Després de 69 dies en guerra a Ucraïna, el president rus, Vladímir Putin, podria declarar 'oficialment' la guerra. Aquesta declaració d'intencions podria sorprendre, però tot s'entén una mica més amb el calendari a la mà. Dilluns vinent, és 9 de maig, un dia marcat al calendari. Se celebra el Dia de la Victòria, i es commemora la derrota dels nazis l'any 1945. Ja fa setmanes que ressona que el dia 9 podrien passar coses, tot i que ara sembla que les sospites són més intenses. Si més no, això és el que creuen funcionaris dels Estats Units i del món occidental, segons recull la CNN. I és que els esforços per fer caure Kíiv en 7 dies no han donat els seus fruits. 

D'aquesta manera, fa temps que es pensa que Putin voldria aprofitar el significat simbòlic i el valor propagandístic d'aquest dia per anunciar un esdeveniment militar important, una escalada de la violència, una victòria o tot junt. Així, els funcionaris s'han començat a concentrar en un escenari i és que el Kremlin podria declarar oficialment la guerra, després que des del 24 de febrer s'ha dit per activa i per passiva que es tractava d'una "operació militar especial". De fet, durant tot aquest temps, s'han prohibit paraules com invasió o guerra. "Penso que intentarà allunyar-se de la seva 'operació especial'", ha dit el secretari de Defensa britànic, Ben Wallace, a la LBC Radio, recentment. "Ha estat assentant les bases per poder dir 'mira, això ara és una guerra contra els nazis, i el que necessito és més gent'". Al llarg del conflicte, Putin ha emmarcat contínuament la seva invasió a Ucraïna, un país amb un president jueu, com una campanya suposada de "desnazificació", una descripció descartada, segons la mateixa cadena, per historiadors i observadors polítics. 

Una declaració formal de guerra

Una declaració formal de guerra el 9 de maig podria potencialment reforçar el suport públic a la invasió. També, segons la llei russa i recull la CNN, permetria a Putin mobilitzar forces de reserva i reclutar soldats, que els funcionaris diuen que Rússia necessita desesperadament enmig d'una creixent escassetat de mà d'obra. Funcionaris occidentals i ucraïnesos han estimat que, almenys, 10.000 soldats russos han mort durant la guerra.

Moscou ha concentrat ara els seus esforços a la regió del Donbass, a l'est d'Ucraïna, que ha estat a la primera línia del conflicte entre Rússia i Ucraïna des del 2014. Segons un funcionari dels EUA, "continuen patint de comandament i control deficients, baixa moral i en moltes unitats, logística menys que ideal". 

El Kremlin, però, podria mirar cap a altres llocs i no només cap al Donbass per fer una declaració formal de guerra. Altres opcions inclouen l'annexió dels territoris dissidents de Lugansk i Donetsk, fer un gran esforç per Odessa o declarar el control total a la ciutat portuària de Mariúpol

Segons la mateixa cadena, els EUA té informes "altament creïbles" que Rússia intentarà annexionar-se Lugansk i Donetsk "en algun moment a mitjans de maig", segons l'ambaixador dels EUA davant l'OSCE, Michael Carpenter. També hi ha indicis que Rússia podria estar plantejant-se declarar i annexionar-se una "república popular" a la ciutat de Kherson.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, aixeca el dit durant un parlament a Sant Petersburg / Alexei Danichev -Kremlin Pool - Efe