ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Canvi de narrativa de Moscou per la guerra a Ucraïna. Les declaracions de l'Estat Major rus d'aquest divendres corroboren que la invasió d'Ucraïna no està anant com en un principi havien planejat. Si fins ara els únics objectius oficials de Rússia en l'"operació militar especial" al país veí eren "desmilitaritzar i desnazificar" Ucraïna, ara sembla que la versió oficial del Kremlin ha mutat per reflectir les greus derrotes sofertes en les darreres setmanes. Per primer cop, Rússia ha revelat quin és el seu "objectiu principal" en la guerra: "l'alliberament del Donbass", l'àrea més prorussa i on les tropes invasores han tingut més èxit, situada a l'est del país. Aquest gir de guió sorpresa rebaixa en molt el que semblava que era el propòsit inicial de Vladímir Putin per ordenar la mobilització militar russa més gran des de la Segona Guerra Mundial, i contradiu totalment el que suggeria el desplegament de les forces que va fer. Un mes després de l'esclat de la guerra, l'encerclament de Kíiv i la desestabilització del govern ucraïnès queden ben lluny. Finalment, Moscou ha hagut d'adaptar-se per minimitzar els errors comesos davant una resistència que havien subestimat, i per no quedar en evidència de cara el públic rus.

Alliberar el Donbass

La narrativa del Kremlin per justificar la guerra a Ucraïna comença a esquerdar-se. Després de deixar la porta oberta a la interpretació durant el primer mes d'invasió, i aprofitant-se d'aquesta incertesa, el Kremlin ha admès per primer cop quins són els propòsits a assolir. Aquest divendres, l'alt comandament de l'Exèrcit de Rússia ha donat pràcticament per acabada la primera etapa de l'anomenada "operació militar especial" llançada contra Ucraïna el 24 de febrer passat. "En general, les principals missions de la primera etapa de l'operació han estat completades", ha afirmat el cap adjunt de l'Estat Major General de les Forces Armades de Rússia, el coronel general Serguei Rudskói, en una roda de premsa. L'alt càrrec de l'exèrcit ha explicat que el potencial combatiu de les Forces Armades d'Ucraïna "s'ha reduït considerablement", cosa que permet "concentrar els esforços en la consecució de l'objectiu principal: l'alliberament del Donbass".

Més baixes

Una de les raons que hauria forçat el gir narratiu, a banda de l'estancament de les tropes russes en les darreres setmanes, és el gran nombre de baixes patides per l'exèrcit invasor, i les preguntes d'associacions de mares russes que no han tornat a veure els seus fills d'ençà que van marxar per fer "entrenaments" a la frontera amb el país veí. Segons la versió oficial del Kremlin, les forces ucraïneses han sofert a la zona del Donbass i Lugansk prop de 16.000 baixes, 7.000 d'elles mortals, la qual cosa representa el 26% del seu total d'efectius. Per contra, només uns 1.351 militares russos haurien perdut la vida en el marc de l'"operació militar especial", segons Rudskói. La versió dels Estats Units, però, calcula que el nombre de soldats russos morts a Ucraïna fregaria els 10.000. A més a més, l'exèrcit invasor hauria perdut almenys 7 dels seus generals a primera línia, precisament a causa de la mala comunicació i la falta de confiança, que els estaria obligant a traslladar-se fins al front per donar ordres.