ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Més sancions i més pressió a Rússia. Aquesta ha estat l'última petició de Volodímir Zelenski quan està a punt de complir-se el primer mes de guerra després de la invasió russa i ha advertit que aquest conflicte al seu país és la porta de Vladímir Putin "per entrar a Europa", en un discurs davant del Parlament italià. "La invasió va començar fa 27 dies, un mes, i necessitem altres sancions i altres pressions perquè Rússia no pugui proveir-se de reserves militars a Líbia o Síria, i perquè torni la pau", ha dit Zelenski, que ha estat rebut pels prop de mil parlamentaris italians drets i amb un fort aplaudiment. No és la primera vegada que Zelenski intervé davant d'un Parlament, ja ho ha fet abans davant de la Cambra dels Comuns del Regne Unit i el Congrés dels Estats Units, on va demanar reiteradament en un emocionant discurs que es tanqui l'espai aeri sobre Ucraïna, fet que el president Joe Biden sempre ha rebutjat.

El paper del Papa

El mandatari ucraïnès també ha advertit que l'objectiu de Rússia és "influir a Europa" i "destruir els seus valors, la seva democràcia i els seus drets humans", abans d'afegir que "Ucraïna és la porta per a l'exèrcit rus, perquè volen entrar a Europa". Zelenski ha començat el seu discurs parlant de la conversa que ha mantingut a primera hora del matí amb el papa Francesc, a qui li ha dit que "el poble s'ha convertit en l'exèrcit" d'Ucraïna per defensar el país del mal, la destrucció i la sang que està causant l'enemic. En les últimes hores, el Papa ha estat criticat per no condemnar la barbàrie de Putin i s'ha limitat a lamentar l'escalada armamentística. Això sí, en el que va ser un gest inèdit, l'endemà que Rússia envaís Ucraïna, Francesc va trencar el protocol i es va dirigir directament a l'ambaixada russa a la Santa Seu per fer una crida a la pau.

D'altra banda, Zelenski ha recordat que ja són 117 els nens assassinats des que va començar la guerra, que hi ha milers de ferits, desenes de milers de famílies sense llar, centenars de milers als qui han destruït les seves cases i milions de persones que han hagut de deixar casa seva" per una guerra que ha començat només una persona", amb referència a Putin, a qui no ha esmentat, però a qui s'ha referit: "Només cal detenir una persona perquè sobrevisquin milions".

Comparació entre ciutats

Sobre l'avenç de les tropes i la resistència ucraïnesa, Zelenski ha explicat que la ciutat portuària de Mariúpol ha estat arrasada i l'ha comparat amb Gènova, en demanar als parlamentaris que imaginessin aquesta ciutat italiana, coneguda pel seu port, totalment destruïda i des d'on els seus habitants escapessin a peu o en autobusos. També ha comparat Kíiv, "una capital de què neix la cultura d'un gran poble", amb Roma, i va assegurar que a la capital ucraïnesa està "al límit de la supervivència". "A les ciutats properes a Kíiv hi ha tropes russes que torturen, violen i segresten els nens i s'emporten els nostres béns amb els seus camions", ha denunciat.

A més, ha advertit que l'exèrcit rus ha minat les costes, fet que "representa un perill per a tots els països propers", recordant que gràcies a l'exportació de gas i petroli s'ha finançat la guerra durant els últims deu anys. En aquest sentit, ha afegit que les conseqüències de la guerra se senten ja en altres parts del món i que molts comencen a passar gana perquè Ucraïna era un gran exportador: "Com podem sembrar sota l'artilleria russa, que destrueix els nostres camps? No podem exportar blat de moro, oli, blat i tots aquests productes necessaris. Els preus estan creixent i moltes persones necessitaran ajuda".

25.000 refugiats

Per tot això, ha demanat directament a Itàlia, a través dels seus parlamentaris, que tanqui les portes a tots aquells que fan propaganda i que "escollien el país per anar-hi de vacances", que continuïn embargant els seus comptes, iots, immobles i actius, i que "no es permeti cap excepció a cap banc rus". També ha agraït l'acollida d'Itàlia als més de 70.000 ucraïnesos que han arribat al país fugint de la guerra, entre ells, 25.000 nens, i als hospitals que s'estan fent càrrec dels ferits.