ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia-Ucraïna
Ucraïna ha donat per iniciada aquest diumenge l'ofensiva final russa contra el Donbass, a l'est del país, després d'un canvi d'estratègia i un període de reagrupament de les forces invasores cap aquesta zona. Segons algunes autoritats ucraïneses, les tropes russes intenten trencar donis d'avui les línies enemigues amb una maniobra envoltant des de la regió de Khàrkiv al nord, la ciutat portuària de Mariúpol al sud i la regió de Lugansk a l'est del Donbás. "Han començat a collar-nos amb molta força des del sud i també des del nord. El pla d'assetjar les nostres forces l'intenten dur a terme per tot arreu", ha assegurat Oleksii Arestóvich, assessor presidencial ucraïnès. Fa gairebé dues setmanes que l'Exèrcit rus va anunciar el replegament de la regió de Kíiv, al nord del país, i també de la zona d'exclusió nuclear de Txernòbil. Amb tot, Kíiv manté que Moscou manca de prou homes per conquerir el Donbass.

L'ofensiva decisiva

L'"alliberament" del Donbass, tal com l'ha anunciat Rússia després d'abandonar el pla inicial de fer caure el govern de Volodímir Zelenski, implicarà l'ús d'aviació, artilleria i míssils. Aquesta setmana, diverses fonts van compartir imatges de satèl·lit d'un comboi rus d'uns 12 quilòmetres endinsant-se a Khàrkiv. L'impacte d'un míssil contra una estació de tren a Kramatorsk que va deixar mig centenar de morts també va commoure el món. Ahir mateix, un altre míssil rus va fer esclatar uns dipòsits d'àcid nítric a Rubijne, província de Lugansk, un dels punts més calents de la guerra per on els invasors s'intenten obrir camí. Arestóvich ha admès avui que les tropes russes han avançat en direcció a Kramatorsk i cap al nus de comunicacions de Sloviansk, on va esclatar la sublevació prorussa fa ara vuit anys. També ha reconegut que l'enemic compta amb diverses vegades més forces que l'Exèrcit ucraïnès, encara que aquest porta preparant-se per a aquest moment des de la firma dels Acords de pau de Minsk de febrer de 2015. "Veurem com acaba això, tot es decidirà en el camp de batalla", ha dit. Per a l'ofensiva en el Donbass, les autoritats ucraïneses creuen que participaran les tropes que van ser retirades de Kíiv, Txerníhiv i Sumi, i també un segon comboi format per deu batallons procedents del Llunyà Orient rus, que encara no ha arribat a la seva destinació.

Preparatius

Mentrestant, el cap de l'Administració Militar de Lugansk, Serguéi Gaidai, pronostica que quan les forces russes hagin millorat la seva posició tàctica, començaran a bombardejar durant la nit a discreció i amb totes les seves forces, a tall de desgast. "Això es prolongarà durant diverses hores als territoris de Donetsk i Lugansk, i llavors començaran a avançar amb un gran nombre de tancs i infanteria", ha dit, encara que ha matisat que només ho faran quan estiguin segurs "al cent per cent" que no repetiran l'error de febrer, quan van subestimar la resistència ucraïnesa. Per la seva part, el ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmitro Kuleba, ha tornat a insistir avui en la necessitat que Occident ajudi Kíiv amb "armament modern" abans de la batalla final. "Ucraïna ha guanyat la batalla per Kíiv. Ara en ve una altra, la batalla pel Donbass. Ens estem preparant amb els nostres socis per obtenir l'armament i els equips necessaris per guanyar", ha assenyalat a la cadena NBC. Kuleba ha subratllat que ja ha arribat l'hora de deixar de fer diferències entre armament ofensiu i defensiu.