Moscou estreny occident amb el subministrament de gas. El president de Rússia, Vladímir Putin, ha firmat un decret aquest dijous que suspendrà els contractes de subministrament de gas si els països que ell considera "inamistosos" no paguen el combustible en rubles i no obren un compte en la moneda nacional russa a Gazprombank. Aquesta nova norma, que s'aplicarà a partir de demà mateix, 1 d'abril, "estableix les regles per al comerç del gas natural rus amb els anomenats països inamistosos", referint-se a aquells estats que han imposat sancions econòmiques contra el Kremlin després de la invasió russa d'Ucraïna. S'entén que aquests són els als Estats Units, Canadà, tots els països membres de la UE, el Regne Unit, Ucraïna, Montenegro, Suïssa, Albània, Andorra, Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega, San Marino, Macedònia del Nord, Japó, Corea del Sud, Austràlia, Micronèsia, Nova Zelanda, Singapur i Taiwan. "Oferim a aquests països un mecanisme clar i transparent: per comprar gas natural de Rússia, han d'obrir comptes en rubles en bancs russos. Els pagaments pel gas subministrat es realitzaran a través d'aquests comptes a partir de demà", ha declarat Putin. En reacció a això, els principals diaris alemanys mostren confusió per aquesta notícia, i suggereixen que el canceller Olaf Scholz i el seu homòleg rus, haurien assegurat una fórmula per la UE a través d'aquest banc per continuar pagant en euros.

Comptes al banc rus

Al decret, el president rus especifica que el banc autoritzat per tramitar la venda de gas amb aquests països és Gazprombank, una de les poques entitats financeres de Rússia que no ha estat sancionada per la Unió Europea perquè processa, juntament amb Sberbank, gran part de les operacions energètiques amb el bloc. El mandatari rus ha afirmat que Rússia no farà "obres de caritat" en la qual cosa concerneix el subministrament de gas Europa i altres països. "Si no es realitzen els esmentats pagaments, considerarem això com un incompliment per part dels compradors amb totes les conseqüències resultants", ha advertit. Putin també ha afegit que Rússia va subministrar "als consumidors europeus els nostres recursos, en aquest cas gas, el van rebre, ens van pagar en euros, que ells mateixos després van congelar". "En aquest sentit, hi ha una raó per creure que subministrem part del gas a Europa pràcticament gratis", ha acusat, i ha assegurat que així no es pot continuar.

La lletra petita

Tanmateix, en el decret que entra en vigor demà, Putin atorga a la Comissió per al Control d'Inversions Estrangeres l'autoritat per concedir "permisos a compradors estrangers perquè satisfacin les seves obligacions amb els subministradors russos pels subministraments de gas natural sense haver de complir el procediment establert" sobre el pagament en rubles. Potser és per això que Alemanya s'ha mostrat ferma en la seva posició original. El canceller alemany, Olaf Scholz, ha reiterat aquest dijous que els pagaments pel subministrament de gas procedent de Rússia es continuaran realitzant en euros. Scholz va afirmar que en la seva conversa d'ahir amb el líder rus va deixar clar que Alemanya no està disposada a canviar la forma de pagament, segons va dir en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg austríac, Karl Nehammer, a Berlín. "Analitzarem què és el que vol Putin, però el que està en vigor per a les empreses és que poden pagar en euros i així ho faran," ha assegurat.