A Barcelona s'hi obren desenes de restaurants nous cada dia. L'oferta gastronòmica és gairebé infinita, i de vegades costa molt saber què val la pena i què no entre tants locals diferents. Però fa dues setmanes, a tocar del mercat de Sant Antoni, hi va obrir un restaurant destinat a triomfar entre la clientela local. Un espai en què es cuina amb el producte més fresc del mercat, i on l'experiència de gairebé 30 anys del xef Gerard Bellver convertirà el Jiribilla en un dels millors restaurants de la ciutat.

Un bagatge excepcional

El xef Gerard Bellver va marxar a Mèxic quan només tenia 12 anys. Allà hi ha viscut gairebé 30 anys, durant els quals s'ha format en algunes de les millors escoles de cuina del món (Arzak, el Bulli, Biko) i on ha après de primera mà les tècniques i els costums de la gastronomia mexicana. Un talent que ara torna a casa per obrir el Jiribilla a Barcelona, un local que, sense ser ni un mexicà ni un restaurant d'alta gastronomia, combina elements dels dos mons per oferir una cuina d'allò més exquisida i sorprenent. Acompanyat d'un equip atent i professional, el Jiribilla es defineix pel seu mateix nom. I és que 'jiribilla' és una expressió mexicana que fa referència al formigueig previ a algun esdeveniment important; la sensació d'anticipar alguna cosa bona que està a punt de succeir. Unes papallones a la panxa que es comencen a sentir tan bon punt poses un peu al restaurant.

'Jiribilla' és una expressió mexicana que fa referència al formigueig previ a algun esdeveniment important; la sensació d'anticipar alguna cosa bona que està a punt de succeir

Un espai polivalent

El Jiribilla no és un restaurant qualsevol. Situat al carrer Comte Borrell 85, queda just a davant del Mercat de Sant Antoni. Una ubicació privilegiada que defineix en gran part la cuina que es fa al restaurant. El primer que crida l'atenció, un cop a dins, és l'amplitud de la barra que presideix la recepció. Una llarga barra oberta d'estil industrial, amb espai per a una vintena de persones, en la qual es pot prendre des d'un còctel fins a un vermut, passant per un bon assortit de tapes o algun dels plats principals de la carta. Una parada obligatòria abans de passar al menjador principal, o un racó on fer un mos ràpid abans de seguir amb el ritme accelerat d'una ciutat com Barcelona. Darrere la barra, la cuina oberta és una finestra a la resta de taules del local, disposades de manera espaiada perquè cada comensal pugui gaudir tranquil·lament de l'àpat. Els colors càlids, la llum tènue i la subtil música de fons fan que et sentis com a casa. Un espai polivalent pensat pels qui no tenen temps de més i han de picar alguna cosa ràpida, però també pels qui els agrada prendre's el temps de gaudir d'un bon dinar amb la família o els amics.

Barra del restaurant Jiribilla / Foto Cedida
Barra del restaurant Jiribilla / Foto Cedida

Una cuina sorprenent

Menjar al Jiribilla és gaudir d'una sorpresa rere l'altra. Malgrat no definir-se com a mexicà, si te n'han parlat abans és probable que el concebis com un lloc més on endrapar quatre 'tacos' i sortir amb la llengua roent. Però no, res més lluny de la realitat. Les tècniques amb les quals cuina Gerard Bellver sí que són d'origen mexicà, però el producte que s'utilitza és tot d'origen català. El Mercat de Sant Antoni és el rebost del Jiribilla.

Les tècniques amb les quals cuina Gerard Bellver sí que són d'origen mexicà, però el producte que s'utilitza és tot d'origen català

Malgrat que els noms poden sonar estranys i plens d'ingredients llunyans, la carta (amb no més d'una quinzena de plats) manté un equilibri perfecte entre varietat i contenció en l'oferta. Un equilibri que també es nota en el sabor dels plats, plens de matisos i gairebé sense picant. Perquè un plat que pica, si t'agrada, el gaudeixes. Però si no el toleres, se't pot arribar a fer molt pesat. Per aquest motiu al Jiribilla s'hi serveixen plats suaus, que després tu pots convertir en picants amb les diferents salses que se serveixen a part. A més, la presentació de tots els plats és impecable; molt cuidada però sense sofisticacions innecessàries.

Ejotes amb ou / Foto Cedida
Ejotes amb ou / Foto Cedida

El Mercat de Sant Antoni és el rebost del Jiribilla

Alguna recomanació? Sincerament, tot. Escull el que et faci més goig o deixa't sorprendre per la proposta d'en Gerard, però tasta tot el que puguis, perquè no hi ha res que no sigui deliciós. En definitiva, el Jiribilla és un restaurant molt jove, amb només 2 setmanes de vida, on s'hi menjar molt millor que en alguns locals consolidats de la ciutat. Una opció a tenir en compte a l'hora d'escollir on menjar si us moveu per Sant Antoni i una aposta segura si voleu sorprendre a algú portant-lo a dinar en algun lloc especial. Qualitat de primera, producte de proximitat i cuina d'excel·lència, tot a un preu contingut. Un lloc on pots menjar bé per menys de 30 € amb el segell de qualitat d'un xef de primer nivell.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!