Deia en Ferran Adrià a la darrera edició del Fòrum Gastronòmic de Barcelona, celebrada a principis de novembre, que a la ciutat som afortunats en les matèries que afecten el paladar i que ell té una llista de 100 restaurants on es menja molt bé. No sabem si algun dia la publicarà o farà alguna cosa genial amb cadascun d’aquests restaurants i, de moment, només n’ha citat alguns. M’agrada imaginar-me’l recitant la seva llista mental dels 100 millors restaurants de Barcelona de manera implacable, un nom rere l’altre, sense dubtar ni pestanyejar, amb l’aplom d’un tità segur de les seves forces que aquí no són unes altres que les forces gastronòmiques de la ciutat.
És una selecció del tot personal, basada en els meus gustos
A falta de la seva llista, aquí va la meva. És una selecció del tot personal, basada en els meus gustos, en allò que he tastat i contempla diverses tipologies de llocs on amb el cling! de la copa i el clang! del plat a taula es fa desaparèixer la gana i la set: bars, bodegues i restaurants de tot preu i tota mena de cuina, formal, informal, internacional o ultralocal. N’excloc cafeteries, pastisseries, forns, gelateries i cocteleries per cenyir-me millor a la idea del venerat cuiner. Si algú no troba el restaurant que més li agrada, aquesta és la manera de procedir:
- Que me’l faci arribar i em digui per què li agrada.
- Que pensi si és possible que encara no l’hagi visitat.
- Que me n'hagi oblidat.
- Que no estigui entre els 100 primers llocs que han anat rajant a doll del cervell als dits i dels dits a les tecles i a aquestes línies.
Però no patiu! Aquesta llista no té cap pretensió i no és pas excloent i, de fet, només és la meva llista. Que cadascú faci la seva i comprovi si Barcelona té 100 llocs on es menja bé. I que apunti també aquells que li fan venir salivera, que segurament en seran unes bones desenes més. Sense més dilació, aquí la llista dels 100 millors restaurants de Barcelona que no és la d’en Ferran Adrià, però és la meva, endreçada per un estricte ordre alfabètic i formada per molts llocs que he tingut el gust de ressenyar per La Gourmeteria d’ElNacional.cat. Trobo que ha quedat una mostra força representativa de què és la gastronomia a la nostra ciutat. Ara bé: és del tot possible que demà la remiri i pensi que faria diversos canvis, però tinc per cert que sí, que tinc la fortuna gastronòmica de viure a Barcelona, que podria pensar en uns altres 100, i que, n’estic segura, en uns quants anys encara hi haurà uns altres 100 nous bons llocs on s’adollar la gana.
- Agreste Mar
- Agustí
- Albé
- Aleia
- alkimia
- alkostat
- Amaica
- âme
- Andalucía
- Atempo
- Bagoa
- Bar Mut
- Batea
- Berbena
- Bodega Bonay
- Bodega Carol
- Bodega J. Cala
- Bodega Josefa
- Bodega Montferry
- Bodega Solera
- Brabo
- Bullanga
- Can Kenji
- Ca l'Isidre
- Can Meli
- Can Vilaró
- Capet
- Colmado Múrria
- Compà
- Contracorrent
- CoureCoure
- Cuina japonesa
- Da Emanuele
- direkte
- Disfrutar
- El Cuiner de Damasc
- El Forat
- Elias
- Enigma
- Es Bandoler
- Fino
- Gelida
- Glug
- Granja Elena
- Gresca
- Haddock
- Hermanos Torres
- Hisop
- Igueldo
- J. Ramos
- Jin
- Jiribilla
- Kanada-Ya
- Koy Shunka
- L'Artesana
- La Bodega d'en Rubén
- La Cova Fumada
- La Esquinica
- La Pili
- La Plata
- Labalabusta
- Lanto
- Lasarte
- Maitea
- Mantis
- Margarit
- Mina
- Món Vínic
- Monocrom
- Mula Bar
- Muysca
- Nairod
- Nonno Zacca
- Oaxaca
- Paloma
- Paloma Blanca
- Pivobar
- Pompa
- Prodigi
- Pueblo Libre
- Quimet d'Horta
- Rincón Sevillano
- Santornemi
- Saó
- Sato i Tanaka
- Scapar
- Sibèria
- Suculent
- Suru
- Taberna Noroeste
- Teatro
- Torpedo
- Ultramarinos Marín
- Uniko
- Vertical
- Via Veneto
- Xemei
- Yakumanka
- Yin Pin
- Zeeshan Kebabish
