Les desavinences dins del govern espanyol tornen a dividir l'Executiu de Pedro Sánchez. Aquest cop la divisió que marca les línies vermelles entre PSOE i Podemos és la cimera de l'OTAN que tindrà lloc a Madrid els dies 29 i 30 de juny. Els socialistes dipositen en la cimera un gran ventall de possibilitats per la presència internacional d'Espanya, pels comuns es tracta d'un model de defensa que rebutgen d'arrel. Aquestes dues posicions antagonistes ja havien aixecat polseguera a La Moncloa, per això, el govern espanyol ja va descartar el dimecres que ministres de Podemos participessin en la cimera. Una decisió que es va argumentar com merament operativa, però s'havia deixat la porta oberta a què acudissin als actes al voltant de la cimera. Ara, Pablo Echenique, portaveu de Podemos al Congrés, ha tancat aquesta porta, informa Efe. 

"No crec que això passi", ha respost aquest dijous Echenique després de ser preguntat a TVE per la presència dels alts càrrecs del partit a les reunions i debats organitzats al voltant de la cimera de l'Aliança del 29 i 30 de juny. El portaveu de Podemos ha rebutjat la possibilitat que els ministres de la seva formació als actes al voltant de la cimera argumentant que "és on es pacta un augment de la despesa en armes, no són les cimeres que li agraden al nostre espai polític". 

Per altra banda, Echenique ha apostat per trobades internacionals per consensuar mesures públiques de caràcter social, en comptes d'acordar incrementar el pressupost a "metralletes i bombes" i "executar el mandat de Trump de pujar la despesa en armament dels països de la Unió Europea al 2%". El llegat de Trump a l'OTAN i el futur de l'expresident preocupen al portaveu, ja que ha qüestionat: "Què passaria si Espanya i Europa accepten un esquema geoestratègic de seguidisme dels Estats Units i d'aquí a dos anys torna a guanyar les eleccions Donald Trump?". 

Echenique considera que cal tenir una política exterior autònoma per part de la Unió Europea i Espanya. A més ha advertit que "per seguir els Estats Units a determinats llocs, de vegades no ens ha anat bé i és un país que últimament té problemes democràtics".

Biden, Felip VI i Pedro Sánchez 

La cimera de l'OTAN reunirà al president dels Estats Units, Joe Biden; el president espanyol, Pedro Sánchez i Felip VI. El president estatunidenc mantindrà reunions amb Sánchez i el Borbó amb la voluntat de reafirmar la "forta relació bilateral", segons ha informat la Casa Blanca. Segons l'administració Biden, el president dels EUA es reunirà amb el monarca i el president espanyol tan bon punt aterri a Madrid.