Després de 77 dies de guerra a Ucraïna, el conflicte sembla lluny d'acabar-se. La feina de reconstrucció es preveu llarga i feixuga. Sobretot, després de veure les massacres que s'han produït a ciutats com Butxa, Borodianka o Mariúpol. No és estrany que en aquest context de conflicte en marxa, on es fan servir multitud d'armes, hi hagi feina per detectar míssils o explosius que no han acabat detonant. Precisament, en Parton, un Jack Russell de dos anys i mig, ha rebut un premi aquest cap de setmana de la mà del mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per localitzar més de 200 explosius. El nom del gos significa "munició" en ucraïnès, ensuma mines i explosius russos a la ciutat de Txerníhiv i actua com a mascota del servei d'emergència estatal del país.

I és que ja hi comença a haver càlculs sobre el que podria costar desminar tot el territori. Segons recull l'agència ucraïnesa Ukrinform Oleh Bondar, cap del Departament de Desminat Humanitari del Servei Estatal d'Emergència d'Ucraïna, es podria tardar entre 5 i 10 anys pentinar tot el territori ucraïnès. Bondar ha aclarit que l'Exèrcit rus va utilitzar sistemes de mines controlades a distància, va col·locar camps de mines a localitats poblades i va deixar una gran quantitat d'artefactes explosius.

Mesures prioritàries

Aquests últims són, a parer seu, especialment perillosos i van ser col·locats d'una manera concreta perquè representin una amenaça i un perill mortal per als civils. "Aquestes mines i municions s'han descobert a les regions de Kíiv, Txerníhiv, Khàrkiv, Sumy, Mikolaiv, Zaporíjia, Dnipro, Donetsk i Lugansk", ha afegit, cosa que representa gran part del territori ucraïnès. El nombre total de mines, municions de dispersió i dispositius explosius especialment instal·lats representa aproximadament el 10% de tots els artefactes explosius detectats i neutralitzats fins ara.

Segons l'expert, després que les Forces Armades d'Ucraïna alliberessin pobles i llogarets, s'estan prenent mesures prioritàries sobre desminat, que inclouen inspeccions de localitats, carreteres i edificis, treball d'equips d'emergència en línies elèctriques, gas i canonades d'aigua.

“Actualment, la implementació d'aquestes mesures ens ha permès iniciar un procés escalonat d'inspecció i desminat de terrenys agrícoles. Fem tot el possible perquè les empreses agrícoles puguin fer la campanya de sembra de primavera”, ha insistit Bondar.

No es preveu un alto el foc immediat

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha dit aquest dimecres a Viena que “en un futur immediat” no albira un alto el foc entre Rússia i Ucraïna. Malgrat tot, ha promès “estar llest” per, quan sigui, ajudar a trobar una solució de pau d'acord amb el dret internacional. "Per nosaltres estava clar que de moment no hi ha perspectives d'un alto el foc, o negociacions de pau", ha dit Guterres en roda de premsa amb el president d'Àustria, l'ecologista Alexander van der Bellen.

"Per això ens concentrem a millorar les condicions" per rescatar civils, cooperant amb la Creu Roja a l'establiment de corredors humanitaris, ha afegit. Guterres, que va arribar a Viena des de Moldàvia, feia referència així als seus recents viatges a Moscou i Kíiv. I també en què no va aconseguir avenços cap a una treva a la guerra d'Ucraïna, però sí en el rescat de civils de la planta d'Azovstal, a la ciutat de Mariúpol, al sud d'Ucraïna. La guerra a Ucraïna “no durarà eternament, en algun moment hi haurà negociacions satisfactòries, una solució d'acord amb el dret internacional i les regles de les Nacions Unides”, ha destacat.

 

Imatge principal: un soldat ucraïnès desmina una casa després de ser bombardejada / Efe