A mesura que s'acosta el Dia de la Victòria, el 9 de maig, la Rússia de Vladímir Putin encara no ha guanyat res en més de dos mesos de guerra del que pugui presumir davant dels russos. I és que ja fa 73 dies que va començar la invasió a Ucraïna. La incertesa i expectació sobre què farà o deixarà de fer el cap del Kremlin aquest dilluns és màxima. Sobre la taula hi ha diverses teories, i la que sembla que està agafant més força durant les últimes hores és Mariúpol. Fa setmanes que la ciutat ha estat massacrada pels atacs de l'exèrcit rus i ara podria servir com a suport per les festivitats de les pròximes setmanes. Els funcionaris del Kremlin i propagandistes haurien anat a la ciutat i equips de neteja locals estarien netejant les runes. A més, s'estarien posant estàtues patriòtiques de Rússia.

Segons cita el The Guardian, encara hi ha alguns informes que assenyalen que els enfrontaments a la planta d'Azovstal encara no han acabat. Els ucraïnesos atrapats diuen que Rússia està fent un últim esforç per ingressar dins l'acereria i sotmetre-la abans del Dia de la Victòria. La intel·ligència ucraïnesa diu que Rússia estaria pensant a fer part de la desfilada del Dia de la Victòria a Mariúpol. "Mariúpol, d'acord amb els plans de Rússia, hauria de convertir-se en el centre de 'celebracions'", segons destacava la mateixa agència d'intel·ligència de defensa a Ucraïna en un comunicat. "Amb aquesta intenció, la ciutat està sent netejada, especialment els carrers centrals, de runa, munició russa sense explotar".

moscou dia victoria desfilada efe 4
Celebració del Dia de la Victòria, 9 de maig, l'any passat / Efe

El Kremlin podria estar interessat a prendre la ciutat com un punt estratègic en els seus objectius de construir un "pont terrestre" a Crimea. La finalitat és obtenir accés a un altre port d'aigües profundes que podria utilitzar per transportar carbó, acer i gra, i com a símbol victòria, la ciutat més gran presa fins ara per Rússia, que, de moment, no ha aconseguit conquerir Khàrkiv o Kíiv.

Les altres opcions de Putin

En les últimes hores, l'opció i les intencions sobre fer part de la desfilada a Mariúpol ha agafat més força. Tot i això, no són les úniques opcions. Fa temps que es pensa que Putin voldria aprofitar el significat simbòlic i el valor propagandístic d'aquest dia per anunciar un esdeveniment militar important, una escalada de la violència, una victòria o tot junt. Així, els funcionaris s'han començat a concentrar en un escenari i és que el Kremlin podria declarar oficialment la guerra, després que des del 24 de febrer s'ha dit per activa i per passiva que es tractava d'una "operació militar especial". De fet, durant tot aquest temps, s'han prohibit paraules com invasió o guerra. A més, al llarg del conflicte, Putin ha emmarcat contínuament la seva invasió a Ucraïna, un país amb un president jueu, com una campanya suposada de "desnazificació", una descripció descartada, segons la mateixa cadena, per historiadors i observadors polítics. 

Quines implicacions hi ha si Putin declara una guerra contra Ucraïna ara? Una declaració formal de guerra el 9 de maig podria potencialment reforçar el suport públic a la invasió. També, segons la llei russa i recull la CNN, permetria a Putin mobilitzar forces de reserva i reclutar soldats, que els funcionaris diuen que Rússia necessita desesperadament enmig d'una creixent escassetat de mà d'obra. Funcionaris occidentals i ucraïnesos han estimat que, almenys, 10.000 soldats russos han mort durant la guerra. Però això no és tot. El Kremlin i Putin podrien mirar cap a altres llocs i no només cap al Donbass per fer una declaració formal de guerra. Altres opcions inclouen l'annexió dels territoris dissidents de Lugansk i Donetsk o fer un gran esforç per Odessa.

policia mariupol guerra rusia ucrania efe
Un policia comprova la documentació de persones que marxen de Mariúpol / Efe

El món rus i fer coincidir dates amb esdeveniments importants

Futur incert. El que sí que sembla una certesa és que en el món rus, és recurrent fer coincidir assassinats o esdeveniments amb dates importants. En aquest sentit, el director del Centre Havighurst d'Estudis Russos i Postsoviètics de la Universitat de Miami, Stephen Norris, explicava en una entrevista a ElNacional.cat la importància de les dates. "La invasió del 24 de febrer  es va programar més o menys en el vuitè aniversari on (Víktor) Ianukòvitx es veia obligat a fugir, i, per tant, el final de la Revolució de Maidan. I Putin ha fet servir els Jocs Olímpics dues vegades com una tapadora: el 2008 i el 2014. D'aquesta manera, és possible que Putin, començant la invasió i descrivint-la com un intent d'"alliberar" Ucraïna i "desnazificar-la", un nivell absurd que deixa atònit, és possible que intenti fer servir el Dia de la Victòria per alguna cosa". 

Sigui com sigui, el que està clar, és que Putin té intenció de celebrar alguna cosa més enllà del tradicional Dia de la Victòria, on se celebra la victòria de la Unió Soviètica sobre l'Alemanya nazi. Enguany la celebració podria tenir nous significats, però per tenir les coses clares, caldrà esperar. Qualsevol gir de guió és esperable en un context tan canviant. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, a l'Assemblea Federal Russa / Efe