El Govern impulsa una ofensiva per incrementar la seva presència a l'exterior. Aquest any es crearan sis noves delegacions, que se sumaran a les 14 existents, i s'instal·laran a Andorra, Brasil, Senegal, Sud-àfrica, Corea del Sud i Japó. La Generalitat ampliarà la xarxa a Europa i Amèrica, desembarcarà a Àsia amb dues delegacions i multiplicarà la presència a Àfrica. Passarà a tenir cobertura a 63 països, quan fins ara era a 44. Dins d'aquesta ofensiva es creen, a més, tres oficines depenent de les delegacions ja existents i es crea la figura de l'enviat especial. "Tinc una notícia per als que volen que ens quedem tancats a casa i calladets; viatjarem i parlarem del nostre país com mai s'ha fet abans. En quantitat i en qualitat", ha assegurat la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, en l'acte al Palau de Pedralbes en què ha anunciat l'ampliació del nombre de delegacions y on ha advertit: "Despertem-nos. La millor manera de preparar-nos per ser un Estat és començar a actuar, tant com puguem, com si ho fóssim".

La consellera d'Exteriors ha explicat que la decisió d'on obrir les oficines s'adopta en funció de la intensitat dels vincles econòmics, demogràfics, històrics i culturals amb el país escollit; el potencial per incrementar aquests vincles; les oportunitats que ofereixen; la presència d'actors multilaterals o de comunitats catalanes a l'exterior, així com les prioritats polítiques del Govern i les opinions d'altres actors públics i privats. El Govern dedicarà a Acció Exterior 28,5 milions, deu més que els anteriors comptes. Aquest increment farà que es dediquin a les delegacions 12 milions, quan a l'anterior exercici se n'hi van dedicar 8,2 milions. La resta del creixement, es dedica a cooperació.

 

Esdevenir Estat

"Volem ser presents al món per garantir la visibilitat de Catalunya, la seva identitat nacional i el seu prestigi. Som una nació que no renuncia a emancipar-se i esdevenir Estat per mitjans pacífics i democràtics", ha explicat la consellera en referir-se als objectius de l'acció exterior del Govern, entre els quals ha situat també la defensa dels interessos generals del país a l'exterior i contribuir als grans reptes de l'agenda global. La consellera ha garantit que l'acció exterior està al servei de la societat civil i de les empreses, i ha apostat per la cooperació públic-privada; ha destacat la recuperació de relacions amb les institucions europees, especialment amb la Comissió Europea, i ha apostat per enfortir les relacions amb organismes multilaterals i, en especial, amb fons, programes i agencies de Nacions Unides.

Desembarcament a Àsia

El Govern obre a Europa una nova delegació a Andorra, tal i com ja es va anunciar durant la visita oficial del president, Pere Aragonès, que ha de servir, entre d'altres qüestions, per "potenciar la presència i el prestigi del català de la mà i amb els recursos de l'únic Estat del món que el té com a llengua oficial". A més la delegació dels Balcans canvia de nom i es passa a dir del Sud Est d'Europa i obre oficina a Ljubljana. A la d'Europa Central s'hi afegeix un enviat especial a Polònia. S'obre oficina a Dublín i un enviat especial a Escòcia -"una de les nacions amb qui compartim més lligams i aspiracions", ha explicat Alsina-. Tot plegat s'afegirà a la resta d'oficines ja existents a Alemanya, França. Itàlia, Països Nòrdics i Bàltics, Portugal, Suïssa i Unió Europea. En total seran 11 oficines a Europa.

El Govern reforça la presència a Àfrica, on ja tenia una delegació i en passarà a tenir tres. L'oficina que fins ara era a Tunísia, passa a dir-se del Nord d'Àfrica i a tenir l'oficina al Marroc. Les noves se situaran a Africa Occidental, amb seu a Dakar (Senegal) i cobertura també a Gàmbia, Nigèria, Ghana, Costa d'Ivori i Mali; i a l'Àfrica Meridional, amb seu a Pretòria, per abastar Sud-àfrica, Angola i Moçambic.

A Amèrica, on fins ara hi havia tres delegacions, a EUA/Canadà, Mèxic i Argentina, s'hi afegirà una oficina a Brasil. A més a la delegació dels EUA/Canada es crea una oficina a Quebec. Dins de la reordenació les delegacions, Mèxic cobrirà també Amèrica Central, amb una dotació de més recursos; i la d'Argentina, que cobreix també Xile, Paraguai i Uruguai, canvia el nom per dir-se Con Sud.

A Àsia s'obrirà la delegació al Japó que s'ubicarà a Tòquio on fins ara no existia formalment (ho va aprovar el govern anterior però no es va arribar a obrir) i es crea també delegació a Corea del Sud, que s'ubicarà a Seül. 

"Som una nació. Existim, tossudament i contra tots els intents de l'establishment de menystenir-nos al llarg de la història. Aquest poble sempre ha trobat el seu camí. Si persistim, guanyarem", ha reblat.

Al llarg de la intervenció al Palau de Pedralbes, Alsina s'ha referit al suport del Govern per donar resposta a crisi humanitària provocat pel conflicte a Ucraïna i ha celebrat que el Tribunal de Comptes hagi rectificat finalment i acceptat els avals de l'Institut Català de Finances per respondre pels membres del Govern als quals el Tribunal de Comptes investiga per l'acció exterior entre els any 2010 i 2017. "Felicito el conseller Giró per haver ideat aquest mecanisme", ha reblat.