La ciutat de Khàrkiv, la segona més gran d'Ucraïna, intenta recuperar-se després de noranta dies de guerra. La ciutat ha estat una de les més castigades, situada a prop de la frontera amb Rússia. Aquest dimarts va reobrir el metro, per primera vegada des que va començar la invasió russa el 24 de febrer passat, en una ciutat on regna el silenci, amb poca gent pel carrer, molts negocis tancats i on de vegades se senten lluny explosions procedents del front de guerra.

kharkiv guerra rusia ucrania vida ciudad destrozada ruinas (1)
Vida a l'interior del metro de Khàrkiv / Efe

 

kharkiv guerra rusia ucrania vida ciudad destrozada ruinas (2)
Vida a l'interior del metro de Khàrkiv / Efe

Les estacions de metro han estat refugi de molts habitants de Khàrkiv, a l'àrea metropolitana del qual hi viuen uns dos milions de persones. Ludmila Prokopenko, destaca Efe, va estar-hi amb els seus fills i la seva mare, fins que va poder tornar a casa. Per a aquesta dona de 37 anys, veure el metro tornar a funcionar és una benedicció, deia. Quan era possible sortir, anava a la feina en autobús, però els pocs que circulaven anaven plens i trigaven a arribar.

La reobertura del metro és un signe que de mica en mica la ciutat intenta recuperar certa normalitat, comenta. Encara que per ara la freqüència serà cada mitja hora, en comptes dels dos minuts amb què passava cada tren abans de la guerra, almenys durant dues setmanes serà gratis. Luvob, una treballadora del metro, ho comenta a cada passatger que arriba, perquè no compri el bitllet ni faci servir la targeta de diversos viatges, a l'estació al costat de l'estadi del club de futbol Metalist. El servei ha començat a les set del matí hora local, amb poca gent per al que era habitual abans de la guerra, assenyala la mateixa agència.

kharkiv guerra rusia ucrania vida ciudad destrozada ruinas (3)
Vida a l'interior del metro de Khàrkiv / Efe

Tornada a la normalitat?

Algunes estacions seguiran un temps tancades per seguretat, a zones de la ciutat més castigades durant els combats i per l'impacte de projectils russos. Molts dels que es van refugiar al metro no poden tornar als seus habitatges destrossats, però han estat acollits a hostals i altres allotjaments.

kharkiv guerra rusia ucrania vida ciudad destrozada ruinas (4)
Un carrer de Khàrkiv on es pot veure l'impacte de la guerra / Efe

 

kharkiv guerra rusia ucrania vida ciudad destrozada ruinas (5)
L'exèrcit inspecciona un gimnàs d'una escola de la regió de Khàrkiv / Efe

La gent sembla que té confiança i creu que recuperar els serveis com el metro podrien ajudar a fer que la gent torni. De fet, això és el que explicava a Efe Vira Ivanivna, una passatgera de 61 anys. En una zona residencial als afores de la ciutat, on la majoria dels edificis tenen seriosos danys després dels combats, aquest passat dilluns encara se sentien explosions de lluny, on les forces ucraïneses intenten que els militars russos no tornin a avançar cap a Khàrkiv. Segons l'Estat Major General de les Forces Armades d'Ucraïna, els russos intenten refermar posicions en zones rurals a prop de la ciutat després que les tropes ucraïneses aconseguissin expulsar-los de Khàrkiv.

 

Imatge principal: edificis destrossats per la guerra a Khàrkiv / Efe