Cop de porta. El Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha fet oficial el que ja circulava amb força en les darreres hores: no hi haurà candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern 2030. L'òrgan ha aprovat a la seva assemblea descartar aquest projecte davant "la impossibilitat" que Catalunya i l'Aragó es posin d'acord en el repartiment del projecte. Tampoc es presentarà una candidatura d'algun dels territoris en solitari, almenys per a l'edició de 2030. El president del COE, Alejandro Blanco, ha comparegut aquest dimarts per explicar aquesta decisió, tot i que ha emfatitzat que, en la comissió tècnica que comptava amb 3 membres de cadascun dels executius —del català, aragonès i espanyol— i del mateix COE, sí que es va aprovar la proposta de distribució de les disciplines olímpiques entre ambdues seus.

"L'acord tècnic va ser fàcil d'assolir, però en el moment en què entren els representants polítics ja no hi ha consens i es deixa d'avançar", ha lamentat Alejandro Blanco. El president del COE ha estat força crític amb Javier Lambán, cap del govern d'Aragó. Blanco ha tornat a explicar que el 22 de març es va tancar el repartiment de les proves en la comissió tècnica. El pacte determinava que a l'Aragó se celebrarien 54 modalitats amb la participació de 2.138 esportistes; mentre que a Catalunya li tocaven 42 proves i 2.520 participants. A partir d'aquí, el pas era convocar els representants institucionals. Però tres dies després d'acordar la distribució, el màxim mandatari del Comitè Olímpic Espanyol va rebre una carta de Lambán en què li traslladava la seva disconformitat amb el repartiment.

Partint de la proposta consensuada a la comissió tècnica, es fan diverses reunions amb els representants catalans i aragonesos, segons Alejandro Blanco, per trobar una solució que salvés la candidatura conjunta. La proposta de Catalunya era passar 5 proves de freestyle que corresponien a l'Aran a la vall de Cerler (Aragó) i, a canvi, que Barcelona aplegués 5 proves del patinatge artístic, que havia de tenir lloc a Saragossa, tal com constava a la distribució acordada. L'Aragó ho va refusar. Per part de la delegació aragonesa, es va plantejar distribuir les modalitats per lots, és a dir, que per exemple es dividís la celebració de l'esquí alpí, fent les competicions masculines a un dels territoris i, les femenines, a un altre. A la roda de premsa, Alejandro Blanco ha dit que Catalunya es va mostrar contrària a aquest plantejament. Arribats a aquest punt, el president del COE creu que "no es donen les condicions per presentar un projecte olímpic" i ha subratllat com un dels problemes "la negativa del govern de l'Aragó a respectar l'acord tècnic".

 

Blanco obre la porta a candidatures en solitari per a futures edicions

El representant de l'esport olímpic espanyol ha lamentat que hi havia "massa temps i il·lusió invertida" perquè les opcions s'hagin trencat i, per això, ha fet una crida a "no perdre el llarg treball que s'ha fet" durant aquest any. En aquest sentit, Alejandro Blanco ha manifestat el seu desig de poder "presentar una candidatura olímpica sòlida en el futur". El president del COE ha anat més enllà i ha indicat que "si un dels territoris o un altre d'Espanya vol presentar candidatura en el futur, que presentin el projecte davant el COE quan el tinguin i, quan l'assemblea del COE l'aprovi, procedirem a parlar amb el COI, seguint amb la línia de diàleg que tenim" per poder albergar uns Jocs d'Hivern en "properes edicions". Fins i tot, es podria plantejar per al 2034.

Per a Blanco, els avantatges que pot reportar una candidatura són "la regeneració d'un territori i disposar d'un projecte esportiu sense tensions polítiques, que integri i uneixi, i que el lideri la societat". Així doncs, el Comitè Olímpic Espanyol ha acabat cancel·lant aquest projecte olímpic perquè "allò pel que hem lluitat no es pot mantenir si no hi ha acord". "Tot plegat ha derivat en enfrontaments polítics, hi ha hagut mentides i suposicions", ha criticat Alejandro Blanco. Ara, l'entitat segueix interessada a poder celebrar-los més endavant si un territori vol organitzar uns Jocs d'Hivern.