L'emissora de ràdio France Culture ha explicat en una publicació al seu portal digital què i com són els catalans aquest dissabte, poques hores abans que comenci la jornada electoral europea

L'article explica que la paraula "català" fa referència avui en dia "a diverses realitats polítiques i geogràfiques". Es remunta al segle XII. D'altra banda, l'expressió "països catalans", és molt més recent, a partir del segle XIX. Aquest últim mot, diu el text, "fa referència a una sèrie de territoris que comparteixen la cultura catalana, incloent, en diferents graus, el vector de la llengua catalana". L'article, que també parla de la geografia catalana, fa un repàs de les fronteres polítiques que han anat delimitant els països catalans al llarg dels anys. 

Una dada interessant que destaca France Culture és que, a partir del segle XII, la paraula "català" sempre va variar entre diferents designacions. D'una banda, es referia a "aquells que parlaven la llengua catalana", però també a aquells que es trobaven dins de l'esfera d'influència del regne. Al segle XIII es va afegir una altra idea: es va utilitzar la paraula per etiquetar els "nadius catalans" entre la població.

A partir d'aquí, els fets històrics que condueixen a la creació d'un nacionalisme català en la seva forma contemporània són nombroses, diu el mitjà francès. L’aparició de la paraula "catalanisme" té lloc el 1859 i inicialment designava la cultura i la llengua catalanes. Un significat que aviat va prendre un matís polític.