Ucraïna era un país prou desconegut que tenia pocs turistes tot i la natura viva i ciutats monumentals. Cal recordar que és el segon país més gran d'Europa, només per darrere de Rússia. I no és precisament gaire freqüent veure'l en una llista de top 5 de països on a un li agradaria anar. Però Ucraïna ja no és tan desconeguda i molts noms de diferents ciutats i municipis del país ja formen part del dia a dia de mig món. Des que va començar la invasió russa al país, a poc a poc, els diferents noms de municipis s'han convertit en habituals. Alguns amb més protagonisme que altres, però Ucraïna ja no només és assenyalada per Txernòbil. Fent una recerca ràpida, diversos portals de viatges alertaven que viatjar a Ucraïna era segur, no obstant això, la recomanació era mantenir-se allunyat del Donbass. Des del 24 de febrer, però, tot ha tornat a canviar. Bukovel, a 400 quilòmetres, és un dels principals atractius turístics per visitar el país, és la principal estació d'esquí de l'est d'Europa. Tanmateix, des de l'inici de la guerra, els propietaris del ressort ofereixen menjar gratis dues vegades al dia a qualsevol persona desplaçada per la guerra. Els propietaris també van decidir pagar els impostos sobre la renda per avançat perquè el govern tingués els recursos necessaris per contrarestar l'agressió russa de manera més efectiva. Però Ucraïna no només era Bukovel. També era (i és) Kíiv, Odessa, Lviv, Vinnitsia, Zaporíjia o Txernivtsí. Com han estat fins ara aquestes ciutats i com estan ara?

Odessa

Odessa sempre ha necessitat poques presentacions. És una de les ciutats portuàries més encantadores. Famosa i concorreguda per les seves platges i arquitectura. Per no parlar de les escales de més famoses del món, l'escala Potemkin. Ciutat de vacances per excel·lència de l'antiga Unió Soviètica i de l'actual Rússia. La ciutat, però, no s'ha escapat dels tentacles de l'exèrcit rus. El 21 de març l'exèrcit de Putin va bombardejar també edificis civils a la ciutat. I els veïns d'Odessa, com en altres ciutats del país, s'han hagut de preparar per parar els peus de l'exèrcit rus. De moment, aguanta, però tot just aquesta setmana, que celebrava l'alliberament de l'ocupació nazi –10 d'abril– s'ha hagut de confinar perquè es preveien nous atacs de les tropes russes. 

guerra rusia ucrania odesa efe

El monument al duc de Richelieu està cobert de sacs de sorra a Odessa / Efe

Kíiv

Kíiv era el gran objectiu de l'inici de l'"operació militar" de Putin que tenia per objectiu, segons va exposar, desnazificar el país. Els carrers deserts amb tocs de queda, llei marcial i bombardejos han buidat la ciutat on la gent s'ha refugiat a les estacions del metro, autèntics refugis contra els bombardejos. Butxa, Irpin, Borodianka i altres municipis propers a la capital del país han estat protagonistes de grans massacres. Abans de la guerra, tot i haver estat protagonista del Maidan, l'any 2014, Kíiv era coneguda per la seva arquitectura, museus i el seu llegat històric. Impossible caminar pels carrers de la ciutat sense quedar fascinat. 

Europa Press varias personas llenan sacos arena construir barricadas plaza maidan marzo

Civils ucraïnesos fan barricades a Maidan / Europa Press

 

 

Lviv i Khàrkiv

La ciutat ha estat refugi per a molts que fugien de la part més propera a Kíiv i a l'est del país. O fins i tot, ciutats com Khàrkiv. Però, Lviv destacava per ser una ciutat cosmopolita i va formar part de l'Imperi Austrohongarès. Gairebé a l'altre extrem del país, Khàrkiv, la segona ciutat i russòfona. Parcs com el de Gorky, els jardins de Taras Shevchenko o la catedral de la ciutat són alguns dels grans atractius. Khàrkiv, però, està sota bombardejos constants i fa un mes ja es deia que la ciutat havia quedat destruïda. 

guerra rusia ucrania kharkiv

Edifici destruït pels bombardejos de les tropes russes a Khàrkiv / Efe

Zaporíjia i Txernivtsí

Zaporíjia era coneguda pels seus passatges naturals i un patrimoni arquitectònic. Mentre que Txernivtsí era coneguda en altres temps com La Petita Viena i l'Alexandria europea, també pels paisatges naturals, arquitectura, monuments i llocs culturals, resulten una gran atracció. Ara, en context de guerra, Zaporíjia ha estat castigada i bombardejada, mentre que Txernivtsí s'ha convertit en ciutat refugi pels que no volen abandonar el país.

guerra rusia ucrania zaopiriya efe

Una dona fa un gest en un dels cotxes procedents de Mariúpol a Zaporíjia, per fugir del setge de les tropes russes / Efe

Mariúpol

Mariúpol és una de les ciutats que no necessita presentació avui dia. Fa més d'un mes que les tropes russes han acorralat la ciutat i l'escanyen. De fet, just aquest dimecres, el Ministeri de Defensa rus notificava que prop de 1.026 soldats ucraïnesos havien deposat les armes de manera voluntària i s'havien rendit. Mariúpol era i és una ciutat portuària per excel·lència de la regió del Donbass, situada al mar d'Azov. Un punt estratègic perfecte que el president rus, Vladímir Putin, no voldria deixar escapar. 

guerra rusia ucrania mariupol efe

Un home camina per Mariúpol carregant una fusta / Efe

 

Imatge principal: una família camina per un dels carrers de Mariúpol, amb un edifici destrossat al fons / Efe