Des de fa dies que la fàbrica d'acer Azovstal està en el punt de mira de l'exèrcit rus, ja que entre les seves parets encara queden militars ucraïnesos disposats a lluitar per Mariúpol. El problema és que no només hi ha militars, sinó civils que van decidir refugiar-se dels bombardejos i s'han acabat trobant en un recinte que és l'escenari dels combats entre les forces armades russes i ucraïneses. Per tal que aquests civils puguin abandonar la fàbrica assetjada per les tropes russes, Rússia ha anunciat un alto el foc que ha començat a les 12 del migdia, hora catalana. 

"La Federació Russa declara públicament i oficialment que no hi ha cap obstacle perquè els civils surtin d'Azovstal, excepte la decisió de les mateixes autoritats de Kíiv i dels comandants de les formacions nacionalistes de retenir civils com a escut humà", ha afirmat en un missatge de Telegram el cap del Centre de Control de Defensa Nacional rus, coronel general Mikhaïl Mizíntsev. En el mateix missatge s'exposa com les tropes russes que envolten la fàbrica cessaran les accions de combat i es retiraran a una distància raonable per permetre que els civils abandonin el recinte, segons informa Efe. 

Per tal que el missatge de l'alto el foc arribi als civils que es refugien dins d'Azovstal els militars russos han assegurat que el comunicat sobre el cessament dels atacs serà llegit cada 30 minuts per diversos altaveus perquè se senti a tota la fàbrica. Tot i això, Mizíntsev ha afegit en el seu missatge: "La disposició de la part ucraïnesa a començar l'operació humanitària ha de ser confirmada amb l'exhibició de banderes blanques al perímetre o almenys en alguns sectors d'Azovstal". 

Ucraïna i els Estats Units

Aquesta setmana els Estats Units reobrirà la seva ambaixada a Kíiv, la qual estava tancada des del principi de la invasió russa. És un dels diversos passos que els Estats Units i Ucraïna estan fent per estrènyer la seva relació. Aquest dilluns, el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, es va reunir amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. En una roda de premsa a la frontera polonès-ucraïnesa, Austin ha valorat positivament la reunió, de la mateixa manera que Zelenski, qui ha afirmat: "Agraïm l'assistència sense precedents dels Estats Units a Ucraïna. M'agradaria agrair al president Biden personalment i en nom de tot el poble ucraïnès el seu lideratge en el suport a Ucraïna, per la seva clara posició personal". No va ser l'únic agraïment del president ucraïnès, qui va destacar el suport de 3.400 milions de dòlars que Ucraïna ha rebut per part dels Estats Units com la contribució més gran per enfortir les capacitats de defensa del país.