Èxode de transportistes russos i bielorussos. D'acord amb les sancions imposades per la Unió Europea arran de la invasió d'Ucraïna, els camions matriculats en aquests dos països havien de travessar la frontera amb Brest (Bielorússia) abans de la mitjanit d'aquest dissabte 16 d'abril, que és quan s'acabava el període de transitorietat fixat pel bloc comunitari. És per això que les carreteres cap a Bielorússia s'han col·lapsat amb vehicles de transport que surten del territori europeu aquest cap de setmana, informa Euronews. Ahir dissabte, les carreteres a l'est de Varsòvia (Polònia) van patir retencions de fins a 80 quilòmetres de llarg. Paral·lelament, la mateixa agència també indica que hi ha hagut llargues cues a les carreteres que condueixen a la duana de Brest, provocades per activistes polonesos i ucraïnesos que protesten contra la guerra.

Aturats

Els transportistes provinents de Rússia i Bielorússia tenien fins aquesta matinada per sortir de la UE. Més concretament, s'ha prohibit l'entrada de mercaderies de tota mena provinents d'aquests països, menys de productes essencials com ara medicines, menjar, correu, i derivats del petroli. El període de transició tenia per objectiu deixar un marge als transportistes per finalitzar la seva feina i lliurar les mercaderies a la seva destinació abans que entrés en vigor la mesura econòmica per escanyar el Kremlin. Ara, els camions aturats a les caravanes quilomètriques corren el risc de ser confiscats per les autoritats dels estats membres.

Noves sancions

La Unió Europea ha donat llum verda al seu cinquè paquet de sancions contra Rússia per la invasió d'Ucraïna, que afecta per primera vegada el sector energètic amb la prohibició de les importacions de carbó rus per valor de 4.000 milions d'euros. El nou correctiu inclou igualment més sancions contra "oligarques, actors de propaganda russa, membres de l'aparell de seguretat i militar i entitats del sector industrial i tecnològic lligats a l'agressió russa contra Ucraïna", entre els quals hi ha les dues filles del president rus, Vladímir Putin, Katerina Tijonova i Maria Vorontsova, com han fet aquesta setmana els EUA. Una altra mesura són les restriccions a l'entrada d'embarcacions russes als ports comunitaris. En aquest cas s'han fixat algunes excepcions, com si carreguen productes energètics, agrícoles o d'ajuda humanitària.