La Comissió Europea (CE) té un pla en el cas que Rússia decideixi tallar el subministrament del seu gas als països de la Unió Europea (UE). El que fa setmanes semblava una amenaça dura, però un escenari improbable, es postula com un futur factible després que el Kremlin hagi tancat l'aixeta del seu gas a Bulgària i Polònia per no pagar amb rubles. La presidenta de la Comissió, Úrsula von der Leyen, ha assegurat aquest dimecres que la Unió disposa de plans de contingència per eventuals talls de gas rus davant la negativa de pagar amb rubles, condició imposada per Moscou com a resposta a les sancions. El Kremlin posa sobre la taula la possibilitat de seguir tallant subministraments a altres països, una possibilitat que des de la UE es considera xantatge. "L'anunci de Gazprom de què suspendrà unilateralment el lliurament de gas als clients a Europa és un altre intent de Rússia d'utilitzar el gas com a instrument de xantatge", ha afirmat la presidenta. 

Von der Leyen ha assegurat que la tàctica xantatgista russa amb el gas "mostra una vegada més la manca de fiabilitat de Rússia com a proveïdor de gas". Justament per això, ha assegurat que els socis europeus estan  "preparats per a aquest escenari (...) injustificat i inacceptable". "Hem estat treballant per garantir lliuraments alternatius i els millors nivells d'emmagatzematge possibles a tota la UE. Els estats membres han posat en marxa plans de contingència per a aquest escenari i treballem amb ells en coordinació i solidaritat", ha detallat la cap de l'Executiu comunitari, segons recull Efe. 

Talls a Bulgària i Polònia

El passat dimarts, Rússia va anunciar que tallava el subministrament de gas a Bulgària i Polònia després que aquests països no paguessin amb rubles el gas important. L'exigència de pagar en rubles és un requisit que imposa Moscou d'ençà que es van començar a aplicar les primeres sancions internacionals per la invasió russa a Ucraïna. Les sancions han malmès la salut de la moneda russa i obligar altres Estats a utilitzar-la és una estratègia per mantenir-la forta. Malgrat això, molts països s'hi han negat i ara Rússia passa de l'amenaça de tancar l'aixeca del gas a tancar-la. 

Aquest dimecres, Polònia ha confirmat que el tall del subministrament de gas rus s'ha materialitzat. L'empresa estatal polonesa PGNiG ha anunciat que el tall rus ja és una realitat al país.  "La situació no afecta els subministraments dels clients que seguiran rebent combustible", ha assenyalat la companyia en un comunicat recull per El País