"Hem parat el cop, però no hem resolt el problema". Així de contundent s'ha manifestat aquest dissabte Ernest Benach, vicepresident de l'Associació Foment de la Caixa de Solidaritat, en una roda de premsa aquest dissabte al matí. Fins ara s'han pogut pagar 5,1 milions de la fiança que el jutjar d'instrucció número 13 de Barcelona va imposar als 17 processats per l'organització de l'1-O, però encara queden 700.000 euros per pagar, que s'han suplert amb embargament. Per això, des de la Caixa de Solidaritat han fet una nova crida per aconseguir més aportacions i aixecar-los.

Dels diners que es demanaven, 5,8 milions d'euros, es van dipositar amb una aportació dinerària de 5,1 milions, mentre que 0,7 que s'han fet a partir d'embargaments de propietats de les persones afectada. La Caixa de Solidaritat va fer una primera aportació fa uns dies i aquest dijous va poder pagar els 2,1 milions que faltaven. Tot i això, encara queden els 700.000 euros, pel que l'associació ha fet una nova crida a la solidaritat per tal d'assolir-los i aixecar els embargaments de les propietats dels encausats.

Així mateix, han manifestat que s'ha d'anar més enllà "per donar respostes a totes les agressions que hi ha i la repressió que s'està patint". En aquest sentit, Benach ha assenyalat que són moltes les demandes que els arriben de particulars i persones que no tenen cap responsabilitat ni política ni institucional i que no formen part de cap partit polític i arrel de l'1-O es presenten denúncies i casos que estan vius als jutjats. Per això, ha manifestat que es necessiten aquests 700.000 euros per aixecar els embargaments de les propietats dels encausats, però ha alertat que s'ha d'anar més enllà perquè "això no s'acaba". Hem de donar respostes a totes les agressions que hi ha i la repressió que s'està patint". 

El vicepresident de l'Associació Foment de la Caixa de Solidaritat ha destacat que "encara hi ha gent que pateix amb el seu compte corrent particular i propietats concretes que han estat embargades i l'objectiu és resoldre-ho definitivament". En aquest sentit, ha demanat "la col·laboració de la bona gent d'aquest país". 

Per la seva part, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha criticat que l'estat espanyol segueix vulnerant els drets fonamentals i ha posat com exemple la suspensió dels diputats que "representen més d'un milió i mig de vots sense cap tipus de rubor, alternant les majories parlamentàries". A més de demanar de "seguir omplint" la Caixa de Solidaritat, Mauri ha reclamat "respondre massivament a les urnes davant els nous atacs que està fent l'Estat". 

Des de l'ANC, la seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha assenyalat que el que està passant al jutjat número 13 amb la fiança per responsabilitat civil és "un exemple flagrant de vulneració de drets fonamentals. Estem en el camp de la vulneració al dret a un judici just i la manca de garanties processals". 

Per altra banda, Núria de Gispert, presidenta de l'Associació Foment de la Caixa de Solidaritat, ha carregat contra la justícia espanyola. "En menys de 10 anys la justícia espanyola ha baixat a baix de tot i està al costat de Turquia, no es pot comparar ni amb Anglaterra, Alemanya i França". En aquest context, també ha criticat que la suspensió dels presos independentistes "és vergonyós". 

En els darrers dos anys, des que es va crear la Caixa de Solidaritat arran del 9-N, s'han aconseguit uns 12 milions d'euros