ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La marina ucraïnesa ha assegurat aquest dijous que ha destruït un vaixell rus de desembarcament de tropes atracat en el port de Berdiansk, situat al sud del país, i controlat per l'exèrcit rus. Un comunicat de la marina ucraïnesa ha confirmat que es tracta del vaixell de desembarcament "Orsk" de la Flota del Mar Negre de l'Armada Russa. Aquest dijous cap a les 6:40 hores s'han sentit dues fortes explosions prop de la ciutat de Berdiansk. El port, situat sobre el mar d'Azov, té una importància estratègica per als invasors russos com a punt clau per a fer arribar municions, material militar i soldats al sud d'Ucraïna. La ciutat està situada a 70 quilòmetres al sud-oest de Mariúpol, i és una ciutat actualment assetjada pels russos i des de fa dies és on es lliuren els combats més durs de la guerra. En aquesta ciutat de 115.000 habitants, els russos s'han trobat amb protestes per part de la població civil. 

 

Pressió a Rússia 

L'Exèrcit ucraïnès "està augmentant la pressió sobre les forces russes al nord-est de Kíiv", les quals "s'enfronten a problemes de subministrament i moral", segons confirma l'última anàlisi del Ministeri britànic de Defensa. D'acord amb aquest comunicat, "les forces ucraïneses estan contraatacant amb èxit les posicions russes a les ciutats dels afores de la capital i és probable que hagin reprès Makariv i Moschun". La intel·ligència militar britànica alerta que és possible que aquests contraatacs "soscavin la capacitat de les forces russes per a reorganitzar-se i reprendre l'ofensiva cap a Kíiv". El Regne Unit considera "gairebé segur" que l'Exèrcit rus ha patit "milers de baixes" durant la seva invasió d'Ucraïna i "és probable que ara Rússia mobilitzi a reservistes i reclutes, així com a companyies militars privades i mercenaris estrangers". El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha assenyalat que "Vladímir Putin està fracassant a Ucraïna" i que, tot i que "el poble ucraïnès ha demostrat ser extraordinàriament valent i tenaç en la defensa de la seva pàtria", "no podem quedar-nos de braços plegats mentre Rússia redueix a pols els pobles i ciutats d'Ucraïna". Johnson ha anunciat aquest dijous un nou paquet de mesures d'ajuda militar per a Ucraïna que inclou 6.000 míssils, armes antitancs i explosius, així com 25 milions de lliures esterlines (29,9 milions d'euros) en suport financer per a l'Exèrcit ucraïnès. 

Vols de tropes russes

Les Forces Armades d'Ucraïna han assegurat aquest dijous que durant la jornada de dimecres han registrat 250 vols de les tropes russes en el cel ucraïnès, i han aconseguit "onze objectius aeris russos, entre ells set avions, un dron, un helicòpter i dos míssils de creuer". "Els avions enemics continuen actius, atacant des de l'aire, i s'han registrat més de 250 vols d'avions en les últimes 24 hores. Els principals objectius de l'enemic continuen sent la infraestructura militar i civil a les províncies de Kíiv, Chernígov i Khàrkiv", segons ha detallat l'Exèrcit d'Ucraïna en el seu informe diari. En els territoris "temporalment ocupats" de la regió de Kherson, "en el marc de les protestes pacífiques contra l'ocupació", les Forces Armades d'Ucraïna han assegurat que "l'enemic va recórrer al terror de la població local". D'altra banda, asseguren que l'enemic "continua perdent mà d'obra i equip en totes direccions". El comunicat ha sentenciat que "la resistència total del poble ucraïnès continua".