Consulta els resultats de les eleccions municipals 2019 aquí
Diumenge, 26 de maig de 2019
El president de Vox, Santiago Abascal, ha destacat aquesta nit que el seu partit s'ha consolidat com una nova alternativa a l'esquerra i ha advertit que faran valer els seus vots i no admetran "cordons sanitaris" en les comunitats i municipis on seran determinants per formar governs. "Que no oblidi ningú que Vox farà valer els seus vots. Això significa que no permetrem cordons sanitaris de cap tipus, insults, estigmes o etiquetes d'aquells que per governar pactaran amb nosaltres," ha avisat Abascal.
Junts per Catalunya (JxCat) ha guanyat les eleccions municipals a la demarcació de Girona després d'aconseguir més de 99.000 vots i el 29,55% dels vots, amb el 99,98% escrutat. D'aquesta manera, JxCat manté la primera posició que va aconseguir Convergència i Unió (CiU) ara fa quatre anys, tot i que el 2015 ho va fer amb el 33,55% dels sufragis. ERC ha aconseguit la segona posició, amb més de 91.000 vots, el 27,15%. Ara fa quatre anys, els republicans també van ser segons, amb més de 68.000 vots i el 23,19%.
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha deixat ben clares les seves intencions a Madrid després del resultat electoral d’aquest diumenge. Rivera ha assegurat que la seva formació “governarà la Comunitat i l’Ajuntament de Madrid”, pel que obre la porta a una possible coalició amb el Partit Popular.
El candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Josep Bou, ha celebrat a la matinada d'aquest diumenge a dilluns que el partit s'ha mantingut dins de l'Ajuntament amb dos regidors: "Crec que el PP ha d'estar satisfet perquè som dins".
La cap de llista de JxCat i, des d'ara alcaldessa en funcions de Girona, Marta Madrenas, ha reivindicat que el seu és el "millor model" per a la ciutat. "Demà mateix ens tornarem a arremangar i a treballar per Girona i el país amb la mateixa empenta i força com hem fet fins ara", ha subratllat. Tot i això, els resultats evidencien que la investidura dependrà de pactes. I Guanyem Girona ja ha mogut fitxa. El seu alcaldable, Lluc Salellas, diu que el descens de Madrenas i que ells s'hagin convertit en segona força els avala per explorar una alternativa de govern. De moment, ja ha estès la mà a ERC, tot i que reconeix que "no serà fàcil" aconseguir els vots per a la investidura
El pacte de progrés al govern de les Illes Balears podria salvar-se gràcies a l'augment de vots del Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB-PSOE), que ha estat el partit més votat en aquestes eleccions: ha pujat de 14 diputats a 19. En canvi, el PP, que era la primera força política, amb 20 diputats, se n'ha quedat en tan sols 16. Com a tercera força política ha quedat Podemos-EUIB, amb 6 escons.
A la seu del PP la nit començava amb molts mals auguris. Quan passades les onze del vespre la suma del "bloc de la dreta" deixava l'alcaldia en mans del candidat del PP, José Luis Martínez-Almeida, i descavalcava Manuela Carmena els crits de la primera planta del carrer Génova s'han sentit fins al carrer. Igualment, la suma de les forces de dreta han obert a la candidata al govern autonòmic, Isabel Díaz Ayuso, la possibilitat de retenir l'executiu madrileny.
La candidata de la CUP-Capgirem Barcelona, Anna Saliente, ha lamentat els resultats de la formació a la capital catalana, on no han obtingut representació, i han "perdut el contrapès de l'avenç de les polítiques neoliberals". "És un dia trist, perquè entenem que hem perdut el projecte rupturista a l'Ajuntament", ha dit Saliente acompanyada de les cares visibles de la CUP.
No entrava a les travesses un resultat com aquest. L'exsocialista Jordi Ballart, que va presentar la seva dimissió com alcalde de Terrassa després del referèndum de l'1 d'octubre, ha guanyat amb la formació del seu nou partit Tot per Terrassa.
La número u a la llista de Podem a les europees, María Eugenia Rodriguez Palop, ha reconegut que esperaven "millors resultats", però que "en relació a altres paisos amb una esquerra absolutament fragmentada" considera que han "resistit bastant bé". Rodríguez Palop, que ha comparegut amb Sira Rego e Idoia Villanueva però sense el líder del partit, Pablo Iglesias, ha explicat que atribueixen els els resultats a "un efecte d'arrossegament molt clar del govern del PSOE", a causa del "control de les institucions" dels socialistes. Ha afegit que és "aviat" per avaluar "la dimensió i magnitud" dels resultats.
La CDU/CSU de la cancellera Angela Merkel ha guanyat les eleccions al Parlament Europeu d'Alemanya amb prop d'un 30% dels vots. Aquest percentatge dona als conservadors alemanys 29 escons. El triomf de Merkel destaca en uns comicis que han estat marcats per l'ascens del grup dels verds, que amb el 20,70% dels vots ha quedat situat en segona posició i tindrà 22 eurodiputats. Tots dos partits han superat els socialdemòcrates de l'SPD, que amb el 15,60% dels vots obté 16 escons i se situa en tercera posició. També cal destacar que al quart lloc s'ha situat la força euroescèptica AfD, amb un 10,80% dels vots. El partit d'esquerres Die Linke ha obtingut el 5,4% dels vots, el mateix percentatge que els liberals de l'FDP.
Les eleccions municipals d'aquest 27 de maig del 2019 han tingut alguns canvis molt importants, han confirmat que el PP està en descens, que el PSOE torna a créixer, però que el perillós pacte del tripartit de dretes ha guanyat capitals. A les grans ciutats de més de 700.000 habitants s'han mantingut alcaldies, però també hi han hagut girs inesperats, com a Madrid, que Manuela Carmena perdrà l'alcaldia de Madrid tot i guanyar les eleccions.
El líder de Cs al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, ha celebrat l'increment de regidories que han obtingut a Catalunya en les eleccions municipals d'aquest diumenge i ha assegurat que ara "la veu del constitucionalisme se sentirà més i millor". En una intervenció a l'hotel on ha seguit la nit electoral la candidatura de l'ex-primer ministre francès Manuel Valls, ha ressaltat que han passat de 176 regidors el 2015 a 237.
La fins ara alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha perdut per menys de 5.000 vots les municipals davant Ernest Maragall (ERC), tot i haver guanyat a la majoria dels districtes de la ciutat. Colau ha estat la més votada a 6 dels 10 districtes barcelonins, mantenint els que va guanyar el 2015 exceptuant Nou Barris, que se l'ha quedat el PSC i guanyant per primera vegada Gràcia, on hi havia guanyat CiU a les darreres municipals.
Després de dues legislatures perdent regidors, el PSC ha duplicat els seus resultats a Barcelona. Amb una candidatura amb Jaume Collboni al capdavant, els socialistes han passat dels 4 regidors als 8 i s'han plantat com a tercera força del consistori barceloní. El mateix Collboni ha assegurat que el seu partit feia massa temps que no podia celebrar uns resultats tan bons com aquests, i ha recordat que "el PSC ha tornat".
Entre les moltes novetats que han deixat aquestes eleccions municipals, una és la victòria que ERC li ha arrabassat a JxCat en regidors arreu de Catalunya. Els republicans han esdevingut la primera força en regidors, i també en vots, arreu del territori. Concretament han obtingut 3.087 regidors i 815.173 vots amb el 99,35% dels vots escrutats.
El candidat de Barcelona és Capital, Jordi Graupera, ha fet pública la seva reflexió després de quedar-se fora de l'Ajuntament de Barcelona, amb 27.807 vots (3,72%). En un fil a Twitter, ha confessat que aquests resultats l'obliguen "a pensar" la seva "relació amb la política del país".
Bea Talegón valora des de Brusel·les els resultats de les eleccions europees.
Aquests són els vots que ha obtingut la coalició d'Oriol Junqueras amb Bildu i el BNG fora de Catalunya. El major nombre de vots els aporten Bildu (300.585 vots) i el BNG (170.731). Dels 1.255.918 vots que ha obtingut la coalició, 522.809 els ha obtingut fora de Catalunya.
Hi ha molt en joc, especialment a Madrid. És per això que, més enllà de l’eufòria per la victòria a les municipals i europees, Pedro Sánchez ha volgut enviar un missatge a Pablo Casado i Albert Rivera. “No es pot fer dependre l’estabilitat de governs municipals i autonòmics en l’extrema dreta”, ha avisat el president espanyol en funcions, que els hi ha reclamant que aixequin el cordó sanitari.
Nervis fins l’últim moment. Del silenci a l'eufòria. De l'eufòria al silenci de nou. Finalment, la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha perdut les eleccions municipals a Barcelona. Així doncs, l’actual alcaldessa de la capital catalana s’ha vist superada pel seu rival d’ERC, Ernest Maragall.
Quan els pronòstics bufen a favor, la pressió creix i la inquietud es dispara. La war room de Junts per Catalunya -meitat a Brussel·les, meitat en un cèntric hotel de Barcelona- era aquesta nit un sac de nervis. Fins que l'eufòria s'ha desfermat quan s'han conegut els resultats: l'independentisme fregant la barrera de la meitat dels vots, amb un 49,7%, el suport més ampli en unes eleccions des que va arrencar el procés. Al Parlament Europeu hi haurà dos exiliats, Puigdmeont i Comín, i un pres, Junqueras. Tan bon punt ha aparegut l'escrutini, la militància ha esclatat al crit de "Puigdemont, president".
L'ex-primer ministre francès i candidat a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, ha reconegut el seu "fracàs" a les eleccions d'aquest diumenge però ha garantit que continuarà a la política municipal. "El meu compromís amb Barcelona segueix. Això ha sigut una primera etapa política, però jo continuo", ha afirmat en comparèixer després de saber-se que ha obtingut sis regidors.
Destacats mitjans de la premsa alemanya destaquen com un dels fets de les eleccions europees a l'Estat espanyol, que el president Carles Puigdemont ha estat escollit eurodiputat. D'aquesta manera ho fan l'agència pública DPA, i el diari econòmic Handelsblatt, i Bild, el diari popular més llegit d'Europa.
Itàlia gira l'esquena a la UE. La Lliga Nord, el partit anti-UE i anti-immigració del ministre de l'Interior Matteo Salvini, s'ha imposat a les eleccions europees, segons es desprèn dels resultats oficials fets públics aquest diumenge. Amb els primers escrutinis, Salvini obté un 32,7% dels vots i podria enviar a Brussel·les 24 eurodiputats, multiplicant gairebé per cinc la representació del 2014, quan va aconseguir cinc representants a l'Eurocambra. La segona posició serà pel Partit Demòcrata, que perd la meitat dels sufragis fins al 24,8% dels vots i 18 eurodiputats.
Foto: Marta Lasalas
Vídeo: Marta Lasalas
L’alcalde de Moià, Dionís Guiteras (Ara Moià – AM (ERC)) ha guanyat novament les eleccions municipals, però ha quedat lluny dels resultats de l’any 2015. El també diputat al Parlament ha perdut la majoria absoluta que ostentava amb 10 regidors i retrocedeix fins a 6 representants. Els quatre edils que perd l’alcalde se’ls reparteixen Junts per Moià, com a segona força i 4 regidors (un més que el 2015), el PSC –que torna a obtenir un representant després de 8 anys sense presentar-se a les eleccions municipals a Moià- i la CUP, que es presentava per primera vegada amb Basha Changue com a cap de llista i que s’ha estrenat amb 2 representants. La participació a Moià ha crescut del 56,2% fins al 66,9% en aquests comicis.
La Paeria, el que ha estat un dels feus socialistes des que hi ha democràcia, canvia de mans. En unes eleccions molt renyides, ERC es manté com a primera força per només 4 vots, tot i que empata en nombre de regidors amb el PSC amb el 97,34% escrutat. Fèlix Larrosa, el socialista que va rellevar Àngel Ros com a alcalde a l'ajuntament de Lleida farà cosa d'un any, ha guanyat 7 regidors i no revalidarà l'alcaldia. Empatat amb Larrosa ha quedat Miquel Pueyo, l'alcaldable d'Esquerra, que es presenta com el proper alcalde lleidetà amb 7 regidors.
Amb el 90% escrutat, ERC seguiria guanyant les eleccions municipals a la ciutat de Barcelona, el PSC perdria un i es quedaria amb 8 i JxCat sumaria un i tindria 5 regidors.
El diari parisenc d'esquerres Liberátion explica que el candidat de C's Manuel Valls ha patit una forta derrota a les eleccions municipals de Barcelona
ERC ha guanyat les eleccions municipals a la ciutat de Lleida amb 7 regidors. El PSC també ha obtingut 7 regidors, però menys vots.
Aquests són els vots que ha obtingut el president Carles Puigdemont fora de Catalunya, a les eleccions europees. On ha obtingut més suports és a les Illes Balears, amb 10.052 vots, seguit del País Valencià, amb 6.818 sufragis. En total, la candidatura de Junts ha obtingut fora de Catalunya 36.801 vots, una minúscula part dels 1.013.750 que ha aconseguit Puigdemont en total.
Marc Solsona, de JxCat, ha tornat a guanyar a Mollerussa amb majoria absoluta amb 9 regidors, dos menys que el 2015. Solsona ha rebut 2.727 vots (49,6%). El segueixen ERC, que tindrà 5 representants al consistori després de rebre 1.369 vots (24,9%), PSC, 2 amb 722 vots (13,13%) i PP, 1 amb 299 vots (5,44%). Solsona ja va aconseguir 11 regidors amb CiU al 2015, la segona majoria absoluta consecutiva a la capital del Pla d'Urgell. El consistori es va acabar de configurar amb 3 regidors d'ERC, encapçalats per Engelbert Montalà, 2 del PSC i 1 del PPC.
El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha guanyat les eleccions europees a Catalunya amb el 28,57% dels vots al capdavant de la llista de Lliures per Europa (JxCat-Junts), segons les dades de l'escrutini al 95,69%.
Compromís ha guanyat les eleccions a l'Ajuntament de València després d'obtenir 10 regidors i situar-se com la formació més votada, amb més del 90% escrutat. Això és un regidor més que en els comicis del maig del 2015, que sumats als set que ha obtingut el PSPV permetria sumar de nou a les esquerres per governar al consistori, ja que la majoria se situa en 17 regidors.
La CUP ha guanyat el pols a Berga. La llista cupaire ha quedat a les portes d'aconseguir la majoria absoluta i a més de 1.000 vots de diferència de la segona força més votada, JxCat. Una eufòrica Montse Venturós ha assegurat que "ara sí, a Berga, s'ha capgirat la història" d'una ciutat que, durant molts anys, va ser de tradició convergent. Per Venturós, els resultats revaliden la tasca de la CUP al capdavant de l'Ajuntament, un mandat marcat per l'estalvi i la judicialització de la política. "Els resultats són una victòria clara i un reconeixement a tota la tasca àrdua que s'ha fet al capdavant del consistori ", ha afegit. Venturós tornarà a exercir com alcaldessa de Berga durant els pròxims quatre anys després de la inhabilitació que l'ha mantingut apartada de la primera línia política durant els darrers mesos.
El poble de Coripe (Sevilla), on van fer un afusellament de la figura de Carles Puigdemont al Diumenge de Pasqua, cap habitant ha votat la candidatura europea del president, com era previsible.
L'actual alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha aconseguit mantenir el lideratge a la ciutat. Amb gairebé el 80% dels vots escrutats, la candidata de Junts per Catalunya ha obtingut el 30% dels vots i 10 regidors, lluny de la segona força, el PSC que es queda amb sis. Guanyem Girona, de la mà de Lluc Salellas, revalida la tercera posició al consistori, tot i que guanya un representant i es queda amb 4.
El primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, ha anunciat aquest diumenge que demanarà la convocatòria d’eleccions anticipades al país després que la seva formació, Syriza, hagi sortit derrotada dels comicis europeus, situant-se com a segona força per darrere de Nova Democràcia. Segons el calendari actual, el mandat de Tsipras s’acaba a l’octubre, però el primer ministre ha avançat que es reunirà amb el president de la república hel·lena després de la segona ronda d’eleccions locals -prevista la setmana vinent- per una convocatòria electoral “immediata”.
La de Pedro Sanchez sí que entra dins la categoria de “jugada mestra”. En un mes ha tancat el cicle electoral més trepidant de les últimes dècades a Espanya, que ha acabat tenyint gairebé tot el mapa autonòmic de vermell i s’ha imposat clarament a les eleccions europees, de carrer. Qui tornarà a passar una mala nit, reclòs al carrer Gènova, és Pablo Casado, que no podria ni retenir ni la seva joia de la corona, la Comunitat de Madrid. Feia 25 anys que la governava.
Foto: Carles Palacio
Sergi Alcàzar
La llista de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a les eleccions europees del 26M s'imposa a Catalunya amb el 95% escrutat, amb 946.370 vots, el 28,57%, seguit del PSC, amb el 22,1% dels sufragis, i ERC, que queda en tercer lloc amb el 21,18%. Amb el 95,69% escrutat, la llista de JxCat-Junts encapçalada per Puigdemont s'imposa a les quatre províncies catalanes i suma a Catalunya gairebé un milió de vots, mentre que el PSC, amb el ministre Josep Borrell en primer lloc de la candidatura socialista, es queda amb 732.171 sufragis, seguit d'ERC, liderada per Oriol Junqueras, amb 701.735.
ERC guanya quatre regidors més i Junts per la Ràpita en perd dos dels cinc que va aconseguir el Josep Caparrós tornarà a ocupar l'alcaldia de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) durant quatre anys més després d'aconseguir la majoria absoluta a les eleccions municipals d'aquest diumenge. Els republicans han sumat quatre regidors als sis que van aconseguir el 2015 i ja no dependran de pactes amb altres partits per poder governar. Junts per la Ràpita, que sota la denominació de CiU va arribar als cinc regidors i encapçalava l'oposició, n'ha perdut finalment dos.
Ernest Maragall superaria Ada Colau per 40 vots. Amb el 69% escrutat, el 21,14% és per ERC, i el 21,13% per Barcelona En Comú.
El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha anunciat l'avançament de les eleccions generals a Grècia, inicialment previstes per al proper octubre, a causa del mal resultat recollit pel seu partit, Syriza, en les eleccions europees d'aquest diumenge.
Joan Santacana, candidat d'ERC a l'alcaldia de Cervera, ha guanyat les eleccions al municipi amb 4 regidors (30,29% i 1.160 vots). Amb el 100% escrutat, el segueixen JxCat, amb Ramon Augé com a candidat, amb 3 (19,63% i 752 vots).
Amb el 40,5% escrutat, a la ciutat de Barcelona, ERC acaba de pujar un regidor i n'obtindria 10, mentre que el PSC baixa un regidor i en tindria 9.
El candidat de JUNTS Toni Comín, es mostra inquiet per l'increment de les forces d'extremadreta a Europa i assegura que els representants de l’europeisme son els independentistes.
Foto: Carles Palacio
Majoria absoluta del PSC de Núria Parlon a Santa Coloma amb 17 regidors amb el 78,44% escrutat. Ciutadans seria el segon amb 4 regidors; els comuns obtindrien 3 regidors; i, ERC tindria 3 regidors.
El PSC tornaria a guanyar a l'Hospitalet de Llobregat amb el 27,31% escrutat i obtindria 14 regidors, majoria absoluta. ERC seria segona amb 5 regidors; Ciutadans, tercera, amb 4 regidors; els comuns tindrien 3 regidors; i, el PP, 1 regidor.
Anna Solé Sans
El retorn de Xavier García Albiol li hauria donat força a les municipals. Ara mateix, amb el 18,97% escrutat, el PP fregaria la majoria absoluta amb 13 regidors; el PSC i Guanyem Badalona - ERC els seguiria amb 6 regidors cada partit i Barcelona En Comú obtindria 2 regidors.
Jaume Collboni, cap de llista del PSC obté 11 regidors a l'ajuntament de Barcelona amb el 8% dels vots escrutats. El segueix Ada Colau, de Barcelona en Comú, amb 10 regidors. En tecer lloc, Ernest Maragall, líder d'ERC aconsegueix 9 regidors i en quart Manuel Valls, C's, n'obté 6. Elsa Artadi, JxCat, es queda en tres i Josep Bou, del PP, 3 regidors.
Encara queda més del 90% dels vots per escrutar. Consulta aquí els resultats en directe.
Els primers resultats donen una victòria del PSC a les quatre capitals catalanes de província (Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida). El màxim escrutat fins al moment és el 20% a Lleida.
El PNB venceria a Sant Sebastià amb 10 regidors, 1 més, seguit d'EH Bildu que mantindria els seus 6 regidors, segons dades del Ministeri de l'Interior, amb el 45,5% del sufragi escrutat.
El PSC també triomfa a Lleida amb 8 regidors amb el 19,26% escrutat. El segueix ERC i Junts per Catalunya amb 6 regidors cada partit; Ciutadans obtindria 3 regidors; i els comuns i el PP tindrien 2 regidors.
La candidatura de JxCat a Fondarella encapçalada per Joan Reñé ha guanyat les eleccions al municipi amb majoria absoluta amb cinc regidors (66,81% i 316 vots) i en segona posició ha quedat RxF – AM amb dos (31,5% i 149 vots) amb el 100% escrutat.
Carles Palacio
A la ciutat de Girona també guanya el PSC amb 14 regidors i amb el 3,18% escrutat. D'aquesta manera, els socialistes obtindrien la majoria absoluta. Junts per Catalunya obtindria 5 regidors, Guanyem Girona de Lluc Salellas tindria 4 regidors; i, ERC i Ciutadans, 2 regidors.
Populars i socialdemòcrates perden per primer cop a la història la majoria a l’Eurocambra, segons el darrer agregat de dades publicat per l’Eurocambra i basat en sondejos a peu d’urna en 16 estats i intencions de vot en la resta. Segons aquesta segona estimació es compleix el pronòstic de les enquestes i els dos grups fins ara majoritaris perden l’hegemonia, sumant el 43,14% dels vots i 324 escons.
Per la seva part, a la ciutat de Tarragona guanyaria el PSC amb 8 regidors amb el 9,19% escrutat; el segueix ERC amb 6 regidors; després està Ciutadans amb 4 regidors; Junts per Catalunya obtindria 3 regidors de la mateixa manera que En Comú Podem; el PP tindria 2 regidors; i, la Cup, 1 regidor.
El PSIB guanyaria les eleccions en el Consell de Mallorca i obtindria entre 9 i 10 consellers, segons un sondeig que ha fet aquest diumenge IB3, que també dona a Vox entre tres i quatre consellers, amb la qual cosa aquesta formació entraria per primera vegada en la institució insular. El PI, per la seva banda, tindria la clau de la governabilitat.
Ja hi ha els primers resultats oficials i a la ciutat de Barcelona, amb el 2,19% escrutat, el PSC guanyaria les eleccions amb 12 regidors; el segueix Barcelona En Comú, amb 10 regidors; tercer, ERC amb 9 regidors; Barcelona Canvi - Ciutadans, 5 regidors; Junts per Catalunya, 3 regidors; i, el PP, 2 regidors.
Carles Palacio
El PNB guanya les eleccions municipals a Bilbao amb el 31% escrutat i aconsegueix 14 regidors, un més, que el 2015, el PSE se situa com a segona força amb cinc regidors un més que fa quatre anys. EH Bildu es manté amb quatre regidors, Elkarrekin Podemos en suma tres i PP perdria un regidor i es queda amb tres.
A les 20:00 hores les meses electorals han començat el recompte per les eleccions europees. Però hi ha una excepció. A Itàlia, els col·legis electorals estan oberts fins les 23.00h i els primers resultats no es podran fer públics fins a aquella hora, de forma que quan surtin els primers resultats dels comicis al Parlament europeu, aquests ja seran amb percentatges elevats de l'escrutini.
Pel que fa les eleccions municipals, a aquesta hora encara no hi ha dades de resultats. Això sí, ja se sap qui governarà en els 113 municipis catalans de candidatura única. Això és un 12% de les poblacions de Catalunya, que en la majoria dels casos hi ha una candidatura independentista.
La líder de Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, ha demanat al president francès, Emmanuel Macron, que dissolgui l'Assemblea Nacional i convoqui eleccions legislatives avançades després de la seva victòria als comicis europees. En una compareixença després que es conegués que el seu partit, d'extrema dreta, hauria tornat a guanyar les europees a França, amb un 24% dels vots. Le Pen ha dit que és una victòria "per França i pel poble" en un moment en què el país està "en plena confusió".
La portaveu d'ERC, Marta Rovira, ha celebrat l'augment de participació i ha assegurat que "Catalunya estima les urnes i sempre que n'hi ha hi anem". Tot i això, ha evitat valorar enquestes i primers resultats perquè assegura que "està tot molt obert" i que en diversos llocs pot anar de "pocs vots". També ha volgut tornar a denunciar que el candidat a les europees, Oriol Junqueras, ha hagut de fer campanya des de la presó.
El secretari general de Cs, José Manuel Villegas, ha destacat el "creixement generalitzat" que donen els sondejos a la formació taronja. La formació confia que la nit serveixi per "canviar el panorama polític" i que l'augment sigui suficient per "donar la volta" en alguns governs, com el de l'Ajuntament de Madrid i la Comunitat de Madrid. Tanmateix, fonts del partit reconeixen que els resultats que esperen són "molt ajustats" per aconseguir-ho. Villegas ha dit que la formació aspira a poder governar a pobles, ciutats i comunitats autònomes i no ha fet cap menció específica als municipis i ciutats catalanes.
La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha expressat confiança en què el PSOE obtingui un bon resultat en les eleccions municipals, autonòmiques i europees d'aquest diumenge. "Esperem un bon resultat, el que hagin dit els ciutadans, però un bon resultat", ha manifestat als mitjans de comunicació a la seva arribada a la seu del partit a Ferraz, des d'on seguirà el desenvolupament de l'escrutini juntament amb el president, Pedro Sánchez.
Populars i socialdemòcrates perden per primer cop a la història la majoria a l’Eurocambra, segons un primer agregat de dades publicat per l’Eurocambra i basat en sondejos a peu d’urna en 11 estats i intencions de vot en la resta.
Subirats ha assegurat que "el moment polític que vivim de judicialització de la política també ha creat alguns incentius clars pel que fa a la participació de les europees". I ha afegit que "Ara no valorarem una enquesta en la qual les diferències per la part de dalt és de cinc dècimes. Els marges d'error són grans. Haurem d'esperar tranquil·lament el procés de recompte. Serà una nit llarga. I fins a última hora no tindrem clar què ha passat a les eleccions municipals de Barcelona".
Anna Solé
Segons les projeccions del Parlament Europeu sobre diverses enquestes i estimacions:
El Partit Popular Europeu (PPE) guanyaria les eleccions europees amb 173 diputats. Els socialistes tendeixen a caure (146). Els liberals (ALDE) i Macron, forts amb 102. Pujada important dels Verds, fins a 71. Escèptics, euròfobs i radicals passen de 154 a 171, menys de l'esperat.
El diari Segre.com dona la victòria de l'Ajuntament de Lleida a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que arrabassaria un dels feus dels socialistes, on hi ha governat el PSC des que hi ha democràcia -exceptuant dos anys en què hi va manar Convergència-. Segons el sondeig a peu d'urna del digital lleidetà, fet a 1.106 persones anònimes, repartides i seleccionades segons sexe i edat i realitzat en 11 centres de Lleida, l'independentisme podria sumar majoria i el PSC mantindria el nombre de regidors però tindria difícil la governabilitat.
El governant Partit Social Demòcrata (PSD) i l'opositor Partit Nacional Liberal (PNL), l'actual marca dels populars europeus a Romania, han empatat en les eleccions europees en obtenir cada un 25,8 % dels vots, segons els sondejos a peu d'urna.
Joan Subirats, número 2, fa una primera valoració de la participació: "Malgrat venir d'un cicle electoral polític intens, tenim una xifra de participació a Barcelona de les més altes que hi ha hagut mai a les municipals. Estem contents perquè això posa de relleu la importància que es dona als governs locals i de proximitat".
El secretari general de Vox a Ceuta, Carlos Verdejo, que es presenta als comicis municipals d'aquest diumenge a la ciutat autònoma com a número 2 de la candidatura que lidera Juan Sergio Redondo, ha anunciat que el seu partit "impugnarà" els resultats d'una mesa electoral del CEIP Santiago Ramón i Cajal que ha presidit una dona "amb la cara totalment tapada amb una espècie de nicab o burca".
El candidat del PP a l'Alcaldia de Barcelona, Josep Bou, ha dit que ha passat la jornada d'aquest diumenge visitant col·legis electorals: "No he vist gaires urnes plenes tampoc, no hi havia les ganes de votar que hi va haver segurament a les generals", encara que és optimista.
EP
Compromís guanyaria les eleccions municipals a la ciutat de València, amb un 21,73% dels vots per a la llista que encapçala Joan Ribó, que tindria vuit regidors. Segons l'enquesta de SyM Consultoria per a 'El Diari d'Aquí', en segona posició quedaria el PSPV-PSOE, amb entre set i vuit i en tercera posició quedaria el PP, amb set regidors. El quart lloc seria per a Ciutadans, amb sis edils, mentre que la cinquena força més votada seria Vox, que irrompria en el consistori amb entre dos i tres regidors. L'última força política en l'ajuntament valencià seria Unides Podem, que superaria per poc la barrera del cinc per cent amb un 5,53% i dos regidors.
Els candidats de JxCat a les eleccions europees Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han arribat aquest diumenge al vespre al Press Club de Brussel·les per seguir els resultats electorals. Coincidint amb el moment en què es publicaven els darrers sondejos, tots tres s'han trobat amb companys de JxCat.
ACN
Anna Solé
El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha celebrat aquest diumenge l'alta participació que hi ha hagut en les eleccions municipals, autonòmiques en algunes comunitats i en les europees, i ha dit que els socialistes esperen una nit "llarga i apassionant".
Ho ha dit una roda de premsa després de saber-se un sondeig a peu d'urna que dóna per a l'Alcaldia de Barcelona un empat en escons entre ERC i BComú a 9-10 escons (guanyant els republicans en vots) i que en llança entre 7 i 8 per als socialistes, en qualsevol cas superant els 4 que van obtenir en els comicis de 2015.
El columnista europeu del setmanari The Economist, Jimmy Cliffe, diu que "la narrativa del 'passeig dels populistes'" en aquestes eleccions europees no acaba de respondre a les primeres dades que es coneixen. "No serà tan fàcil", avança. Explica que el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen a França guanya però menys que a les anteriors eleccions, els xenòfobs holandesos Wilder i Baudet van fatal al recompte; el vot al FPÖ austríac cau respecte al 2014 i Alternativa per Alemanya manté el resultat del 2014 sense créixer.
Sergi Alcàzar
El partit d'extrema dreta Reagrupament Nacional, presidit per Marine Le Pen, guanyaria les eleccions segons els sondejos de les televisions, amb un 23-24% dels vots davant un 21-22% de la República enMarxa d'Emmanuel Macron
Passades les 20 hores, l'ambient a la seu de la nit electoral de Junts a Brussel·les, on ha assistit el president Carles Puigdemont, era d'eufòria i cares rialleres. Havien transcendit els primer sondejos que auguraven a Puigdemont la victòria dins del ventall independentista, i la possibilitat d'obtenir tres escons.
La candidatura del PSOE a l'Assemblea de Madrid, liderada per Ángel Gabilondo, hauria guanyat les eleccions autonòmiques madrilenyes i podria acabar emportant-se el Govern. El dirigent socialista hauria rebut el 27,5% dels vots i aconseguiria entre 37 i 39 escons. El Govern a la Comunitat de Madrid l'aconseguiria amb un pacte d'esquerres juntament amb Más Madrid i Unidas Podemos.
Sergi Alcàzar
Oriol Junqueras ha trucat i ha pogut parlar amb el cap de campanya, Sergi Sabrià. S'ha interessat per les sensacions i ha preguntat per Sant Vicenç dels Horts i Barcelona. Ha demanat que el partit parli amb tots els candidats i cuidi a tothom.
Carles Palacio
ACN
Carles Palacio
Màxim Huerta, el ministre més breu des de la Transició. El periodista valencià va ser nomenat titular de Cultura per part de Pedro Sánchez la passada legislatura, però el càrrec li va durar només set dies. El motiu? Els seus problemes amb el fisc, dotze anys enrere.
La participació en les eleccions europees remunta i puja fins al 51% en el conjunt de la UE, segons les primeres estimacions facilitades per l’Eurocambra, que es basen en les dades disponibles fins al moment en 27 estats (falta el Regne Unit). Aquesta primera xifra de participació, però, que encara pot augmentar, ja indica un augment de gairebé deu punts respecte el 2014, quan va ser del 42,61%. El portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, ha explicat que es tractaria de la participació més alta en els darrers vint anys i representaria l’augment més significatiu des de les primeres eleccions europees, el 1979.
El PSIB guanyaria les eleccions autonòmiques a les Balears, en aconseguir entre 17 i 19 escons, segons un sondeig fet públic aquest diumenge per IB3, que també li dóna a Vox entre tres i quatre diputats, amb el que aquesta formació entraria per primera vegada a la Cambra autonòmica. Segons el sondeig de la cadena pública balear, després del PSIB se situaria el PP, que obtindria entre 12 i 14 escons. Ciutadans seria la tercera força política de les Illes, amb entre 7 i 9 escons i, a continuació, se situaria Unidas Podemos, amb entre 6 i 8 escons, i MÉS per Mallorca, amb 4-5 diputats.
Agrupació Nacional, el partit d'ultradreta francès que lidera Marine Le Pen, s'encamina cap a una nova victòria en les eleccions europees, segons unes projeccions del periòdic belga Le Soir que el situen per davant de la República en marxa (LREM) del president gal, Emmanuel Macron. Le Pen repetiria així la victòria que ja va aconseguir el 2014, en aquell moment sota la marca del Front Nacional. El seu pols amb Macron era el principal al·licient d'uns comicis precedits d'una àmplia expectació i que han deixat una participació a l'alça.
El secretari general de a Ceuta, , que es presenta als comicis municipals d'aquest diumenge a la ciutat autònoma com a 'número 2' de la candidatura que lidera , ha anunciat que el seu partit "impugnarà" els resultats d'una mesa electoral del i que ha presidit una dona "amb la cara totalment tapada amb una espècie de nicab o burca".
Els xiulets contra l’himne indignen l’espanyolisme, que sembla que no s’emprenya tant quan passa el mateix però a l’inversa. Una contradicció que s’ha encarregat de fer evident un diputat perico: Gabriel Rufián. El dirigent republicà recorda a la xarxa el paperot de Vox aquest dimarts al Congrés, picant de mans i peus contra els escons per impedir que ningú pogués sentir parlar els presos polítics catalans.
La candidata de JxCat a Barcelona Elsa Artadi seguirà la nit electoral amb el seu equip, la resta de la llista a les municipals, i el president del Govern, Quim Torra, a l'hotel Catalonia Plaça. També s'hi espera l'expresident Artur Mas, i no es descarta l'arribada d'algun conseller. La mirada, però, està posada sobretot en Brussel·les, on estan dipositades la majoria d'esperances de la força independentista. I és que, segons les enquestes, el seu cap de llista, Carles Puigdemont, podria guanyar els eleccions europees. De fet, JxCat confia en ser la "sorpresa" avui 26-M, i manté la confiança de tenir un bon resultat també a Barcelona. La plana major del grup parlamentari s'ha desplaçat a Bèlgica per acompanyar l'expresident.
Agrupació Nacional, el partit d'ultradreta francès que lidera Marine Le Pen, s'encamina cap a una nova victòria en les eleccions europees, segons unes projeccions del periòdic belga Le Soir que el situen per davant de la República en marxa (LREM) del president gal, Emmanuel Macron.
El PSOE s'ha convertit en el triomfador de les eleccions al Parlament Europeu celebrades el dia d'avui en aconseguir 18 escons, seguit del PP que atorga 11-12. El tercer partit més votat seria Ciutadans amb 8 parlamentaris, seguit d'Unidas Podemos amb 7. Vox entraria per primera vegada a la cambra europea amb 4 o 5 escons, segons el sondeig de GAD3 per a ABC.
Más Madrid guanyaria les eleccions municipals en l'Ajuntament de la capital, amb 21-23 edils mentre que PP perdria gairebé la meitat dels que té actualment, amb 11-12 regidors i Ciutadans el seguiria de prop amb 10-11 regidors. En quarta posició hi hauria el PSOE, que assoliria 8-9 regidors, mentre que Vox entraria a Cibeles, amb 4-5 edils, segons es desprèn d'una enquesta a peu d'urna realitzada per Sigma Dos per a Telemadrid.
L'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, ha arribat a dos quarts de vuit a la seu del PSC, al carrer Pallars, per seguir la nit electoral i els resultats acompanyat de la cúpula del partit. El candidat socialista seguirà els primers sondejos i també les dades definitives de l'escrutini. Ha arribat amb la número 2 de la seva candidatura, Laia Bonet.
ACN
Sergi Alcàzar
Albert Rivera ha votat avui per primer cop a Madrid. Fins ara ho feia a Catalunya, però el líder de Ciutadans ha desplaçat la seva residència a la capital d'Espanya i ja és un nou ciutadà madrileny.
La candidata de la CUP per Barcelona, Anna Saliente, ja és a la seu electoral triada per la formació, la Nau Bostik del barri de la Sagrera, on hi ha arribat a les set de la tarda. Saliente s'ha trobat amb les cares visibles de la CUP, com Eulàlia Reguant, Carles Riera, Mireia Vehí, Maria Rovira, o Vidal Aragonés.
ACN
Foto: Carles Palacio
La participació a les eleccions autonòmiques a la Comunitat de Madrid passades les 19 hores se situa en el 28,11 per cent, 1,4 punts menys que a la mateixa hora que en els mateixos comicis de 2015, segons les dades del Govern regional.
Marina Fernández
El líder del PP, Pablo Casado, i el secretari general de la formació, Teodoro García Egea, ja estan a la seu nacional de la formació, al madrileny carrer 'Génova', per seguir el recompte electoral de les autonòmiques, municipals i europees d'aquest 26 de maig, segons han informat fonts 'populars'.
Carles Palacio
La participació en les eleccions al Consell General d'Aran ha estat del 50,45% a les 18 hores, 1,62 punts inferior a la del 2015, quan es va situar en un 52,07%. El cens electoral és de 7.114 persones. Per terçons, a Arties e Garòs ha estat del 55,22% (-0,6); a Castièro, del 47,87% (-1,4); a Lairissa, del 46,17% (-4,4); a Marcatosa, del 50,64% (-0,22); a Pujòlo, del 47,37% (+1,2); i a Quate Lòcs ha arribat al 56,88% (-3,53).
El partit conservador de l’ÖVP de l’actual canceller, Sebastian Kurz, guanya com a primera força a Àustria, segons els sondejos de l’Eurocambra basats en enquestes a peu d’urna que li donen un 34,5% dels vots, 7 punts i mig més que el 2014. En segon lloc, hi ha els socialdemòcrates, que obtenen un 23,5%, un punt menys que en els anteriors comicis.
Gir total a les eleccions europees a Holanda. Els socialdemòcrates, amb el candidat a la presidència de la Comissió Europea i exministre Frans Timmermans al capdavant, han aconseguit un 18,1% dels vots i seran primera força, segons el sondeig a peu d'urna difós pel Parlament Europeu. Aquesta xifra suposa el doble de vots que en les últimes europees, quan van obtenir un 9,4% dels sufragis.
Les eleccions al Parlament Europeu tenen una logística complexa perquè se celebren a 28 països diferents. Però aquesta complexitat també deixa entreveure curiositats entre els diferents Estats membres.
Els Verds desbanquen els socialdemòcrates de l’SPD com a segona força a Alemanya, segons els primers sondejos de les eleccions europees fets per la cadena ARD. Amb un 21,8%, la formació ecologista pujaria onze punts respecte el 2014, els mateixos que perd l’SPD, que obté un 15,6%.
La participació en les eleccions del 26-M a Catalunya a dues hores del tancament dels col·legis electorals ha augmentat i força respecte als anteriors comicis.
La participació a les eleccions municipals a Catatlunya a les 18h puja 6 punts
El Partit Popular (ÖVP) hauria estat, amb el 34,5 % dels vots, la força més votada en les eleccions europees celebrades avui a Àustria, segons els sondejos realitzats abans de la jornada electoral i publicats al tancament dels col·legis a les 17.00 hora local (15.00 GMT). En cas de confirmar-se aquest resultat, els conservadors aconseguirien 7 dels 18 diputats que el país aporta al Parlament Europeu, guanyant-ne així dos respecte a les eleccions del 2014.
En segon lloc quedaria el socialdemòcrata SPÖ, amb el 23,5 % i 5 diputats, els mateixos que ja té. Els ultranacionalistes del FPÖ, fins a la setmana passada socis de Govern dels populars, baixarien fins al 17,5 % i perdrien un dels seus quatre europarlamentaris.
Yair Netanyahu, fill gran del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha convidat als musulmans i als àrabs a alliberar “terra àrab islàmica ocupada”. Ho ha fet però amb un mapa que no agradarà gens a les autoritats espanyoles, incloses les militars.
L'historiador valencià Carles Sirera ha pronosticat una catàstrofe de l'unionisme en les pròximes hores, pel fracàs de l'estratègia que han aplicat "els letizios, el ministeri d'Afers Exteriors, el Podel Judicial, el Cap de l'Estat i els llestos de l'a por ellos del Twitter".
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha fet una crida a la participació a les eleccions municipals i europees d'aquest diumenge per "decidir si volem seguir avançant en igualtat, progrés i convivència".
El diari austríac Der Standard ha manifestat en un reportatge sobre les eleccions europees i municipals a l'Estat espanyol, que Catalunya hi acapara "totes les mirades"
La participació als comicis a Alemanya s'ha situat avui a les 12.00 GMT al 29,4 %, gairebé quatre punts per sobre del percentatge a aquella hora de 2014, ha informat l'autoritat electoral d'aquest país.
Els nous ajuntaments que sorgeixin de les eleccions municipals d'aquest diumenge es constituiran dissabte 15 de juny, vint dies després dels comicis, i serà una jornada en què se celebraran alhora els Plens consistorials en els quals seran ja elegits els 8.131 alcaldes de la pròxima legislatura en tot l'Estat espanyol.
La participació en les eleccions al Consell General d'Aran és del 27,6% a les 13 hores, 1,1 punts inferior a la del 2015, quan es va registrar un percentatge del 28,8% a aquesta hora. El cens electoral és de 7.114 persones.
La jornada electoral a Lleida s’ha engegat de forma tranquil·la i el degoteig de persones s’ha incrementat al migdia. A l’Escola de Pardinyes ha votat el candidat de Comú de Lleida, Sergi Talamonte, puntual, a les 11 del matí i ha assegurat a la sortida del col·legi que estan “esperançats” en un canvi a la ciutat de Lleida.
Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, finalment ja ha votat. Boye ha denunciat a mig matí matí que no podia fer-ho en no aparèixer inscrit al cens. "Els drets es guanyen barallant-se per ells i exercint-los", ha assegurat a Twitter, on ha explicat que estat tres hores fent tràmits i diversa paperassa fins que ha aconseguit votar.
La jornada electoral del 26-M ha arrencat amb normalitat i sense cap incidència remarcable aquest diumenge a la demarcació de Tarragona. A primera hora han obert els 373 col·legis i s'han constituït les 1.010 meses sense incidències destacables, més enllà d'alguna anècdota per la falta de paperetes en un centre de votació.
El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, ha qualificat de rècord les xifres provisionals de participació en les municipals i europees a Catalunya, encara que lamenta que el vot exterior --que ha demanat el 8,3% de catalans a l'estranger-- ha resultat "dificilíssim".
Una usuària de twitter ha assegurat que al seu col·legi electoral, situat en un institut de Marbella (Màlaga), no hi havia paperetes de Lliures per Europa, la candidatura que encapçala Carles Puigdemont.
La número dos d'ERC a les eleccions europees, Diana Riba, ha fet una crida a la participació per "seguir lluitant per la llibertat" dels presos. Riba ha lamentat que el candidat republicà, Oriol Junqueras, i la seva parella, Raül Romeva, haurien d'haver pogut votar i no ha estat així i ha assegurat que "la repressió no pararà".
Una apoderada d’ERC s’ha tret la samarreta que duia en suport als presos polítics davant les amenaces d’un apoderat del partit d’ultradreta Vox, que la ha amenaçat amb que estava cometent un “delicte electoral” si no se la treia.
"Avui és el dia que els ciutadans ens diran si l'hem encertat". Així s'ha expressat Jordi Cañas, candidat de Cs a les eleccions europees, després d'exercir el seu dret a vot. Cañas ha agraït la feina de tots els companys del partit en els últims quatre anys per impulsar el projecte des dels municipis i les comunitats.
El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), David Saldoni, ha demanat aquest diumenge augmentar la participació i "apostar pel municipalisme" en el 40è aniversari de les primeres eleccions democràtiques.
El cap de llista de Ciutadans al Parlament Europeu, Luis Garicano, ha ressaltat la importància de votar en les eleccions europees d'aquest diumenge 26 de maig.
La candidata del PP a les eleccions europees, Dolors Montserrat, ha cridat aquest diumenge a votar "pel creixement econòmic, la llibertat i perquè Espanya sigui protagonista a Europa". "Sortim a votar perquè a Europa continuem creixent junts i perquè faci la seva transformació amb Espanya com a protagonista", ha indicat després de votar.
Pel que fa a les municipals a la ciutat de Barcelona, la participació ha pujat 2 punts i mig, passant del 32,69 al 35,26%.
La participació a les eleccions europees a Catalunya ha experimentat un augment de 10 punts respecte l’any 2014, passant del 25,20 al 35,06%. Llegeix més.
Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, ha denunciat que no ha pogut votar en aquestes eleccions per no aparèixer inscrit al cens. Llegeix més.
Efe
Efe
Els presidents d'alguns meses electorals han fet retirar pancartes i cartells electorals en considerar que estaven massa a prop dels col·legis. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit que aquest és un fet habitual i ho ha titllat d'incidència "menor", destacant la normalitat en l'obertura de les meses electorals a Catalunya. Llegeix més.
Efe
Efe
Efe
Efe
Efe
ACN
Xavier Jubierre
Xavier Jubierre
Efe
Efe
Barcelona en Comú
Efe
Efe
Jordi Bedmar
Efe
Efe
Europa Press
Mònica Escrivà
Mònica Escrivà
Efe
Efe
Julio Díaz
Efe
Efe
Efe
Efe
ACN
Efe
Els nous ajuntaments que sorgeixin de les eleccions municipals d'aquest diumenge es constituiran dissabte 15 de juny, vint dies després dels comicis, i serà una jornada en què se celebraran alhora els Plens consistorials en els quals seran ja elegits els 8.131 alcaldes de la pròxima legislatura en tot l'Estat espanyol. Llegeix més.
Amb les eleccions europees d’aquest diumenge no parem de sentir una paraula alemanya: Spitzenkandidaten. D’on surt? Què és i per a què serveix? Els comicis decidiran qui ocupa cada seient del Parlament Europeu, i amb la fòrmula de l'Sppitzenkandidaten triaran també la presidència de la Comissió Europea. Llegeix més.
Cels clars o poc ennuvolats fins a migdia acompanyaran avui diumenge l'inici de la jornada electoral a Catalunya, mentre que a la tarda els núvols guanyaran terreny i podria originar-se algun xàfec aïllat i irregular al sector central de la zona prelitoral. Llegeix més.
Les eleccions al Parlament Europeu tenen una logística completa perquè se celebren a 28 països diferents. Però aquesta complexitat també deixa entreveure curiositats entre els diferents Estats membres. Com per exemple el mínim d'edat que han de tenir els candidats per poder presentar-se. Llegeix més .
¿Qué efecto tendrá en Europa el nuevo jaque de los presos y exiliados que se presentan como candidatos? ¿Qué pasará con los comunes si Ada Colauno resiste en la alcaldía? ¿Cómo influirán los resultados en la estabilidad del Govern de la Generalitat? Llegeix més.
Les portades d’avui diuen algunes coses del tremp dels diaris en condicions complicades. Perquè les portades del dia d'eleccions són pitjors encara que les del dia de reflexió. No només perquè, en general, els diaris tenen el costum de preparar d’avançada la portada de diumenge —i l’habilitat perquè no te n’adonis. Llegeix més.
Ara fa tot just un any, el 25 de maig del 2018, el PSOE registrava una moció de censura per desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa. Acabava de sortir del forn la sentència del cas Gürtel, però a Ferraz no les tenien totes que acabés tirant endavant. Amb el pas de les hores, però, l’escenari es va anar aclarint. Tota l’oposició, incloent els decisius vots independentistes, van acabar donant-li un inaudit xec en blanc. Llegeix més.
L'emissora de ràdio France Culture ha explicat en una publicació al seu portal digital què i com són els catalans aquest dissabte, poques hores abans que comenci la jornada electoral europea. Llegeix més.
"Hem parat el cop, però no hem resolt el problema". Així de contundent s'ha manifestat aquest dissabte Ernest Benach, vicepresident de l'Associació Foment de la Caixa de Solidaritat, en una roda de premsa aquest dissabte al matí. Fins ara s'han pogut pagar 5,1 milions de la fiança que el jutjar d'instrucció número 13 de Barcelona va imposar als 17 processats per l'organització de l'1-O, però encara queden 700.000 euros per pagar, que s'han suplert amb embargament. Per això, des de la Caixa de Solidaritat han fet una nova crida per aconseguir més aportacions i aixecar-los.
Les eleccions al Parlament Europeu tenen una logística completa perquè se celebren en 28 països diferents. Però aquesta complexitat també deixa entreveure curiositats entre els diferents Estats membres. Com per exemple el mínim d'edat que han de tenir els candidats per poder-s'hi presentar. Llegeix més.
Quin efecte tindrà a Europa el nou escac dels presos i exiliats que s'hi presenten com a candidats? Què passarà amb els comuns si Ada Colau no resisteix a l'alcaldia? Com influiran els resultats en l'estabilitat del Govern de la Generalitat? Tindrà Barcelona el primer alcalde independentista? Llegeix més.
Saps com ballen els teus fills i filles quan surten de festa? Potser has vist imatges sobre com es mouen els adolescents i no tan adolescents a les diferents discoteques. Aquestes últimes setmanes han circulat per internet unes imatges molt suggeridores on precisament joves realitzen un ball molt sexual, gairebé simulant el coit. Les imatges en qüestió són de la Titus Carpa de Badalona en un horari especial per a menors d'edat.
La emisora de radio France Culture ha explicado en una publicación en su portal digital qué y cómo son los catalanes este sábado, pocas horas antes que empiece la jornada electoral europea.
Centenars de persones han protestat davant diverses seus del PSC a les capitals catalanes contra la suspensió dels diputats electes al Congrés dels Diputats.
A les 09:30, a Barcelona, votació i declaracions del candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni
A les 10:00, a Sarrià de Ter, el president del Parlament, Roger Torrent, exerceix el dret a vot a les eleccions municipals i europees
A les 10:00, a Barcelona, votació i declaracions de la candidata de JxCat a l'alcaldia de Barcelona, Elsa Artadi.
A les 10:00, a Barcelona, votació i declaracions del candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Josep Bou
A les 10:30, a Barcelona, votació i declaracions de la candidata de Barcelona en Comú a l'alcaldia de Barcelona, Ada Colau.
A les 11:00, a Barcelona, votació i declaracions de la candidata de la CUP a l'alcaldia de Barcelona, Anna Saliente
A les 12:00, a Brussel·les, l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí atenen els mitjans de comunicació