ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Kíiv i Moscou afronten el segon mes de guerra amb una nova ronda de converses presencials. Després de les darreres reunions presencials fallides entre les delegacions dels dos països a Bielorússia, els representants de les dues parts s'han posat d'acord per viatjar demà dilluns fins a Turquia, segons ha informat el cap dels negociadors ucraïnesos, David Arajamia, i celebrar una trobada, aquest cop de tres dies, de demà dilluns fins al dimecres, ha confirmat el cap de la delegació russa, Vladímir Medinski, a través de les xarxes socials. En les darreres declaracions del negociador rus a la premsa, es va mostrar optimista perquè, a parer seu, gairebé ja s'havia arribat a un acord amb Ucraïna per garantir la seva neutralitat respecte a l'OTAN i la desmilitarització del país. En aquell moment, tant Moscou com Kíiv es van mostrar oberts a la mediació de Turquia en el conflicte, sobretot davant la necessitat de rebre garanties de seguretat després d'abandonar la possibilitat de formar part de l'Aliança. Però d'ençà d'allò les tropes russes s'han estancat en tots els fronts, Moscou ha canviat d'objectius, i Ucraïna ha asseverat el to pel que fa a la intenció del Kremlin de celebrar referèndums per la independència d'algunes regions del país.

Dates?

"Avui, en la ronda (de negociacions) per videoconferència, les dues delegacions han decidit celebrar la pròxima ronda en persona a Turquia del 28 al 30 de març", indicat en el seu compte de Facebook el membre de la delegació ucraïnesa, David Arahamiya, a Facebook. Per la seva banda, el cap de la delegació russa ha confirmat la cita, encara que sense esmentar Turquia, en el seu canal oficial de Telegram. "Avui ha tingut lloc una altra ronda de negociacions amb Ucraïna via videoconferència. Com a resultat, s'ha pres la decisió de reunir-se cara a cara" ha escrit, encara que ell ha assegurat que la trobada tindrà lloc del 29 al 30 de març. Fins a la data, les dues parts s'han reunit de manera presencial en tres ocasions --el 28 de febrer, el 3 de març i el 7 de març-- en territori bielorús, i el dia 10 es van reunir a Antalya els ministres d'Exteriors de Rússia i Ucraïna, Serguei Lavrov i Dmitro Kuleba, respectivament. Des de llavors, les negociacions es produeixen pràcticament diàriament en format de videoconferència en el format de les dues delegacions i de grups de treball.

Negociacions

Fa poc més d'una setmana que el negociador rus Medinski va assegurar que les dues parts implicades en la guerra havien "acostat al màxim possible" les seves postures sobre l'estatus neutral d'Ucraïna respecte a l'OTAN. El principal obstacle per als russos a l'hora d'acordar la pau, va assegurar, és la "desmilitarització" del país veí. En aquest sentit, el representant rus va opinar que Moscou i Kíiv encara es troben a "mig camí" d'entendre's. En els darrers dies, però, sembla que les parts s'han allunyat a mesura que s'han preparat per a una guerra llarga i s'ha intensificat el foc rus contra les ciutats ucraïneses. D'altra banda, el govern de Volodímir Zelenski ha advertit aquest mateix diumenge que "cap país del món" reconeixerà el resultat d'un referèndum com el que els russos pretenen dur a terme en l'autoproclamada república popular de Lugansk. Així i tot, sembla que les parts han descobert un front comú a Turquia i amb el president Recep Tayyip Erdogan, que s'ha erigit en clau d'intermediari i ha conversat diverses vegades amb Vladímir Putin i Zelenski. El ministre ucraïnès d'Exteriors, Dmitro Kuleba, va dir ara fa uns dies que vol que Turquia sigui un dels països que actuïn de garants d'un futur pacte, juntament amb Alemanya i els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU (els EUA, França, el Regne Unit, la Xina i Rússia).