El canceller alemany, Olaf Scholz, ha demanat aquest dijous a Alemanya que "es prepari" davant d'un possible tall del subministrament de gas rus, com ja ha passat amb Bulgària i Polònia, que s'han negat a pagar aquesta matèria primera en rubles, com ara exigeix ​​el Kremlin. "Ens hem de preparar per això", ha declarat Scholz, sense que de moment estigui clar que aquest tall finalment es produeixi. "Només es pot especular sobre si el Govern rus hi prendrà una decisió, i quina decisió serà, però no té gaire sentit fer-ho", ha afegit des de Tòquio, on està de visita oficial. El canceller alemany ha explicat que el Govern alemany ja havia començat a preparar-se davant aquest escenari abans que Rússia envaís Ucraïna.

Després del tall a Bulgària i Polònia, aquests han argumentat que han complert les seves obligacions, tot i el tall rus. Moscou ha descartat que sigui un "xantatge" però ha avisat que més països poden patir el mateix si no paguen en rubles. Moscou vol forçar la venda de gas en rubles perquè la moneda està devaluada a causa de les mesures internacionals restrictives aprovades per la invasió d'Ucraïna.

Alemanya segueix depenent en gran manera del subministrament de gas rus, però vol canviar altres fonts com més aviat millor. Coincidint amb aquesta situació la inflació ha augmentat a Alemanya. En concret, s'ha incrementat un 7,4 per cent en comparació amb l'abril de l'any passat, segons l'Oficina Federal d'Estadística. Aquest és el nivell més alt d'inflació des de la tardor de 1981. Els economistes esperaven que es mantingués en el 7,3 per cent registrat al mes de març. Els preus de l'energia han augmentat un 35,3% a l'abril, respecte a l'abril de l'any passat, després del 39,5% del març. En canvi, els preus dels queviures han augmentat un 8,5 per cent; els béns un 12 per cent i els serveis un 2,9 per cent. Entre els factors que afavoreixen aquest increment dels preus hi ha la guerra d'Ucraïna. Rússia és un dels principals exportadors de petroli i gas a Alemanya, i també d'alguns productes metàl·lics com el pal·ladi, a més del blat i els components de fertilitzants.

Mentrestant, el govern d'Hongria ha confirmat que utilitzarà el sistema de pagaments posat en marxa per Rússia per a pagar en rubles les importacions de petroli i gas, després de la bateria de sancions imposades contra Moscou per la seva invasió militar d'Ucraïna. Així ho ha anunciat el ministre d'Exteriors hongarès, Peter Szijjarto, que ha defensat la decisió de Budapest en una entrevista concedida a la cadena de televisió CNN i ha destacat que "el 85 % del subministrament gas" i "el 65 % del subministrament de petroli" arriben des de Rússia