Des de fa uns dies, la ciutat portuària de Mariúpol s'estava preparant. No se sap ben bé per a què, però s'havien canviat els cartells per treure els que estaven escrits en ucraïnès per posar-los en rus. Però la ciutat, ha tingut també la seva pròpia desfilada del Dia de la Victòria, 9 de maig. El líder de la república de Donetsk, Denís Pushilin, ha encapçalat una desfilada a la ciutat per celebrar la victòria sobre l'Alemanya nazi, i ha dit que la localitat serà "per sempre" part de la regió prorussa de l'est d'Ucraïna. 

Pushilin ha portat al costat de militars i altres persones una llarga bandera amb els colors negre i taronja del llaç de Sant Jordi, símbol militar àmpliament reconegut a Rússia, i cridant "hurra!", segons es pot veure en un vídeo publicat pel mitjà independent bielorús Nexta Live.

Rússia va donar el 21 d'abril passat per controlada l'assetjada ciutat, on més del 90% de la infraestructura està destruïda per l'ofensiva militar russa. Tot i això, encara queda un últim reducte de resistència ucraïnesa amb un nombre indeterminat de defensors atrinxerats a la fàbrica d'Azovstal. En declaracions des de Mariúpol recollides per l'agència oficial russa TASS, el líder prorús de Donetsk, vestit amb una jaqueta grisa amb la lletra "Z", símbol de la campanya militar russa a Ucraïna, ha afirmat que "Rússia és aquí (en aquesta ciutat) per sempre". 

Mariúpol és russa?

"Rússia és aquí per sempre, i finalment vostès són a casa. Ara és territori de la República Popular de Donetsk per sempre. Ningú ens pot prendre aquest dret. Tenim força, tenim oportunitats, tenim el suport del país més gran i bonic: Rússia", ha dit a residents de Mariúpol. Segons Pushilin, ara l'autoproclamada república de Donetsk, reconeguda com a independent pel president de Rússia, Vladímir Putin, pocs dies abans de llançar la seva campanya militar a Ucraïna, s'enfronta a la tasca de recuperar el control dels seus territoris, i després decidirà sobre futur.

"Tan aviat com aconseguim les fronteres constitucionals de la República Popular de Donetsk, aquestes són les fronteres de l'antiga regió de Donetsk, prendrem la propera decisió. Però la gent ha d'opinar. Arribarem a això. Simplement, no ens avancem", ha dit. "Ara la tasca principal és alliberar totes les nostres terres, per començar a reconstruir ciutats", ha subratllat.

Segons la mateixa agència TASS, Pushilin també ha dit que electricistes comencen la restauració de les xarxes elèctriques als districtes de la ciutat, i ha pronosticat que el subministrament d'aigua tornaria en una setmana a Mariúpol. A més, ha sostingut que Mariúpol, ubicada a la vora del mar d'Azov, hauria de ser convertida en una ciutat balneari si la planta metal·lúrgica d'Azovstal no és restaurada. Això generaria llocs de treball addicionals i ingressos per a la localitat més gran a la costa del mar d'Azov, ha reiterat.

 

Imatge principal: un soldat rus al port de Mariúpol / Efe