El president del Comitè Humanitari del parlament ucraïnès, Mykyta Poturaiev, ha assegurat aquest dimecres que Rússia ha deportat mig milió de ciutadans i que els manté retinguts i incomunicats en camps on "se sospita que s'estan produint violacions de drets humans". En una intervenció per videoconferència al comitè de Desenvolupament de l'Eurocambra, Poturaiev ha afirmat que no tenen "cap contacte" amb aquestes persones, que, ha subratllat, han estat enviades al país de Vladímir Putin "sense haver acceptat la deportació". D'altra banda, el president del Comitè Humanitari de la Rada Suprema ha criticat que es responsabilitzi Ucraïna de la crisi alimentària provocada per la guerra. “No som responsables de la fam global, l'únic país responsables és Rússia", ha remarcat.
ÚLTIMA HORA | Segueix el directe de la guerra Rússia - Ucraïna

Així mateix, Poturaiev també ha assegurat que enmig d’un conflicte bèl·lic com aquest és molt complicat “salvar” les collites. En aquest sentit, ha alertat que s'han perdut un terç dels camps agrícoles del país i ha demanat a la Unió Europea fer més per donar suport al subministrament de carburant per a l'agricultura. Així doncs, ha plantejat que Ucraïna pugui "utilitzar la infraestructura agrícola europea" per tal de "salvar" les collites. Dit això, i pel que fa a la situació humanitària, el president del Comitè Humanitari del parlament ucraïnès ha dit que hi ha més de tres milions de refugiats d'Ucraïna a Europa i més de set milions de desplaçats interns. La xifra, ha advertit, augmentarà pels atacs russos a l'est del país. Finalment, Poturaiev ha demanat "ajudar" Ucraïna a "guanyar la guerra". Ha considerat que l'ajuda no ha de ser per "aturar la guerra", sinó perquè Ucraïna "la guanyi". "Això és el que pot solucionar els problemes", ha insistit.

Proposta russa d’acord

Per altra banda, Rússia ha entregat a la part ucraïnesa un projecte de document a les converses de pau que duen a terme Moscou i Kíiv, i espera la resposta de les seves autoritats. Així ho ha assegurat aquest mateix dimecres el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. "Aquest dimecres li lliurem a la part ucraïnesa el nostre projecte de document que inclou formulacions absolutament clares i desenvolupades; la pilota és al seu camp, esperem una resposta", ha afirmat el representant del president rus. Peskov no ha especificat cap termini per a aquesta resposta i s’ha limitat  a dir que "això depèn de la part ucraïnesa". "Però reitero una vegada més, i ho hem dit diverses vegades, que la dinàmica de treball de la part ucraïnesa deixa molt a desitjar, els ucraïnesos no mostren una gran tendència a intensificar el procés de converses", ha afegit. El portaveu del Kremlin ha recordat les paraules del president rus, Vladímir Putin, que va assenyalar que Kíiv constantment canvia els acords anteriorment discutits i s'aparta de les seves propostes. "Naturalment, això té molt males conseqüències des del punt de vista de l'efectivitat de les converses", ha dit.