L'endemà de la desfeta del PSOE a Andalusia, on ha tret els pitjors resultats en unes eleccions a la Junta, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat davant l'executiva del seu partit que l'executiu està "fort i sòlid" i que "hi ha legislatura fins al final". Així ho ha assegurat un Sánchez que té al davant un PP crescut que demana eleccions anticipades. Ja davant dels micròfons, el portaveu de l'Executiva Federal, Felipe Sicilia, ha negat aquest dilluns que a Andalusia s'hagi votat en clau nacional. Res de canvi de cicle, ha dit.

Així, Sicilia ha atribuït la patacada del seu partit a la desmobilització de l'electorat socialista i a una divisió de l'esquerra que, fruit de la Llei D'Hondt, hauria afavorit el PP. El portaveu dels socialistes espanyols ha admès que el resultat a Andalusia "no és bo" per al seu partit, i ha promès que el PSOE "treballarà" per "construir una alternativa". En tot cas, ha desvinculat els resultats de les urnes de la gestió o de les expectatives del govern de Sánchez a l'Estat. "El govern està fent el que ha de fer, que és governar per pal·liar l'alça dels preus i del cost de l'energia", ha ressaltat.

Construir una alternativa a Moreno

La valoració de Sicilia ha arribat després de la reunió de l'executiva, presidida per Pedro Sánchez, en la qual s'han analitzat els resultats a Andalusia. Durant la reunió s'ha agraït "l'esforç" del candidat Juan Espadas, que ha fet "una gran feina", en paraules de Sicilia, que ha recuperat el discurs de la nit electoral en el sentit que els comicis havien estat convocats "a mida" pels "interessos partidistes" de Juanma Moreno, i ara el PSOE ha de treballar per "construir una alternativa" que serveixi per "seguir defensant els serveis públics que treballen gràcies a l'esforç dels governs socialistes anteriors".

El portaveu ha promès que els socialistes faran una "oposició responsable", ja que estan "convençuts" que això els "portarà a recuperar el govern d'Andalusia a les pròximes eleccions" perquè "qui millor defensa els interessos i llibertats dels andalusos és sens dubte el PSOE". Sigui com sigui, ha admès que aquest no és el resultat que esperaven. "No són uns bons resultats, no hem estat capaços de mobilitzar el nostre electorat", ha dit. Un electorat que "s'ha tornat a quedar a casa", com el 2018.

De les eleccions andaluses a les generals

Sicilia ha apuntat que "la feina que ara queda és aconseguir aquesta mobilització i demostrar que hi ha una alternativa a Moreno Bonilla que és la del PSOE", en un context en el qual "la divisió de la força d'altres partits d'esquerres també ha fet que s'hagin perdut molts diputats per al bloc d'esquerres". Ha afegit que Espadas "no ha tingut temps" de consolidar la seva alternativa abans dels comicis, i menys en un temps de pandèmia on el PSOE "no ha volgut confrontar, sinó oferir solucions". A més, ha restat transcendència al fet que el PP hagi neutralitzat l'intent de Vox d'entrar al govern andalús. "Vox i el seu líder surten del PP i part dels seus votants han tornat a l'original", ha indicat.

Finalment, el portaveu ha desvinculat els resultats de les perspectives electorals del PSOE arreu de l'Estat. Ha afirmat que els electors "distingeixen perfectament" entre unes eleccions autonòmiques i unes de generals. És per això que els resultats andalusos no es poden extrapolar "en absolut" a les generals, on els ciutadans premiaran polítiques socials i les mesures de protecció dels serveis desplegades per l'executiu de coalició.