Ja fa temps que ha quedat clar que la invasió russa a Ucraïna portaria cua. O si més no, que no es tractava només d'un conflicte entre dos països. I això, podria estar-se materialitzant encara més. Ara, el focus podria estar posat sobre Transnístria. El Ministeri de l'Interior de l'autoproclamada república de Transnístria ha informat aquest dimarts d'un tiroteig a prop de la localitat de Kolbasna, on hi ha un gran dipòsit d'armament i munició de temps soviètics, custodiat per un contingent militar rus. Cal recordar que Transnístria és un estat independent de facto, no reconegut per la comunitat internacional, situat entre Moldàvia i Ucraïna.

"Ahir a la nit, es van veure diversos drons al cel sobre el poble de Kolbasna, a la regió de Ribnitski. Els aparells van ser llançats des d'Ucraïna", ha dit el departament en un comunicat publicat a Telegram. De moment, no s'han reportat víctimes, segons el ministeri.

Segons la Presidència de Transnístria, dilluns i dimarts “hi va haver tres atacs terroristes a Transnístria. Van disparar llançagranades contra l'edifici del Ministeri de Seguretat de l'Estat, hi va haver dues explosions al centre de la radiotelevisió del poble de Maiak i també van atacar una unitat militar a Parcani". Des de Tiraspol, la capital, el president Vadim Krasnoselski, va apuntar Ucraïna com a possible responsable de l'autoria dels atacs, que no van causar víctimes.

Zelenski creu que Rússia vol desestabilitzar la regió

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va assegurar que la Federació Russa intenta desestabilitzar la delicada situació que travessa la regió separatista moldava de Transnístria, per promoure l'entrada de les seves tropes en aquesta zona. Tot i això, "l'exèrcit d'Ucraïna estan a punt per a una possible escalada de les tropes russes al territori temporalment ocupat de la República de Moldàvia", ha afegit Zelenski en unes declaracions que publica aquest dimecres la pàgina web de la Presidència ucraïnesa.

Transnístria, que està separada de l'altra part de Moldàvia pel riu Dnièster i per una força de pacificació russa a causa de la guerra que va esclatar el 1992, comparteix més de 400 quilòmetres amb Ucraïna. L'enclavament moldau acull més de 20.000 tones d'armament emmagatzemades per l'Exèrcit soviètic des de la fi de la guerra freda.

Explosions a Grigoriopol i atacs a Tiraspol

Dues explosions han destruït aquest dimarts dues antenes d'un centre de radiotelevisió a la localitat de Grigoriopol, també a Transnístria, segons ha informat el Ministeri de l'Interior d'aquest territori. Cal recordar que Transnístria és un estat independent de facto, no reconegut per la comunitat internacional, situat entre Moldàvia i Ucraïna. Segons les autoritats de Transnístria, les antenes destruïdes es feien servir per retransmetre els senyals de les ràdios russes. 

Per altra banda, aquest dilluns desconeguts van atacar amb llançagranades la seu del Ministeri de Seguretat de l'Estat de Transnístria, segons ha denunciat el Ministeri d'Interior al compte de Telegram. A l'atemptat, perpetrat al centre de Tiraspol, es van llançar almenys tres projectils, que van ocasionar danys materials tant a la seu ministerial com als edificis del voltant, sense que es reportessin víctimes.

D'on surt Transnístria?

Transnístria va declarar la seva independència l'any 1990 fet que va generar la guerra en aquesta autoproclamada república fins a l'any 1992. Moldàvia no reconeix la sessió i considera que aquests territoris formen part de la regió autònoma de Stînga Nistrului. Després de la dissolució de la Unió Soviètica, les tensions entre Moldàvia i Transnístria van acabar amb una guerra que va finalitzar amb un alto el foc l'any 1992. Tot i l'alto el foc, l'estatus d'aquesta 'república' continua sense resoldre's, perquè tot i no ser reconeguda és, de facto, un Estat independent. Està organitzat amb un règim de república presidencialista, amb el seu propi govern, Parlament, exèrcit, policia, sistema postal i moneda, que és el ruble de Transnístria. Les autoritats també han adoptat Constitució, bandera, himne i escut, tal com es pot llegir a la Wikipedia, que cita el Factbook de la CIA. 

 

Imatge principal: una estàtua d'un tanc a Tiraspol, capital de Transnístria / Unsplash