El president d'Ucraïna reflexiona sobre els 100 dies de guerra. Volodímir Zelenski ha compartit un missatge aquest divendres a les seves xarxes socials fent-se ressò del vídeo que va penjar des dels carrers de Kíiv tot just a l'inici de la invasió per demostrar que no havia fugit. Al febrer, aquelles imatges van fer la volta al món, i les seves paraules, "som aquí", van simbolitzar la fortalesa de la resistència ucraïnesa i les ganes de defensar-se de l'invasor en un missatge esperançador. Cent dies després, i amb un teatre d'operacions totalment diferent del que van començar, Zelenski ha tornat a reunir el seu equip per reafirmar el seu convenciment que "la victòria serà nostra".

 

"Slava Ukraini!"

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha dit en un breu missatge de vídeo aquest divendres que els ucraïnesos han estat defensant el seu país durant 100 dies contra l'agressió russa, i que ho seguiran fent, replicant l'esperançador vídeo que va fer al principi de la guerra. A mesura que la guerra s'allarga i es concentra en la fase més desgastadora i tràgica per a les forces ucraïneses, el president ha volgut alçar els ànims del país que dirigeix. "Els líders de les faccions parlamentàries són aquí, el cap de personal del president és aquí, el primer ministre d'Ucraïna Denys Shmyhal és aquí, el conseller presidencial Mikhailo Podolyak és aquí, el president és aquí. El nostre equip és molt més gran. Les forces armades d'Ucraïna són aquí. El més important, la nostra gent, la gent del nostre país, són aquí," ha celebrat Zelenski. "Hem estat defensant Ucraïna durant 100 dies. La victòria serà nostra. Glòria a Ucraïna, Glòria als herois", ha reafirmat.

Cent dies de guerra

Aquest divendres 3 de juny es compleixen cent dies de l'inici del primer atac militar de l'exèrcit rus sobre territori ucraïnès. En poc més de tres mesos, la preocupació per la guerra ha deixat enrere el record de la pandèmia i tots els agents –sent la Unió Europea un dels més destacats- han destinat bona part dels seus recursos a la resolució del conflicte. Si bé la contundència de les accions que han emprès els 27 no té precedents, els experts consideren que la UE té encara un ampli marge d'actuació. Alguns reclamen una resposta militar "més forta", d'altres exigeixen més ajut financer a Ucraïna i tots coincideixen que cal anar més enllà amb les sancions per debilitar l'economia russa, amb el gas com a principal font d'ingressos. Putin ha hagut de fer canvis d'estratègia al llarg d'aquests cent dies de guerra i ha passat de voler ocupar tot Ucraïna a posar en marxa ofensives cada vegada més localitzades per capturar ciutat per ciutat. De dues setmanes com a màxim a una campanya militar sense terminis; la realitat damunt el terreny i la resistència de les tropes ucraïneses han obligat Rússia a fer canvis d'estratègia a mesura que passen els dies. "Ucraïna ha obligat el president rus a rebaixar els seus objectius militars en dues ocasions", va indicar aquesta setmana l'Institut per l'Estudi de la Guerra.