Maniobres de distracció. La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de reactivar el diàleg amb la Generalitat per distreure de la pressió internacional.  Així ho ha dit en una entrevista a l'ACN publicada aquest dissabte, on també ha recriminat a Sánchez que faci servir la taula de diàleg com a "màrqueting polític" davant d'aquestes "pressions internacionals". Més concretament, ha considerat que la trobada entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, amb la seva homòloga catalana, Laura Vilagrà, "no és coincidència": és una "operació de distracció" per la "pressió" rebuda des del Consell d'Europa, amb el seguiment de les recomanacions pel cas de l'1-O.

Alsina ha recordat que fa un any el president espanyol va anunciar els indults coincidint amb el toc d'alerta de l'Assemblea del Consell d'Europa per la causa de procés. De la mateixa manera, la consellera creu que el president espanyol ha recorregut ara a les reunions bilaterals la mateixa setmana que el Consell d'Europa fa un seguiment de les recomanacions fetes a Espanya. El socialista letó Boriss Cilevics ha criticat que es mantinguin les ordres de detenció contra diversos polítics catalans exiliats i que s'estiguin "qüestionant" els indults als líders independentistes. En aquesta línia, s'ha mostrat tranquil·la amb la celebració a Madrid de la cimera de l'OTAN perquè creu que la comunitat internacional ja coneix els problemes de l'afer català: "No veig amb preocupació que això ho tapi".

Nervis al ministeri d'Albares

El que sí que ha vist amb "preocupació i frustració" és que "s'anteposin interessos electorals a la possibilitat de tenir una candidatura olímpica catalana" el 2030. Alsina ha culpat Sánchez del fracàs de la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern per "tacticismes electorals". "Té por d'uns mals resultats a l'Aragó després de la derrota a Andalusia", conclou

D'altra banda, la consellera ha assegurat que el seu departament manté una relació "burocràtica" amb el ministeri d'Exteriors que dirigeix José Manuel Albares. Tal com va decidir el Govern, no hi mantindrà "converses polítiques" fins que s'esclareixi el CatalanGate. Tanmateix, ha puntualitzat que això serà així sense que afecti la "gestió del dia a dia". Llavors, ha reivindicat el "creixement substantiu" enguany de les delegacions del Govern tant a l'Àfrica com a l'Àsia. A més, ha avançat que el 2023 "el creixement es produirà a la conca Mediterrània i també a l'Àsia". Ha destacat que l'executiu català és rebut "a nivell nacional i regional" i que s'han reprès els contactes d'alt nivell a les institucions de la Unió Europea. "En cap cas m'he trobat una porta tancada", ha subratllat, tot afegint que al ministeri d'Albares es posen "nerviosos" quan el departament d'Acció Exterior fa "la feina ben feta".

Ucraïna, Junts i el Govern

Respecte de l'actualitat internacional, Alsina veu "encertat i adequat" concedir a Ucraïna l'estatus de país candidat a entrar a la UE. "Els valors pels quals està lluitant són europeus. La UE ha de fer un pas endavant i tenir aquest lideratge", ha dit, preguntada per si compleix amb els estàndards europeus de drets fonamentals. En aquest sentit, ha advertit que és "un procés molt llarg": "És molt important obrir la porta i a partir d'aquí ja s'estudiarà com es pot materialitzar en els pròxims anys".

Finalment, la consellera ha explicat que la relació del seu departament amb la resta de conselleries és de "normalitat". "Treballem plegats per moure les agendes internacionals", ha afegit. Així doncs, coordina amb el portaveu de Junts, Josep Rius, l'auditoria interna del partit sobre l'acord de Govern amb ERC. El document es "socialitzarà" amb l'executiva "en les pròximes setmanes", ha avançat sense revelar quin és el balanç ara per ara.