Diàleg. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha defensat parlar amb ERC abans de decidir si la seva formació ha de sortir del Govern, després que acabi l'auditoria sobre el primer any de l'executiu català i que el partit defineixi tant la ponència com l'estratègia política en el congrés del juliol. En una entrevista amb Europa Press publicada aquest divendres, Turull ha reconegut que de l'acord de govern hi ha qüestions es compleixen i altres que no. Abans d'actuar, demana posar-ho tot en una balança: "Vull tenir totes les dades, no per percepcions sinó per accions i fets, i a partir d'aquí prendre una decisió. Si pots reconduir-ho, millorar-ho i canviar-ho és una opció. No ha de ser una targeta vermella directa".

La idea és clara: creu que s'ha de "poder parlar" amb ERC i replantejar tot el que considerin que no s'està complint o no funciona si l'objectiu és culminar el procés d'independència. Turull ha recordat que quan Junts va signar l'acord d'investidura hi havia un context determinat que ha evolucionat durant el darrer any, amb "una repressió que no ha parat" i amb cada vegada més "porqueria" per eliminar els actors de l'independentisme. És a dir, ha aprofitat per carregar contra la taula de diàleg. "El diàleg és una actitud, no pot ser un fre de mà perquè, mentre els uns vagin fent el que volen i com vulguin, els altres diguin que estan pendents de la taula de diàleg. Això no pot funcionar", ha retret. En aquest punt, ha afegit que Junts no renunciarà a la independència i que no bloquejarà "les ambicions de Catalunya al servei dels pactes". També ha advertit que les dinàmiques dels governs de coalició no són senzilles.

El cas Borràs

Turull ha estat preguntat sobre si difereix de la presidenta del partit, Laura Borràs, respecte de la qüestió de sortir o no sortir del Govern. Una pregunta que no li ha agradat, de manera que ha criticat que s'intentin buscar enfrontaments. I sobre els qui el consideren pragmàtic? "Pragmàtic ho soc. Vaig haver de fer un anunci de les vies del tren i ho vaig fer. Vaig haver de procurar que hi hagués tota la infraestructura perquè tot funcionés l'1-O i ho vaig fer. Es va fer l'1-O i s'havia de decidir si es feia una DUI i vaig collar perquè es fes".

Sobre Borràs, el secretari general de Junts espera que el presumpte cas de corrupció que l'afecta no afecti "en res" i ha defensat la seva presumpció d'innocència. De fet, creu que l'independentisme no pot "disparar-se en el peu o estar distret i caure en la trampa que se'ls vol parar" des de l'Estat tant en aquest com en altres casos que afectin independentistes. "Estem en una situació de conflicte, i això significa saber que les coses no són per atzar còsmic, i que moltes coses apareixeran perquè se les inventaran o distorsionaran", ha apuntat.

Parlament i pactes

En aquesta línia, creu que el reglament del Parlament que permet suspendre les persones que siguin jutjades per presumpta corrupció "topa" amb la presumpció d'innocència. "L'independentisme, que vol un Estat totalment diferent de l'estat espanyol, també ha de significar-se a l'hora de dir: som uns ortodoxos de la defensa de la presumpció d'innocència, que tot el món té dret a tenir", ha subratllat. És per això que no contempla que ERC i la CUP donin suport a la suspensió de Borràs si se li obre judici oral. "Sobre la hipòtesi de si la deixaran caure, no vull dedicar ni un minut a pensar què passaria perquè no em cabria en el cap que això passés", ha sostingut.

Finalment, les eleccions municipals. Queda un any per als comicis locals i Turull ja ha explicat que Junts prioritzarà pactes amb les forces independentistes. "A partir d'aquí no només depèn de tu perquè quan pots tenir un govern netament independentista a Sant Cugat i hi ha algú que no ho vol, no ho vol", ha etzibat. "Nosaltres ho intentarem", ha destacat, alhora que ha demanat tenir en compte el pes que tenen les relacions personals en les municipals. Això pot provocar que en algunes poblacions petites no sigui possible o es compliqui la configuració d'un govern independentista. Però a Barcelona volen "un govern independentista clar i nítid". A les últimes eleccions ja van posar tota mena de facilitats perquè fos així, però no va ser possible. Ha evitat precisar si veu ERC amb la mateixa predisposició per limitar-se a dir que Junts vol preparar la millor candidatura possible després de la renúncia d'Elsa Artadi. Una tasca que volen deixar tancada abans no acabi el mes de juliol.