L'actual alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha aconseguit mantenir el lideratge a la ciutat. La candidata de Junts per Catalunya ha obtingut el 30% dels vots i 9 regidors, lluny de la segona força, Guanyem Girona, de la mà de Lluc Salellas, que n'aconsegueix 6, igual que el PSC.

Cal tenir en compte que aquesta legislatura la majoria és més difícil d’aconseguir, ja que la ciutat ha superat els 100.000 habitants i ara s'hauran d’escollir 27 regidors, respecte els 25 que hi havia abans. Per tant, Madrenas queda a 4 regidors d'aconseguir la majoria

Girona ve d’una legislatura complexa que començava amb el nomenament de Carles Puigdemont com a alcalde de la ciutat l’any 2015 amb la resta de forces a gran distància. Però Puigdemont va convertir-se en president de la Generalitat un any després i va ser substituït per Albert Ballesta. El mandat de Ballesta va durar ben poc i va ser prou accidentat, primer perquè va haver de repetir la cerimònia de jurament per un defecte de forma i, després, per l'oposició de la majoria de regidors al fet que s'augmentés el seu sou com a batlle. Ballesta va presentar la dimissió després d'un intent de pacte amb Ciutadans i Marta Madrenas va ser escollida alcaldessa. 

Un partit islamòfob entra a Ripoll

Els atemptats del 17-A van marcar un abans i un després a Ripoll. Ser la població on van néixer i criar-se els autors dels atacs de Barcelona i Cambrils no ha estat fàcil de gestionar des del consistori. En aquestes eleccions municipals s’han presentat dues formacions polítiques amb un discurs contrari a la immigració, Som Ripoll i Front Nacional de Catalunya, que comparteixen la visió que la identitat catalana és prioritària i cal posar sobre la taula la "gestió de la comunitat musulmana al poble". El partit islamòfob Front Nacional de Catalunya ha irromput a l'ajuntament amb un regidor. 

Després de dues legislatures gaudint de la majoria absoluta, ara, Jordi Munell, de Junts per Ripoll, haurà de pactar per governar, ja que ha obtingut 8 regidors i s'ha quedat a un de la majoria absoluta. ERC i el PSC han empatat amb tres i la CUP n'ha aconseguit 2. A tan sols cinquanta vots de la formació anticapitalista s'ha situat el Front Nacional.

Junts per Figueres guanya a la ciutat

Jordi Masquef de Junts per Figueres ha aconseguit guanyar les eleccions amb vuit regidors, un més que en la darrera legislatura. Masquef només ha governat durant sis mesos a la capital de l’Alt Empordà i ho ha fet en solitari, amb tan sols 7 dels 22 regidors.

ERC ha tornat a quedar en segona posició, aquest cop amb 5 regidors, respecte els 3 que tenia en les passades eleccions, seguit dels socialistes, amb 4. El que més destaca és la patacada de la CUP que passa de ser la tercera força de la ciutat a la cinquena, amb tan sols un representant al consistori. Per la seva banda, Ciutadans es queda amb el mateix nombre de regidors, dos. 

Figueres deixa enrere una legislatura convulsa i difícil, amb set forces al consistori i tot sembla apuntar que aquesta nova etapa no serà diferent