ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

La ciutat de Kíiv, capital d’Ucraïna, que actualment pateix la guerra a causa de la invasió russa, serà la convidada de les festes de la Mercè de l’any vinent, el 2023, tal com ho ha aprovat aquest matí la Comissió de Drets Socials i Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i ha estat acceptat via connexió telemàtica pel tinent de cultura de l’ajuntament de Kíiv. La proposta ha estat presentada pel Partit Popular, que ha defensat la necessitat de tenir aquest gest amb la capital ucraïnesa i ha estat admesa amb el suport unànime de tots els grups del consistori barceloní.

De fet, la proposta no només ha estat acceptada per la capital catalana, sinó també per la ucraïnesa, ja que el seu tinent de cultura, Valentyn Mondryivskyi, ha connectat amb la comissió per videotrucada per agrair i acceptar la invitació i assenyalar el seu desig “d’estar en pau” quan arribi el moment de participar en la festa major de Barcelona. Per la seva banda, el tinent d’alcaldia de cultura de Barcelona, Jordi Martí, ha destacat que és el primer cop que Barcelona convida “una ciutat en guerra”, al mateix temps que ha expressat el seu desig que quan arribi la Mercè del 2023, “la situació sigui diferent i la guerra hagi acabat”.

Kíiv serà doncs la convidada en l’edició del 2023, ja que per a aquest any, 2022, ja està previst convidar la ciutat de Roma, tal com es va donar a conèixer el passat mes de febrer. La capital italiana participarà així a la Mercè 2022, que se celebrarà entre el 23 i el 26 del pròxim mes de setembre. Barcelona va triar la capital italiana tenint en compte que mai cap ciutat italiana ha estat protagonista de la Mercè. Segons l’ajuntament, es va optar per Roma, la "potència" artística de la qual quedarà "representada" a les festes. L'ajuntament va recordar que el vincle entre Barcelona i Itàlia es plasma en una "nombrosa" població d'aquest país a la ciutat i en la presència d'institucions com l'Escola Italiana o l'Institut Italià de Cultura.

La tradició de tenir una ciutat convidada a les festes de la Mercè arrenca l'any 2007 amb Medellín, i des d'aleshores ho han estat Quito (2008), Istanbul (2009), Dakar (2010), Sant Petersburg (2011), Mont-real (2012), Viena (2013), Estocolm (2014), Buenos Aires (2015), París (2016), Reykjavík (2017), Lisboa (2018), Beirut (2019), Barcelona (2020, amb motiu de la crisi sanitària) i l'Havana (2021). La ciutat cubana havia de ser la ciutat convidada a les festes del 2020, però la covid ho va impedir.

Imatge principal: Monuments protegits a Kiiv / Efe