El passat 5 de maig la policia va detenir el bloguer prorús Anatoli Xarí, acusat de traïció per les autoritats ucraïneses. Va ser detingut "en virtut d'una ordre internacional de detenció". Després de declarar a l'Audiència Nacional, Xarí va quedar en llibertat i queda pendent que es decideixi sobre la seva sol·licitud d'extradició, tal com va dir el seu advocat, Gonzalo Boye. En aquest context, ElNacional.cat parla amb ell i la seva dona, Olga Bondarenko. Només connectar-se, diuen que estan una mica més tranquils que fa uns dies. Així, comentem amb ells de la situació en què es troben, però també de la situació d'Ucraïna, Zelenski i Putin. I és que quan Zelenski va dir que es presentava, Xarí va parlar-ne molt al seu canal de Youtube, un canal que compta amb més de 2,7 milions de subscriptors i 4.000 milions de visites, i des del qual va donar-li suport perquè era "aire fresc" per al país. A Xarí no li agraden els adjectius com "prorús", tot i que molts el fan servir per descriure'l. No és partidari de la guerra i destaca que la situació que està vivint el seu país té un clar beneficiari: Zelenski.

El passat 5 de maig va ser detingut acusat de traïció i violació de principi d'igualtat. Però, com s'ha arribat fins aquí?
És tot molt enrevessat. En algun lloc, diuen ells, posen que jo em vaig reunir amb una persona no identificada per, suposadament, ajudar Rússia, a la guerra de la informació l'any 2013. Això podria ser el principi del cas, però ara hi ha més coses. Per exemple, també mostren un vídeo on suposadament dic que el servei de seguretat són porcs estúpids. I diuen que això és desacreditar els serveis secrets. També vaig dir que a Ucraïna es parla rus i ucraïnès, les dues, com a Catalunya. Tanmateix, diuen que això és propaganda del multilingüisme. Però per dir aquestes coses, m'enfronto a 15 anys de presó. Vaig tenir accés a un vídeo on persones que van participar al Maidan feien bombes. Aquest vídeo va ser gravat pel servei secret. Ara diuen que això és desacreditar els serveis secrets (del país). Alguna prova recull, per exemple, que jo vaig dir que l'exèrcit d'Ucraïna tenia ulls de peix. I això no va ser així. Un canal rus va agafar un vídeo meu que parlava d'una investigació i el comentari el van fer els mateixos periodistes russos del canal. Jo no ho vaig dir, però se m'acusa a mi de fer-ho. 

Vostè està acusat de traïció i de violació de principi d'igualtat, però, al mateix temps, l'ONU també demana que s'esclareixin uns fets, accions i atacs contra la seva persona, oi? Són paral·lelismes estranys?
L'ONU ho sap tot. Ho mira tot amb atenció. Ara hi ha un informe important i hi apareixem 5 vegades. Zelenski ha tancat mitjans de comunicació i partits polítics. L'ONU entén que tot això no és normal. Vam parlar (la seva dona Olga i ell) amb eurodiputats i els vam explicar què estava passant, també ho vam parlar amb El País. A Zelenski tot això no li va fer gens de gràcia. Quan hem començat a explicar què passa també a Ucraïna, ara se'ns assenyala. Penso que l'informe del nostre cas el deu haver fet un agent dels serveis secrets de 19 anys perquè ningú vol tenir-hi res a veure amb aquest cas. Experts del Ministeri de Justícia, amics de Zelenski, han buscat en vídeos si jo havia dit mai alguna vegada que volia canviar el govern o les fronteres del país fent servir la violència. I jo sempre he dit que s'havia de canviar de president, però de manera oficial. Els experts han confirmat que no hi ha res d'il·legal en els meus vídeos. Han creat una alta traïció per ensenyar-nos què és el que poden fer. 

Han creat una alta traïció per ensenyar-nos què és el que poden fer

Què creu que li passarà? Està tranquil?
Estar en aquesta situació no és normal, però estic tranquil. Esperem que hi hagi justícia. Estudiaran els documents, perquè els ho ensenyarem tot. No visc a Somàlia, visc en un estat de la Unió Europea. Tots els meus amics estan en presons no oficials. 

AnatoliyandOlga 90
El bloguer Anatoli Xarí / Cedida

S'ha parlat de desnazificar Ucraïna, i sobre grups de nazis al país. Hi ha nazis a Ucraïna?​
Sí, molts. Però ara, per als nazis, Ucraïna està molt bé perquè tenen estatus oficial, tenen armes i això és un problema perquè poden anar a Europa. Per a mi és un dolor molt gran perquè durant molts anys hem fet investigació al respecte, s'ha dit que hi ha nazis, l'ONU també coneix els casos. Però ara, amb Rússia dient que ha vingut a desnazificar el país, tot això s'ha perdut. Hi ha radicalisme al nostre país, han matat amics nostres al carrer i qui ho ha fet està en llibertat. Hi havia nazis a Ucraïna, tanmateix, no pots venir al país i destruir-ho tot. Per a ells, ara, és perfecte. Zelenski és brossa que fa servir nazis. Ell ha fet servir grups radicals per perseguir radicals. Hi ha un grup, el Cos Nacional, que és neonazi. Els fa servir per provocar por. És molt fàcil per al govern fer servir aquests grups, ells no van a presó, poden recollir les seves armes. Zelenski no és nazi, però sí que fa servir grups nazis. 

Què n'opina de Zelenski? Quan ell es va presentar per a les eleccions, semblava que fins i tot li donava suport...
Hem fet molt perquè Zelenski fos president. Al principi, Zelenski era aire fresc, podia ser un canvi. (Petró) Poroixenko tenia molts problemes de corrupció i tothom volia novetats. Per això, al principi, ens agradava Zelenski. Abans de la guerra, Zelenski tenia molt pocs suports, la premsa deia que també tenia corrupció, amb casos de construcció, per exemple. Ni a Europa ni als EUA agradava. El que fa Rússia, és un regal perquè la seva popularitat ara ha pujat. Khàrkiv, Mariúpol... eren ciutats prorusses, però ara són víctimes. L'única persona que ha guanyat amb aquesta guerra és Zelenski. Ell fa servir sancions contra nosaltres perquè no poden obrir causes penals. No obstant això, Zelenski podria ser un nou dictador perquè tanca mitjans de comunicació, partits... 

L'única persona que ha guanyat amb aquesta guerra és Zelenski

Nosaltres, com a periodistes, sabem la importància que té el dret a manifestar-se o a dir el que penses. Però ara, la gent pensa en què menjarà o què menjaran els seus fills, només pensen en com guanyar diners. Ara no hi ha espai per a la corrupció. Però sí que han sortit critiques amb Azovstal, per exemple. Ara només veuen que Zelenski lluita contra Putin perquè ell ha fet aquesta agressió. Abans tenien la vida tranquil·la i ara se'ls ha destruït. D'aquí a mig any o un any, potser sí que tornarà a sortir (tota la corrupció i l'enuig contra el president ucraïnès). 

Què passa amb Azovstal?
No ha fet res. Hi ha moltes preguntes sobre què ha fet, què no ha fet i per què. Al principi hi havia civils, però fa un parell de setmanes o dues que van sortir. Ara només hi havia membres de l'exèrcit. Es van començar a preguntar què fer, hi havia soldats amb ferides, no hi havia medicaments, no hi havia res. Les dones dels soldats van anar a veure al papa i Zelenski no havia dit res. Finalment, s'han rendit i l'oficina del president diu que han guanyat un pla d'evacuació. Però Rússia diu que tindrà un tribunal contra ells. Zelenski no és país, no és gent. La gent no dona suport total a Zelenski, el món ha vist els problemes. Ara es vol salvar i guanyar aquesta guerra, el món tanca els ulls. Ningú sap, per exemple, quanta gent hi ha en presons no oficials. El que fa Putin amb el meu país és una tragèdia molt gran, però per a ell (Zelenski) és molt bo.

I què passarà amb la guerra? En què pensa Putin?
Putin està ara al Donbass, frontera amb Kherson, que està ocupada per Rússia i serà congelada, com ho va fer al Donbass. Això podria durar molts anys. Amb la guerra, Zelenski es perpetuarà. Si ara no hi ha carreteres o no hi ha infraestructura, no podrà dir ningú que és culpa seva, ell mateix dirà que és culpa de la guerra. Ara tenim Khàrkiv destruïda, no tenim Kherson, tampoc Mariúpol. Ningú pot saber què passarà. Putin comprèn ara que el 24 de febrer va ser un error, però és impossible que faci un pas enrere. 

 

Imatge principal: el bloguer Anatoli Xarí / Cedida