ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El ministre de Defensa de Rússia, Serguei Shoigú, ha afirmat aquest dijous que les forces armades del país han pres el control de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, tot i que ha admès que ha quedat una bossa de resistència a la planta Azovstal. "Les Forces Armades de la Federació Russa i les milícies de la república popular de Donetsk han alliberat Mariúpol, la resta de les formacions nacionalistes s'han refugiat a la zona industrial de la planta Azovstal", segons ha dit Shoigú en una reunió amb el president rus, Vladímir Putin, que s'ha transmès per la televisió pública Rossía 24. "En el moment en el qual s'ha tancat el cèrcol a Mariúpol, l'agrupació de les Forces Armades d'Ucraïna, els destacaments nacionalistes i els mercenaris sumaven més de 8.100 homes", ha informat el titular de Defensa a Putin. Segons Shoigú, d'ells "en el curs de l'alliberament de la ciutat més de 4.000 han estat aniquilats, i 1.478 s'han lliurat presoners". Putin ha afegit que en la planta queden prop de 2.000 efectius ucraïnesos i es necessitaran tres o quatre dies per a "acabar el treball". 

Ordre d'assalt cancel·lada

Putin ha cancel·lat aquest dijous l'ordre d'assaltar la planta d'Azovstal a Mariúpol, on encara queden proveïts uns 2.000 defensors ucraïnesos, amb l'objectiu de salvar vides, encara que mantenint el bloqueig a la zona industrial.  "Considero inapropiat l'assalt proposat a la zona industrial. Ordeno cancel·lar-lo", ha afirmat el mandatari al ministre de Defensa, Serguei Shoigú, la reunió transmesa per la televisió pública. "Sí", li ha respost Shoigú, assegut en una petita taula al davant de Putin, que ha mantingut que "ara cal pensar encara més si cap a salvar la vida i en la salut dels nostres soldats i oficials". "No hi ha necessitat de ficar-se a aquestes catacumbes i arrossegar-se en el subterrani per aquestes instal·lacions industrials", ha indicat Putin.

D'altra banda, Putin ha assegurat que cal "tancar aquesta zona industrial perquè no passi ni una mosca ni per a dins ni per a fora", en referència als soldats ucraïnesos i els combatents del batalló d'Azov, pertanyents a la Guàrdia Nacional, que resisteixen en la planta. Azovstal és l'últim reducte de la resistència ucraïnesa a Mariúpol, ciutat a la vora de la mar d'Azov, que Shoigú ha declarat avui per presa, excepte l'acereria. Es tracta d'una àrea fortament fortificada. Les seves instal·lacions, en el sud-est de la ciutat, abasten una superfície d'onze quilòmetres quadrats i compten amb túnels i búnquers subterranis que dificulten la seva presa. Tant Ucraïna com els experts de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW, en anglès) han afirmat que Putin declararia la captura de Mariúpol costi el que costi abans de la celebració del "Dia de la Victòria" el pròxim 9 de maig, data que commemora la victòria soviètica sobre l'Alemanya nazi en la Segona Guerra Mundial, amb independència que si queda un reducte de resistència en Azovstal. "La finalització de l'operació de combat per a alliberar Mariúpol és un èxit", ha dit el cap d'Estat a Shoigú. 

Ucraïna disposada a negociar

El negociador ucraïnès, David Arajamia, juntament amb l'assessor de la Presidència d'Ucraïna, Mijailo Podoliak, han declarat la seva disposició d'enviar una delegació de negociació a Mariúpol per a mantenir converses amb la part russa amb l'objectiu d'evacuar civils i personal militar de l'assetjada ciutat. "En una conversa amb els defensors de la ciutat, es va proposar realitzar una ronda de negociació en el lloc per a evacuar la nostra guarnició militar. Per part nostra, estem preparats per a entaular tals converses en qualsevol moment, tan aviat com rebem la confirmació de la part russa", ha dit. "Sí. Sense cap condició. Estem llestos per a celebrar una 'ronda especial de negociacions' a Mariúpol. Un a un. Dos contra dos. Per a salvar als nostres nois: Azov, militars, civils, nens, vius i ferits. Tothom", ha dit, per part seva, Podoliak en el seu perfil oficial de Twitter.

En aquest sentit, el Comandant Adjunt del Batalló Azov, Sviatoslav Kalyna Palamar, ha qualificat d'"inacceptable" la proposta de Rússia de desarmar-se i rendir-se." Estem preparats per a evacuar amb el suport d'un tercer de la ciutat de Mariúpol, amb les seves armes petites, per a salvar al personal que ens ha estat confiat, evacuar als nostres ferits, prendre els cossos dels morts i enterrar-los amb honors en el territori no controlat per Rússia", ha dit.