Donetsk i Lugansk. En aquesta línia del front han fet lleugers avenços respecte al dia anterior, però com ja passa amb les trobes a Izíum i Rubijne, aquests són lents i mesurats.

Mapa Ucraïna Guerra 26 abril cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

L'altre focus principal de l'ofensiva russa és la fàbrica Azovstal. Segons l'ISW, les tropes russes han seguit atacant la fàbrica d'acer de Mariúpol, tot i que es va prometre un alto el foc per evacuar civil el dia 25 d'abril. En el recinte es troben civils i militars ucraïnesos que encara resisteixen els atacs de l'exèrcit rus, el qual ja té sota control gran part de la ciutat. Tot i això, Azovstals es manté com un espai de resistència ucraïnesa que encara reté en foc creuat a civils. Des de l'Institut s'afirma que les forces ucraïneses probablement encara mantenen posicions importants més enllà de la fàbrica mateixa, i les tropes russes continuen lluitant fora de la planta, bombardegen el recinte i assalten posicions prop d'aquest.

Mapa Ucraïna Donbas 26 abril cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Finalment, el nou focus d'atenció en el conflicte entre Ucraïna i Rússia se situa fora de les fronteres dels dos països, a Transnístria. En les darreres hores s'han produït diversos atacs a la regió de Moldàvia autoproclamada república. L'ISW es decanta per atribuir aquestes accions a forces russes que utilitzen bandera falsa, segons consideren, per establir les condicions per emprendre noves accions en aquest territori. Des de l'Institut no descarten que a més d'organitzar accions en aquesta regió, les intencions russes s'estenguin fins a pretendre desestabilitzar tota Moldàvia.

Mapa refugiats ucraïna 26 abril cat  Maria López Moya
Infografia de  Maria López Moya

26 d'abril | Azovstal, en el punt de mira

Segons informa l'Institute for the Study of War (ISW), malgrat l'alto el foc anunciat per les forces russes a la fàbrica d'acer d'Azovstal per evacuar civils, en les darreres hores han tornat a ser atacats en el recinte. L'ISW afirma que les tropes russes "han reprès els assalts terrestres contra els defensors ucraïnesos de la fàbrica". També es fan ressò de l'advertència del govern ucraïnès, el qual alerta que Rússia podria utilitzar armes químiques per "expulsar" els militars i civils ucraïnesos que encara queden a la planta. Mentre la fàbrica d'acer continua assetjada per l'exèrcit rus, aquest continua consolidant el seu control sobre la resta de la ciutat de Mariúpol. Tot i el creixent control sobre una de les localitats més castigades per la invasió, les autoritats ucraïneses denuncien que Rússia continua negant-se a participar en els esforços d'evacuació.

Mapa Ucraïna Guerra 25 abril cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Mariúpol i la fàbrica Azovstal continuen sent un dels punts calents de les accions militars a Ucraïna, però no els únics. Ja fa dies que es repeteix la mateixa situació: els atacs russos es concentren a l'est del país i avancen molt lentament. Les zones de Donetsk i Lugansk encara són les més afectades per la invasió russa actualment. Un dia més les ciutats d'IzíumRubijne Popasna són víctimes de bombardejos i atacs. Les tres localitats es troben en el camí que les fores russes voldrien transcórrer per assegurar-se el control a Lugansk, segons l'ISW. L'Institut també considera que en el proper dies la situació al voltant d'aquestes ciutats continuarà igual i afirmen que les tropes russes s'estarien preparant per augmentar l'escala de les seves actuacions en els pròxims dies.

Mapa Ucraïna Donbas 25 abril cas  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Finalment, l'ISW es fa ressò d'un suposat moviment militar atribuït a les forces russes en el territori de Transnístria (regió de Moldàvia ocupada per prorussos des de fa anys). Segons l'informe diari de l'Institut, probablement les tropes russes van dur a terme un atac de bandera falsa a Transnístria, tot i que descarten que la petita regió moldava entre en acció. El Ministeri d'Afers Interns de Transnístria va informar que forces desconegudes van atacar el Ministeri de Seguretat de l'Estat amb dos llançagranades el 25 d'abril; Els funcionaris de Transnístria van afirmar que l'atac va ser "un intent de sembrar el pànic i la por a Transnístria". Per la seva banda, les autoritats ucraïneses culpen a Rússia d'aquests fets per "per inculcar pànic i sentiment antiucraïnès".

Mapa refugiats ucraïna 25 abril cat  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

25 d'abril | Tensió al front sense avenços

L'Institute for the Study of War (ISW) informa que en les darreres hores la invasió russa a Ucraïna no ha aconseguit grans avenços. Tot i això, hi ha hagut combats en algunes ciutats a l'est del país. El patró dels atacs russos segueixen sent el mateix: utilitzen petites unitats per dur a terme atacs dispersos al llarg de múltiples eixos en lloc de fer les pauses necessàries per preparar-se per a operacions decisives. Les localitats que han tornat a ser vícymes d'aquesta estratègia han estat Mariúpol i a ciutats de Donestk i Lugansk que fa dies que són castigades amb atacs russos com Liman. 

Mapa Ucraïna Guerra 24 abril cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Un cop més, el punt més crític de l'ofensiva russa és la ciutat de Mariúpol. Segons informa l'ISW, les forces russes han seguit bombardejant els defensors ucraïnesos restants a la fàbrica d'acer d'Azovstal i podrien estar preparant-se per un nou assalt a la fàbrica d'acer. La suposada preparació d'una nova ofensiva russa sobre la fàbrica prové d'informació militar ucraïnesa, però no es pot acabar de confirmar per ara que sigui així. L'Institut apunta que és una possibilitat que els militars russos posin sobre la taula un nou assalt a Azovtal, tot i que no descarta, que l'exèrcit rus opti per matar de fam els darrers militars ucraïnesos que hi ha a les instal·lacions. 

Mapa Ucraïna Donbas 24 abril cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

La pressió dels atacs russos es concentra al territori de Donestk i Ligansk des de fa dies. La línia del front en aquests territoris gairebé no ha canviat en les darreres 24 hores, malgrat això, les tropes russes han llençat atacs sobre algunes poblacions que fa dies que es troben en el punt de mira: Izíum, Liman, Rubijne i Popasna. La zona de Khàrkiv segueix patint les conseqüències de la invasió i el govern ucraïnès informa que s'han organitzat moviments de civils voluntaris per resistir l'ocupació russa i lliurar aliments i medicaments. De la mateixa manera que els moviments russos no presenten grans canvis en les darreres hores, la defensa ucraïnesa tampoc, segons l'ISW. 

Mapa refugiats ucraïna 24 abril cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

24 d'abril | Les tropes russes provinents de Kíiv tornen a entrar en combat a l'est d'Ucraïna

Les forces russes continuen duent a terme operacions ofensives al llarg de múltiples eixos del Donbass, segons l’Institute for the Study of War. I han completat amb èxit el replegament de tropes provinents de Kíiv cap a l’est d’Ucraïna. Paral·lelament, les forces russes dels voltants de Mariupol s'estan tornant a desplegar a les proximitats de la ciutat de Donetsk i és probable que tornin a entrar en combat aviat i sense descans ni recondicionament. A més, en les darreres 24 hores, les tropes russes ha realitzat operacions ofensives terrestres a petita escala en diversos punts del front des d'Izyum fins a l'oblast de Zaporizhia.

No obstant això, l’exèrcit rus no ha aturat les seves operacions ofensives ni per reparar l’equipament danyat ni per reabastir les tropes que es desplacen des de la capital i des de Mariúpol. Així doncs, pretenen no parar fins que aconsegueixin un poder de combat aclaparador en els diversos fronts que tenen oberts. Mentrestant, a Mariúpol, els soldats russos continuen pressionant els militars ucraïnesos atrinxerats a la fàbrica d’acer d'Azovstal.

Tal com apunta l’ISW, l’exèrcit rus continua amb el patró d'operacions que ha seguit durant la guerra: dur a terme múltiples i dispersos atacs al llarg de diferents eixos i negar-se a acceptar pauses operatives per establir les condicions necessàries per dur a terme operacions decisives amb èxit.

En aquest context, però, les forces russes, fins ara, només han aconseguit posar en escac un grapat de grups tàctics del batalló ucraïnès BTG. En aquesta línia, l’ISW apunta que les tropes russes encara podrien llançar una operació ofensiva massiva, però creuen que és poc probable atesos els patrons observats i les limitacions inherents del poder de combat real rus. L’ISW també assenyala que és possible que els russos duguin a terme una ofensiva d'una forma nova i millor coordinada, però continua sent poc probable.

Finalment, des de l’ISW afirmen que els objectius de les ofensives russes al voltant de la sortida de la ciutat d'Izyum-Donetsk no estan clars. Així, es creu que poden intentar arribar a la carretera Izyum-Debaltseve a través de dos o més eixos,amb l’objectiu d’encerclar una gran concentració de forces i zones urbanitzades ucraïneses. Al mateix temps, els oficials ucraïnesos han sugerit que les forces russes prop de Rubizhne i Popasna podrien intentar encerclar l'àrea de Severodonetsk-Lysychans. Però des de l’ISW admeten que és massa aviat per avaluar la probabilitat d'aquest curs d'acció rus o la probabilitat del seu èxit.

 

 

23 d'abril | Rússia referma la seva voluntat de conquerir el sud d'Ucraïna

Una sessió informativa del comandant adjunt del districte militar central, Rustam Rustam Minnekéyev, ha reafirmat els objectius russos en la fase actual de la guerra: capturar la totalitat de les regions de Donetsk i Luhansk i defensar les posicions russes al sud d'Ucraïna contra els contraatacs d'Ucraïna. Minnekéyev també ha assegurat que la conquesta del sud d’Ucraïna permetria connectar el país amb Transnístria.

D’altra banda, segons l’Institute for the Study of War, les purgues en curs d'oficials generals russos per missions fracassades a Ucraïna probablement degradaran encara més el comandament i el control russos.

Respecte a l’ocupació russa de la ciutat de Mariúpol, l’ISW apunta que les forces russes pretenen matar de fam als defensors i civils restants a la planta d'acer Azovstal. En aquest sentit, assenyala que és poc probable que les tropes russes permetin que els civils atrapats marxin.

En aquest context, des de l’ISW informen que les forces russes han dut a terme atacs localitzats i han reconegut posicions ucraïneses al sud d'Izyum, però no han fet cap avenç. Pel que fa a l’actuació de les forces militars a la línia de contacte a l’est d’Ucraïna, han aconseguit petites victòries en els atacs diaris, segons l’ISW.

Amb tot, l’ISW anuncia que el Kremlin està establint les condicions necessàries per crear repúbliques delegades a les províncies de Zaporíjia i Kherson per consolidar el control rus sobre aquestes regions i reclutar mà d'obra ucraïnesa.

22 d'abril | El Kremlin declara la victòria a Mariúpol

En les últimes hores, el Kremlin ha declarat la seva victòria a la batalla de Mariúpol. Davant aquesta nova situació, l'Institute for the Study of War adverteix que el següent pas de les forces russes serà intentar matar de fam als defensors ucraïnesos que encara queden a la planta d'acer d'Azovstal, en lloc d'eliminar-los amb atacs, ja que probablement aquests tindrien un cost més elevat. El president rus, Vladímir Putin, i el ministre de Defensa, Sergei Shoigu, van declarar la victòria a la batalla de Mariúpol el 21 d'abril, ignorant la presència continuada de les forces ucraïneses a la planta d'acer Azovstal a la ciutat portuària. En una reunió televisada, Putin va ordenar a Shoigu que aturés els assalts a la planta per intentar limitar les víctimes russes en aquest combat, al·legant que ja havien capturat la totalitat de la ciutat. El Kremlin convertirà la captura, que l'ISW insisteix que encara no és completa, de Mariúpol en una gran victòria a Ucraïna per compensar les ofensives russes estancades o fallides en altres llocs.

Mapa Ucraïna Guerra 21 abril cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Amb aquest nou escenari, però, és poc probable que el fet que el Kremlin redueixi el ritme de les seves operacions a Mariúpol permeti al mateix temps un desplegament d'una potència de combat prou important per a donar suport a altres operacions ofensives en els dies i setmanes vinents. Les declaracions dels funcionaris nord-americans, avisa l'ISW, que diuen que Rússia encara no ha retirat una dotzena de grups tàctics de batalló (BTG) de Mariupol malgrat  que Putin hagi anunciat la victòria, no recullen ni la situació d'aquestes forces ni altres limitacions sobre el seu ús.

refugiados huyen de mariupol efe
Refugiados huyen de la ciudad de Mariúpol / Efe mariupol efe

A més, el think-tank nord-americà ha avaluat que els BTG russos han patit grans baixes a la batalla de Mariúpol, han perdut capacitat i hi ha poques probabilitats que encara comptin amb el seu equip complet de personal (800-900). Igual que amb les operacions a altres llocs d'Ucraïna, informar sobre el nombre de BTG sense context addicional i l'anàlisi del poder de combat d'aquestes unitats no és una avaluació útil, ja que no fa una fotografia completa de la situació. Tot i que és poc probable que tots els 12 BTG dels quals es té estiguessin involucrats en els combats finals al voltant de la planta d'Azovstal, es necessitarà un temps perquè les unitats que van assaltar la planta fins als últims atacs es puguin redistribuir a altres punts.

Mapa Ucraïna Donbas 21 abril cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Cal tenir en compte que part d'aquestes forces russes seran necessàries per a altres missions, com ara mantenir el setge de la planta d'Azovstal, assegurar la resta de Mariúpol contra els últims resistents ucraïnesos i possibles accions partidistes. Probablement, s'hauran de tornar a desplegar per donar suport a les forces russes que mantenen el control del sud d'Ucraïna. Certament, diu l'ISW, es podran tornar a desplegar algunes unitats de Mariúpol a operacions ofensives en altres llocs, però les forces ucraïneses han aconseguit degradar una bona part de l'exèrcit. 

Mapa refugiats ucraïna 21 abril cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

 

21 d'abril | Rússia es fa amb ciutats petites a l'est 

En les últimes hores, han continuat els esforços menors de les forces russes a l'est d'Ucraïna. Amb aquests, han aconseguit fer-se amb diverses ciutats petites i han avançat cap a les principals ciutats: Rubizhne i Popasna. Així, l'exèrcit del Kremlin va seguir amb els seus assalts importants amb suport aeri i d'artilleria pesant, mentre segueixen preparant i construint la logística i les capacitats de comandament i control imprescindibles per a una ofensiva més gran. Tot i haver pres algunes petites ciutats, l'Institute for the Study of War informa que Rússia no han aconseguit cap avenç important ni ha demostrat cap nova capacitat per dur a terme múltiples avenços simultanis i amb èxit.

Mapa Ucraïna Guerra 19 abril cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

En canvi, Moscou sí que va poder avançar en la seva presa de la fàbrica d'acer de Mariúpol, coneguda com a Azovstal, on quedaven alguns defensors ucraïnesos. Tal com s'informava ahir, Vladímir Putin vol celebrar la derrota d'Ucraïna abans del Dia de la Victòria, que té lloc cada 9 de maig. Per això, ja s'han començat a anunciar pla per una desfilada aquella jornada, fet que indica que les forces russes declararan la victòria a Mariúpol no més tard d'aquest dia.

Mapa Ucraïna Donbas 20 abril cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Tot plegat indica, creuen els tècnics de l'ISW, que l'exèrcit rus podria estar preparant-se per reclutar ciutadans ucraïnesos enmig dels continus reptes de reclutament, ja que fins ara s'han hagut de enfrontar a greus problemes de moral entre els soldats russos i molts d'ells no volien participar en la guerra. Segons ha detallat la Direcció Principal d'Intel·ligència d'Ucraïna (GUR) aquest 20 d'abril, les forces d'ocupació russes planegen celebrar pseudoreferèndums a les províncies ocupades de Zaporizhia i Kherson per declarar una mobilització forçada i "llençar els ucraïnesos 'mobilitzats' a les parts més calentes del front".

soldado ucraniano jarkov efe
Un soldat ucraïnès a Khàrkiv / Efe 

Si aquestes informacions es confirmen, és molt poc probable que aquest esforç generi un poder de combat significatiu, però sí que provocarà un repunt en les protestes i les accions partidistes contra les forces russes en aquestes regions. La GUR també va informar que l'FSB de Rússia està duent a terme una depuració del lideratge polític de Donetsk i Lugansk a conseqüència del seu fracàs a l'hora d'aconseguir els seus objectius militars des del 24 de febrer.

Ara mateix, el principal esforç de Rússia se centra a Mariúpol, on han obtingut guanys als assalts contra la fàbrica d'acer d'Azovstal el 20 d'abril. Les imatges de vídeo mostren la Infanteria Naval Russa i altres unitats mecanitzades lluitant als afores de la planta. Els canals prorussos de Telegram van afirmar que la milícia del DNR i les forces d'operacions especials potencialment russes estan "netejant" la planta d'Azovstal de fonts ucraïneses, però l'ISW no pot confirmar si les forces russes han pogut prendre parts de la mateixa planta. 

Mapa refugiats ucraïna 20 abril cat  Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

20 d'abril | Nova fase de la invasió russa

Segons els oficials russos i ucraïnesos, ahir, 19 d'abril, va començar una nova fase de la invasió russa d'Ucraïna. Segons reporta l'Institute for the Study of War, les forces russes van dur a terme bombardejos intensos d'artilleria i aeris a moltes zones al llarg de la primera línia des dels voltants d'Izyum fins a Mikolaiv, però relativament poques operacions ofensives terrestres. Així, Rússia continua rebent reforços de personal i equipament, així com elements de comandament, control i logístics, mentre preparen atacs aeris i d'artilleria i alguns avenços mecanitzats. 

Mapa Ucraïna Guerra 19 abril cat Maria López Moya
Infografia de Maria López Moya

Amb tot, l'ISW informa que els russos no han aconseguit establir les condicions per a una operació ofensiva a gran escala. És així perquè no han tingut prou marge de temps per reconstituir les forces retirades de la batalla de Kíiv i preparar-les adequadament per a una nova ofensiva a l'est. Sembla que els russos encara es troben reforçant les seves capacitats logístiques, de comandament i control, fins i tot quan ja està en marxa una nova ronda de combats importants. Aquest intens ritme de les operacions russes suggereix que el president Vladímir Putin està exigint una ofensiva precipitada per assolir els seus objectius, possiblement abans del "Dia de la Victòria" el 9 de maig. 

Mapa Ucraïna Donbas 19 abril cat  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

En aquest context, l'ISW adverteix que tot indica que les forces russes intenten provocar un encerclament de tropes ucraïneses al llarg dels eixos des d'Izyum al sud-est i des de la ciutat de Donetsk al nord, tot i que empenyen cap a l'oest des de Popasna i posicions al nord de Severodonetsk. Les ofensives terrestres russes en les últimes 24 hores s'ha produït, sobretot, al voltant d'Izyum, Kreminna (al nord de Severodonetsk) i des de la ciutat de Donetsk cap a Avdiivka. Amb tot, només van fer progressos significatius en direcció Kreminna. Per completar satisfactòriament un encerclament d'aquesta magnitud es necessita un temps considerable, tenint en compte les capacitats de la resistència ucraïnesa. Fins i tot si els russos completen aquest encerclament i atrapen una gran quantitat de forces ucraïneses, els defensors ucraïnesos probablement podrien resistir durant dies o setmanes, apunta el think tank nord-americà. 

refugio leopolis ucrania efe
Uns nens fan tallers de Pasqua en un refugi a Lviv / Efe 

Una situació alternativa seria que els russos intentessin completar simultàniament diversos encerclaments més petits, cadascun atrapant menys forces ucraïneses i, per tant, escurçant el temps necessari per completar-lo. Cal tenir en compte, diuen els tècnics de l'ISW, que coordinar aquestes operacions és complicat i va més enllà de les capacitats de planificació i execució que l'exèrcit rus ha demostrat en el conflicte fins ara.

Mapa refugiats ucraïna 19 abril cat  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

Mentrestant, les forces ucraïneses continuen defensant parts del complex d'Azovstal a Mariúpol, però els funcionaris i mitjans russos ja s'estan reunint a la ciutat i als seus voltants, probablement per preparar-se per declarar la victòria en els pròxims dies, tant si els combats continuen com si no.

 

19 d'abril | Noves operacions russes a l'est 

Les forces russes han començat una nova fase d'operacions ofensives a gran escala a l'est d'Ucraïna el 18 d'abril amb la intenció de capturar la totalitat de les regions de Donetsk i Lugansk, segons l'Institute for the Study of War (ISW).  Les forces russes havien estat concentrant els reforços, incloses les unitats que s'havien desplegat recentment i les danyades retirades del nord-est d'Ucraïna, a l'eix de Donbass durant les últimes setmanes. Concretament, aquests assalts van tenir lloc el 18 d'abril a Rubizhne, Popasna i Marinka, amb suport d'artilleria pesant. Durant els dies previs, només havien fet atacs localitzats i bombardejos al llarg de la línia de contacte. Amb tot, aquestes noves operacions ofensives no han suposat cap guany territorial important.

Mapa Ucraïna Guerra 18 abril cat Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya

És poc probable que l'ofensiva russa a l'est tingui més èxit que les anteriors, però és cert que poden suposar un desgast crític dels defensors ucraïnesos, fet que aproparia als russos a aconseguir guanys limitats. Les forces russes no han dut a terme la pausa operativa que haurien necessitat per reconstituir i integrar correctament les unitats danyades retirades del nord-est d'Ucraïna a les operacions a l'est. Així, recorda l'ISW, les forces russes retirades dels voltants de Kíiv i tornar a lluitar al Donbass, en el millor dels casos, s'han acabat d'omplir amb soldats d'altres unitats danyades. Per això, l'exèrcit rus té poques unitats cohesionades, si és que n'hi ha cap.

Mapa Ucraïna Donbas 18 abril cat  Maria López Moya Infografia de Maria López Moya

Mentrestant, els informes freqüents i constants sobre els greus problemes de moral de l'exèrcit rus, als quals se'ls hi ha de sumar els seus reptes logístics continus indiquen que el poder de combat efectiu de les unitats russes a l'est d'Ucraïna és reduït, sobretot pel que fa al nombre de grups tàctics de batalló (BTG). Les forces russes certament poden desgastar les posicions ucraïneses a l'est d'Ucraïna a través de la gran concentració de potència de foc, però això, creu l'ISW, tindrà un cost elevat per ells. Així, un èxit ofensiu rus sobtat i dramàtic segueix sent molt improbable, i les pèrdues tàctiques d'Ucraïna no suposarien el final de la campanya a l'est d'Ucraïna, i molt menys de la guerra en conjunt, defensen els tècnics del think-tank nord-americà. 

monumento kiev protegido ataque efe

Un monument a Kíiv protegit davant d'un possible atac rus / Efe

En aquest context, les autoritats russes s'enfronten a una creixent manca de voluntat de lluitar tant entre el personal reclutat com entre el contractat. L'Estat Major d'Ucraïna va informar el 18 d'abril que les forces russes havien començat a actuar per formar unitats addicionals a Rostov i Crimea el 24 d'abril, amb la intenció de formar un "segon esglaó" per prendre edificis administratius i infraestructures importants a la Ucraïna ocupada. La Direcció Principal d'Intel·ligència Militar (GUR) d'Ucraïna ha informat en les últimes hores que el nombre de personal rus que no vol formar part de la guerra està augmentant, incloent-hi el 60-70% dels soldats contractats de la 150a Divisió de Rifles de Motor del 8è Exèrcit d'Armes Combinades, la principal Força de combat russa a l'est d'Ucraïna. La GUR va declarar que les autoritats russes estan amenaçant les famílies dels militars que es neguen a lluitar. 

Mapa refugiats ucraïna 18 abril cat  Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya

18 d'abril | Les forces russes haurien capturat el port de Mariúpol

L’exèrcit rus té el control del port de Mariúpol des del 16 d’abril, segons l’Institute for the Study of War (ISW). Les forces russes haurien capturat el port de Mariúpol malgrat les negacions de l'Estat Major ucraïnès, tot reduint la resistència organitzada d'Ucraïna a la fàbrica Azovstal a l'est de Mariupol, segons l’ISW. Concretament, l’exèrcit rus i del DNR (República Popular de Donetsk) van publicar imatges que confirmaven la seva presència a diversos llocs clau del sud-oest de Mariúpol, inclòs el mateix port. 

En aquest context, però, l’ISW apunta que grups aïllats de tropes ucraïneses podrien romandre actius a Mariúpol fora de la fàbrica d'Azovstal, però probablement seran eliminats per les forces russes en els dies vinents. Així doncs, les forces russes probablement pretenen obligar els defensors restants de la fàbrica d'Azovstal a capitular mitjançant una potència de foc aclaparadora per evitar costoses operacions d’atac. No obstant això, l’ISW assenyala que els defensors ucraïnesos restants semblen decidits a organitzar una defensa final. El pronòstic de l’ISW, doncs, és que les tropes russes probablement completaran la captura de Mariúpol la setmana vinent, però els assalts finals segurament continuaran costant-los car.

Paral·lelament, les forces russes continuen acumulant-se a l'eix d'Izyum i a l'est d'Ucraïna, tot acumulant-hi cada cop més unitats militars, fet que, segons l’ISW, conduirà a atacs a petita escala continus i sense èxit. En aquest sentit, destaquen que les forces russes no han pres cap territori a l'eix d'Izyum ni a les províncies de Donetsk i Lugansk en les últimes 24 hores.

Amb tot, segons els informes, les forces russes que es despleguen a l'est d'Ucraïna continuen patint problemes importants de moral i de subministrament i sembla poc probable que tinguin la intenció o puguin dur a terme un gran augment ofensiu en els propers dies. Sobre aquest punt, la viceministra de Defensa d'Ucraïna, Anna Malyar, va declarar el 17 d'abril que l'exèrcit rus no té pressa per llançar una ofensiva a l'est d'Ucraïna, després d'haver après de la seva experiència a Kíiv, però continuen amb atacs localitzats i probablement no podran dur a terme un gran avenç.

 

17 d'abril | L'exèrcit rus acumula forces a l'est d'Ucraïna

Les forces russes continuen sumant tropes al voltant d’Izyum amb l’objectiu de percudir en diverses operacions simultànies a l'est d'Ucraïna. Així, duen a terme atacs a petita escala als voltants d'Izyum, Popasna i la zona al voltant de Rubizhne i Severodonetsk, de vegades amb artilleria, de vegades amb forces mecanitzades, segons l’Institute for the Study of War (ISW). Sobre aquest punt, l’ISW apunta que les forces russes no han aconseguit guanys significatius fins ara. No està clar si aquests atacs de baix calibre formen part d'una operació ofensiva progressiva que anirà creixent amb l’arribada de noves unitats militars o si estan posant les condicions per a una ofensiva a més gran escala i millor coordinada que començarà aviat.

El terreny específic en el qual es lliuraran les batalles a l'est d'Ucraïna pot limitar la capacitat dels russos d'aprofitar el nombre de forces que estan acumulant per a l'atac, segons l’ISW. I és que, tal com explica l’institut, l'est d'Ucraïna és famosa per ser un terreny excel·lent per a maniobres mecanitzades a gran escala a causa de les campanyes de la Segona Guerra Mundial de la Wehrmacht i l'Exèrcit Roig. No obstant això, està lluny de ser clar que les forces russes ho trobaran molt més propici per a operacions mecanitzades ràpides i decisives que altres parts del territori. 

En aquest context, l’ISW assenyala que les forces russes probablement continuaran operant al llarg de tres eixos primaris d'avanç al Donbass. En primer lloc, des d'Izyum al sud passant per Slovyansk cap a l'oblast de Donetsk controlat pels russos prop de Debaltseve. En segon lloc, des de Rubizhne i Severodonetsk al sud-oest cap a la carretera Izyum-Debaltseve. En tercer lloc, des de Popasna direcció l'oest cap a la carretera de Izyum-Debaltseve. També poden obrir un eix d'avanç addicional des de prop de la ciutat de Donetsk al nord cap a Kramatorsk, segons l'Estat Major d'Ucraïna. El patró general d'operacions i els moviments aparents dels reforços russos suggereixen que el trajecte des d'Izyum cap al sud-oest serà l'esforç principal en aquesta part del territori, però que els russos continuaran atacant en múltiples eixos que no es donen suport mútuament immediatament.

Per a l’ISW, és poc probable que les múltiples ofensives russes a l'est tinguin més èxit que les operacions similars fetes al voltant de Kíev si no canvien els seus patrons operatius. En aquest sentit, indiquen que les tropes russes podrien superar l’exèrcit ucraïnès pel gran nombre de fronts oberts, tot obligant-lo a estendre's al llarg del territori oriental sense prou homes ni material. No obstant això, des de l’ISW creuen que la voluntat demostrada i la capacitat dels ucraïnesos de mantenir a ratlla les forces russes molt més grans a les zones urbanitzades durant un temps considerable suggereix que moltes, si no la majoria, o fins i tot totes, aquestes unitats russes seran contrarestades

 

 

16 d'abril | L'exèrcit rus ataca sense descans l'est d'Ucraïna

Les forces russes continuen atacant enclavaments tàctics a petita escala als eixos d'Izíum (Khàrkiv) i Severodonetsk (Lugansk), segons l’Institute for the Study of the War (ISW). Així doncs, segons el seu darrer informe, les unitats militars russes provinents d’altres zones del país que han reforçat el flanc est han provocat que la resistència ucraïnesa no hagi guanyat territori i de moment aguanti a dures penes. Doncs bé, a la part oriental del país, els russos també escometen contra la resistència ucraïnesa a Rubizhne, Popasna i Marinka alhora que bombardegen al llarg de la línia de contacte a l'est d'Ucraïna.

En aquest context, unitats russes addicionals reforcen el flanc est, però no sempre aquest reforç és eficient. Concretament, l’ISW apunta que, a l’est, les Forces Armades russes continuen atacant sense efectivitat les posicions defensives d'Ucraïna sense prendre la pausa operativa que probablement és necessària per preparar-se per a una campanya ofensiva més reeixida.

Mentrestant, continua el setge rus a la ciutat de Mariúpol, on les tropes ucraïneses resisteixen, amb grans dificultats. Els defensors ucraïnesos han informat que la situació s'està "deteriorant" i que les forces russes estan desplegant artilleria addicional i armes pesants.

15 d'abril | Enfonsat el vaixell insígnia rus Moskva

El vaixell insígnia de l’exèrcit rus, que rep el nom de Moskva, nau pertanyent a la Flota del Mar Negre, s’ha enfonsat aquest 14 d'abril després d'un probable atac de míssils ucraïnès, així ho reporta l’Institute for the Study of the War (ISW).  En aquest sentit, les forces ucraïneses afirmen haver colpejat el Moskva amb dos míssils de creuer el 13 d'abril. Però el Kremlin nega que l’enfonsament hagi estat provocat per un atac ucraïnès i justifica la pèrdua, tot assegurant que la nau va patir danys per un incendi accidental i una explosió de munició. Des de l’ISW apunten que no poden confirmar que un atac ucraïnès hagi enfonsat el Moskva, tot i que admeten que probablement tenen la capacitat d'haver-ho fet.

Més enllà del responsable de la baixa del Moskva, des de l’ISW asseguren que es tracta d’una gran victòria de propaganda per a Ucraïna. I és que l’enfonsament d’aquesta nau tan representativa per a les forces russes ha suposat una injecció de moral per a les Forces Armades d’Ucraïna. Per contra, el Kremlin malda per vendre la seva versió dels fets i atribuir a altres factors externs l’enfonsament del vaixell Moskva. La versió russa pot costar de creure al públic nacional i pot perjudicar l’ànim de les tropes. Segons l’ISW, l'enfonsament es deu a possibles deficiències russes, és a dir, defenses antiaèries deficients o procediments de seguretat increïblement laxos en el control de danys al vaixell insígnia de la Flota del Mar Negre.

Sobre els efectes que pot tenir la pèrdua del  Moskva, l’ISW assenyala que reduirà la capacitat de Rússia per dur a terme atacs amb míssils de creuer. Alhora, però, indica que és poc probable que sigui un cop decisiu en el conjunt de les operacions russes a Ucraïna. Concretament, la tasca del Moskva era dur a terme atacs de precisió amb míssils de creuer contra objectius a les zones posteriors d'Ucraïna, inclosos els centres logístics i els aeròdroms. En aquest context, es creu que la capacitat d'Ucraïna per fer diana als vaixells de guerra russos al Mar Negre pot alterar l’estratègia russa, tot obligant-los a desplegar actius aeris addicionals al grup de batalla del Mar Negre o retirar els vaixells de posicions properes a la costa d'Ucraïna.

Amb tot, les forces russes continuen assetjant la ciutat portuària de Mariupol. Sobre aquest punt, els oficials ucraïnesos han admès que les forces russes han capturat "alguns" membres de la 36a Brigada Marina d'Ucraïna durant la seva sortida de la planta d'Ilitx per connectar-se amb les forces ucraïneses a la planta d'Azovstal a l'est de Mariúpol el 13 d'abril. Paral·lelament, l’exèrcit rus continua l'ofensiva a l’est d’Ucraïna, a les províncies de Donetsk i Lugansk. L’objectiu rus és capturar la totalitat d'ambues províncies i així controlar la regió del Donbass.

14 d'abril | Una falsa rendició a Mariúpol

Durant la jornada d'ahir, Rússia va insistir en diversos cops en una rendició massiva d'Ucraïna a Mariúpol, que l'Institute for the Study of War creu que probablement són falses. Ara bé, confirma que les forces russes van forçar les tropes ucraïneses a abandonar la planta de metall Ilitx al nord de la ciutat en les últimes el 13 d'abril, restringint encara més la capacitat dels últims defensors ucraïnesos. Les forces russes probablement capturaran Mariúpol la setmana vinent. Mentrestant, van continuar fent operacions ofensives limitades a petita escala tant a l'eix d'Izyum com a Sievierodonetsk i encara no han començat una campanya ofensiva més àmplia i potent.

Mapa Ucraïna Guerra 13 abril cat Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

Ara mateix, hi ha diferents punts claus al conflicte, segons l'ISW.  El primer és Mariúpol, però les afirmacions russes d'una rendició massiva d'Ucraïna són, en principi, falses. Les forces russes van continuar amb els atacs locals sense èxit a l'est d'Ucraïna enmig dels continuats preparatius per a una ofensiva més àmplia. A més, es continuen reagrupant a la regió de Khàrkiv per a operacions ofensives i només van dur a terme atacs menors al sud d'Izyum. També segueixen esforçant-se per reconstituir les forces danyades en l'atac fallit a Kíiv a les zones de Belgorod i Vorónej, però encara no ha enviat aquestes forces a Ucraïna per tornar a participar en la lluita. Els informes ucraïnesos suggereixen que la moral i la voluntat de lluitar segueixen sent baixes en algunes unitats i zones russes. 

Mapa Ucraïna Donbas 13 abril cat  Maria López Moya Infografia de Maria López Moya 

Centrant-nos en Mariúpol, les forces russes van capturar la planta de metall Ilitx al nord de la ciutat el 13 d'abril, tot i que alguns elements de la defensa de les forces ucraïneses van aconseguir escapar per connectar-se amb altres unitats a Azovstal, malgrat les afirmacions russes d'una rendició massiva. El Ministeri de Defensa rus va afirmar que fins a 1.026 soldats de la 36a Brigada Marina d'Ucraïna es van rendir a la planta de metall  i les tropes russes van publicar un vídeo d'uns 30 soldats ucraïnesos que afirmen que van ser capturats durant un intent de fugir. Diversos mitjans independents d'Ucraïna i oficials governamentals van informar de just el contrari: que la 36a Brigada de Marines va sortir d'Ilitx per connectar-se amb les forces ucraïneses a la planta d'Azovstal. Els comandants de la 36a Brigada i del Regiment d'Azov (els principals defensors d'Ucraïna a Azovstal) també han publicat un vídeo conjunt en les últimes hores. 

Mapa refugiats ucraïna 13 abril cat  Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

13 d'abril | Rússia continua amb els atacs limitats 

En les últimes 24 hores, Rússia ha continuat amb les operacions ofensives a l'est d'Ucraïna, tot i que de manera limitada, mentre segueix treballant per reconstituir les forces retirades de la batalla de Kíiv i per establir les bases logístiques necessàries per augmentar les operacions ofensives a la zona de Donbass. Així ho recull l'informe diari de l'Institute for the Study of War. Ara per ara, les forces russes retirades de Kíiv encara no han estat reintroduïdes a Ucraïna. L'exèrcit rus ha continuat duent a terme operacions ofensives limitades a petita escala als eixos d'Izyum i Sievierodonetsk i encara no ha passat a una campanya ofensiva amb més recursos o més àmplia. La batalla de Mariúpol continua encara que els funcionaris ucraïnesos acusen Rússia d'utilitzar armes químiques contra els defensors de la ciutat. Així, Mariúpol encara no ha caigut. 

Mapa Ucraïna Guerra 12 abril cat Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya

L'exèrcit rus continua els seus esforços per reconstituir les forces danyades en l'atac fallit a Kíiv a les zones de Belgorod i Vorónej, però encara no ha enviat aquestes forces a Ucraïna per reprendre la lluita. Els informes ucraïnesos suggereixen que la moral i la voluntat de lluitar segueixen sent baixes en algunes unitats i zones russes. L'Estat Major d'Ucraïna va informar el 12 d'abril que elements del 41è Exèrcit d'Armes Combinades rus i la 90a Divisió de Tancs s'estan traslladant a les províncies de Belgorod i Vorónej.

Mapa Ucraïna Donbas 12 abril cat  Maria López Moya Infografia de Maria López Moya

 La Intel·ligència de Defensa d'Ucraïna també ha afirmat que les tropes russes han continuat lluitant amb la moral baixa i que els incentius financers promesos per participar en el combat no han arribat a algunes unitats, tal com havien promès. L'informe concretava que els militars de la 47a Divisió de Tancs de la Guàrdia del 1r Exèrcit de Tancs no han rebut el pagament addicional per participar en les operacions a Ucraïna i que els líders militars ignoraven les reclamacions. El GUR ucraïnès afirma que les tropes russes no poden participar en els combats a causa del nombre de cossos que tornen a Rússia des d'Ucraïna i que l'exèrcit rus n'envia de molts més petits per evitar el pànic a les comunitats locals.

mariupol tanque ruso ucrania efeUn tanc rus a Mariúpol / Efe 

S'intensifiquen les denúncies ucraïneses per un suposat ús d'armes químiques no especificades a Mariúpol. Aquestes serveixen per ofegar els defensors i civils que encara no han pogut deixar enrere la ciutat. Amb tot, l'ISW no ha pogut verificar aquestes afirmacions, però l'organisme ha anat repetint que les tropes russes podrien utilitzar armes químiques. En aquest sentit, Mariúpol és un lloc òptim per fer-les servir i demostrar la seva voluntat d'escalar alhora que es redueix el risc que la comunitat internacional pugui obtenir proves. L'encerclament per part de Rússia permet Moscou evitar que els estrangers obtinguin proves físiques o entrevisten o examinin els supervivents, i el control de Rússia sobre la informació que surt de la ciutat portuària dificulta que els supervivents mostrin evidències clares dels seus símptomes al món.

Mapa refugiats ucraïna 12 abril cat  Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya

12 d'abril | Vladimirovich Dvornikov, al capdavant de la invasió russa  

La intel·ligència nord-americana va informar durant el cap de setmana del 9 al 10 d'abril que el general de l'exèrcit rus Aleksandr Vladimirovich Dvornikov, comandant del districte militar del sud, està al capdavant de les operacions a Ucraïna, segons ha confirmat l'Institute for the Study of War. Pel think-tank nord-americà, aquesta notícia no és sorprenent. Dvornikov, també conegut com el carnisser de Síria, és el comandant amb més trajectòria dels tres districtes militars russos implicats en la invasió, i l'exèrcit concentra els seus esforços gairebé exclusivament a la zona d'Ucraïna on Dvornikov ja havia manat.

Mapa Ucraïna Guerra 11 abril cat Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

Si Putin hagués seleccionat un altre oficial per comandar tot l'esforç de guerra, probablement hauria hagut de rellevar-lo. No hi ha cap raó per suposar, considera l'ISW, que Dvornikov va ser seleccionat específicament per prendre el control de l'esforç de guerra per les seves habilitats o experiència particular que pogués tenir. Tampoc hi ha motius per pensar que la direcció l'esforç bèl·lic rus canviarà més del que ja estava canviant per la retirada de Kíiv i l'enfocament a l'est. En la seva anàlisi diària, l'ISW repassa la trajectòria de Dvornikov, però també fa el seu recull sobre els últims moviments dels exèrcits a Ucraïna. 

Mapa Ucraïna Donbas 11 abril cat  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya 

Ara mateix, hi ha diferents punts clau en el conflicte: les forces russes podria haver utilitzat armes químiques contra els defensors ucraïnesos a Mariúpol, tot i que l'institut nord-americà no ho ha pogut confirmar. En les últimes hores, tot i aquests canvis en el comandament, Rússia no va aconseguir avenços significatius a Severodonetsk, Popasna i Rubizhne, a l'est d'Ucraïna. Mentrestant, van continuar acumulant tropes a l'oblast de Kharkiv per reforçar les operacions ofensives a l'eix d'Izyum, amb alguns atacs menors.

kiev ucrania edifico ruinas efeUna senyora visita la seva casa en runes a la zona de Kíiv / Efe

Des de fa setmanes, Rússia centra els seus atacs a l'est d'Ucraïna, on ja hauria començat la seva "ofensiva final". Els defensors ucraïnesos a Mariúpol van la tarda de l'11 d'abril que els russos havien usat armes químiques lliurades per drons contra les tropes ucraïneses a la ciutat. Davant d'aquests fets, les víctimes van denunciar dificultat per respirar i atàxia, però l'ISW no pot confirmar aquests informes de manera independent. Tanmateix, el portaveu de Defensa del DNR (República Popular de Dontesk) Eduard Basurin, va dir que les forces russes probablement farien servir armes químiques no especificades a Mariúpol abans de l'11 d'abril. Concretament, Basurin va dir que les forces russes haurien d'emprar "tropes químiques" contra els defensors ucraïnesos de la fàbrica d'acer d'Azovstal per "fer sortir els talps dels seus caus" a causa de la dificultat d'assaltar la instal·lació.

Les forces russes van continuar els assalts en les últimes 24 hores i van reclamar més avenços, però el think-tank tampoc els pot verificar. Russia Today, mitjà de comunicació rus, va compartir imatges de vehicles aeris no tripulats (UAV) l'11 d'abril confirmant que les forces russes han dividit els defensors ucraïnesos entre la planta d'Azovstal a l'est de Mariúpol i un segon grup de forces ucraïneses al port de Mariúpol al sud-oest, com ja s'havia confirmat en l'informe del 10 d'abril.

jarkov ucrania efe

Bombers ucraïnesos intenten apagar el foc d'un edifici a Khàrkiv / Efe 

El cap del DNR, Denis Pushilin, afirma que les forces russes han "netejat" el 80% de Mariúpol i que controlen totalment el port de la ciutat, quelcom que no és cert i que contradiu directament l'afirmació de RT, ja que Ucraïna manté el control del port. El comandant en cap de les Forces Armades d'Ucraïna va declarar que la defensa ucraïnesa continua "mantenint la ciutat, de manera duradora i sostenible". Les forces russes probablement completaran la captura de Mariúpol la setmana vinent, però amb un cost molt elevat.

11 d'abril | Els russos divideixen Mariúpol 

En les últimes 24 hores, les forces russes han aconseguit més guanys territorials a Mariúpol i han continuat reforçant les operacions al llarg de l'eix Izyum-Sloviansk, però no van aconseguir altres guanys territorials segons l'Instiute for the Study of War. Les forces russes van dividir Mariúpol des del centre de la ciutat fins a la costa, aïllant els defensors ucraïnesos restants en dos grans punts: el port principal al sud-oest i la planta d'acer d'Azovstal a l'est. Les forces russes, inclòs un comboi de centenars de vehicles capturats prop de Khàrkiv a les imatges del satèl·lit Maxar Technologies el 8 d'abril, continuen reforçant l'ofensiva de Rússia a Izyum, el nou gran objectiu, per connectar-se amb les posicions russes a l'oblast de Lugansk.

Mapa Ucraïna Guerra 10 abril cat Maria López MoyaInfografia de Maria Lópèz Moya 

El Ministeri de Defensa rus està oferint bonificacions en efectiu per incentivar les forces retirades del nord-est d'Ucraïna a tornar a entrar a les operacions de combat. Ràdio Svoboda ha publicat en les últimes hores imatges d'un document el 10 d'abril que hauria estat emès pel ministeri de Defensa rus el 2 d'abril que oferia bonificacions específiques per a les tropes russes a Ucraïna. El document especifica grans pagaments de fins a 300.000 rubles per destruir un avió d'ala fixa, 200.000 per destruir un helicòpter i 50.000 per a vehicles blindats i artilleria. Ràdio Svoboda va declarar que els pagaments estan destinats a coaccionar les unitats retirades de les regions de Kíiv, Txerníhiv i Sumi a tornar a entrar en combat. En alguna ocasió, però, l'ISW ja havia informat de diversos casos de soldats russos que s'han negat a tornar a Ucraïna després de ser retirats.

Mapa Ucraïna Donbas 10 abril cat  Maria López Moya

Infografia de Maria Lópèz Moya 

Les forces russes estan implementant mesures cada cop més severes per reclutar personal que abans no era elegible. La Direcció d'Intel·ligència Militar d'Ucraïna (GUR) ha informat en l'últim dia que les forces russes ara recluten categories de persones que abans no eren elegibles, com ara les que tenen discapacitats lleus i treballadors en indústries protegides. A més, segons Ucraïna, les autoritats russes estarien permetent als inspectors de trànsit emetre avisos de reclutament in situ, establint punts de control a les carreteres clau. La policia militar russa destrueix documents que concedeixen exempcions, com ara registres mèdics o certificats de treball, per reclutar persones per força.

hombre foto mobil kiev bandera ucrania efeUn home es fa una fotografia davant el mural d'una bandera ucraïnesa a Kíiv / Efe 

Mentrestant, l'únic punt clau de la guerra on els russos estan fent avenços significatius en els últims dies és Mariúpol. A banda de dividir la ciutat en dues parts per aïllar els últims ucraïnesos que queden a la ciutat, diversos vídeos geolocalitzats publicats per comptes prorussos confirmen que els assalts russos des del centre de Mariúpol van aconseguir fer-se amb el port pesquer a l'oest de la planta siderúrgica d'Azovstal. Així, també es confirma, creu l'ISW, el control rus del centre de la ciutat.

Mapa refugiats ucraïna 10 abril cat  Maria López MoyaInfografia de Maria Lópèz Moya 

Petro Andryushenko, assessor de l'alcalde de Mariúpol, va informar el 10 d'abril que les forces russes estan instal·lant punts de control al centre i nord-est de Mariúpol per detenir o matar ciutadans ucraïnesos que resisteixen l'ocupació russa. Andryushenko també va declarar que les forces russes estan construint crematoris i excavant fosses comunes per a civils ucraïnesos a Mariúpol, però l'ISW no pot confirmar aquesta informació de manera independent. 

10 d'abril | La situació de l'exèrcit rus i el seu poder de combat

En les últimes hores, no s'ha dut a terme cap operació militar significativa, per això, en el seu informe diari sobre l'evolució de la guerra d'Ucraïna, l'Institute for the Study of War se centra avui a analitzar la situació de l'exèrcit rus. En aquest sentit, apunta que està intentant generar suficient poder de combat per fer-se i sobretot mantenir les parts dels oblasts de Donetsk i Lugansk que ara mateix encara no controla, després de completar la presa de Mariúpol en les últimes hores.  

Chernígov guerra russia ucrania efeLa ciutat de Txerníhiv, destruïda / Efe

Des d'aquest Institut preveuen que l'exèrcit rus intentarà acumular una força potent, capaç de combatre d'unitats mecanitzades per operar al Donbass durant els mesos vinents. Probablement, Rússia continuarà fent servir unitats molt danyades i parcialment reconstituïdes en operacions, fet que provocarà guanys limitats a un gran cost. Ara bé, probablement els russos obtindran guanys i poden atrapar o desgastar les forces ucraïneses per assegurar gran part de les províncies de Donetsk i Lugansk. 

Divendres, 8 d'abril, el Departament de Defensa dels EUA informava que Rússia havia perdut entre el 15% i el 20% del "poder de combat" desplegat a Ucraïna abans de la invasió, unes paraules que segons l'ISW són enganyoses, ja que fa servir el concepte "poder de combat" massa a la lleugera: no només es refereix a les tropes mobilitzades per la invasió, sinó que és  "el mitjà total de capacitats destructives, constructives i d'informació que una unitat o formació militar pot aplicar en un moment determinat". Per tant, el concepte va més enllà que el nombre total de tropes físicament presents amb unitats i és una de les claus per entendre per què les "forces russes han actuat tan malament en aquesta guerra" malgrat el seu gran avantatge numèric. 

Chernígov ruinas efe guerraUn home en bicicleta a Txerníhiv / Efe 

Amb les seves declaracions, assegurant que conserva un 80/85% del seu poder de combat, Defensa exagera les capacitats reals de Rússia. Si realment els quedés aquest percentatge, tindria un poder de combat enorme per lluitar o significaria que totes les unitats han patit cadascuna entre un 15 i un 20% de baixes, la qual cosa apuntaria a una capacitat ofensiva russa molt reduïda. La realitat, tal com deixen clar els informes, és més complicada per les tropes russes. 

Per exemple, els grups tàctics que es van retirar dels voltants de Kíiv probablement posseeixen un poder de combat molt menor del que suggereix el nombre d'unitats o el nombre total de personal. Les unitats russes que han lluitat a Ucraïna han patit un dany terrible i molts dels batallons russos (BTG) han quedat eliminats: "No queda res del BTG excepte un grapat de tropes, i potser un petit nombre de vehicles", apuntava un oficial nord-americà. Tot plegat indica que la majoria de les forces russes retirades dels voltants de la capital romandran ineficaces en combat fins que no s'hagin reconstituït.

A banda de l'anàlisi tàctic i sobre les dificultats a les quals s'enfronten els russos per reconstruir les seves tropes, cal tenir en compte també que la moral és un element clau del poder de combat, i els informes indiquen que fins i tot la de les unitats d'elit russes segueix sent molt baixa. Un canal de Telegram rus que informava sobre Pskov, la llar de la 76a Divisió Aerotransportada de la Guàrdia, ha assenyalat que cada cop més paracaigudistes es neguen a lluitar.

Borodyanka cerca Kiev efeEquips de rescat a Borodyanka, prop de Kíiv / Efe 

En resum, sembla poc probable que Rússia pugui tornar a massificar el seu poder de combat a l'est d'Ucraïna, en proporció al nombre de tropes i grups tàctics de batalló que hi envia. L'exèrcit rus continua patint problemes de moral, reclutament i retenció devastadors que minven seriosament la seva capacitat de lluitar eficaçment. El resultat de les properes operacions russes a l'est d'Ucraïna segueix sent molt qüestionat.

 

9 d'abril | Ucraïna resisteix a Mariúpol 

Les forces ucraïneses mantenen el control de les posicions defensives a l'est i el sud-oest de Mariúpol, malgrat les afirmacions russes d'haver capturat la major part de la ciutat. L'Institute for the Study of War ha pogut confirmar les ubicacions específiques dels assalts russos en curs el 8 d'abril per primera vegada en diversos dies. Les forces russes continuen intentant reagrupar i tornar a desplegar les unitats retirades del nord-est d'Ucraïna per donar suport a una ofensiva a l'est d'Ucraïna, però és poc probable que aquestes unitats permetin un gran avenç, ja que s'enfronten a greus problemes de moral. Les forces russes al llarg de l'eix Izyum-Sloviansk no han aconseguit cap guany territorial en les últimes 24 hores. Els contraatacs ucraïnesos cap a Kherson continuen amenaçant les posicions russes al voltant de la ciutat.

tanque ruso destuido kiev efeTan rus destruït a Kíiv / Efe

Les forces russes es neguen cada cop més a tornar a combatre, i és poc probable, creu l'ISW, que el Kremlin torni ràpidament a desplegar forces efectives del nord-est d'Ucraïna a les operacions al Donbass. Concretament, l'Estat Major d'Ucraïna va informar que més del 80% del personal d'algunes unitats russes no especificades anteriorment implicades en operacions de combat es neguen a tornar al front. Segons els informes, els comandants russos es neguen a alliberar aquells soldats sense contracte de servei, fet que els obliga a romandre amb les seves unitats.

jarkov edificio destuido efeUn edifici enderrocat per les bombes a Khàrkiv  / Efe

La GUR (Intel·ligència Militar) d'Ucraïna assegura haver interceptat una carta del cap de tropes de míssils i d'artilleria rus Mikhail Matveevsky a diversos centres d'entrenament russos demanant una major censura de les tropes en entrenament, i va encoratjar la propaganda destacant els beneficis monetaris de servir a la guerra. Elements del 6è Exèrcit d'Armes Combinades (CAA) de Rússia, el 20è CAA, el 1r Exèrcit de Tancs de la Guàrdia i les tropes costaneres de les Flotes del Nord i del Bàltic continuen amb els esforços per reagrupar-se per a un probable redesplegament a l'est d'Ucraïna. L'Estat Major també informa que el comandant del districte militar occidental rus, el coronel general Alexander Zhuravlev (és la primera menció explícita que se'n fa d'ell des que va començar la guerra) planeja retirar el general de divisió Ivan Belyavsky del càrrec de cap del departament de personal pels problemes de reclutament.

8 d'abril | Les forces russes diuen haver pres Mariúpol 

Les forces russes afirmen haver pres el centre de Mariúpol el 7 d'abril, però les forces ucraïneses mantenen posicions al sud-oest de la ciutat. L'Institute for the Study no pot confirmar de manera independent aquesta afirmació de l'exèrcit rus, però no observen cap informe confirmat de batalles al centre de Mariúpol des del 2 d'abril. Amb tot, adverteix que Rússia probablement completarà la seva presa de Mariúpol en els dies vinents.

Mapa Ucraïna Guerra 7 abril cat Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya

A més, Moscou està reunint el poder de combat necessari per dur a terme una gran ofensiva prevista a les províncies de Donetsk i Lugansk en els pròxims dies. Els oficials civils i militars ucraïnesos van continuar advertint als residents locals que s'evacuessin abans d'aquest atac rus. És probable que les forces russes intentaran reagrupar i redistribuir unitats retirades del nord-est d'Ucraïna per donar suport a una ofensiva, però és poc probable que aquestes permetin grans avenços. A més, les forces distribuïdes a l'eix Izium-Sloviansk no han aconseguit cap guany territorial en l'últim dia. Això és rellevant, ja que l'ISW destaca que serà difícil per les forces russes capturar amb èxit els oblasts de Donetsk i Lugansk si les forces russes a Izium no poden encerclar les forces ucraïneses a la línia de contacte a l'est d'Ucraïna.

cadaveres bucha guerra rusia ucrania efeCadàvers a la ciutat massacrada de Butxa, descoberts després que els russos abandonessin la ciutat / Efe 

El punt clau de la guerra és, ara mateix, Mariúpol: les forces russes afirmen haver capturat amb èxit el centre de la ciutat, mentre les ucraïneses mantenen el control del port al sud-oest. A més, Rússia està preparant les bases per dur a terme una ofensiva important a l'est d'Ucraïna en els dies que venen, però és poc probable que les unitats danyades i redistribuïdes des del nord-est d'Ucraïna siguin útils. Ucraïna va repel·lir els continus atacs russos des d'Izium al sud-est cap a Sloviansk i Barvínkove. Al voltant de Kíiv, Rússia i forces bielorusses estan duent a terme "accions demostratives" per fixar les ucraïneses, però és molt poc probable que aquestes unitats llancin noves operacions ofensives. Per això, des de l'ISW apunten les unitats ucraïneses al voltant de Kíiv és possible que puguin tornar a desplegar-se amb seguretat a l'est d'Ucraïna. També és probable que les sancions occidentals interrompin amb èxit la base militar-industrial de Rússia.

Mapa Ucraïna Donbas 7 abril cat  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

Els esforços russos per generar forces de substitució i produir nous equipaments militars continuen enfrontant-se a nous reptes. L'estat major rus ha informat que l'exèrcit comença a reclutar soldats que havien estat acomiadats del servei militar des del 2012 i han participat en un programa d'entrenament especial de tres mesos abans del desplegament a les unitats actives. L'Estat Major també assegura que les unitats russes retirades del nord-est d'Ucraïna es troben actualment en campaments i s'enfronten a greus problemes de moral. 

Mapa refugiats ucraïna 7 abril cat  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

7 d'abril | Pocs avenços russos cap a Sloviansk 

En les últimes hores, les forces russes s'han continuat redistribuint a l'eix Izium-Sloviansk i a l'est d'Ucraïna, sense cap avenç important. També van completar la seva retirada de la regió de Sumi, i les que ja havien marxat anteriorment del nord-est d'Ucraïna van continuar repartint-se a Belgorod, Rússia, per a un posterior desplegament a Izium o Donbass, adverteix en el seu últim informe l'Institute for the Study of War. L'exèrcit ucraïnès ha informat que Rússia té previst desplegar elements des de l'eix de Kíiv a Izium, el seu nou objectiu, però probablement aquestes unitats no recuperaran l'eficàcia de combat fins d'aquí a un temps.

Mapa Ucraïna Guerra 6 abril cas  Maria López Moya Infografia de Maria López Moya

Segons observa l'ISW, les forces russes poden estar preparant-se per a una ofensiva més gran a les províncies de Donetsk i Lugansk en els propers dies, però és poc probable que generin la potència de combat necessària per trencar les defenses d'Ucraïna en els seus continus assalts frontals. Els funcionaris ucraïnesos i els canals prorussos de Telegram van informar que un equip addicional rus havia arribat a la zona des d'un lloc no especificat, quelcom que es veu com un pas previ a una nova ofensiva. 

banderas ucranianas destorozadas efeBanderes ucraïneses estripades en un cementeri de Txerníhiv / Efe

Mentrestant, Rússia va continuar amb els seus assalts a Mariúpol, després de l'ultimàtum d'ahir anunciant l'"ofensiva final" sobre aquest territori, però l'ISW no pot confirmar si hi ha hagut algun canvi en el control de terreny a la ciutat. També van seguir amb les operacions ofensives al llarg de l'eix Izium-Sloviansk, sense cap gran guany territorial. 

Mapa Ucraïna Donbas 6 abril cat  Maria López Moya Infografia de Maria López Moya

Ara mateix, la guerra té diferents punts clau: Les forces russes, amb suport aeri i d'artilleria pesant, han continuat assaltant les posicions d'Ucraïna a Mariúpol en l'últim dia. Probablement, les forces russes i substitutives a l'est d'Ucraïna intentin consolidar forces i material per a una ofensiva en els dies vinents. També van continuar les operacions ofensives des d'Izium cap a Sloviansk, però no van aconseguir cap avenç important. Per la seva part, Ucraïna va dur a terme contraatacs amb èxit contra Kherson tant des del nord com de l'oest.

paisaje bucha ataque ruso tanques destrozos ucrania efeLa ciutat de Butxa, completament destrossada després de la massacre de l'exèrcit rus / Efe 

A Sumi, les forces russes van desallotjar completament la zona. Segons els informes, els oficials generals russos actuen com a comandants d'instrucció i restringeixen severament l'accés a Internet entre el personal rus en un intent de combatre els problemes de moral als quals s'enfronten. La Intel·ligència Militar d'Ucraïna ja va informar de l'augment de la censura russa en un esforç per combatre el desànim entre les tropes russes i que els comandants es queixen de l'augment de la influència d'Ucraïna sobre la informació consumida pels soldats russos. A més, els Estats Units i l'OTAN, creu l'ISW, haurien d'adoptar una posició ferma davant qualsevol amenaça russa d'utilitzar les seves forces militars a Transnístria, la franja de Moldàvia ocupada il·legalment per Rússia a la frontera amb Ucraïna. 

Mapa refugiats ucraïna 6 abril cat  Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya

6 d'abril | Ucraïna intenta recuperar Txerníhiv

En l'últim dia, les forces russes han seguit reposicionant-se per a poder continuar la seva invasió a l'est i el sud d'Ucraïna, després d'haver abandonat l'atac a Kíiv. Han completat en gran part la seva retirada de la zona de la capital i, segons sembla, estan redistribuint algunes de les forces de combat retirades de Bielorússia a Rússia, informa l'Institute for the Study of War. Mentrestant, Ucraïna treballa per recuperar el control sobre els segments de la frontera estatal a Txerníhiv, com ja han fet a les regions de Kíiv i Jitòmir. Les tropes russes també s'estan retirant cap a Rússia des de l'eix de Sumi, però encara no es pot establir si tenen la intenció de retirar-se fins a la frontera o intentaran mantenir algunes posicions a la zona.

Mapa Ucraïna Guerra 5 abril cat Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

Fins ara, remarca l'ISW, Rússia no ha tornat a comprometre les forces retirades de la batalla de Kíiv als combats a l'est d'Ucraïna. Els reforços russos que continuen el camí des d'Izyum cap a Sloviansk provenen de les unitats de l'exèrcit de tancs de la 1a Guàrdia que havien estat a la zona de Khàrkiv-Sumi. Les unitats russes que es van retirar de Kíiv probablement no podran recuperaran l'eficàcia de combat, almenys per un temps, i no està clar que els russos tinguin la intenció de tornar-les al camp de batalla aviat.

cartel minas ciudad ucrania odesa efeUn cartell avisa de la presència de mines a la platja d'Odessa / Efe 

Cal tenir en compte que un informe d'intel·ligència militar d'Ucraïna no confirmat suggereix que Moscou podria enviar en els propers dies la 64a Brigada de Rifles Motoritzats del 35è Exèrcit d'Armes Combinades, una unitat que, segons es diu, va cometre crims de guerra a Butxa. Segons apunta l'ISW, Rússia podria estar desitjant que els membres culpables de aquesta brigada i els testimonis dels seus crims de guerra siguin assassinats en combat. 

calumna rusa tanques kiev efeUna columna russa destrossada en una carretera propera a Kíiv / Efe 

Bélgorod continua emergint com l'àrea de concentració principal per a les forces russes que es reagrupen després de la seva retirada de la capital i es preparen pel moviment cap a les seves estacions d'origen o per unir-se als combats a l'est. Elements del districte militar central que es retiren de la regió de Txerníhiv es troben en el seu camí cap a Bélgorod, tot i que es desconeix el seu destí final.

Mapa refugiats ucraïna 5 abril cat  Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

També continua la batalla de Mariúpol, amb les forces russes que continuen colpejant la ciutat amb artilleria i atacs aeris. L'entorn d'informació restringit a Mariúpol impedeix avaluar canvis concrets en el control del terreny, però les forces ucraïneses semblen mantenir una resistència organitzada a zones de la ciutat. L'altre gran esforç rus ara mateix es concentra al sud-est, d'Izyum cap a Sloviansk, on van continuar els atacs a petita escala i van fer progressos limitats. Rússia encara no ha intentat ajuntar grans concentracions de forces en aquest eix, sinó que segueix enviant grups tàctics de batallons individuals per avançar pel seu compte.

5 d'abril | Nou objectiu rus: Sloviansk

En les últimes hores, les forces russes continuen progressant poc o gens en els assalts frontals per capturar les províncies de Donetsk i Lugansk, que ara mateix són el seu gran esforç en la guerra segons ja va advertir Vladímir Putin. Les unitats russes al Donbass han d'enfrontar-se a problemes de moral i de subministrament que van en augment. A més, els defensors ucraïnesos de Mariúpol han superat les previsions que en dies anteriors havia fet l'Institute for the Study of War i continuen mantenint la ciutat. Ara per ara, és poc probable que els esforços russos per trobar substituts de reservistes i alimentar les unitats danyades del nord-est d'Ucraïna amb  atacs frontals a l'est d'Ucraïna augmentin les seves possibilitats d'èxit.

Mapa Ucraïna Guerra 4 abril cat Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

Tanmateix, les forces russes que avancen des de l'eix de Khàrkiv estan posant les condicions per reprendre les operacions ofensives a través de la ciutat de Sloviansk per connectar-se amb altres forces russes al Donbass i encerclar els defensors ucraïnesos. Rússia va capturar Izium (al sud-est de Khàrkiv) l'1 d'abril i s'han preparat per reprendre les operacions ofensives durant els darrers tres dies: emmagatzematge de subministraments, muntatge d'unitats danyades, reparació del pont danyat a Izium i missions de reconeixement cap al sud-est.

mapa satelite bucha efeImatge satèl·lit de la ciutat de Butxa, on s'han comès crims de guerra / Efe

L'ISW preveu que les forces russes començaran operacions ofensives cap a Sloviansk, a 50 km al sud-est d'Izium, en els dies vinents. Els esforços per capturar Sloviansk probablement es convertiran en la propera batalla fonamental de la guerra a Ucraïna. Aquesta entitat creu que Rússia té la intenció de tallar les forces ucraïneses a l'est d'Ucraïna i prendre Sloviansk serà el primer pas per fer-ho. Si ho aconsegueixen, tindran l'opció d'avançar directament cap a l'est per connectar-se amb les forces russes que lluiten a Rubijne, un recorregut més curt que no aïllarà moltes forces ucraïneses, o avançar cap a Horlivka i Donetsk per intentar un encerclament més ampli d'Ucraïna. Les dues opcions permetrien, com a mínim, avenços russos limitats a la regió de Lugansk.

soldados ucranianos efeSoldats ucraïnesos als afores de Khàrkiv / Efe

Si les forces russes no poden prendre Sloviansk, és poc probable que els assalts frontals russos al Donbass ser efectius i la campanya de Rússia per capturar la totalitat de les regions de Lugansk i Donetsk probablement fracassarà. L'exèrcit al nord-est d'Ucraïna va continuar retirant-se cap al seu país i és poc probable que sigui efectiu en altres llocs, malgrat els esforços russos per redistribuir-les a l'est d'Ucraïna. Les forces ucraïneses estan duent a terme operacions per eliminar els russos que es van deixar enrere en la retirada, i és poc probable que el Kremlin mantingui cap posició defensiva cohesionada.

Mapa refugiats ucraïna 4 abril cat  Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

L'exèrcit ucraïnès va informar que elements de les unitats russes VDV (aerotransportades) retirades del nord de Kíiv van volar a Belgorod, Rússia, el 4 d'abril. Aquestes unitats tenen poca força, els manca equipament i probablement estaran molt desmoralitzades. 

 

4 d'abril | Rússia retira les tropes de Kíiv, Ucraïna guanya la batalla 

Ucraïna ha guanyat la batalla de Kíiv. Les forces russes estan completant la seva retirada, però no de manera neta ni ordenada. Les forces ucraïneses continuen netejant la regió de la capital de les tropes russes aïllades que han deixat enrere en la retirada: alguns funcionaris ucraïnesos descriuen els soldats com a "orcs perduts". Les forces russes havien intentat fer una retirada ordenada de les seves posicions al voltant de Kíiv amb forces de cobertura designades amb el suport d'artilleria i mines per permetre que el cos principal es retirés, segons informa l'Institute for the Study of War (ISW).

Mapa Ucraïna Guerra 3 abril cat Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

El cos principal de les tropes russes s'ha retirat de la riba oest del Dnipro i està completant també la riba est del riu, però tan desordenadament que algunes tropes russes s'han quedat enrere. Així i tot, adverteix l'ISW, La guerra està lluny d'haver acabat, amb un possible canvi si l'exèrcit rus aconsegueix llançar amb èxit una operació a l'est d'Ucraïna. La línia actual d'ocupació russa al sud i l'est d'Ucraïna continua sent la part més significativa del territori controlat per Rússia des de l'inici de la guerra.

Mapa Kiev Guerra 3 abril català  Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

Si un alto el foc o un acord de pau congela una línia com l'actual, Rússia podrà exercir una pressió molt més gran sobre Ucraïna que no pas abans de la invasió. A més, amb el temps podria tornar a reunir una força d'invasió més eficaç. Per tant, la victòria d'Ucraïna a la batalla de Kíiv és significativa, però no decisiva, adverteix l'ISW. El desordre de la retirada russa suggereix que almenys algunes de les unitats que ara es reconcentraran a Bielorússia i a l'oest de Rússia.

cuerpo persona muerto asesinado guerra ucrania Dmitrivka EfeUn soldat rus mort, al costat d'un tanc, a Dmitrivka, un municipi a prop de Kíiv / Efe 

És probable que les tropes russes que intentin equipar-se després de retirar-se dels voltants de Kíev s'hagin de reconsolidar, identificant amb quins soldats encara compten, ordenar el seu equipament i avaluar la seva preparació per al combat i, en general, reconstituir-los abans que puguin començar a rebre substituts i nous equips i preparar-se per a noves operacions de combat. És probable que les forces russes també estiguin abandonant completament la riba est del Dnipro, retirant-se dels voltants de Txerníhiv nord i de Brovary a l'est. Les tropes russes intentaran, preveuen els experts,  mantenir un una sortida al voltant de Konotop i Sumi el temps suficient per permetre que les seves forces completin la seva retirada del voltant de Kíiv, però després probablement es retiraran a Rússia des de gairebé totes les seves posicions a l'oest de Khàrkiv. Per altra banda, els esforços russos per avançar en les seves operacions ofensives a l'est d'Ucraïna han fet progressos molt limitats en l'últim dia: els combats continuen a Mariúpol i a l'eix Izyum-Severodonetsk.

Monumento Duque de Richelieu Odesa protegido ataques rusos efeEl monument en honor al duc de Richelieu, a Odessa, protegit davant d'un possible atac rus / Efe

Moscou està intentant concentrar les reserves i algunes unitats retirades de la lluita al voltant de Sumi per reforçar les seves operacions ofensives a l'est, però s'enfronta a seriosos reptes en aquest esforç. L'Estat Major d'Ucraïna ha informat el 3 d'abril que els soldats russos es resisteixen i, en alguns casos, rebutgen ordres d'entrar o tornar a participar en la guerra. Aquesta institució ha confirmat que els dos grups tàctics de batalló (BTG) que es van traslladar d'Ossètia del Sud cap al Donbass fa menys d'una setmana es van negar a lluitar i els plans per traslladar-los de nou cap a aquesta ciutat estan en marxa.

Mapa refugiats ucraïna 3 abril cat Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

L'Estat Major també afirma que uns 25 soldats de la 31a Brigada Aerotransportada Separada de Rússia van rebutjar les ordres de tornar a entrar en combat al·legant pèrdues excessives i que els comandants de diversos esglaons de la 3a Divisió de Rifles Motoritzats de Rússia també s'han negat a participar en les operacions ofensives. Amb tot, l'ISW reconeix no tenir cap verificació independent d'aquests informes, però els consideren creïbles per les pèrdues que han patit les forces russes i també pels informes independents de soldats russos que van assassinar comandants i d'altres caps que es van suïcidar abans que comencés la invasió. 

3 d'abril | Les forces ucraïneses resisteixen al Donbass

L’escomesa russa a l’est d’Ucraïna ha fet pocs progressos en les darreres 24 hores, segons l’Institute for the Study of the War (ISW). I és que, probablement, les forces russes necessitin més temps per tornar a desplegar-se i sumar soldats d’altres fronts. Així doncs, l’exèrcit ucraïnès ha aconseguit repel·lir els atacs russos a la regió del Donbass, tot causant nombroses baixes. En aquest context, tal com indica el darrer informe de l’ISW, les Forces Armades de la Federació de Rússia continuen assetjant la ciutat portuària de Mariúpol, fet que fa pensar que podrien capturar-la aviat.

Paral·lelament, les tropes russes s’estan retirant amb èxit de la rodalia de Kíiv i del nord-est d'Ucraïna en direcció Bielorússia i Rússia. Mentre l’exèrcit rus es retira està escampant mines al seu pas, fet que obliga les forces ucraïneses a dur a terme operacions de neteja lenta.

No obstant això, l’ISW ha reportat que les unitats russes que es retiren del nord-est d'Ucraïna per redistribuir-se a l'est d'Ucraïna estan molt danyades. En aquest sentit, no és forassenyat pensar que l’exèrcit rus necessiti una gran pausa operativa per reforçar els esquadrons ja presents al Donbass. En aquesta línia, l’ISW apunta que no han percebut cpa indici que l’exèrcit rus pretengui pausar la guerra per reparar el dany de les seves tropes, fet que podria rebaixar en gran manera les seves possibilitats de vèncer les forces ucraïneses al Donbass. 

D’altra banda, l'Estat Major d'Ucraïna ha informat que dels 75 grups tàctics de batallons russos (BTG) que avalua han participat en operacions a Ucraïna, 16 BTG han estat "completament destruïts" i 34 més estan actualment ineficaços i en recuperació. [1]  L'ISW no pot confirmar de manera independent aquestes xifres, però és poc probable que les forces russes puguin reprendre les operacions importants si dos terços dels BTG compromesos a lluitar fins ara s'han fet ineficaços de manera temporal o permanent.

Tot sembla apuntar que la invasió d’Ucraïna passarà de ser una guerra de múltiples fronts a concentrar-se a la part oriental d’Ucraïna. Així, les forces russes passaran a dedicar la major part dels esforços a conquerir la regió del Donbass. Doncs bé, les forces ucraïneses resisteixen també al Donbass, tot i que en aquesta regió són els russos els que dominen i controlen el terreny. En les últimes 24 hores, les forces ucraïneses continuen aguantant els assalts russos a les províncies de Donetsk i Luhansk. L’Estat Major d'Ucraïna ha informat han repel·lit amb èxit nou atacs enemics en les últimes 24 hores, destruint vuit tancs i 44 blindats. 

Finalment, les operacions ofensives russes a l'oblast de Luhansk se centren a Popasna i Rubizhne, i les operacions a l'oblast de Donetsk es concentren a Marinka, tot i que les forces russes han llançat atacs sense èxit al llarg de la línia de contacte en les últimes 24 hores.

2 d'abril | La guerra entra en una nova fase

Segons l’Institute for the Study of the War (ISW), el Kremlin s’hauria vist obligat a modificar el seu pla de campanya a Ucraïna arran del fracàs de la intenció de conquerir Ucraïna amb una guerra llampec. Així doncs, l’exèrcit rus ha començat una nova fase de guerra a l’est d’Ucraïna, amb nous objectius, apoderar-se de la ciutat d’importància estratègica de Mariúpol i de les dues principals ciutats del Donbass, Lugansk i Donetsk. En aquest sentit, l’ISW indica que el Kremlin està redistribuint-hi cada cop més tropes d'altres eixos d'avanç i canalitzant-hi els seus reforços restants des de Rússia cap a l'est d'Ucraïna. Consegüentment, és poc probable que les forces russes realitzin operacions actives en altres fronts en les setmanes vinents.

En aquest context, des de l’ISW assenyalen que el Kremlin pot tenir la intenció d’apropiar-se de les províncies de Donetsk i Luhansk abans d’entaular-se a negociar amb Ucraïna. La intenció de Moscou seria negociar un alto el foc favorable al Kremlin i poder vendre la idea que Rússia ha aconseguit els seus objectius bèl·lics

Ara bé, a pesar del gir de guió del Kremlin pel que fa a l’estratègia de centralitzar les tropes a l’est d’Ucraïna, la realitat és que els russos tenen diversos fronts oberts que no només es troben a la part oriental del país. 

D’entrada, les forces russes a l'eix de Khàrkiv, al nord-est, ja no intenten prendre la ciutat, la segona més gran d’Ucraïna. No obstant això, és probable que les forces russes continuïn l’ofensiva en un intent de barrar el pas del Donbass a l’exèrcit ucraïnès. Mentrestant, els soldats russos situats al voltant de Kíiv i al nord-est d'Ucraïna pretenen retrocedir, és a dir, retirar de forma ordenada les forces de combat per tal de readaptar-se a altres eixos de combat. Davant d’aquest escenari de reculada, les forces ucraïneses han recuperat territori al nord-oest com a l'est de Kíev en les últimes 24 hores. 

Amb tot, segons l’ISW, és poc probable que les forces russes de l'eix sud, centrades a Kherson, duguin a terme operacions ofensives en un futur pròxim i poden tenir com a objectiu defensar el territori ocupat al voltant de Kherson contra els contraatacs ucraïnesos. 

Finalment, una altra preocupació per a l’exèrcit rus és assegurar el sud d'Ucraïna contra les respostes ucraïneses cada cop més contundents. Per tant, és poc probable que les forces russes reprenguin les operacions ofensives a l'oest cap a Mykolayiv o al nord cap a Zaporizhzhia i Kryvyi Rih en un futur pròxim.

1 d'abril | Contraatacs ucraïnesos al voltant de Kíiv

Les forces ucraïneses han dut a terme diversos contraatacs locals al voltant de Kíiv, al nord-est d'Ucraïna, i en direcció Kherson el 31 de març, pressionant amb èxit les forces russes i intentant interrompre les rotacions en curs. Les forces ucraïneses al nord-oest de Kíiv van empènyer les forces russes al nord de l'autopista E-40 i probablement atacaran Bucha i Hostomel en els propers dies, apunta l'Institue for the Study of War.

 

evacuacion anciano cerca kiev ucrania efeLes forces russes evacuen a un ancià al poble de Teteriv, a prop de Kíiv / Efe 

Les forces ucraïneses van aprofitar les (limitades) retirades russes a l'est de Brovary per recuperar el territori a través de les províncies de Kíiv i Txernihiv. Probablement, aquests contraatacs ucraïnesos també s'han reproduït a la zona de Sumi en l'últim dia, tot i que l'ISW no pot confirmar aquests informes de manera independent. Finalment, les forces ucraïneses van dur a terme contraatacs limitats al nord de l'oblast de Kherson. Per la seva part, les forces russes només van dur a terme operacions ofensives al Donbass i contra Mariúpol en les últimes 24 hores i no van fer cap avenç important. És poc probable que els esforços russos per redistribuir unitats danyades dels eixos de Kíiv i Sumi a l'est d'Ucraïna els permetin obtenir grans guanys.

Mapa Ucraïna 31 març català Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

Rússia ha continuat retirant elements dels 35è i 36è Exèrcits d'Armes Combinades i de la 76a Divisió d'Assalt Aeri de les seves posicions al nord-oest de Kíiv a Bielorússia per a la seva rehabilitació i, probablement, un nou desplegament a l'est d'Ucraïna. Tanmateix, és probable que aquestes unitats estiguin molt danyades i desmoralitzades. Cal tenir en compte que alimentar les unitats del districte militar de l'est afectades directament per les operacions a l'est d'Ucraïna, dutes a terme principalment pel districte militar del sud, probablement resultarà ineficaç i, a més, introduirà més reptes de comandament i control per a l'exèrcit rus.

 

agujero bomba ucrania guerra rusia efeUn soldat observa un forat provocat per un bombardeig a Teteriv / Efe 

Les forces russes, apunta l'ISW, intentaran mantenir les seves actuals línies de front al voltant de Kíiv i al nord-est d'Ucraïna i continuaran excavant en aquests fronts; a més, la institució no ha vist cap indicador que apunti cap a un abandonament complet del territori capturat pels russos. Ara bé, existeix la possibilitat que els contraatacs ucraïnesos interrompin els esforços russos per redistribuir i equipar les seves forces i continuaran en els propers dies.

Mapa Kiev Guerra 31 març català Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya 

Un dels punts claus ara mateix de la guerra són els voltants de Kíiv, Sumi i l'oblast de Kherson, on les forces ucraïneses han anat portant a terme amb èxit contraatacs locals i està previst que prenguin més territori, especialment al nord-oest i a l'est de Kíiv, en els propers dies. Mentrestant, Rússia retira elements de les seves forces danyades al voltant de Kíiv, Txerníhiv i Sumi per a la seva redistribució a l'est d'Ucraïna, però és poc probable que aquestes unitats proporcionin un canvi decisiu en el poder de combat rus.

Mentrestant, Ucraïna va continuar repel·lint els assalts russos a les províncies de Donetsk i Lugansk, i les forces russes no han pres nous territoris en les últimes 24 hores, però continuen avançant constantment a Mariúpol.

31 de març | Les tropes russes es reorganitzen 

Rússia està retirant alguns elements de les seves forces del voltant de Kíiv cap a Bielorússia per a una probable redistribució a altres eixos d'avanç i no ha dut a terme cap operació ofensiva per la ciutat en les últimes 24 hores, però l'Institute for the Study of War contempla que l'exèrcit continuarà mantenint les seves posicions més avançades i bombardejant les forces i zones residencials d'Ucraïna. Per la seva part, les forces ucraïneses han repel·lit diversos atacs russos a les províncies de Donetsk i Lugansk en les últimes 24 hores.

Mapa Ucraïna 30 març català Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya 

Les forces russes van mantenir les seves posicions i no van dur a terme operacions ofensives a la resta del país. Les forces russes probablement capturaran Mariúpol en els dies vinents, però també han patit grans baixes prenent la ciutat. Això provoca que cada cop sigui més improbable que els esforços de les forces russes i la redistribució d'unitats danyades de l'eix de Kíiv permetin a les forces russes obtenir guanys ràpids a la regió de Donbass.

casa destrozada invasion guerra Boromlia efeUna casa al poble de Boromlia, Ucraïna, després dels atacs russos / Efe

Les forces russes al voltant de Kíiv van mantenir les seves posicions avançades i van continuar defensant-se dels limitats contraatacs ucraïnesos És poc probable que les forces russes renunciïn al seu territori assegurat al voltant de la ciuta-. L'ISW confirma que Rússia està retirant algunes unitats al voltant de la capital per a una probable redistribució a altres eixos d'avanç, però no pot confirmar cap canvi en la postura de la força russa al voltant de Txerníhiv a partir d'aquest moment. Les forces russes no han dut a terme cap operació ofensiva al nord-est d'Ucraïna en les últimes 24 hores.

Mapa Kiev Guerra 30 març català Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

Elements del 20è Exèrcit d'Armes Combinades i del 1r Exèrcit de Tancs de la Guàrdia s'estan tornant a desplegar per donar suport a les operacions russes a Izyum, però és poc probable que prenguin la ciutat en un futur pròxim. Les forces ucraïneses van repel·lir els continus assalts russos a les províncies de Lugansk i Donetsk. Rússia va continuar prenent territori a Mariúpol, tanmateix, probablement patirà grans baixes.

tanque ruso destrozado sumy efeUn tanc rus abatut a la regió de Sumi / Efe

L'ISW informa que Rússia està desplegant cada cop més personal de suport i unitats auxiliars per substituir les pèrdues de combat a Ucraïna. L'Estat Major d'Ucraïna va concretar que es tracta de soldats de les unitats de suport militar, incloses les institucions educatives. Entre els oficials russos que han resultat morts i ferits i la decisió d'eliminar el personal de les unitats d'entrenament russes, tot plegat limitarà encara més la seva capacitat per fer entrar nous reclutes i substituts.

Mapa refugiats ucraïna 30 març  Maria López MoyaInfografia de Maria López Moya 

La mateixa institució ha declarat també que Rússia s'enfronta a problemes de moral i de subministrament continus, inclosos els soldats contractats (tropes voluntàries, no reclutes) del 26è Regiment de Tancs que demanen rescindir els seus contractes i traslladar-se al servei de guarnició, i elements de la 150a Divisió de Rifles Motoritzats que reben equips inoperables. La Direcció Principal d'Intel·ligència d'Ucraïna va afirmar, a més, que la compra militar russa està "a punt de fracassar" a causa de les sancions occidentals i que Rússia no pot produir armes i equipaments moderns sense electrònica estrangera. ISW no pot confirmar de manera independent aquests informes d'intel·ligència ucraïnesos, però són coherents amb els informes confirmats anteriorment de baixa moral i fallades en l'equip rus.

 

30 de març | Dificultats russes per cobrir baixes 

Rússia no ha abandonat els esforços per reconstituir les forces al nord-oest de Kíiv per intentar reprendre les operacions ofensives importants i l'Institute for the Study of War segueix suggerint que el comandant del districte militar oriental (EMD) de Rússia pot estar al capdavant de les operacions. L'Estat Major d'Ucraïna ha informat que el 35è Exèrcit d'Armes Combinades de Rússia està rotant unitats danyades a Bielorússia i que les forces russes han establert un lloc de comandament per a totes les forces que operen al voltant de la capital, a la zona de Txernòbil. Amb tot, és poc probable que els esforços russos en curs per substituir les pèrdues de combat a les unitats EMD i desplegar reforços addicionals permetin a Rússia reprendre amb èxit les operacions més rellevants al voltant de Kíiv en un futur proper.

Mapa Ucraïna 29 març català  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya 

La naturalesa cada cop més estàtica dels combats al voltant de Kíev reflecteix la incapacitat de les forces russes, per sobre dels seus nous objectius o esforços en aquests moments. Les forces ucraïneses han continuat amb els seus contraatacs limitats en diversos llocs, aconseguint recuperar territori a l'est de Kíiv, a l'oblast de Sumi i al voltant de Khàrkiv en les últimes 24 hores. Així, és probable que els contraatacs ucraïnesos permetin a les forces ucraïneses recuperar el terreny clau i interrompre els esforços russos per reprendre les operacions ofensives. L'escalada de les operacions ucraïneses al voltant de Kherson també podrien haver superat les forces russes.

Mapa Kiev Guerra 29 març català  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya 

Les forces russes continuen avançant lentament, però constantment a Mariúpol, però els assalts russos van fracassar en gran part en altres llocs durant les últimes 24 hores. Cal tenir molt en compte que el comandant del districte militar oriental rus (EMD), el coronel general Alexander Chayko, pot estar comandant personalment els esforços per reagrupar les forces russes a Bielorússia i reprendre les operacions per encerclar Kíiv des de l'oest. És molt poc probable que el Kremlin hagi abandonat els seus esforços per encerclar la capital, però és factible que no pugui  reunir el poder de combat necessari per reprendre les operacions ofensives importants en un futur pròxim.

mariupol satelite 29 de marzo guerra ucrania

Imatge de satèl·lit de la ciutat de Mariúpol aquest 29 de març / Maxar Technologies - Efe 

Ni les forces russes ni les ucraïneses han dut a terme operacions rellevants al nord-oest de Kíiv en les últimes 24 hores. Ucraïna, que ha estat contraatacant a l'est de Brovary, ciutat a 20 quilòmetres de la capital, des del 24 de març va recuperar el territori amb èxit el 26 de març. Les forces ucraïneses van dur a terme contraatacs limitats a l'oblast de Sumi del 26 al 27 de març. Les disputes han continuat al voltant d'Izyum en les últimes 24 hores, amb poc territori canviant de mans. Les forces russes van continuar avenços constants a Mariúpol. Els partisans ucraïnesos al voltant de Kherson continuen dominant les unitats de Rosgvardia, la guàrdia nacional de Rússia,  a la regió, cosa que probablement dificultarà les capacitats russes per reprendre les operacions ofensives en direcció sud.

Mapa refugiats ucraïna 29 març cat  Maria López Moya

L'Estat Major d'Ucraïna va continuar informant de les dificultats russes per substituir les pèrdues de personal i equipament. El 27 de març ja va informar que l'exèrcit utilitza cada cop més munició antiga i deficient, la qual cosa va provocar un augment de la taxa d'accidents als arsenals i dipòsits russos, destacant especialment l'ús de municions antigues per part de la 165a Brigada d'Artilleria del 35è Exèrcit d'Armes Combinades, que opera al nord-oest de Kíev. El mateix organisme també ha declarat que Rússia ha desplegat fins a nou batallons logístics i fins a cinc "centres logístics principals" a Ucraïna per resoldre els reptes de subministrament en curs.

29 de març | Ucraïna recupera Irpin

Les forces ucraïneses han recuperat Irpin, al nord-oest de Kíiv, el 28 de març. Els contraatacs ucraïnesos en curs al voltant de Kíiv probablement tindran efectes sobre els esforços russos per reconstituir les forces i reprendre grans operacions ofensives per encerclar la capital del país, segons informa l'Institute for the Study of War. Les forces ucraïneses també van defensar-se dels atacs russos a Brovary, a l'est de Kíiv, en les últimes 24 hores. Mentrestant, forces russes al nord-est d'Ucraïna continuen estancades i no han dut a terme operacions ofensives contra Txerníhiv, Sumi o Khàrkiv en les últimes 24 hores. Les forces russes continuen avançant molt a Mariúpol, però no van poder assegurar el territori ni a Donbass ni cap a Mykolayiv.

Mapa Ucraïna Guerra 28 març cat Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

Les forces russes no han abandonat el seu objectiu d'encerclar i capturar Kíiv, malgrat que el Kremlin afirma que les forces russes es concentraran a l'est d'Ucraïna. Les forces ucraïneses van recuperar el suburbi de Kíiv d'Irpin el 28 de març, una de les ciutats que havia estat més assetjades en aquest primer mes de guerra per part de Rússia. L'ISW apunta que les forces ucraïneses podrien intentar aprofitar les rotacions de forces russes en curs per recuperar més territori al nord-oest de Kíiv en els pròxims dies. Les forces russes van dur a terme atacs sense èxit a Brovary i no van fer nous moviments a Txerníhiv, Sumi i Khàrkiv. Les operacions russes al nord-est d'Ucraïna continuen estancades i tampoc van fer noves operacions en direcció sud. 

Chernígov ucrania bombardeos rusia efe

Cases afectades pels bombardejos russos a la ciutat ucraïnesa de Txerníhiv / Efe 

L'Estat Major d'Ucraïna va declarar que un grup tàctic de batalló (BTG) del 1r Exèrcit de Tancs de la Guàrdia es va retirar completament del territori ucraïnès proper a Sumi per tornar a Rússia per a un possible redesplegament. A Mariúpol, però, les forces russes van continuar prenent territori de manera constant. La resistència ucraïnesa al voltant de Kherson continua lligant les forces russes a la zona. 

Mapa Kiev Guerra 28 març català  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

Els esforços de reclutament russos, que la intel·ligència ucraïnesa espera que comencin l'1 d'abril, és poc probable que donin a Rússia prou poder de combat als afores d'Ucraïna per reiniciar les operacions ofensives importants a curt termini. El conjunt de substituts ben entrenats disponibles de Rússia continua sent baix i els nous reclutes requeriran mesos per assolir fins i tot un nivell mínim de preparació. 

Mapa refugiats ucraïna 28 març  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

La Direcció Principal d'Intel·ligència (GUR per les seves sigles en ucraïnès) ha informat el 28 de març que Rússia començarà el reclutament a través del programa BARS-2021 (Reserva de l'Exèrcit de Combat del País) l'1 d'abril juntament amb el cicle de reclutament semianual habitual de l'1 d'abril per "ocultar les mesures de mobilització massiva"” El GUR ha informat que els reservistes de BARS-2021 completaran les unitats que operen a Ucraïna i comptaran amb el suport de criminals condemnats reclutats mitjançant el programa BARS a canvi d'una amnistia total.

28 de març | Les forces russes es reconstrueixen 

En l'últim dia, les forces russes han continuat amb els seus esforços per reconstruir-se al nord-oest de Kíiv per reprendre les operacions ofensives importants, i el comandant del districte militar oriental (EMD) de Rússia haver assumit  personalment les operacions, segons informa l'Institute for the Study of War. L'Estat Major d'Ucraïna ha informat que el 35è Exèrcit d'Armes Combinades de Rússia està rotant unitats danyades a Bielorússia i que Rússia ha establert un lloc de comandament per a totes les forces EMD que operen al voltant de Kíiv, a la zona de Txernòbil. És poc probable que els esforços russos per substituir les pèrdues de combat a les unitats EMD i desplegar reforços addicionals permetin a Rússia reprendre amb èxit les operacions importants al voltant de Kíiv, almenys en un futur pròxim. La naturalesa cada cop més estàtica dels combats al voltant de la capital reflecteix la incapacitat de les forces russes. Per la seva part, les ucraïneses han continuat amb els seus contraatacs limitats en diversos llocs, recuperant territori a l'est de Kíiv, a l'oblast de Sumi i al voltant de Khàrkiv. 

Mapa Ucraïna Guerra 27 març cat Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya 

Per altra banda, és probable que els contraatacs permetin a les forces ucraïneses recuperar el terreny clau i interrompre els esforços russos per reprendre les principals operacions ofensives. L'escalada probable de les operacions partisanes ucraïneses al voltant de Kherson també estan encerclant les forces russes. Aquestes continuen avançant lentament, però constantment a Mariúpol, però els assalts russos van fracassar en gran part en altres punts del país durant les últimes 24 hores.

Mapa Kiev Guerra 27 març català  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya 

El comandant del districte militar oriental rus (EMD), el coronel general Alexander Chayko, pot estar comandant personalment els esforços per reagrupar les forces russes a Bielorússia i reprendre les operacions per encerclar Kíiv des de l'oest. És molt poc probable que el Kremlin hagi abandonat els seus esforços per encerclar Kíev, però tampoc sembla possible que no pugui reunir el poder de combat necessari per reprendre les operacions ofensives importants. Ni les forces russes ni les ucraïneses han dut a terme operacions importants al nord-oest de Kíiv en les últimes 24 hores.

efe edificio destuido Kharkiv jarkov

Un edifici destruit pels bombaderjos a Khàrkiv / Efe

Ucraïna, que ha contraatacat a l'est de Brovary des del 24 de març, va recuperar el territori amb èxit el 26 de març. Les forces ucraïneses van dur a terme contraatacs limitats a la regió de Sumi entre dissabte i diumenge. Els combats van continuar al voltant d'Izium en les últimes 24 hores, amb poc territori canviant de mans.

Mapa refugiats ucraïna 26 març cat  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya 

27 de març | La nova estratègia russa no provoca canvis sobre el terreny 

Segons l’Institute for the Study of War (ISW), a pesar del gir narratiu de Moscou sobre la centralització d’esforços a la regió del Donbass, no s’ha produït cap canvi respecte a les activitats russes al voltant de Kíiv. De moment, aquest nou posicionament tàctic del Kremlin sobre el Donbass no s’ha pogut apreciar sobre el terreny, ja que les tropes russes continuen intentant fer caure la principal ciutat del país. “La naturalesa cada cop més estàtica dels combats al voltant de Kíev reflecteix la incapacitat de les forces russes més que cap canvi en els objectius o esforços russos en aquest moment”, segons informa l’ISW.

Les forces russes estan centrant molts esforços a encerclar la ciutat de Kíiv per poder capturar-la, però està topant amb una resposta ucraïnesa molt hàbil i efectiva. Sobretot, el combat s’està lliurant als afores de la capital, amb l’objectiu rus de completar el cercle i, de retruc, controlar Txerníhiv. 

Mapa Ucraïna Guerra 26 març cat Maria López Moya

Més enllà de Kíiv, l’informe del ISW preveu que la ciutat de Mariúpol, fortament assetjada per via aèria, caurà pròximament en mans de l’exèrcit rus. A hores d’ara, els combats a Mariupol són ferotges, però malgrat que les forces russes ho tinguin tot de cara per apoderar-se’n aviat, estan patint pèrdues importants. En aquest sentit, l’ISW adverteix que la quantitat de poder de combat que els russos puguin obtenir de Mariúpol determinarà si la caiguda de la ciutat els permetrà llançar operacions ofensives renovades a gran escala a l'est d'Ucraïna. 

militares ucrania efe

Militars ucraïnesos/ EFE

D’altra banda, val a dir que les forces ucraïneses estan realitzant contraatacs arreu del país, més recentment a prop de Khàrkiv. Aquestes respostes han estat prudents i eficaces, ja que han permès a les tropes ucraïneses recuperar petites zones, però de gran importància tàctica.  

A la ciutat ocupada de Kherson, a la vora del Mar Negre, estan resistint el control rus de tal forma que obliguen a l'exèrcit i la guàrdia nacional russa a dedicar-hi unitats militars per assegurar la ciutat. I és que l'exigència d'assegurar les ciutats capturades pot suposar un cost rellevant per a les forces russes i un llast enorme en l’aspiració russa de dur a terme operacions ofensives.

Mapa Kiev Guerra 26 març català  Maria López Moya

Finalment, l'Estat Major d'Ucraïna ha informat de les dificultats que té Rússia per incorporar més soldats i equipament per continuar la guerra. Per tant, una de les hipòtesis que es pot extreure de la darrera actualització de l’ISW és que la concentració de tropes russes al Donbass es produirà quan Rússia no pugui mantenir el ritme de l’actual mode de combat, guerra en múltiples fronts.

26 de març | Kíiv resisteix, però les tropes russes avancen a Mariúpol 

L’exèrcit rus continua intentant encerclar Kíiv amb la suficient força per poder entrar a la ciutat. Paral·lelament, les Forces Armades russes estan castigant durament la ciutat de Mariúpol amb incessants bombardejos. Ara bé, sí que és cert que mentre les Forces Armades Russes no aconsegueixen penetrar a la capital del país, els ocupants tenen molt de terreny guanyat a Mariúpol, segons el Institute for the Study of War (ISW).

Mapa Ucraïna Guerra 25 març cat Maria López Moya

Doncs bé, tal com reporta el ISW, L'Estat Major rus està intentant ajustar la narrativa de la guerra perquè sembli que Rússia està aconseguint els seus objectius, però, de fet, no està aconseguint els seus objectius i es veu obligada a abandonar les operacions ofensives a gran escala a causa dels seus propis fracassos i la gran resistència ucraïnesa. N’és prova el fet que, en les últimes 24 hores, les forces ucraïneses han dut a terme un contraatac amb èxit a l'est de Kíiv, tot empenyent les tropes russes a l'est des de Brovary. Un altre exemple és el fet que a hores d’ara els intents russos d'encerclar Txernihiv segueixen sense èxit. Per acabar-ho de reblar, els contraatacs d'Ucraïna al nord-oest de Kíev han aconseguit més progressos en les últimes 24 hores.

Edificios Mariupol Europa Press

Edificis danyats per les bombes a Mariúpol/ Europa Press

Les forces russes estan involucrades en quatre esforços principals en aquest moment. L’operació principal del Kremlin és la capital, però aquesta està composta per tres fronts de suport subordinats, situats a diferents punts del país. El flanc número u és Khàrkiv, fet que alhora permet recolzar les zones ocupades de Lugansk i Donetsk. El segon és Mariúpol (Donetsk), ciutat fortament atacada per via aèria situada a la vora del mar d’Azov,  on les tropes russes han aconseguit dominar. I el tercer és Kherson, ciutat situada a la vora del Mar Negre. Des d’allà, els militars russos estan avançant al nord i l’oest. Tot plegat, té una única finalitat, que els diferents punts d’atac acabin encerclant Kíiv des del nord-oest, l’oest i l’est.

Mapa Kiev Guerra 25 març català  Maria López Moya

A més, els contraatacs ucraïnesos al nord-oest de Kíev van aconseguir petits guanys a Irpin el 25 de març, confirmats per vídeos de tropes ucraïneses que operaven a zones de la ciutat abans controlades per Rússia. Les autoritats civils locals van informar que hi havia combats intensos a Irpin, Hostomel i Makariv el 25 de març. En aquest sentit, lw'Estat Major ucraïnès va informar que les forces russes al nord-oest de Kíev no van fer cap avenç el 25 de març i es van limitar a bombardejar posicions ucraïneses. També han comunicat que les forces del Districte Militar Oriental de Rússia no especificades van establir un campament de camp a la regió de Txernòbil. 

Amb tot, l'absència d'operacions militars reeixides per part de l’exèrcit rus ha provocat que a hores d’ara de Moscou hagin canviat el relat de la guerra. Segons les darreres declaracions de la Defensa russa, ara l’objectiu és la regió del Donbass, situada a l’est d’Ucraïna.

25 de març |  Les autoritats ucraïneses abandonen Mariúpol

Progrés lent però constant de les tropes russes a Mariúpol. El 24 de març, l'exèrcit ha entrat al centre de la ciutat, però van dur a terme poques operacions a altres punts del país. Com en jornades anteriors, s'han mantingut els contraatacs dels ucraïnesos al nord-oest de Kíiv per intentar alleugerir la pressió sobre la ciutat. A més, també van repel·lir atacs dels russos als voltants de Khàrkiv, una altra de les ciutats més assetjades. Segons l'Institue for the Study of War, les autoritats locals ucraïneses van abandonar Mariúpol després que hi entressin les tropes russes, que van continuar agafant terreny per tota la ciutat. Per altra banda, però, Ucraïna va atacar amb èxit els vaixells russos atracats al port ocupat de Berdyansk, enfonsant un vaixell i danyant-ne un altre. Segons aquesta institució, la capacitat demostrada per Ucraïna en l'atac contra els vaixells russos pot impedir que el Kremlin insisteixi en les operacions a Mariúpol i als voltants de Kherson per mar.

Mapa Ucraïna Guerra 24 març cat Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya 

A Kíiv, les forces ucraïneses no van recuperar cap territori en els continus contraatacs al nord-oest de la capital, però van forçar les tropes russes a posar-se a la defensiva. A més, Ucraïna va repel·lir de nou els intents russos d'avançar cap a Brovari, ciutat propera a Kíiv des del nord-est i completar l'encerclament de Txerníhiv. Mentrestant, les forces russes continuen bombardejant Khàrkiv, també contra un punt de lliurament d'ajuda humanitària, on van morir sis persones i 15 van resultar ferides. A més, també han aconseguit diversos avenços menors a les províncies de Donetsk i Lugansk en les últimes 24 hores.

Mapa Kiev Guerra 24 març català  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya 

L'ISW apunta a tres grans objectius de les tropes russes en aquest moment: Kíiv, amb atacs també a Khàrkiv i les regions de Lugansk i Donetsk; Mariúpol i Kherson. A Kíiv, les operacions russes tenen com a gran objectiu encerclar la cituat des del nord-oest, l'oest i l'est. A la capital, les forces ucraïneses no han dut a terme ni van assegurar terrenys addicionals en les últimes 24 hores. L'administració civil de la regió va informar a primera hora del matí del 24 de març que s'estaven lliurant combats a la carretera de Jitòmir, a Irpin i a Hostomel. A les xarxes, es van descriure combats i bombardejos generalitzats de la infraestructura civil a Irpin. Les autoritats de Kíev també van informar que les forces russes a Bucha i Nemishevska (al nord-oest dels combats a Irpin) havien construït noves trinxeres en les últimes 24 hores, per defensar-se de possible contraatacs ucraïnesos. 

EuropaPress buque desembarco ruso llamas berdyansk

El vaixell rus destruit per l'atac ucraïnès / Europa Press

Els usuaris de les xarxes socials també van geolocalitzar imatges publicades per les forces txetxenes el 24 de març a un carrer de Borodianka, confirmant la presència d'unitats txetxenes de la Guàrdia Nacional de Rússia en els combats al nord-oest de Kíiv. A Telegram, un canal prorús va publicar imatges que mostraven el coronel general rus Alexander Chayko, comandant del Districte Militar de l'Est (EMD), lliurant medalles als militars russos als afores de Kíev el 23 de març. Amb tot, l'ISW no ha pogut confirmar la ubicació de les imatges. 

A Khàrkiv van continuar els bombardejos russos sobre la ciutat però sense realitzar cap atac terrestre. Les autoritats van informar que les forces russes van bombardejar un punt de lliurament d'ajuda humanitària a l'oficina de correus de Nova Poshta, deixant 6 víctimes mortals i 15 ferits. A Mariúpol, les forces ucraïneses van confirmar que Rússia havien pres l'Església de la Intercessió de la Mare de Déu al centre de la ciutat  i usuaris de les xarxes socials van geolocalitzar altres vídeos de combats a zones properes al centre de la ciutat, confirmant els avenços russos. Aquests confirmen que la Infanteria Naval Russa i les forces txetxenes estan participant en els combats.

Mapa refugiats 24 març cat  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya 

El cap de l'administració militar de la regió de Donetsk (al qual pertany Mariúpol) va declarar el 23 de març que l'alcalde de la ciutat, Vadym Boycherenko, s'havia traslladat a un municipi proper perquè no podia mantenir-se en contacte constant amb les autoritats regionals a causa de la mala senyal a la ciutat. També va afegir que les forces russes apunten intencionadament a la infraestructura crítica de la ciutat, destruint el subministrament de calefacció, d'aigua i d'electricitat, obligant les autoritats de la ciutat "a abandonar la ciutat per poder treballar per salvar la gent". L'Administració de Mariúpol va informar el 24 de març que les forces russes estan utilitzant altaveus per afirmar falsament als residents que Zaporíjia ja no accepta refugiats, el govern ucraïnès els ha abandonat i que les forces russes han capturat Odessa.

Aquest 24 de març el govern i l'exèrcit d'Ucraïna van assegurar que el Kremlin creu que la seva invasió ha entrat en una segona fase "perllongada", a causa de les grans pèrdues de personal i equipament i pel fet que els progressos de les tropes russes són poc significatius en qualsevol direcció. Així, es confirma la idea que Rússia ha canviat de tàctica i es posa a la defensiva. L'ISW ja havia avançat el 19 de març que les forces ucraïneses havien derrotat la idea inicial de Rússia en aquesta guerra i que els propers moviments de Putin serien passar a la defensiva. Segons l'Estat Major ucraïnès, els comandants russos estan desplegant cada cop més oficials de reserva, reclutes i vehicles blindats obsolets davant les grans pèrdues. 

EuropaPress mariupol

Un edifici de Mariúpol després dels bombardejos russos / Europa Press - V Ictor

24 de març | Rússia, a la defensiva 

En l’última jornada, les forces russes han continuat adaptant-se a un conflicte prolongat i estancat i l’Institute for the Study of War apunta que han anat excavant i posant mines, fet que demostra que han optat per una estratègia defensiva. Les forces ucraïneses van continuar amb els contraatacs limitats i efectius per intentar alleugerir la pressió sobre Kíiv, encara que el think-tank nord-americà planteja que el seu abast és inferior al que afirmen des d’Ucraïna. Per la seva part, els esforços russos per mobilitzar forces addicionals per mantenir l'ofensiva en moviment continuen sent molt limitats. Fins i tot a la ciutat que ha estat més assetjada, Mariúpol, on l’avenç és molt lent i els ucraïnesos resisteixen. En canvi, han augmentat els bombardejos aeris, d’artilleria i de coets i míssils sobre altres punts del país. 

Mapa Ucraïna Guerra 23 març cas Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

Des del ISW apunten que “és probable” que Rússia estigui lluitant per obtenir un nou poder de combat des de Síria. En aquest sentit, la intel·ligència militar d’Ucraïna informa que un comandant rus a Síria es va reunir amb el comandant de la vuitena Brigada de l’Exèrcit Àrab sirià per demanar una llista del personal sirià.  També s’apunta a la possibilitat que aquests esforços per la mobilització siguin urgents per les pèrdues russes durant la guerra. Segons el Wall Street Journal, Rússia hauria perdut fins a 40.000 soldats, entre morts, ferits o desapareguts. Aquesta estimació coincideix amb el fet que s’han pausat les operacions ofensives i també amb un augment dels informes anecdòtics sobre la capacitat de combat. Aquests suggereixen que el Kremlin pot no ser capaç de trobar un nou poder de combat per recuperar l’impuls ofensiu. 

Mapa Kiev Guerra 23 març català  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

L’ISW apunta a quatre grans punts sobre els quals Rússia centrarà els seus esforços. El principal és aconseguir prendre Kíiv, tot i que en aquest sentit no s’ha fet cap avanç en les últimes hores. Aquest punt està condicionat també per la lluita a Khàrkiv, a Mariúpol i la regió de Donetsk i a Kherson. 

efe guerra rusia ucrania Járkov

Un edifici destrossat després dels bombardejos sobre Khàrkiv / Efe

Segons els funcionaris ucraïnesos,  el 23 de març les forces del país havien rodejat les tropes russes a Irpin, Bucha i Hostomel. A més, segons l’alcalde de Kíiv, haurien pràcticament expulsat les tropes russes de la primera ciutat, que fins ara havia estat durament assetjada. En total, les forces ucraïneses controlen un 80% de la zona a dia 23 de març, però els russos continuen disparant morters i coets Grad contra la ciutat. A més, també hi ha saquejadors i sabotejadors russos. 

59366ecc756473d0294ad6f9767bad5489293d4fw

Imatge del satèl·lit Maxar Technologies sobre la ciutat de Mariúpol / Efe 

Pel que fa a Khàrkiv, les forces russes no han fet cap operació ofensiva al seu voltant en les últimes hores. A Mariúpol ha començat la lluita bloc per bloc, mentre les forces russes augmentaven els seus bombardejos emprant artilleria, drons i canons navals, però els guanys han estat limitats.  A Kherson i Mikolàiv, així com a Kriví Rih i Zaporíjia no han dut a terme operacions significatives. Segons la intel·ligència ucraïnesa, Rússia s’està preparant per bloquejar el pont de Kerch i evitar que els russos abandonin Crimea.

Les forces russes  han continuat amb els seus esforços per avançar a les províncies de Luhansk i Donetsk, concentrant-se en atacs terrestres limitats a Popasna i Avdiivka i atacs amb míssils a l'aeròdrom de Kramatorsk.

Mapa refugiats 23 març cat  Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

23 de març | Bombardejos de llarg abast  

El 23 de març ha estat una nova jornada sense grans avenços importants de les tropes russes amb la guerra apropant-se a un punt mort enmig de les negociacions que no donen els seus fruits. Les forces ucraïneses han respost als atacs russos a Kíiv i als voltants de Mikolàiv. Rússia dona cada cop més prioritat als bombardejos de llarg abast després del fracàs de les ofensives terrestres, però és poc probable que aconsegueixin que les grans ciutats es rendeixin amb aquesta estratègia. Les forces russes no van dur a terme cap operació ofensiva a les ciutats del nord-est d'Ucraïna, com Txerníhiv, Sumi o Khàrkiv en les últimes 24 hores, en canvi, han continuat assetjant Mariúpol, segons ha informat l'Institut for the Study of War (ISW). 

El think-tank nord-americà apunta que és probable que Rússia aposti per començar una fase de bombardejos prolongats de ciutats ucraïneses pel fracàs de la campanya inicial per encerclar i prendre Kíiv i d'altres ciutats importants. Mentrestant, l'exèrcit ucraïnès s'ha defensat de diversos assalts russos a les províncies de Donetsk i Luhansk en les últimes 24 hores. Segons l'ISW, és possible que Rússia no hagi nomenat un comandant general per a la seva invasió d'Ucraïna, fet que provoca que els eixos d'avanç russos competeixin per subministraments limitats i no sincronitzin les seves operacions.

Mapa Ucraïna Guerra 22 març cat Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

Per altra banda, Rússia continua realitzant atacs aeris i amb míssils contra objectius tant civils com militars. L'Estat Major d'Ucraïna va informar el 22 de març a primera hora que els avions russos havien dut a terme més de 80 sortides en les últimes 24 hores. Als Estats Units, el secretari de premsa del Pentàgon, John Kirby, també va declarar que les forces russes han augmentat els seus atacs contra ciutats ucraïneses.

cotxe jarkov guerra rusia ucrania efe

Un cotxe totalment fet malbé a Khàrkiv després dels últims bombardejos / Efe 

Les forces russes no van dur a terme cap operació ofensiva al voltant de Khàrkiv i van aturar els atacs per prendre la ciutat d'Izium, al sud-est de Khàrkiv, el 22 de març. L'Estat Major d'Ucraïna ha informat que Rússia està desplegant Infanteria Naval addicional de les flotes del Bàltic i del Nord a Khàrkiv i Izium, a banda d'intentar restaurar el potencial de combat de les unitats desplegades anteriorment.

El 22 de març, l'Estat Major d'Ucraïna va especificar per primera vegada que les forces russes, destacant especialment la 7a Divisió d'Assalt Aeri que opera al voltant de Kherson, estan patint baixes a causa d'un sistema deficient de subministrament mèdic. A més, algunes unitats no especificades tenen aliments i municions  per no més de tres dies.

mapa refugiats ucraïna 22 març cat - Maria López Moya

Infografia de Maria López Moya

En els últims dies s’havien anat succeint els bombardejos de les forces russes al nord i nord-est de la capital, on s’han concentrat la majoria d'atacs a Kíiv segons la intel·ligència britànica. Mentrestant, l’exèrcit enfortia la seva posició sense portar a terme operacions ofensives, segons l’ISW. D’aquesta manera i com ja fa dies, bona part de les tropes de Vladímir Putin romanen a 25 kilòmetres de Kíiv.  

Mapa Kiev Guerra 22 març català

Infografia de Maria López Moya

De la mateixa manera, durant dilluns 21 tampoc es va fer cap operació ofensiva sobre les ciutats que fins ara han estat protagonistes dels atacs més ferotges de les tropes russes, com són Txerníhiv, Sumi i Kherson. En canvi, el setge no ha donat treva a Mariúpol, amb les tropes russes una mica més a prop d’ocupar la ciutat bombardejant infraestructures civils. Tot i que s’han establert alguns corredors humanitaris, centenars de milers de civils continuen atrapats al municipi. Així, els russos han continuat amb el seu lent avenç després d’exigir la rendició als ucraïnesos, que s’hi van negar.