La guerra d'Ucraïna comportarà pujades de preu en aliments i energia durant els pròxims tres anys, segons ha advertit el Banc Mundial. D'aquesta manera, s'intensifiquen les pors que l'economia mundial es dirigeixi cap a una repetició del dèbil creixement i l'alta inflació de la dècada del 1970. En una investigació, l'organització de desenvolupament amb seu a Washington ha dit que existia el risc que els costos persistentment alts dels productes bàsics que duren fins a finals de 2024 condueixin a una estagflació: activitat lenta combinada amb fonts pressions pel cost de la vida. 

En aquest sentit, l'última perspectiva dels mercats de productes bàsics del Banc Mundial deia que en els últims dos anys, el món havia vist l'augment més important en preus com l'energia, des de la crisi del petroli de 1973 i la pujada més notòria en els preus d'aliments i fertilitzants des del 2008. Així, segons destaca el The Guardian, malgrat que és probable que els costos de l'energia i aliments augmentin retrocedint dels seus nivells actuals, es pronostica que encara estaran per sobre de la mitjana dels últims cinc anys a finals del 2024.

Així, com a resultat de les interrupcions en el comerç i la producció causades per la guerra a Ucraïna, el Banc pronostica l'augment del 50% dels preus de l'energia aquest any. Una altra dada que preocupa és que s'espera que els preus europeus del gas siguin el doble durant el 2022 que el 2021 i s'espera que els preus del carbó siguin un 80% més alts. El Banc també creu que el preu del blat pujarà un 40% enguany, fent pressió sobre les economies en desenvolupament que depenen de les importacions de blat de Rússia i Ucraïna.

Indermit Gill, vicepresident del Banc Mundial, ha dit i recull el mateix diari: “En general, això equival al xoc més important de matèries primeres que hem experimentat des de la dècada de 1970. Com va passar llavors, la commoció s'està agreujant per l'augment de les restriccions al comerç d'aliments, combustibles i fertilitzants".

"Aquests desenvolupaments han començat a despertar l'espectre de l'estagflació. Els que fan polítiques han d'aprofitar totes les oportunitats per augmentar el creixement econòmic al país i evitar accions que perjudiquin l'economia mundial”, ha conclòs.

Rússia talla el gas a Polònia

L'empresa estatal russa Gazprom ha interromput les exportacions de gas a Polònia aquest dimecres al matí, segons ha informat la ràdio nacional polonesa. Segons va informar dimarts l'empresa estatal de gas polonesa Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG), Gazprom li havia comunicat que el flux de gas a Polònia s'interrompria aquest dimecres a causa de la negativa a fer pagaments en rubles.

La ministra polonesa de Clima i Medi Ambient, Anna Moskwa, ha dit en conèixer la notícia que "no hi ha decrets de (Vladímir) Putin que estiguin en vigor a Polònia", en referència a l'exigència de Moscou als contractistes estrangers de Gazprom "hostils a la Federació Russa" de pagar el gas importat en rubles.

 

Imatge principal: un civil fabrica peces de camuflatge per als soldats ucraïnesos a la ciutat de Lviv / Efe