El Japó està en alerta per la predicció d'una publicació manga que data de l'any 1999, però que es va actualitzar el 2011, i encara que sembli mentida gran part de la població creu que alguna cosa pot passar. Es tracta de El futuro que vi, una obra de la mangaka japonesa Ryo Tatsuki, que assegura tenir somnis premonitoris que després converteix en vinyetes. I un d'ells ha encès totes les alarmes: prediu un devastador tsunami el juliol de 2025, provocat per una ruptura submarina entre el Japó i les Filipines, seguit d'activitat volcànica.
😮Aquests són els pobles més bonics de cada província catalana, segons una de reconeguda revista de viatges
Pànic col·lectiu al Japó
Fins ara, podria semblar una simple ficció. Però la influència del manga ha traspassat el paper. En xarxes socials, milers d'usuaris comparteixen la "profecia", generant un autèntic efecte dòmino: les reserves turístiques cap al Japó han caigut fins i tot un 50%, especialment en països com la Xina, Hong Kong, Tailàndia i Vietnam.
La situació ha obligat aerolínies i agències de viatge a reajustar preus i cancel·lar viatges amb temps. La por s'ha instal·lat, i molts opten per ajornar els seus plans per si la predicció resulta ser certa.
El Govern japonès va advertir que hi ha risc
Encara que els experts sismòlegs resten credibilitat al contingut del manga, recordant que el Japó és en una zona sísmica activa —l'Anell de Foc del Pacífic—, el context tampoc no ajuda: al gener, el mateix Govern japonès va advertir d'un 80% de possibilitats d'un gran terratrèmol a la fossa de Nankai en els 30 anys vinents.
Ryo Tatsuki ja va ser considerada per alguns com a "vident" per suposadament anticipar fets com la mort de la princesa Diana o la pandèmia de la COVID. Per als seus seguidors, El futuro que vi és més que un còmic: és una advertència. Per als científics, una simple coincidència.
Veritat o suggestió, el cert és que aquest manga ha tingut un impacte molt real en l'economia del turisme i en l'estat d'ànim de milers de persones a Àsia. El que El futuro que vi posa sobre la taula és més que una teoria apocalíptica: és el reflex de com la ficció pot impactar en la vida real i crear una histèria col·lectiva en gran part de la població.
Tanmateix, els experts insisteixen que no hi ha raó objectiva per evitar viatjar al Japó per una vinyeta de manga. El turisme continua amb normalitat en gran part del país, i les autoritats romanen en alerta, com sempre, davant de qualsevol eventualitat natural. En definitiva, la millor resposta davant la por col·lectiva és la informació verificada, la calma i la prudència.