Les eleccions municipals d'aquest 27 de maig del 2019 han tingut alguns canvis molt importants, han confirmat que el PP està en descens, que el PSOE torna a créixer, però que el perillós pacte del tripartit de dretes ha guanyat capitals. A les grans ciutats de més de 700.000 habitants s'han mantingut alcaldies, però també hi han hagut girs inesperats, com a Madrid, que Manuela Carmena perdrà l'alcaldia de Madrid tot i guanyar les eleccions.

Triomfa el tripartit de dretes a Madrid

Manuela Carmena ha guanyat a Madrid, però perdrà l'alcaldia en favor del tripartit de dretes. MásMadrid, la nova candidatura de Carmena després de la separació amb Podemos, ha perdut un regidor respecte a les eleccions del 2015 i és la força més votada a les eleccions madrilenyes, però és insuficient per governar a l'Ajuntament de Madrid.

Les esquerres perden a Madrid perquè MásMadrid (19) i el PSOE (8) no superen al tripartit de dretes, que ara manarà a la capital espanyola. El PP, tot i perdre sis regidors respecte a les passades eleccions municipals, obtindrà l'alcaldia si hi ha pacte de dretes. Perquè José Luis Martínez-Almeida pugui ser investit alcalde i recuperi Madrid pel PP, hauran de pactar amb Ciudadanos, tercera força, amb un gran creixement i 11 regidors, i amb Vox, que entra a l'Ajuntament amb 4 escons.

Així doncs, Carmena perd l'alcaldia perquè el pacte d'esquerres sumarà 27 regidors i les dretes en sumaran 30.

El PSOE guanya a Sevilla i el PP es desfà

Juan Espadas, del PSOE-A, repeteix lideratge a Sevilla i continuarà sent alcalde. Les esquerres es mantenen, però donen més confiança a les urnes a l'actual alcalde, el més votat, cosa que provoca la desfeta del PP.

El PSOE, segona força al 2015 amb 11 regidors, ara en passa a tenir 13 i deixa molt enrere els populars. El PP, que va guanyar les passades eleccions a Sevilla i es va quedar a l'oposició, ara passa de 12 a 8 escons en quatre anys. Uns vots que s'han dividit i han fet pujar la confiança en Ciudadanos (de 3 a 4 regidors) i en Vox, que entra a l'Ajuntament amb 2 escons. L'altre partit que té representació és Adelante amb 4 regidors, clau en la governabilitat.

Canvi d'alcalde a Saragossa

A l'Aragó el PSOE ha remuntat en vots i als ajuntaments, i hi haurà canvi d'alcalde, però no serà socialista. Pedro Santisteve, de Zaragoza en Común, cau estrepitosament i perd sis regidors, i les esquerres no es mantenen tot i que el vencedor ha estat el PSOE.

Pilar Alegría, líder dels socialistes a Saragossa, ha millorat de 6 a 10 escons en quatre anys, però no supera el tripartit de dretes tot i pactar amb Zaragoza en Común (3) i Podemos-Equo (2). Els regidors de les esquerres sumarien 15, un regidor menys que un possible pacte de dretes entre PP (8), Ciudadanos (6) i Vox (2). La llista més votada, la d'Alegría, acabaria acabarà cedint l'alcaldia al PP de Jorge Azcón si hi ha pacte del tripartit de dretes.

Continua l'hegemonia del PNB a Bilbao

No hi ha hagut cap sorpresa a Bilabo. Juan María Aburto, el candidat a l'alcaldia del PNB, continuarà sent l'alcalde. Els resultats del partit nacionalista basc han millorat respecte les passades eleccions del 2015 i Aburto complirà un segon mandat a l'alcaldia.

Precisament aquest èxit del PNB s'ha traduït en 14 edils, sumant un regidor més que en el passat mandat. El resultat, però, no ha pogut ser històric perquè no ha arribat a igualar els 15 que es van aconseguir en les eleccions del 2011, el màxim històric dels nacionalistes bascos a la capital de Biscaia.

I novament, tal com s'ha repetit des de les primeres eleccions democràtiques al 1979, el PNB no té rival a Bilbao. La segona força ha acabat sent el PSE amb 5 regidors, just per davant dels 4 de Bildu, els 3 de Podemos i els 3 del PP.

Marea s'enfonsa a La Corunya

Marea, el gran vencedor de les passades eleccions a La Corunya, ha perdut quatre regidors i amb 6 passa de ser la segona força a la tercera. Un canvi de tendència en els vots d'esquerres que passa a catapultar el PSdeG, que guanya tres regidors i tindrà l'alcaldia.

Xulio Ferreiro, de Marea, perd pistonada, i Inés Rey, líder dels socialistes, serà l'alcaldessa. El PSdeG no guanya en vots perquè tot i empatar en escons (9), el PP guanya les eleccions a la ciutat gallega. Els populars, però, com a la gran majoria de grans capitals espanyoles, baixa els resultats després de quatre anys de legislatura.

Compromís amb València

Es repetirà alcaldia a la ciutat de València. Joan Ribó, de Compromís, ha millorat de 9 a 10 regidors respecte les eleccions anteriors i guanya després de desbancar el PP. Els populars han caigut dos regidors i hauran d'estar a l'oposició.

Malgrat els resultats, la lluita entre dretes i esquerres es manté, però les esquerres, amb Compromís de líder, continuaran manant a l'Ajuntament. Un pacte d'esquerres entre Compromís (10) i PSOE (7), superaria per un sol regidor les dretes amb el PP (8), Ciudadanos (6) i Vox (2).

Tomb radical a Palma

L'actual batlle de Plama, de MÉS-APIB, Antoni Noguera, no repetirà mandat. El candidat de la formació MÉS passa de ser la tercera força amb 5 regidors als 3 actuals, sisena i última força a l'Ajuntament balear. Un resultat que ha provocat un moviment de les esquerres, que finalment se n'ha beneficiat el PSIB.

Els socialistes guanyen les eleccions a l'alcaldia de Palma amb 9 escons i intercanvien posicions amb un PP una mica més enfonsat, que acaba amb 6 regidors (segona força). La lluita entre esquerres i dretes també estarà present a Palma, però les esquerres (PSIB, Podemos, MÉS-APIB) estan obligades a pactar per superar, per un sol regidor, les dretes (PP, Vox, Ciudadanos). José Hila, del PSIB, serà alcalde si hi ha pacte.

Màlaga continua mirant cap a la dreta

Tot i l'ascens de les esquerres a Màlaga, la ciutat de la Costa del Sol mantindrà l'Ajuntament a les mans del Partit Popular. Francisco de la Torre, cap de llista del PP a Màlaga i alcalde en l'última legislatura, haurà de pactar amb Ciudadanos si no vol veure un govern d'esquerres.

El PP (14) i Ciudadanos (2), superarien en regidors, per la mínima, a les esquerres composades per PSOE (12) i Adelante (3). Un sol escó tornarà a decidir el govern, que novament serà per al PP.

Unes eleccions que deixaran en el més probable dels casos tres canvis importants a les grans ciutats espanyoles.