Rússia guanya la batalla més intensa fins ara a Ucraïna. Després de vuitanta-sis dies de forts bombardejos a Mariúpol, finalment Moscou ha declarat la victòria total aquest dissabte quan ha aconseguit agafar el control de l'acereria Azovstal, últim reducte de la resistència ucraïnesa a la ciutat portuària. Per la seva banda, Kíiv ja ha ordenat als soldats supervivents que poden abandonar la planta i "salvar les seves vides", encara que la gran majoria han estat fets presoners. Segons la versió del Kremlin, els darrers militars atrinxerats a l'acereria ja s'han rendit. Amb això, s'espera que les forces russes que feia tant de temps que assetjaven la ciutat s'arrepleguin i es traslladin al front prioritari en la invasió: el Donbass, on la guerra es podria allargar. Aquesta victòria dels russos és la més significativa d'ençà que va començar la invasió del país veí. Per la seva banda, el govern de Volodímir Zelenski ha denunciat que Moscou estaria deportant centenars de civils de Mariúpol a 'punts d'allotjament temporals' repartits entre els indrets més remots de la Federació russa, o enviant-los a 'camps de filtració' situats a la mateixa Ucraïna.

Mariúpol cau

El triomf de Rússia a Mariúpol és l'èxit més gran aconseguit en els darrers tres mesos de conflicte bèl·lic. Un cop han capturat aquesta ciutat banyada pel mar Negre, les agències d'intel·ligència militar creuen que Moscou apostarà per assetjar la resta del Donetsk i Lugansk. Més concretament, l'exèrcit rus estaria creant línies defensives secundàries al front sud, preparant-se per una guerra llarga que es podia enquistar en el país durant mesos. La intel·ligència britànica considera que les tropes que encerclaven Mariúpol necessitarien més temps per reagrupar-se i reequipar-se com cal, però la pressió soferta pels comandants russos arran dels escassos triomfs a Ucraïna els podrien fer actuar irracionalment i enviar soldats desgastats al Donbass.

soldados rusos ucranianos mariupol azovstal guerra invasion ucrania rusia efe
Soldats russos escorcollen els militars ucraïnesos que acaben de capturar a l'acereria Azovstal, a Mariúpol / Efe

Deportacions massives

Després de la caiguda de Mariúpol i l'ordre militar de rendició, les autoritats locals han denunciat deportacions forçoses de la població civil cap a Rússia. "Mariúpol. Per primera vegada podem veure com es duu a terme la deportació", ha escrit Petró Andryushchenko, assessor de l'alcalde de la ciutat, en un missatge a Telegram, acompanyat d'un vídeo que mostra una aglomeració de persones i un autobús. "Arriben els autobusos i s'anuncia l'evacuació", explica l'assessor, i agrega que "només després de pujar se li diu a la gent que l'autobús es dirigeix al poble de Bezimenne, districte de Novoazovsk, i després a Rússia". "Els militars russos i els 'voluntaris oficials' impedeixen qualsevol intent d'abandonar un seient i rebutjar l'evacuació. Segle XXI. En el cor d'Europa. Deportació de civils. El surrealisme s'ha fet realitat a Mariúpol", lamenta. L'assessor va informar ahir que 416 residents de Mariúpol van ser portats a un camp de filtració al poble de Bezimenne en un dia, entre ells 46 infants. A més, 512 persones van ser deportades a Rússia després dels procediments de filtració.