Sempre penso que és una llàstima el fet que no hi hagi més restaurants grecs a casa nostra. Itàlia ha triomfat amb pizzes de tot tipus, entrepans i pastes, i la ciutat de Barcelona té grans llocs on fer girar la forquilla sobre uns bons espaguetis i, fins i tot, on llepar un gelat d’òptima qualitat. Ara bé, pel que fa al nostre filohel·lenisme, encara ens queda molt per millorar, i podem començar per fer el primer pas al Mula Bar.
Mula Bar: aromes grecs al barri d'Hostafrancs
El Mula Bar ocupa el lloc de l’històric Petit Pau, del cuiner Pau Gascó (ara al Follia, a Sant Joan Despí), a tocar del Parc de l’Espanya Industrial del barri de Sants, conserva la seva terrassa i afegeix la barra, on també s’hi pot menjar. S’identifica com un bar de vins i dedica bona part de la carta al vi grec, tot i que les varietats catalanes i espanyoles també tenen una representació notable. Aquell dia triem Lirondo 2024, un verdejo molt especial, d’Isaac Cantalapiedra, refrescant, de bona acidesa i lleugerament salí, característiques que engalzaran perfectament amb els plats que vindrien darrere.

Vam començar pel verat fumat, amb puré de fonoll i amanida fresca, també de fonoll, amb uns daus de tomàquet. Tot el que es podria esperar d’aquest plat i encara una mica més (sempre és aquell ‘una mica més’ que ens donen que fa que cada mos sigui bo): frescor, salinitat, un toc fumat que no emmascara el peix i l’aroma purament mediterrani del fonoll en dues elaboracions.

L’excusa d’un vespre un pèl més fresc gràcies a una sonora tempesta d’estiu fa que apostem per un guisat de llegums: la revithada és una delícia de canana i cigrons que seria un calc d'allò que fa ma mare si no fos pel grapat d’anet que perfuma amb encert el plat. La canana, d’un gust més potent, dona gust a uns cigrons que es fonen i que, definitivament, demanaria malgrat que a fora s'estigués fonent el cel.

L’orzo és una pasta italiana que a Grècia fan anar millor que al país veí. En tenim una mostra genial a l’orzo amb gambes del Margarit, l’altre restaurant grec meravellós que tenim a la ciutat, i també en aquest corball amb orzo del Mula Bar, on la llimona posa una nota refrescant que contrasta amb la untuositat del peix.

Malgrat que Espanya era coneguda per ser terra de conills (se sol dir que ‘Hispania’ vol dir ben bé això), en tot l’arc mediterrani se’n menja, i Grècia no n’és una excepció. Al Mula Bar presenten el conill marinat amb llimona i herbes, guisat, i sobre un puré fi de patata. Les fulles de menta fresca acompanyen molt bé al conjunt amb una alenada balsàmica que ens condueix fins a les postres: un tall de revani, un pa de pessic grec a base de semolina, acompanyat de gelat de iogurt grec, com tothom esperava.