Ucraïna posa punt final a una de les batalles més sagnants i pírriques que han tingut lloc en aquests mesos d'invasió Russa. Segons ha anunciat el Ministeri de Defensa ucraïnès, un total de 264 militars ucraïnesos van ser evacuats aquest dilluns de la fabril d'Azovstal. El recinte fabril es troba a la ciutat de Mariúpol, justament la més castigada durant la guerra. L'evacuació de gairebé 300 soldats no implica que no quedin tropes ucraïneses a la fàbrica. "Pel que fa als defensors que encara romanen al territori d'Azovstal, els esforços de rescat s'estan duent a terme gràcies als esforços conjunts" del GUR del Ministeri de Defensa, les Forces Armades, la Guàrdia Nacional i el Servei de Guàrdia de Fronteres, ha informat el ministeri en un comunicat. 

Del total, 53 ferits greus van ser evacuats a un centre mèdic a Novoazovsk per rebre atenció mèdica, i les altres 211 persones van ser portades a Olenivka a través del corredor humanitari, ha informat la Defensa ucraïnesa. Les negociacions perquè aquesta evacuació de militars es produís s'ha allargat els darrers dies, fins al punt que semblava que estaven en un punt mort. La viceprimera ministra per a la Reintegració dels Territoris Temporalment Ocupats d'Ucraïna, Iryna Vereschuk, va dir la setmana passada que a la fàbrica hi havia entre 500 i 600 militars ferits, però que les parts estaven negociant de moment l'evacuació dels "més greus", que ella va xifrar a 38 persones. Ara, durant la nit i la matinada entre dilluns i dimarts més de 260 soldats ucraïnesos han deixat enrere la fàbrica. 

"El 16 de maig com a resultat de negociacions amb els representants dels militars ucraïnesos bloquejats al territori de la planta metal·lúrgica d'Azovstal es va arribar a un acord per a l'evacuació de ferits", exposa un comunicat de Defensa. Afegeix que actualment s'ha implantat un alto el foc a la zona i s'ha obert un corredor humanitari pel qual els militars ferits són trets i "traslladats a un centre mèdic a Novoazovsk a la república popular de Donetsk, on se'ls brindarà tota l'assistència necessària".

Impossible "desbloquejar" militarment la fàbrica

Azovstal fa dies que era una causa perduda pels ucraïnesos, però deixar-la enrere no era fàcil. El Ministeri de Defensa ha reconegut que no pot "desbloquejar" la fàbrica per mitjans militars, és a dir, que estaven en un punt mort. Tot i això, tant des de Defensa com el mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, han elogiat la tasca dels militars. "Gràcies als defensors de Mariúpol, hem guanyat un temps crític per formar reserves, reagrupar forces i rebre assistència de socis", ha remarcat el Ministeri de Defensa. "Ucraïna necessita herois ucraïnesos vius. Aquest és el nostre principi. Crec que tota persona adequada entendrà aquestes paraules", ha afirmat Zelenski en el seu discurs nocturn en referència a l'evacuació. El president d'Ucraïna també ha afegit que espera que es pugui "salvar la vida de l'equip negociador, el Comitè Internacional de la Creu Roja i les Nacions Unides. Entre ells es troben els ferits greus, estan sent atesos".