L'exèrcit ucraïnès atura els avenços dels russos per controlar el Donbass i es preparen per a una guerra llarga. Segons han informat aquest divendres les autoritats ucraïneses i han confirmat els serveis d'intel·ligència nord-americans, la resistència d'Ucraïna ha atacat amb èxit en les darreres jornades de guerra les columnes russes que provaven de travessar el riu Séverski Donets, on haurien patit un gran nombre de pèrdues materials i s'haurien vist obligats a retirar-se. Segons fonts ucraïneses, les tropes russes, equipades amb tancs i vehicles cuirassats, que volien travessar el riu amb equips de pontons mòbils, han vist com les seves forces han estat dividides als dos marges de la via fluvial, que és estratègicament significativa i transcorre a l'oest de Severodonetsk, al Donbass. Tal com es pot apreciar en les imatges satèl·lit compartides a les xarxes socials, en la seva retirada, els russos van haver d'abandonar part del seu equip i fins i tot alguns dels soldats es van veure obligats a nadar per esquivar els atacs. Segons els ucraïnesos, fa quatre dies que l'exèrcit invasor intenta travessar aquest riu, i en els seus intents han perdut més de 70 vehicles i dos batallons d'infanteria amb enginyers.

Nova fase de la guerra

Aquesta estratègia fallida respon a les intencions de l'exèrcit rus d'aconseguir el control total de poblacions com ara Rubižne, a la regió de Lugansk, i buscaven destruir el pont que la comunica amb Sievierodonetsk per a entorpir els moviments de les tropes d'Ucraïna, segons les agències ucraïneses. Després d'aquest èxit, "entrem en una nova i llarga fase de la guerra. Per a vèncer hem de planificar detingudament els recursos, no cometre errors i calcular les nostres forces perquè finalment l'enemic es rendeixi", ha assegurat aquest divendres el ministre de Defensa ucraïnès, Alexéi Réznikov, en un comunicat en Facebook. La contraofensiva ucraïnesa sembla donar els seus primers fruits, encara que es desconeix si la retirada russa d'àrees com Khàrkiv és part d'una estratègia per estalviar forces i llançar l'atac final contra els bastions militars ucraïnesos a la regió del Donetsk.

Retirada russa

L'exèrcit rus està retirant tropes de la ciutat de Khàrkiv, la segona ciutat més gran d'Ucraïna, sobre la qual havia intensificat els seus bombardejos els últims dies, ha assegurat aquest divendres el diari The New York Times. El rotatiu, que cita fonts oficials ucraïneses i dels aliats occidentals, assegura que els russos han perdut terreny en aquesta regió veïna al Donbass. Precisament, l'exèrcit rus pretén controlar Khàrkiv per poder assegurar-se l'èxit de l'ofensiva que ha llançat sobre aquestes dues regions prorusses. Si es confirma aquesta situació, seria un "dels revessos més grans patits per Rússia des de la seva retirada de Kíiv el mes passat", ha destacat el diari. Les autoritats ucraïneses creuen que el Kremlin probablement redirigirà les tropes ara cap al sud-est, on es diu que està reforçant les seves forces a Izium, una ciutat que va capturar el mes passat. Izium, a unes dues hores al sud-est de Khàrkiv, s'ha convertit en un centre d'operacions crucial per a Rússia. El Kremlin estaria ara aconseguint avenços a la regió oriental del Donbass, on la lluita ha estat implacable i les seves forces són ajudades per grups paramilitars prorussos. El fet que abandonin la ciutat podria fer pensar que centrin ara els seus esforços en aquesta regió.