Fa dies que hi ha una remor de fons assegurant que les tropes russes podrien preparar una nova etapa de terror a Ucraïna que podria implicar l'ús d'armes químiques. Ara, l'últim en afirmar-ho ha estat el mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski. L'alcalde de Mariúpol ha dit que més de 10.000 civils haurien mort fins ara durant el setge rus de la ciutat. "Avui, els ocupants han emès una nova declaració, que testifica la seva preparació per a una nova etapa de terror contra Ucraïna i els nostres defensors", ha dit Zelenski aquest dimarts. “Un dels portaveus dels ocupants va afirmar que podrien fer servir armes químiques contra els defensors de Mariúpol. Ens prenem això el més seriosament possible”.

Possible enverinament

Andriy Biletsky, el líder del regiment de voluntaris d'Azov, va afirmar dilluns que tres persones a la ciutat portuària del sud havien experimentat “enverinament per productes químics de guerra, però sense conseqüències catastròfiques”. Tot i això, Petro Andryushchenko, ajudant de l'alcalde de Mariúpol, va escriure que no s'havia confirmat un atac químic i que els funcionaris estaven “esperant informació oficial dels militars”.

guerra rusia ucrania mariupol cruz roja efe

Vehicles de la Creu Roja als afores de Mariúpol / Efe

Tal com destaca el The Guardian, el portaveu del Pentàgon, John Kirby, va dir que estava al corrent dels informes, però que no els podia confirmar. "Aquests informes, si són certs, són profundament preocupants i reflecteixen les preocupacions que hem tingut sobre el potencial de Rússia per utilitzar una varietat d'agents de control de disturbis, inclosos gasos lacrimògens barrejats amb agents químics, a Ucraïna", ha dit.

Mariúpol, encerclada

Tanmateix, no són els únics. Diversos mandataris occidentals han expressat prèviament la seva preocupació que Rússia, en trobar que la invasió del veí del 24 de febrer s'ha convertit en un conflicte prolongat, pogués recórrer a mesures més extremes, incloses les armes químiques.

Les tropes russes han estat encerclant la ciutat al Mar d'Azov des de principis de març, destaca el rotatiu. El territori controlat per les forces ucraïneses s'ha reduït gradualment a unes poques àrees centrals. Els darrers soldats ucraïnesos que defensaven Mariúpol van dir que s'estaven “quedant sense municions” dilluns i que esperaven ser assassinats o fets presoners molt aviat per les forces russes que envoltaven la ciutat.

Vadim Boixenko, alcalde de Mariúpol, va dir a Associated Press dilluns que més de 10.000 civils havien mort a la seva ciutat, i que el nombre de víctimes podria superar els 20.000, ja que setmanes d'atacs i privacions deixen els cossos dels habitants de Mariúpol pels carrers.

 

Imatge principal: refugiats ucraïnesos fugen de Mariúpol / Efe