ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

La regió de Kíiv ha estat totalment alliberada del setge i l'ocupació de l'exèrcit rus. Així ho ha anunciat Hanna Maliar, viceministra de Defensa a la seva pàgina de Facebook. Així doncs, segons Mailar, les forces russes han estat expulsades d'Irpín, Bucha i Hostomel, localitats que es troben a la rodalia de Kíiv, al nord del país. "I la resta de la regió de Kíev ha estat també alliberada dels invasors" russos, ha indicat.

La regió de Kíiv ha estat víctima de forts bombardejos aeris des que el Kremlin va ordenar la invasió d'Ucraïna el passat 24 de febrer. Aquests atacs van arribar fins i tot a barris residencials i a zones del centre de la capital, causant desenes de morts i ferits. Certament, les tropes russes havien aconseguit apoderar-se d'importants localitats com Irpín, que ja en les últimes hores ha tornat a ser controlada pels ucraïnesos. En aquesta localitat propera a la capital, les forces ucraïneses han pogut comprovar la gran destrucció causada per l'exèrcit enemic.

Al voltant de Kíiv i a la província propera septentrional de Chernígov, l'Exèrcit ucraïnès ha anat guanyant terreny que va estar sota ocupació russa. Així doncs, s'estan retirant del nord del país "de forma lenta, però evident", segons ha confirmat Zelenski.

Les forces ucraïneses resisteixen al Donbass

Les tropes russes s'estan retirant amb èxit dels afores de Kíiv i del nord-est d'Ucraïna en direcció a Bielorússia i Rússia. Mentre l'exèrcit rus es retira està escampant mines al seu pas, fet que obliga les forces ucraïneses a dur a terme operacions de neteja lenta.

Paral·lelament, l'escomesa russa a l'est d'Ucraïna ha fet pocs progressos en les últimes 24 hores, segons l'Institute for the Study of the War (ISW). I és que, probablement, les forces russes necessitin més temps per tornar a desplegar-se i sumar soldats d'altres fronts. Així, l'exèrcit ucraïnès ha aconseguit repel·lir els atacs russos a la regió del Donbass, causant nombroses baixes. En aquest context, tal com indica l'últim informe de l'ISW, les Forces Armades de la Federació de Rússia segueixen assetjant la ciutat portuària de Mariúpol, la qual cosa fa pensar que podrien capturar-la aviat.

Tanmateix, l'ISW ha reportat que les unitats russes que es retiren del nord-est d'Ucraïna per redistribuir-se a l'est d'Ucraïna estan molt fetes malbé. En aquest sentit, no és forassenyat pensar que l'exèrcit rus necessiti una gran pausa operativa per reforçar els esquadrons ja presents al Donbass. En aquesta línia, l'ISW apunta que no han percebut cap indici que l'exèrcit rus pretengui interrompre la guerra per reparar el dany de les seves tropes, la qual cosa podria rebaixar en gran manera les seves possibilitats de vèncer a les forces ucraïneses al Donbass.