El passat 24 de febrer, Rússia va començar la invasió a Ucraïna. Des d'aleshores, les baixes a les tropes russes han estat nombroses. Així com les massacres que s'han donat en diferents llocs i que ara, a poc a poc, van sortint a la llum, coincidint amb la retirada de les tropes russes d'alguns municipis, com Butxa o Borodianka.

En aquest context, han aparegut noms com els d'Aldar Budaev, sergent de 34 anys que va morir el 7 de març, o Denis Rikov, 31, que va perdre la vida el mes passat. Moscou no ha patit pèrdues importants, tot i que els registres diuen que uns deu militars de la capital van ser capturats pels ucraïnesos, segons fonts oficials a les quals assenyala el portal Mirror. La llista és llarga. Alguns, però, comencen a especular amb el codi postal dels soldats morts a Ucraïna. Tots lluny de Moscou. Una tendència similar és la dels registres oficials relacionats amb Sant Petersburg, la ciutat natal de Putin, on només hi ha una mort registrada. 

Els registres de morts són més alts a zones remotes

Així, tal com constata el mateix diari, s'estan celebrant nombrosos funerals per soldats morts, però tots lluny de les grans ciutats. Com per exemple la regió de Buriatia, a la Sibèria. Es tracta d'una república budista, prop del llac Baikal, amb una població de 972.000 habitants, unes dotze vegades menys que Moscou. 

El patró o tendència que es repeteix és que les regions russes més remotes són també les més afectades per les pèrdues. La majoria són joves, i en conseqüència, deixen també famílies joves. Abans de la guerra, quan els portals russos deien que només se'ls enviava a fer maniobres militars, desenes de tropes de l'exèrcit es van traslladar a la zona a través del Transsiberià. Alguns van viatjar una setmana o més fins a arribar a les regions que envolten Ucraïna i Bielorússia. Entre els morts, també hi ha David Arutiunian, de 18 anys, el soldat rus més jove mort durant la guerra.

El cas és que, com que són de zones remotes, els cossos en taüt no passen per capitals ni per ciutats importants de Rússia. Un fet que ajuda que passin desapercebuts els horrors de la guerra. Així, els oligarques no són conscients del degoteig, un fet que, de retruc, podria beneficiar el president rus, Vladímir Putin

El cas de Bair Lubsandabaev

No és res nou que, amb la intenció de sortir o aconseguir un futur, molts entrin a l'exèrcit per sortir de les zones més remotes del país. Un dels casos podria ser el de Bair Lubsandabaev, un tinent rus mort en combat a Ucraïna. És de Tsagatui, un municipi sense asfalt, sense calefacció, ni sistema de clavegueram.  

 

Imatge principal: un home camina pel seu pati després dels bombardejos prop de Kíiv / Efe