Vuitanta dies de guerra a Ucraïna: l'exèrcit rus perd la batalla de Khàrkiv. Després de dos mesos de bombardejos constants, la segona ciutat més gran d'Ucraïna ha aconseguit resistir l'intent d'encerclament, i els invasors haurien iniciat la retirada cap a l'est. Així ho asseguren les forces de la resistència ucraïnesa, i ho han corroborat els experts nord-americans de l'Institut d'Estudis de Guerra (ISW, en anglès) i la BBC. Segons aquestes fonts, l'exèrcit ucraïnès hauria alliberat amb èxit alguns territoris als afores de la ciutat, i les forces russes, escasses de reforços, no estarien aguantant les posicions i s'estarien concentrant cap al Donbass per reagrupar-se. En les properes jornades, "les forces ucraïneses probablement intentaran interrompre les línies de comunicació més occidentals entre Belgorod i les forces russes concentrades al voltant d'Izium", explica l'ISW. Precisament aquest dissabte, les autoritats militars ucraïneses han informat que han llançat una contraofensiva a Izium, seguint amb l'objectiu d'empènyer els russos cap a l'est, ha assegurat Oleh Synegubov, cap de l'Administració Militar Regional de Khàrkiv. Cap soldat rus no va arribar mai a passejar-se per la ciutat de Khàrkiv, ha celebrat l'alcalde Ihor Terekhov, malgrat que estigui situada a tan sols 50 quilòmetres de la frontera russa. Abans de l'esclat de la guerra, la ciutat tenia una població d'1,4 milions de persones, 

mapa militaryland.net ucrania liberacion jarkov kharkiv guerra invasion rusia
Teatre d'operacions de la província de Khàrkiv, 13/5/22, pel portal MilitaryLand.net

Resistència

A poc a poc, la resistència ucraïnesa segueix anotant-se victòries en el teatre d'operacions. Aquesta mateixa setmana, han conduït una sèrie d'atacs exitosos contra les forces russes que provaven de travessar el riu Séverski Donets, tot causant un gran nombre de baixes entre les files dels invasors i impedint que l'enemic s'acumuli al nord del Donbass. Segons fonts ucraïneses, les tropes russes, equipades amb tancs i vehicles cuirassats, que volien travessar el riu amb equips de pontons mòbils, han vist com les seves forces han quedat dividides als dos marges de la via fluvial, que és estratègicament significativa i transcorre a l'oest de Severodonetsk. Tal com es pot apreciar en les imatges satèl·lit compartides a les xarxes socials, en la seva retirada, els russos van haver d'abandonar part del seu equip. Segons els ucraïnesos, feia quatre dies que l'exèrcit invasor intenta travessar aquest riu, i en els seus intents han perdut més de 70 vehicles i dos batallons d'infanteria amb enginyers.

Nova fase de la guerra

Aquesta estratègia fallida respon a les intencions de l'exèrcit rus d'aconseguir el control total de poblacions com ara Rubižne, a la regió de Lugansk, i buscaven destruir el pont que la comunica amb Sievierodonetsk per a entorpir els moviments de les tropes d'Ucraïna, segons les agències ucraïneses. Després d'aquest èxit, "entrem en una nova i llarga fase de la guerra. Per a vèncer hem de planificar detingudament els recursos, no cometre errors i calcular les nostres forces perquè finalment l'enemic es rendeixi", ha assegurat aquest divendres el ministre de Defensa ucraïnès, Alexéi Réznikov, en un comunicat en Facebook.