ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El diàleg entre Rússia i Ucraïna per negociar la pau topa amb l'elefant a l'habitació: la situació de Crimea i el Donbass. Després de rebaixar els objectius oficials per dur a terme la invasió del país veí, sembla que Moscou no està disposat a renunciar a la conquista de l'est d'Ucraïna i retornar les tropes a Rússia sense cap triomf significatiu. El negociador en cap de la delegació russa rus, Vladímir Medinski, ha advertit avui a Ucraïna que l'estatus tant de l'annexionada península de Crimea com de les autonomenades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, la independència de les quals ha estat reconeguda pel Kremlin, són intocables per a Rússia i no faran cap mena de concessió de cara a pactar la pau amb el país veí.  "Vull subratllar que la postura incial del nostre país en relació amb Crimea i el Donbass continua sent invariable", ha afirmat Medinski adreçant-se a la televisió pública. D'altra banda, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va considerar ahir a la nit "positives" les negociacions entre les dues parts celebrades a Istanbul. Per contra, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha considerat avui sobre la reunió bilateral que "no podem constatar avenços, ens espera un treball bastant llarg". 

Crimea i el Donbass

Davant la determinació de Moscou per expandir el territori annexionat a Ucraïna, el president ucraïnès va voler expressar ahir el seu convenciment que "la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna han de quedar garantides. No pot haver-hi ni hi haurà cap compromís sobre la sobirania i integritat territorial", va assegurar. Malgrat l'immobilisme dels russos en aquesta qüestió, sembla que els ucraïnesos sí que estan disposats a negociar en aquests termes. L'assessor presidencial del govern de Zelenski, Mykhailo Podoliak, va explicar ahir dimarts a la nit que Kíiv va proposar a Moscou un termini de quinze anys per a negociar l'estatus de Crimea, ocupada il·legalment per Rússia el 2014. Pel que fa al Donbass, el parlament rus va reconèixer la independència de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, situades a la conca del Donbass, en preparació a l'inici de l'autonomenada "operació militar especial".  Tant Putin com els líders prorussos d'aquestes províncies van destacar que el seu objectiu és recuperar el control de tot el territori administratiu de les regions de Donetsk i Lugansk, segons la Constitució ucraïnesa.

Voluntat d'un acord

Deixant de banda un dels punts més crítics per acordar la pau a Ucraïna, el negociador en cap de la delegació russa, que va tornar ahir a la nit d'Istanbul, on va tenir lloc la cinquena ronda de negociacions, ha destacat que "ahir, per primera vegada en molts anys, les autoritats de Kíiv van expressar la seva voluntat d'arribar a un acord amb Rússia". En aquest sentit, Medinski es refereix a la renúncia que Ucraïna sembla haver fet de cara el seu possible ingrés a l'OTAN. També sembla que les parts haurien arribat a un acord a l'hora d'assegurar la neutralitat d'Ucraïna, per la qual no acollirà bases militars estrangeres, no pertanyerà a blocs o aliances de defensa i no assistirà militarment altres països. Per la seva banda, la delegació ucraïnesa va fixar una condició per adoptar aquestes mesures: un mecanisme de garanties de defensa format per altres països. Per contra, els russos haurien renunciat a les demandes de "desnazificació" del país ocupat i l'estatus de la llengua russa. A més, ha destacat el negociador rus, Kíiv també es comprometria a organitzar maniobres militars amb participació de forces estrangeres només amb el consens de tots els garants internacionals de la seguretat, que inclou a onze països, entre ells Rússia. "Si aquestes obligacions es compleixen, llavors ja no hi haurà amenaça de creació d'una plataforma de l'OTAN en territori ucraïnès", va ressaltar. D'altra banda, Medinski ha celebrat que Kíiv lliurés a Moscou "els principis d'un possible i futur acord" per primer cop "plasmats en paper". "El treball segueix, les negociacions continuen", ha conclòs.