ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Dia D+28: Un mes de guerra a Ucraïna. Segons els informes dels experts i les agències d'intel·ligència, les tropes russes continuen estancades a la majoria dels fronts, mentre que l'exèrcit ucraïnès segueix duent a terme amb èxit contraofensives i operacions per resistir els atacs de l'enemic. La diferència entre el territori ocupat i el territori recuperat és, per primer cop des del llançament de la invasió, favorable per al bàndol ucraïnès. Aquest dijous els ucraïnesos han informat de més operacions exitoses que l'invasor, informa el portal MilitaryLand.net. La majoria del territori recuperat en les operacions d'Ucraïna ha estat al voltant de Kíiv. Concretament, les forces haurien aconseguit alliberar les ciutats de Lukyanivka i Lukashi, a l'oest de la capital, en una operació en la qual els russos haurien sofert pèrdues de tancs. Al sud-est del país, els ucraïnesos haurien atacat tres vaixells de guerra russos amb drons. En aquesta mateixa zona, els efectius ucraïnesos haurien recapturat Malynivka. Pel que fa als èxits dels russos en les darreres hores, la majoria es concentren a la ciutat de Mariúpol, que està a punt de caure en mans dels invasors. Al front nord, si bé l'exèrcit ucraïnès encara manté el control de Txerníhiv, les tropes invasores haurien guanyat terreny més cap al nord-est de Kíiv. Segons les autoritats ucraïneses, els principals punts calents on combaten ara contra els russos són a Berishevka, Hostòmel i Irpin.

Imatges satèl·lit del vaixell destruït per Ucraïna ahir a Berdiansk

Contraofensives

El servei d'intel·ligència del ministeri de Defensa britànica ha corroborat aquest divendres en el seu informe diari els èxits dels ucraïnesos a l'hora de repel·lir els atacs russos i dur a terme contraofensives. El principal problema de l'exèrcit invasor, indica el report, és que les forces estan massa repartides pel vast territori ucraïnès, amb línies de subministrament extremadament dèbils. En aquest sentit, sembla que la majoria de les operacions dutes a terme en les darreres hores per part de Rússia es concentren a defensar les seves posicions, fet pel qual no estarien prou equipats. 

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 25 March 2022

Per la seva banda, Moscou manté la seva versió alternativa dels fets de cara el públic rus: "Vull subratllar que l'operació militar especial transcorre just segons el planejat", ha afirmat aquest divendres el general Ígor Konashenkov, portaveu del Ministeri de Defensa de Rússia. L'alt comandament de l'Exèrcit de Rússia també ha donat pràcticament per acabada la primera etapa de la denominada "operació militar especial" llançada contra Ucraïna el 24 de febrer passat. "En general, les principals missions de la primera etapa de l'operació han estat completes", ha afirmat en una compareixença de premsa el cap adjunt de l'Estat Major General de les Forces Armades de Rússia, coronel general Serguei Rudskói. El militar ha explicat que el potencial combatiu de les Forces Armades d'Ucraïna "s'ha reduït considerablement", cosa que permet "concentrar els esforços en la consecució de l'objectiu principal: l'alliberament del Donbass".