Quan els pronòstics bufen a favor, la pressió creix i la inquietud es dispara. La war room de Junts per Catalunya -meitat a Brussel·les, meitat en un cèntric hotel de Barcelona- era aquesta nit un sac de nervis. Fins que l'eufòria s'ha desfermat quan s'han conegut els resultats: l'independentisme acarona la barrera de la meitat dels vots, amb un 49,7%, el suport més ampli en unes eleccions des que va arrencar el procés. Al Parlament Europeu hi haurà dos exiliats, Puigdmeont i Comín, i un pres, Junqueras. Tan bon punt ha aparegut l'escrutini, la militància ha esclatat al crit de "Puigdemont, president".

S'ensumaven la victòria i les expectatives s'han acomplert. Carles Puigdemont i Toni Comín han aconseguit entrar com a eurodiputats, la seva candidatura -Lliures Per Europa- ha recollit 986.581 vots (28,5%), més d'un milió si s'hi sumen els gairebé 40.000 que ha obtingut fora de Catalunya. L'única espina, que finalment la tercera de la llista, l'exconsellera Clara Ponsatí, s'ha quedat fora del Parlament Europeu. L'apunt curiós, que a Madrid han acumulat més vots que la Falange

El triomf de Puigdemont és incontestable, s'ha imposat a les quatre províncies, fins i tot a Barcelona, i acumulat més vots en aquesta cita europea que no pas el 21-D de 2017, en les eleccions que va convocar Rajoy just després del 155. "A partir d’aquest moment, la feina que hem vingut fent a l’exili agafa una altra dimensió, entrarem al Parlament Europeu i direm hola, bon dia som els de l’1-O i hem guanyat les eleccions a Catalunya", ha avançat Puigdemont, en una roda de premsa des del Press Club de Brussel·les, precisament el mateix espai on va comparèixer per primera vegada des de l'exili, fa un any i mig, quan feia tres dies de la DUI. "Ara toca lluitar fort", ha advertit. 

nit electoral junts per catalunya barcelona valoracio elsa artadi quim torra mascarell estelada - Carles Palacio

Durant la seva intervenció s'ha felicitat també pels resultats obtinguts per ERC. Els republicans han millorat substancialment els resultats obtinguts a les europees de fa cinc anys, eleccions que per cert van guanyar a Catalunya, amb 100.000 vots més. Junqueras serà eurodiputat, com també la dona de Raül Romeva, Diana Riba. 

La bèstia negra d'ERC....

L'altra lectura de la nit era en clau de lluita interna de l'independentisme, entre els seus dos líders, Puigdemont des de l'exili i Junqueras des de la presó. I també aquí la victòria de JxCat ha estat aclaparadora, amb una diferència de 250.000 vots. L'expresident segueix sent la bèstia negra d'ERC, que en canvi guanya la partida a les municipals, especialment a Barcelona, on Ernest Maragall ha vençut les eleccions.

mut nit electoral junts per catalunya barcelona elsa artadi quim torra artur mas - Carles Palacio

Des del quarter electoral de Barcelona -on s'hi han congregat entre d'altres Quim Torra i Artur Mas-, Elsa Artadi ha aprofitat per fer una crida a la unitat. "Afrontarem uns mesos molt difícils amb la sentència, vivim una repressió duríssima, és el moment d’apostar més que mai d’apostar per la unitat i no hi ha excuses per part dels partits", ha afirmat.

... i de Borrell

Els socialistes han sigut segona força a Catalunya, amb 30.000 vots més que ERC. Carles Puigdemont els ha dedicat unes paraules. Específicament al seu cap de llista. "L'independentisme ha doblegat Josep Borrell, que haurà d'escoltar com la veu de l'1-O entra al Parlament Europeu en les mateixes condicions que ell". 

L'Eurocambra es constitueix el pròxim 2 de juliol. A partir d'aquest dilluns i fins aleshores s'obre un nou pols jurídic entre l'Estat i les forces independentistes perquè Puigdemont, Comín i Junqueras puguin arribar a exercir com a eurodiputats. L'equip d'advocats de JxCat defensa que des del moment en que ha estat escollit, l'expresident gaudeix ja de la immunitat necessària com a electe per poder venir a Espanya a recollir l'acta sense ser detingut. Ara bé, tenen clar que la justícia espanyola no opina el mateix. Ni molt menys. 

L'esperança a Europa

Més de mitja hora abans que transcendís la seva incontestable victòria Toni Comín ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per apuntar que tenien bones sensacions i sobretot, per reivindicar el moviment independentista. "Enmig de l'augment de l'extrema dreta hi ha una esperança a Europa que som nosaltres", ha afirmat el número dos de la llista de JxCat.