Doble victòria independentista a les eleccions del 26 de maig. Carles Puigdemont ha guanyat les europees a Catalunya amb claredat per davant del PSC i ERC, i Ernest Maragall s'ha imposat a Ada Colau en les municipals a Barcelona. ERC és la primera força municipal en vots i regidors JxCat ho serà en número d'alcaldies. Els socialistes es recuperen.

Amb el 99,97% del vot escrutat, el president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha imposat a les eleccions europees a Catalunya amb el 28,52% dels vots al capdavant de la llista de Lliures per Europa (JxCat-Junts).

El PSC, encapçalat per Javi López, és segona força amb un 22,14%. El vicepresident Oriol Junqueras, empresonat a Soto del Real, que lidera la llista d'Ara Repúbliques-ERC assoleix la tercera plaça amb un 21,19%. 

Ciutadans és la quarta força amb un 8,63%, seguit de Catalunya En Comú-Podem amb el 8,44% i el PP amb un 5,17%. La formació ultradretana VOX és setena força, amb un 1,99% dels vots. 

Puigdemont se'n surt folgadament en el duel amb Junqueras, per segona vegada després de les les eleccions al Parlament del 21-D del 2017 i JxCat desplaça ERC com a primera força a les europees, que no reedita la històrica primera posició de les generals espanyoles.

El 2014, els republicans van fer el sorpasso a l'extinta federació de CiU, però ara són tercers després del PSC. Els socialistes es recuperen amb força impulsats per la victòria de Pedro Sánchez el 28-A.

Victòria d'ERC a Barcelona i Lleida

A Barcelona, Ernest Maragall ha aconseguit una victòria històrica per a ERC en superar l'alcaldesa Ada Colau en un recompte d'infart amb empat en escons entre els republicans i els comuns a 10 regidors i poc més de 4.800 vots de diferència a favor del candidat republicà. ERC dobla la seva representació mentre BComú perd un dels 11 regidors que va obtenir a les municipals del 2015.

El PSC, encapçalat per Jaume Collboni, és tercer, i passa de 4 a 8 regidors, el que marca la recuperació dels socialistes a Barcelona i, en general, a tot el país.  La candidatura de Cs encapçalada per Manuel Valls, l'ex-primer ministre francès, fracassa: obté 6 regidors, només 1 més dels 5 que ja tenia. Tampoc se'n surt JxCat, encapçalada per Joaquim Forn, empresonat a Soto del Real i Elsa Artadi, que és 5a força amb 5 regidors -la meitat dels que va obtenir CiU el 2015. El PP, amb Josep Bou de candidat, salva 2 dels 3 regidors que tenia a la capital catalana.

ERC aconsegueix una segona victòria històrica aquest diumenge a Lleida, on els republicans, encapçalats per Miquel Pueyo, arrabassen la Paeria al PSC després de 40 anys, en un duel ajustadíssim: 80 vots de diferència. Marta Madrenas, de JxCat, mantindrà l'alcaldia de Girona al capdavant de la qual va rellevar Puigdemont. A Tarragona, el socialista Josep Fèlix Ballesteros ha aconseguit guanyar per tercera vegada. 

A prop del 50% dels vots

L'independentisme fa fregat la mítica xifra del 50% dels vots a les eleccions europees, la més alta aconseguida fins ara. En concret, les candidatures de Puigdemont i Junqueras sumen el 49,71% i 1.720.000 vots. Els partits unionistes (PSC, Cs, PP i Vox) queden a molta distància, amb un 37,93% i 1.312.000 sufragis. Catalunya En Comú-Podem, que defensa el dret a decidir però no la independència, obté 292.000 vots i un 8,44%.